Η διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής βοήθησε έναν άνδρα με παράλυση να τραφεί χρησιμοποιώντας ρομποτικά χέρια

Τα άτομα με παράλυση του βραχίονα μπορεί να τρέφονται εύκολα στο μέλλον.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει σε έναν μερικώς παράλυτο άνδρα να τρέφεται χρησιμοποιώντας ρομποτικά χέρια που συνδέονται μέσω μιας διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής .

Χρειαζόταν μόνο να κάνει μικρές κινήσεις με τις γροθιές του σε ορισμένες προτροπές (όπως «επιλέξτε θέση κοπής») για να κόψει το φαγητό και να το φέρει στο στόμα του με τα μπράτσα εξοπλισμένα με πιρούνι και μαχαίρι. Θα μπορούσε να έχει επιδόρπιο μέσα σε 90 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Google ενδέχεται να αφαιρέσει σχεδόν 900.000 εφαρμογές Android από το Play Store(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η νέα μέθοδος επικεντρώνεται σε ένα κοινό σύστημα ελέγχου που ελαχιστοποιεί την ποσότητα της νοητικής εισροής που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.

Μπορούσε να χαρτογραφήσει την ελευθερία κινήσεών του τεσσάρων βαθμών (δύο για κάθε χέρι) σε έως και 12 βαθμούς ελευθερίας για τον έλεγχο των βραχιόνων του ρομπότ. Οι έξυπνες αποκρίσεις των άκρων που βασίζονται σε έγκαιρες μείωσαν επίσης τον φόρτο εργασίας.

Οι 20 καλύτερες συντομεύσεις πληκτρολογίου Chromebook(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η τεχνολογία είναι ακόμα νέα. Οι επιστήμονες θέλουν να προσθέσουν αισθητηριακή ανατροφοδότηση παρόμοια με την αφή αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε οπτικά.

Ελπίζουν επίσης να βελτιώσουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για οπτική επιβεβαίωση.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η ομάδα βλέπει ρομποτικά χέρια όπως αυτά να αποκαθιστούν περίπλοκες κινήσεις και να παρέχουν περισσότερη ανεξαρτησία στα άτομα με αναπηρία.

Πώς να μάθετε αν κάποιος σας έχει μπλοκάρει στο Facebook(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)