10 Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA όλων των εποχών

Από τότε που ιδρύθηκε η NASA το 1958 από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Αϊζενχάουερ, υπήρξαν πολλές περιπέτειες που έχουν περάσει οι ερευνητές και οι αστροναύτες της γνωστής διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και πολλές ανακαλύψεις που αύξησαν τις γνώσεις μας για το σύμπαν και το ηλιακό σύστημα.

Αν και η διαστημική κούρσα της ωθήθηκε από την πολιτική ένταση του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η NASA (National Aeronautics and Space Act) επικεντρωνόταν πάντα στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος.

Τώρα, μετά από 60 χρόνια συλλογής πληροφοριών για τη Σελήνη, τον Ήλιο και τα γειτονικά μας αστέρια και πλανήτες, οι τελευταίες δεκαετίες σηματοδότησαν την αρχή του διαστήματος και την αναζήτηση άλλων πλανητών παρόμοιων με τους δικούς μας.

Η NASA κάνει ένα βήμα προς την επαναφορά των ανθρώπων στη Σελήνη με την εκτόξευση CAPSTONE(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA όλων των εποχών

Ως εκ τούτου, στη συνέχεια, θα σας δείξουμε και τα 10 πιο σημαντικά επιτεύγματα της NASA σε όλη την ιστορία της. Έτσι, τώρα, χωρίς να χάσετε χρόνο, εξερευνήστε τη λίστα που αναφέραμε παρακάτω.

Ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη

 

Ίσως σε αυτό το σημείο, η περιφορά γύρω από τη Γη να μας φαίνεται λίγο πολύ απλή διέλευση για έναν αστροναύτη, αλλά εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά επίτευγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλαν Σέπαρντ; δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκαρφάλωσε στο διάστημα. καθώς οι Ρώσοι ξεπέρασαν τους Αμερικανούς, ο πρώτος αστροναύτης ονομάστηκε Γιούρι Γκαγκάριν.

Η 5η Μαΐου 1961 ήταν ημέρα έντασης στις εγκαταστάσεις της NASA. Η εκτόξευση διακόπηκε αρκετές φορές για να ελεγχθεί ξανά ο εξοπλισμός και οι καιρικές συνθήκες δεν το συνόδευαν. Ακόμα κι έτσι, μετά από πολύωρες καθυστερήσεις, όλα πήγαν καλά.

Ο Σέπαρντ έφτασε στην τροχιά της Γης σε ύψος 187,5 χιλιομέτρων, πέρασε 15 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα ταξιδεύοντας περίπου 487 χιλιόμετρα γύρω από τη Γη και στη συνέχεια βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ωστόσο, όλα πήγαν τέλεια και αργότερα, αυτή την επανδρωμένη αποστολή ακολούθησαν πολλές άλλες.

Απόλλων 11 και Το πρώτο πρόσωπο στη Σελήνη

OnePlus 9 Pro Hands-On Review: “Επιδόσεις και camera που σας εκτοξεύουν στο… διάστημα”!(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πιθανώς το πιο γνωστό επίτευγμα της NASA, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την εκπομπή και ενθουσιάστηκαν βλέποντας πώς ο πρώτος άνθρωπος άφησε το σημάδι του στην επιφάνεια του δορυφόρου μας, φυσικά, της Σελήνης.

Καθώς ο Νιλ Άρμστρονγκ κατέβηκε τις σκάλες και είπε: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Από τότε, πολλοί περισσότεροι συλλογίστηκαν την «υπέροχη έρημο» του τοπίου, όπως περιγράφεται από τον Buzz Aldrin, έναν από τους συντρόφους τους του Armstrong, στο ταξίδι.

Explorer 1, ο πρώτος δορυφόρος

14 καλύτερα θέματα Google Chrome που πρέπει να δοκιμάσετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αμέσως μετά την επιτυχία του ρωσικού δορυφόρου Sputnik, η NASA πήγε να εργαστεί στον πρώτο της δορυφόρο. δεν είναι πάντα δυνατό να είσαι ο πρώτος. Χρειάστηκαν μόνο τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί ο Explorer 1.

Καθώς έφτασε στο διάστημα με έναν πύραυλο και ήταν εξοπλισμένο με ένα οπλοστάσιο εργαλείων που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες να μελετήσουν τις κοσμικές ακτίνες στην τροχιά της Γης. Αν και η φωτογραφία μοιάζει με στυλό, το Explorer 1 είχε μήκος 203 εκατοστά, διάμετρο 15,9 εκατοστά και ζύγιζε περίπου 14 κιλά.

Εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 31 Ιανουαρίου 1958 και μετά από πέντε μήνες περιφοράς 12,5 φορές την ημέρα, ο Explorer έκανε την τελευταία του μετάδοση στις 23 Μαΐου 1958, αλλά αυτό δεν ήταν το μεγάλο του φινάλε. Δώδεκα χρόνια αργότερα και 58.000 περιστροφές γύρω από τη Γη, εισήλθε στην ατμόσφαιρα και κάηκε στις 31 Μαΐου 1970.

Τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τον ανιχνευτή κοσμικών ακτίνων Explorer 1 χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των πρώτων θεωριών σχετικά με τις ζώνες ακτινοβολίας που παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αντίθετα, ένας δεύτερος δορυφόρος θα κατέληγε να επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία.

Διαστημόπλοια Voyager 1 και 2

Τα smartphone Android μπορούν πλέον να υποστηρίξουν το Hardware Ray Tracing(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα δύο διαστημόπλοια, το Voyager 1 και το 2, είναι τα αντικείμενα που δημιούργησε ο άνθρωπος που έχει φτάσει στο πιο μακρινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή, και οι δύο είναι καθ’ οδόν προς το Νέφος Oort, την τελευταία περιοχή όπου τα αντικείμενα επηρεάζονται ακόμη από τη βαρύτητα του ήλιου, το τελευταίο σύνορο του Ηλιακού Συστήματος.

Το 2018, ο ανιχνευτής Voyager 2 έφτασε στο διαστρικό διάστημα. Τα δύο εκτοξεύτηκαν στο διάστημα την ίδια χρονιά, το 1977, με λίγες μόνο μέρες διαφορά, αλλά σύμφωνα με τις συνθήκες κάθε ταξιδιού, το Voyager 1 προχωρούσε, φτάνοντας στο διαστρικό διάστημα το 2012 στα 18.000 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Επιπλέον, η NASA υπολογίζει ότι οι μπαταρίες της θα διαρκέσουν μόνο 26 ακόμη χρόνια και για να φτάσουν στο σύννεφο του Oort, θα υπάρχουν ακόμα 300 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείτε να τους αρνηθείτε το κατόρθωμα του ταξιδιού και τη συμβολή τους στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος.

Διαστημικό λεωφορείο: Το πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό σκάφος

 

Η προετοιμασία κάθε αποστολής απαιτεί εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εξοπλισμού που χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ήταν υπεύθυνος για την ανακοίνωση του σχεδίου κατασκευής ενός επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημόπλοιου ικανού να επαναχρησιμοποιήσει πολλαπλές αποστολές.

Επειδή ήταν η πρώτη, η NASA επέλεξε τον πιο βασικό σχεδιασμό ενός λεωφορείου, με δύο συμπαγείς έλικες πυραύλων συνδεδεμένους σε μια τροχιακή μονάδα και μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου, και τους ονόμασε Ατλαντίδα.

Έπρεπε να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια, όπως το καυστικό αποτέλεσμα της διάσχισης της ατμόσφαιρας ή της αποφυγής της προσγείωσης στον ωκεανό. Για το πρώτο πρόβλημα σχεδίασαν ένα στρώμα κεραμικών πλακιδίων που απορροφούσε τη θερμότητα και για το δεύτερο αποφάσισαν ότι θα προσγειωνόταν σαν αεροπλάνο ή ανεμόπτερο σε αεροδιάδρομο.

Το Atlantis ακολούθησαν άλλα τέσσερα επαναχρησιμοποιήσιμα πορθμεία που θα πραγματοποιούσαν συνολικά περισσότερες από 130 αποστολές με παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ρομπότ κατακτούν τον Άρη

 

Αν το σκεφτείς λίγο, τότε όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Άρης έχει ήδη κατακτηθεί από ανθρώπους, αλλά έμμεσα. Ο πλανήτης μαστίζεται όλο και περισσότερο από ρομπότ ή ρόβερ που εξερευνούν το τοπίο και συλλέγουν πληροφορίες.

Το Mars Pathfinder ήταν το πρώτο που πάτησε στο έδαφος του Άρη το 1997 και ακολούθησαν άλλοι μέχρι που έγιναν εννέα ρομπότ που εξερευνούσαν τον Άρη. Μερικοί από τους πρώτους που έφτασαν δεν είναι πλέον ενεργοί μετά από χρόνια εργασίας για διαφορετικούς λόγους και κατέληξαν να κλείσουν οριστικά.

Ωστόσο, η NASA σχεδίαζε να στείλει περισσότερα ρόβερ το 2020, επομένως αυτή η μικρή κοινότητα εξερευνητών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως ότου οι άνθρωποι προετοιμαστούν να το επισκεφτούν αυτοπροσώπως.

Juno – Αποστολή στον Δία

 

Ανάμεσα σε όλα τα επιτεύγματα για τα οποία θα σας πούμε σε αυτήν την ανάρτηση, αυτή η αποστολή είναι ένα από τα πιο πρόσφατα. Τον Αύγουστο του 2011, η αποστολή Juno απογειώθηκε με προορισμό τον Δία, του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι να μελετήσει από τα βαρυτικά πεδία του πλανήτη μέχρι την ατμόσφαιρα γεμάτη καταιγίδες που του δίνουν αυτή τη χαρακτηριστική όψη.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να φτάσει στον πλανήτη, αν και είχε ήδη πετύχει ρεκόρ, για να είναι το πρώτο διαστημόπλοιο με ηλιακή ενέργεια που είχε φτάσει πολύ μακριά. Επί του παρόντος, συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από τον Δία με ελλειπτικό τρόπο και συλλέγει κρίσιμες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση αυτού του γιγαντιαίου πλανήτη.

Απόλλων 13

 

Στις 11 Απριλίου 1970, η αποστολή Apollo 13 απογειώθηκε από τη Γη προς την κατεύθυνση της Σελήνης. Περίπου 60 ώρες αργότερα, μια έκρηξη έκλεισε σχεδόν όλα τα συστήματα που ήταν απαραίτητα για να κρατήσουν ζωντανούς τους αστροναύτες στο πλοίο. Η διάσωση για να φέρει πίσω στο σπίτι ζωντανούς τους James Lovell, John Swigert και Fred Hayes έγινε αμέσως η προτεραιότητα και μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η ένταση κράτησε ολόκληρη τη χώρα να περιμένει τα νέα και έγινε ταινία του Χόλιγουντ υπεύθυνη για τη διάδοση της φράσης «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!». Πολλοί ισχυρίζονται ότι η φράση είναι εφεύρεση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά είτε είναι αληθινή είτε όχι, ακόμη και η NASA τη χρησιμοποιεί στα γραπτά της για το θέμα.

Η δεύτερη δεξαμενή έσπασε όταν ένας ανεμιστήρας άνοιξε, αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης και την επιτυχή εκτόξευση είχε εξασφαλιστεί. Η έκρηξη του τανκ προκάλεσε ζημιά σε άλλο. αμέσως μετά έσβησαν δύο από τις κυψέλες καυσίμου του σκάφους.

Το Apollo 13 ήταν πάνω από 300.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, χάνοντας οξυγόνο και με τα ηλεκτρικά συστήματα, το νερό, η θερμότητα και το φως μπλοκαρίστηκαν. Ενώ οι αστροναύτες ζούσαν όσο μπορούσαν, η μόνη τους ελπίδα ήταν η ταχύτητα των μηχανικών ελέγχου να κάνουν μήνες υπολογισμούς σε ημέρες και να βρουν έναν τρόπο να πάνε σπίτι τους. Ως εκ τούτου, αυτή η αποτυχημένη αποστολή μνημονεύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

 

Στην εποχή των τηλεσκοπίων φωτός της Γης, η όρασή μας για το σύμπαν ήταν θολή, καθώς οι αστρονόμοι χρειάζονταν πιο ευκρινείς εικόνες για να μελετήσουν το σύμπαν και αποφάσισαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Η ατμόσφαιρα της Γης, γεμάτη σύννεφα, νερό και ατμούς αερίων, παραμορφώνει το φως που προέρχεται από το διάστημα, εμποδίζοντας τη λήψη καθαρών φωτογραφιών, ακόμα κι αν ο φακός είναι της καλύτερης ποιότητας.

Οι μηχανικοί αποφάσισαν να βγάλουν τον φωτογραφικό εξοπλισμό από την ατμόσφαιρα της γης, δημιουργώντας διαστημικά τηλεσκόπια. Και μεταξύ όλων αυτών που έγιναν, το Hubble, προς τιμήν του αστρονόμου Edwin Hubble, υπήρξε ο σημαντικότερος φωτογράφος της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Επιλέξαμε να μην απεικονίσουμε αυτή την ενότητα με εικόνα του τηλεσκοπίου, καθώς το πιο σημαντικό είναι οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του. Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο αστρονομικές παρατηρήσεις και φωτογραφίες περισσότερων από 40.000 διαστημικών αντικειμένων έχουν πραγματοποιηθεί από την άφιξή τους στο διάστημα το 1990.

Η εικόνα που συνοδεύει αυτό το τμήμα είναι το κέντρο ενός γαλαξία 40 εκατομμύρια έτη φωτός από τον πλανήτη μας Γη. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι το τηλεσκόπιο Hubble δεν είναι μόνο πλεονέκτημα της NASA, καθώς κατασκευάστηκε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra

 

Το τηλεσκόπιο Chandra κατείχε για χρόνια τον τίτλο του πιο ευαίσθητου τηλεσκοπίου ακτίνων Χ στον κόσμο. Αυτό το μηχάνημα μπόρεσε να δει πράγματα όπως το κλάσμα του δευτερολέπτου στο οποίο τα διαστημικά σωματίδια εξαφανίζονται σε μια μαύρη τρύπα.

Σε αντίθεση με τα οπτικά τηλεσκόπια, τα τηλεσκόπια ακτίνων Χ χρησιμοποιούν τα σωματίδια υψηλής ενέργειας, τις ακτίνες Χ, αντί για το ορατό φως για τη λήψη των εικόνων.

Το Chandra έγινε 25 φορές πιο ευαίσθητο από οποιοδήποτε προηγούμενο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ. Αυτό το τηλεσκόπιο έχει δώσει εικόνες σουπερνόβα, αστέρια που εκρήγνυνται και μαύρες τρύπες. Με όλες αυτές τις πληροφορίες, η επιστημονική κοινότητα έχει βελτιώσει την κατανόηση της ζωής και του θανάτου των άστρων, μεταξύ πολλών άλλων δεδομένων για το σύμπαν.

Λοιπόν, τι πιστεύετε για αυτό; Μοιραστείτε όλες τις απόψεις και τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων. Και αν σας άρεσε αυτή η λίστα, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτήν την κορυφαία λίστα με τους φίλους και την οικογένειά σας.

 

 

directVortex
directVortex
Άρθρα: 4605

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: