Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;

Το cloud computing είναι μια από τις πιο καυτές τάσεις τεχνολογίας αυτές τις μέρες. Από απλές λύσεις αποθήκευσης έως ολοκληρωμένες εταιρικές εφαρμογές, πολλοί υπολογιστές μετακινούνται στο cloud.

Καθώς όμως τα δεδομένα μας διατηρούνται όλο και περισσότερο σε απομακρυσμένους διακομιστές σε όλο τον κόσμο, πρέπει να τεθεί ένα ερώτημα: είναι πραγματικά ασφαλές το cloud computing;

Πώς ακριβώς διατηρούνται τα δεδομένα σας σε εφαρμογές cloud; Μπορεί να έχει πρόσβαση άλλοι; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ασφάλειας του cloud computing; Εδώ είναι μια περιεκτική επισκόπηση.

Cloud Computing 101

Κανονικά, ο υπολογιστής σας μπορεί να αποδώσει τόσο καλά όσο το επιτρέπει το υλικό του. Εάν θέλετε περισσότερη αποθήκευση ή επεξεργαστική ισχύ, πρέπει να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας. Αλλά με το μειωμένο κόστος της σύνδεσης στο Διαδίκτυο ήρθε μια άλλη επιλογή – το cloud.

Η βασική προϋπόθεση του cloud computing είναι αρκετά απλή. Αντί να εκτελείτε πολύπλοκα προγράμματα και να αποθηκεύετε αρχεία στον υπολογιστή σας, τα εκτελείτε σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή. Αυτός ο απομακρυσμένος διακομιστής ονομάζεται cloud και είναι υπεύθυνος για την παροχή υπολογιστικών πόρων μέσω του δικτύου.

Τα πιο προφανή παραδείγματα αυτού είναι οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud όπως το Google Drive ή το Dropbox . Αυτές οι εφαρμογές cloud σάς προσφέρουν έναν αποκλειστικό χώρο αποθήκευσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τα δικά σας αρχεία. Καθώς αυτός ο χώρος αποθήκευσης δεν προέρχεται από τον υπολογιστή σας, αυτά τα αρχεία είναι ασφαλή ακόμα κι αν ο προσωπικός σας υπολογιστής καταστραφεί ή χαλάσει.

Φυσικά, αυτό είναι απλώς το ξύσιμο των βασικών. Οι υπηρεσίες Cloud προχωρούν πολύ περισσότερο από την απλή απομακρυσμένη αποθήκευση, προσφέροντας τα πάντα, από φιλοξενία Ιστού έως εξ ολοκλήρου απομακρυσμένες εφαρμογές. Υπηρεσίες όπως το Microsoft Azure και το Amazon AWS χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για την εκτέλεση όλων των ειδών υπολογιστικών εφαρμογών.

Τα πλεονεκτήματα του Cloud Computing

Υπάρχουν πολλά οφέλη από το cloud computing έναντι των παραδοσιακών εφαρμογών.

Το πρωταρχικό πλεονέκτημα είναι ο πλεονασμός . Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα φυσικά σε μία προσωπική συσκευή μπορούν να εξαλειφθούν λόγω οποιουδήποτε τεχνικού ζητήματος, κόστους ωρών εργασίας και σημαντικών πληροφοριών. Το σύννεφο, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί πολλαπλούς διακομιστές που κατανέμονται σε διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατο να χαθούν τα δεδομένα.

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η επεκτασιμότητα . Για εταιρικές εφαρμογές, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσετε περισσότερους υπολογιστικούς πόρους για να χειριστείτε επιπλέον φορτίο σε παραδοσιακές ρυθμίσεις. Απαιτεί μια επένδυση σε μεγαλύτερη χωρητικότητα υλικού που θα έμενε αχρησιμοποίητη τις περισσότερες φορές.

Με το cloud computing, οι εφαρμογές μπορούν να ζητήσουν περισσότερους πόρους όπως και όταν απαιτείται, πληρώνοντας μόνο για τη χωρητικότητα που χρησιμοποιείται. Αυτό καθιστά τη λειτουργία μιας επεκτάσιμης εφαρμογής πολύ οικονομική, για να μην αναφέρουμε εύκολη στην εφαρμογή.

Τα τρωτά σημεία του Cloud Computing

Έχουμε ήδη δει τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του cloud computing. Από την προσβασιμότητα έως τον πλεονασμό, υπάρχουν πολλά καλά σημεία σχετικά με τη χρήση μιας υπηρεσίας cloud. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα.

Το κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια των δεδομένων. Καθώς τα δεδομένα σας φυλάσσονται σε έναν διακομιστή με πρόσβαση στο κοινό, η ασφάλειά του δεν είναι στα χέρια σας. Η εταιρεία που εκτελεί την υπηρεσία cloud (και οι διακομιστές της) έχει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών σας.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι πιο ασφαλές από έναν προσωπικό υπολογιστή. Ένα μόνο σφάλμα υλικού δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρα τα δεδομένα σας. Αλλά ταυτόχρονα, εκθέτει τις πληροφορίες σε εξωτερικές απειλές. Ένα hack που θέτει σε κίνδυνο τους διακομιστές cloud μπορεί να διαρρεύσει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεστε τον ίδιο τον πάροχο υπηρεσιών cloud για να σέβεται το απόρρητό σας. Και σε αυτήν την εποχή των Big Data, αυτό δεν είναι δεδομένο. Οι τεχνολογικοί γίγαντες δέχονται συχνά πυρά για παραβίαση του απορρήτου των δεδομένων των χρηστών στα οποία έχουν πρόσβαση, γεγονός που καθιστά κίνδυνο την αποθήκευση σημαντικών πληροφοριών στο cloud.

Έπειτα, υπάρχουν τα τρωτά σημεία ασφαλείας στα οποία εκτίθενται ακόμη και οι υπηρεσίες cloud. Όπως κάθε διαδικτυακή υπηρεσία, το cloud computing μπορεί να υπόκειται σε επιθέσεις Distributed-Denial-of-Service (DDoS) που ακρωτηριάζουν τις δυνατότητές του. Αυτό αναγκάζει την επηρεαζόμενη υπηρεσία να βγει εκτός σύνδεσης, καθιστώντας την εφαρμογή σας μη διαθέσιμη για άγνωστη χρονική περίοδο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;

Ελαχιστοποίηση του κινδύνου

Εντάξει, το cloud computing είναι δυνητικά ευάλωτο. Τότε ποια είναι η λύση; Θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε εντελώς τις υπηρεσίες cloud;

Φυσικά και όχι. Παρά όλους τους θεωρητικούς κινδύνους ασφαλείας που ενυπάρχουν στο cloud computing, είναι πρακτικά μία από τις πιο ασφαλείς μορφές υπολογιστών. Χάρη στις απολύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στους διακομιστές cloud, υπάρχουν πολύ λίγα σημεία αποτυχίας.

Η απώλεια δεδομένων ή η κλοπή από μια υπηρεσία cloud απαιτεί μια καταστροφή, αντί για ένα χυμένο φλιτζάνι τσάι που μπορεί να σημάνει την καταστροφή των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στον φορητό υπολογιστή σας. Συνήθως είναι επίσης πιο δύσκολο για τους χάκερ να εισβάλουν, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών cloud τείνουν να χρησιμοποιούν καλύτερα μέτρα ασφαλείας από έναν υπολογιστή.

Οι προσωπικοί υπολογιστές μπορούν επίσης να πέσουν θύματα επιθέσεων ransomware, οι οποίες κλειδώνουν τα προσωπικά σας δεδομένα και απαιτούν πληρωμή σε κρυπτονομίσματα για να σας επιτρέψουν την πρόσβαση. Άλλο κακόβουλο λογισμικό μπορεί απλώς να καταστρέψει όλα τα αρχεία εντελώς, γεγονός που καθιστά το cloud computing ακόμα πιο απαραίτητο.

Για να βελτιώσετε τη δική σας ασφάλεια δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρυπτογράφηση .

Για βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, κρυπτογραφήστε τα δεδομένα στο δικό σας σύστημα πριν τα ανεβάσετε.

Για ολόκληρες εφαρμογές που εκτελούνται εκτός cloud, δοκιμάστε υπηρεσίες που σας επιτρέπουν να κρυπτογραφείτε τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και μια εισβολή ή μια διαρροή δεδομένων δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τα προσωπικά σας δεδομένα.

 

Αυτό το ποιόν είναι στην καλύτερη τιμή της αγοράς:ΑΝΔΡΙΚΑ D-FORMATION ΜΑΥΡΑ SNEAKERS – FILA

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;

Είναι το Cloud Computing ασφαλές;

Το να ρωτάς αν το cloud computing είναι ασφαλές είναι σαν να ρωτάς αν οι πτήσεις είναι ένας ασφαλής τρόπος να ταξιδέψεις.

Στατιστικά μιλώντας, είναι η πιο ασφαλής μορφή που υπάρχει, αν και, φυσικά, τίποτα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι ασφάλειας του υπολογιστικού νέφους δεν τίθενται από χάκερ ή τεχνικά σφάλματα, αλλά από εσκεμμένη κακοδιαχείριση. Η φύση των διακομιστών cloud καθιστά πολύ δύσκολη την είσοδο των χάκερ και ουσιαστικά εγγυάται την ασφάλεια έναντι αστοχιών υλικού.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα στο cloud είναι ο ίδιος ο πάροχος υπηρεσιών. Και ενώ τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google ή η Amazon έχουν καθιερωθεί ως αξιόπιστες εταιρείες σε αυτήν τη θέση, το να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Απλά μέτρα, όπως η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας και η εμπιστοσύνη στους παρόχους υπηρεσιών cloud με μια διαφανή πολιτική απορρήτου, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αρχείων και άλλων πληροφοριών σας από ανεπιθύμητη πρόσβαση.

Εάν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, είναι εύκολο να μειώσετε τους κινδύνους ασφαλείας του cloud computing και να απολαύσετε τα οφέλη του.

Διαβάστε επίσης:Πώς να προγραμματίσετε τα σημεία αυτόματης επαναφοράς συστήματος στα Windows 11

Πώς να διαγράψετε τα σημεία επαναφοράς συστήματος στα Windows 10/11

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4825

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *