Πώς να αναγνωρίσετε τον αριθμό τηλεφώνου του απατεώνα

Πώς να αναγνωρίσετε τον αριθμό τηλεφώνου του απατεώνα (Λεπτομερής οδηγός)

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν τα smartphone, άνοιξε το δρόμο για χιλιάδες spam κλήσεις και SMS. Όχι μόνο spam, υπάρχουν και κλήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν άτομα επίσης. Ενώ οι κλήσεις απάτης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Τι είναι οι απάτες τηλεφωνικές κλήσεις;

Οι κλήσεις απάτης είναι απλώς κλήσεις που γίνονται σε αθώα άτομα μέσω τηλεφώνου για ορισμένα οφέλη. Σε μια τηλεφωνική κλήση απάτης, οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορες δόλιες προσπάθειες για να παγιδεύσουν τους χρήστες για οικονομικό όφελος ή για να αποκτήσουν ορισμένες πληροφορίες.

Το 2015, οι κλήσεις απάτης μέσω τηλεφώνου ήταν ανεξέλεγκτες, αλλά τα πράγματα άλλαξαν, ειδικά μετά την άφιξη των εφαρμογών αναγνώρισης καλούντων, όπως το TrueCaller ή το Google Dialer. Αυτές οι εφαρμογές στοχεύουν να αναγνωρίζουν τις εισερχόμενες κλήσεις και να σας ενημερώνουν για τις πληροφορίες του καλούντος ακόμη και πριν καλέσετε.

Οι εφαρμογές αναγνώρισης καλούντος σάς δίνουν την επιλογή να επιλέξετε εάν θα λάβετε ή θα απορρίψετε την κλήση. Ωστόσο, οι απατεώνες έχουν γίνει πλέον έξυπνοι, χρησιμοποιώντας αριθμούς τηλεφώνου που δεν είναι ανεπιθύμητοι για να πραγματοποιούν κλήσεις. Αυτοί οι αριθμοί συνήθως ξεπερνούν όλες τις εφαρμογές αναγνώρισης καλούντων ή προστασίας από ανεπιθύμητα μηνύματα χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης :7 Χριστουγεννιάτικες απάτες που πρέπει να προσέχετε

Πώς να αναγνωρίσετε τον αριθμό τηλεφώνου του απατεώνα

Πώς να αναγνωρίσετε τον αριθμό τηλεφώνου του απατεώνα

Πριν προσδιορίσετε τους αριθμούς τηλεφώνου και τις κλήσεις των απατεώνων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους τύπους τηλεφωνικών απατών. Απλώς διαβάστε το επόμενο μέρος για να κατανοήσετε τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης τηλεφωνικών κλήσεων.

Ποιοι είναι οι συνήθεις τύποι τηλεφωνικών απατών;

Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν διάφοροι τύποι τηλεφωνικών απατών και μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι. Για παράδειγμα, σε απάτες τεχνικής υποστήριξης, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι από μια δημοφιλή εταιρεία τεχνολογίας και ενημερώνουν τον δέκτη ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί. Στη συνέχεια, προτείνουν να επιλύσουν το πρόβλημα χρεώνοντας ένα τέλος ή αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή.

Ομοίως, οι κλήσεις απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) σας ξεγελούν ώστε να παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.λπ. Παρακάτω, έχουμε επισημάνει μερικές από τις πιο συνηθισμένες τηλεφωνικές απάτες που πρέπει να προσέχετε.

Απάτες τεχνικής υποστήριξης

Στις απάτες τεχνικής υποστήριξης, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι από μια δημοφιλή εταιρεία τεχνολογίας και ενημερώνουν τον δέκτη ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί. Στη συνέχεια, προτείνουν να επιλύσουν το πρόβλημα χρεώνοντας ένα τέλος ή αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή.

Απειλές σύλληψης

Μερικοί απατεώνες μέσω τηλεφώνου παρουσιάζονται ως αστυνομικοί από τα αστυνομικά τμήματα και απειλούν με σύλληψη αθώους. Οι απατεώνες κάνουν την όλη διαδικασία να φαίνεται νόμιμη και ζητούν πληροφορίες ή πλαστά πρόστιμα.

Ψεύτικες φιλανθρωπικές απάτες

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται συχνά καλοπροαίρετους ανθρωπιστές και προσεγγίζουν τους ανθρώπους δημιουργώντας ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις και δωρεές. Οι απάτες Fake Charities συνήθως απαιτούν χρήματα.

Ανακούφιση χρέους

Όλοι θέλουν να είναι χωρίς χρέη και να ζήσουν μια απλή ζωή. οι απατεώνες το εκμεταλλεύονται συχνά αυτό. Οι απατεώνες συχνά εμπορεύονται πλαστά προγράμματα ελάφρυνσης χρέους και σας ζητούν να πληρώσετε ένα ψεύτικο τέλος επεξεργασίας. Μερικές φορές, οι απατεώνες μπορούν επίσης να ζητήσουν να παράσχουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού σας, τα OTP σύνδεσης κ.λπ.

Απάτη

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν κλήσεις απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος που σας εξαπατούν να παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού, στοιχεία πιστωτικής κάρτας κ.λπ.

Νίκη του Διαγωνισμού

Αυτή είναι μια άλλη δημοφιλής μορφή τηλεφωνικής απάτης που είναι στην τάση αυτές τις μέρες. Σε αυτήν την απάτη, τα θύματα λαμβάνουν κλήσεις που τους ενημερώνουν για ψεύτικες νίκες διαγωνισμών ή βραβεία λαχειοφόρων αγορών, αλλά πρέπει να πληρώσουν τα τέλη επεξεργασίας και τους φόρους για να τα διεκδικήσουν.

Απάτες Ασφάλισης Υγείας

Σε αυτήν την τηλεφωνική απάτη, ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι είναι από μια νόμιμη εταιρεία ασφάλισης υγείας. Συνήθως παρουσιάζουν στα θύματα ελκυστικά προγράμματα ασφάλισης υγείας που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Ο απατεώνας πείθει τα θύματα να πιστέψουν ότι είναι αλήθεια και να παρέχει ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες και να πληρώσει το ψεύτικο τέλος.

Απάτες με προσφορά εργασίας

Σε αυτή τη μορφή τηλεφωνικής απάτης, οι απατεώνες προσφέρουν ψεύτικες προσφορές στα θύματα. Οι προσφορές εργασίας είναι συχνά πολύ προσοδοφόρες και αναγκάζουν τα θύματα να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες, αμοιβές για αρχική εκπαίδευση ή αμοιβές για την εξασφάλιση της θέσης.

Λοιπόν, αυτές είναι μερικές μορφές απάτης τηλεφωνικών κλήσεων που είναι δημοφιλείς. Ως εκ τούτου, εξετάστε αυτές τις κλήσεις απάτης προτού παρέχετε ευαίσθητες λεπτομέρειες μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

Πώς καταλαβαίνετε εάν ένας αριθμός είναι απάτη;

Τώρα, ας περάσουμε στο ουσιαστικό μέρος του άρθρου. Για να προστατευτείτε από κάθε είδους απάτες, θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε τους αριθμούς τηλεφώνου της απάτης.

Οι απατεώνες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνου για να σας παγιδεύσουν και να αποκτήσουν τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία. Επομένως, είναι καλύτερο να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσετε τέτοιες κλήσεις σε Android ή iPhone.

Ο ευκολότερος τρόπος για να εντοπίσετε μια κλήση απάτης είναι να παρατηρήσετε τη θέση της κλήσης. Εάν η κλήση δεν προέρχεται από τη χώρα σας, πιθανότατα πρόκειται για απατεώνα. Εάν λαμβάνετε επαναλαμβανόμενες κλήσεις από το εξωτερικό της χώρας σας, αυτό δείχνει ξεκάθαρα έναν απατεώνα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές στο Android και το iPhone σας, όπως το TrueCaller, το ShowCaller ή το Google Dialer για να γνωρίζετε ποιος σας καλεί ακόμη και πριν καλέσετε. Εφαρμογές όπως το TrueCaller είναι μια καλή επιλογή, καθώς σας ενημερώνουν ξεκάθαρα για τις κλήσεις απάτης και ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή αναγνώρισης καλούντος στο Android ή το iPhone σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές αντίστροφης αναζήτησης αριθμών για Android.

Πώς να καταλάβετε εάν μια κλήση είναι απάτη (αν έχει ήδη επιλεγεί)

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι απατεώνες έχουν γίνει έξυπνοι και χρησιμοποιούν νέους ή εικονικούς αριθμούς τηλεφώνου για να πραγματοποιήσουν τις απάτες τους. Έτσι, μερικές φορές, ορισμένοι αριθμοί τηλεφώνου μπορεί να ξεπεράσουν τις εφαρμογές αναγνώρισης καλούντος ή τη λειτουργία προστασίας από ανεπιθύμητες κλήσεις του smartphone σας.

Έτσι, εάν έχετε ήδη λάβει ένα τηλεφώνημα απάτης, μπορείτε να αναζητήσετε αυτές τις συμβουλές για να εντοπίσετε αποτελεσματικά μια απάτη.

Ζητώντας κωδικούς πρόσβασης ή OTP

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αρχική υποστήριξη πελατών δεν σας ζητά ποτέ να σας πείτε τον κωδικό πρόσβασης ή να μοιραστείτε τα OTP. Εάν κάποιος καλών ζητήσει κωδικούς πρόσβασης, είναι προφανής απάτη.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμού, κωδικούς πρόσβασης και OTP, σε οποιονδήποτε άγνωστο.

Ζητείται να παρέχεται απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας

Έχετε ακούσει ποτέ τη Microsoft ή οποιαδήποτε άλλη γνωστή εταιρεία τεχνολογίας να σας ζητά να παρέχετε απομακρυσμένη πρόσβαση; Η Microsoft ζητά από τους χρήστες της να παρέχουν τα δεδομένα καταγραφής του προγράμματος προβολής συμβάντων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά ποτέ δεν σας ζητούν να παρέχετε απομακρυσμένη πρόσβαση.

Έτσι, αν κάποιος σας καλέσει μέσω τηλεφώνου ζητώντας σας να παρέχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, πιθανότατα θα είναι απάτη. Ακόμα κι αν ο υπολογιστής σας είναι καλά, θα δημιουργούσαν πρόβλημα και θα σας ζητούσαν χρήματα για να το διορθώσετε.

Ασφαλιστήρια συμβόλαια ή παροχές που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά

Όλοι αγαπούν τα δώρα και οι απατεώνες το εκμεταλλεύονται αυτό. Οι απατεώνες μπορούν να σας ξεγελάσουν ώστε να πιστέψετε ότι έχετε κερδίσει ένα λαχείο ή ένα βραβείο. μην πέφτετε σε αυτές τις παγίδες.

Μπορεί ακόμη και να σας εξαπατήσουν ώστε να πιστέψετε ότι είστε πραγματικά επιλέξιμοι για αυτό το δελεαστικό ασφαλιστικό ή συμβόλαιο υγείας.

Απλώς πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε: έχετε λάβει μέρος σε κάποιον διαγωνισμό ή περιμένατε ένα βραβείο λοταρίας; Εάν η απάντηση είναι όχι, οι πιθανότητες είναι ότι αυτές οι ελκυστικές πολιτικές, τα βραβεία κ.λπ. είναι πλαστά.

Αρνούμενος να δώσει αρκετές πληροφορίες

Οποιοσδήποτε από μια νόμιμη εταιρεία δεν θα αρνιόταν ποτέ να σας δώσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα που συζητάτε. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι ο «φίλος» ή ο «συγγενής» σας έχει πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να δώσει ένα πραγματικό όνομα είναι πιθανό να είναι απάτη.

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε να συναλλάσσεστε με άτομα μέσω τηλεφώνου που παρέχουν ελλιπείς ή ψευδείς πληροφορίες για πράγματα.

Έτσι, αυτός ο οδηγός έχει να κάνει με το πώς να καταλάβετε εάν πρόκειται για τον αριθμό τηλεφώνου ενός απατεώνα. Οι κλήσεις απάτης μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με τις κοινές απάτες είναι σημαντική. Ενημερώστε μας εάν χρειάζεστε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την κατανόηση συγκεκριμένων κλήσεων απάτης.

Διαβάστε επίσης :Πώς να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις Android από τα Windows 11

Είναι τα χρήματά σας ασφαλή με τη Revolut; Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4825

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *