Το νέο κακόβουλο λογισμικό Cuckoo στοχεύει χρήστες Mac και έτσι το εντοπίζετε

Τι θα βρείτε στο άρθρο

  • Ο ιός Cuckoo στοχεύει Mac, κλέβοντας προσωπικά δεδομένα και εξαπλώνεται μέσω ιστοσελίδων.
  • Το κακόβουλο λογισμικό κρύβει, παρακολουθεί το σύστημά σας, καταγράφει δεδομένα και σας εξαπατά για πρόσβαση διαχειριστή.
  • Αποφύγετε τη μόλυνση κάνοντας λήψη μόνο εφαρμογών από αξιόπιστες πηγές και χρησιμοποιώντας προστασία προστασίας από ιούς.

Ενώ οι χρήστες Mac συνήθιζαν να απολαμβάνουν την έλλειψη ιών έναντι των μηχανών Windows, οι χάκερ βρίσκουν τρόπους να μεταφέρουν ιούς στο macOS για να προκαλέσουν τον όλεθρο. Ένας από αυτούς είναι ο ιός Κούκος, ο οποίος—παρά το μη απειλητικό όνομά του—μπορεί να κλέψει πολλά από τα δεδομένα σας. Λοιπόν, τι είναι ο ιός Cuckoo και πώς να τον αποφύγετε στο Mac σας;

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :Πώς να εγκαταστήσετε το VirtualBox σε ένα Apple Silicon Mac

Τι είναι η ασφαλή εικονική μνήμη στο Mac σας και πώς λειτουργεί;

Τι είναι tο Cuckoo ;

Όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών ασφαλείας Κάντζι, το Cuckoo είναι ένας ιός που επηρεάζει τόσο τους Mac της Intel όσο και τους βασισμένους σε Arm. Ενώ ο φορέας επίθεσης του Κούκου είναι σχετικά άγνωστος αυτή τη στιγμή, οι κορυφαίοι ύποπτοι τη στιγμή της γραφής είναι ιστότοποι που προσφέρουν δωρεάν λήψεις.

Μόλις ο Cuckoo μπει σε Mac, αρχίζει να παρακολουθεί τον υπολογιστή και να εξάγει προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα. Ενώ ο Cuckoo κάνει τον γύρο εδώ και λίγο καιρό, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne παρατήρησε ότι οι χάκερ έχουν αναπτύξει το κακόβουλο λογισμικό περισσότερο από το συνηθισμένο.

Πώς εξαπλώνεται ο Cuckoo ;

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Cuckoo εξαπλώνεται μέσω κακόβουλων ιστοσελίδων. Ωστόσο, παρατήρησαν επίσης ότι το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενούνταν συνήθως σε ιστότοπους που προσφέρουν ένα εργαλείο μετατροπής βίντεο σε MP3.

Αυτοί οι ιστότοποι συνήθως προσφέρουν μια εφαρμογή για την αντιγραφή βίντεο από ιστότοπους όπως το YouTube και τη λήψη τους ως αρχεία MP3, ενώ ορισμένοι προσφέρουν δωρεάν και επί πληρωμή εκδόσεις της εφαρμογής που προσφέρουν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν η εφαρμογή κάνει τη δουλειά που λέει ότι κάνει, θα φέρει επίσης το Cuckoo στο σύστημά σας.

Mac

Τι κάνει ο Cuckoo ;

Μόλις το Cuckoo είναι στο σύστημά σας, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να παραμείνει κρυφό και μη εντοπισμένο. Στη συνέχεια, θα σαρώσει τον υπολογιστή σας για προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες και θα τις στείλει πίσω στον αρχικό προγραμματιστή κακόβουλου λογισμικού.

Οπως και Τα Νέα των Χάκερ το θέτει:

Είναι εξοπλισμένο για την εκτέλεση μιας σειράς εντολών για την εξαγωγή πληροφοριών υλικού, τη λήψη διαδικασιών που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή, την αναζήτηση για εγκατεστημένες εφαρμογές, τη λήψη στιγμιότυπων οθόνης και τη συλλογή δεδομένων από το iCloud Keychain, τις Apple Notes, τα προγράμματα περιήγησης ιστού, τα πορτοφόλια κρυπτογράφησης και εφαρμογές όπως το Discord, το FileZilla, το Steam και Telegram.

Επιπλέον, το Cuckoo έχει ένα δυσάρεστο κόλπο στο μανίκι του: Χρησιμοποιεί το Osascript για να σας δείξει ένα πλαστό πλαίσιο εισαγωγής κωδικού πρόσβασης συστήματος. Όπως θα περίμενε κανείς, εάν εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε αυτόν, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να εκχωρήσει δικαιώματα διαχειριστή στις συσκευές σας και να έχει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα από τα δεδομένα σας.

Πώς να αποφύγετε να μολυνθείτε από τον Cuckoo

Το Cuckoo είναι ένα δυσάρεστο έργο που μπορεί ενδεχομένως να διαρρεύσει όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες σε ένα κακόβουλο τρίτο μέρος. Ευτυχώς, μπορείτε να είστε έξυπνοι σχετικά με τη χρήση του Mac σας και να αποφύγετε να μολυνθείτε από τον Κούκο.

Αρχικά, προσέξτε ποιες εφαρμογές εγκαθιστάτε από διαδικτυακές πηγές. Εάν θέλετε μια εφαρμογή να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία, είναι καλύτερο να κοιτάξετε σε φόρουμ και πίνακες όπως το Reddit για να δείτε τι προτείνουν οι άνθρωποι εκεί. Εάν κάνετε αναζήτηση στο Google για την εφαρμογή που θέλετε, είναι πιο πιθανό να σας εμφανιστεί κάτι γεμάτο κακόβουλο λογισμικό.

Ακόμα κι αν ψάχνετε για μια νόμιμη εφαρμογή, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε σε τι κάνετε κλικ. Οι απατεώνες μπορούν να ενισχύσουν τα κακόβουλα αντίγραφα νόμιμων ιστότοπων στην κατάταξη της Google για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους να κατεβάσουν μολυσμένες εφαρμογές. Εάν είστε ύποπτοι για μια διεύθυνση URL, ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους γρήγορους ιστότοπους που σας επιτρέπουν να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής πριν κάνετε λήψη οτιδήποτε.

Τέλος, αξίζει να πάρετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς για να είστε ασφαλείς εάν καταλήξετε να κατεβάσετε κάτι κακόβουλο. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε ένα σεντ για να προστατέψετε το μηχάνημά σας. απλώς δοκιμάστε μία από αυτές τις πραγματικά δωρεάν εφαρμογές προστασίας από ιούς για το Mac σας.

Ενώ το Cuckoo ακούγεται τρομακτικό στο χαρτί, είναι πολύ εύκολο να κρατηθείς ασφαλής από αυτό. Να είστε προσεκτικοί με το τι κατεβάζετε, να εγκαταστήσετε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς και θα είστε εντάξει.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *