Πώς να διορθώσετε το Screen of Death στα Windows 10/11 (8 Μέθοδοι)

Εάν τα σφάλματα BSOD στα Windows σας απογοήτευαν, τώρα τα Windows έλαβαν μια άλλη παραλλαγή του, γνωστή ως PSOD ή Purple Screen of death.

Η μωβ οθόνη του θανάτου στα Windows είναι σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και να καταρρεύσει το λειτουργικό σας σύστημα. Όπως το BSOD, η μωβ οθόνη του θανάτου επίσης δεν έχει έναν λόγο εμφάνισης.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια μωβ οθόνη θανάτου για διάφορους λόγους, όπως προβλήματα υλικού, καταστροφή δεδομένων, χρήση λογισμικών overclocking κ.λπ.

Εν πάση περιπτώσει, αν μόλις αντιμετωπίσατε την οθόνη του θανάτου με μοβ οθόνη στα Windows 10/11, συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο. Παρακάτω, έχουμε συζητήσει τα πάντα για το PSOD και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε.

Τι πυροδοτεί το Purple Screen of Death;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την εμφάνιση της μωβ οθόνης του θανάτου στα Windows. Μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Παρακάτω, έχουμε επισημάνει μερικές από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου από μωβ οθόνη.

  • Η χρήση λογισμικών overclocking.
  • Βλάβες υλικού.
  • Λανθασμένες ρυθμίσεις λογισμικού.
  • Κατεστραμμένα αρχεία συστήματος των Windows.
  • Ξεπερασμένα προγράμματα οδήγησης κάρτας γραφικών.
  • Σφάλματα σκληρού δίσκου.
  • Ξεπερασμένο λειτουργικό σύστημα.

8 τρόποι για να διορθώσετε την Purple Screen of Death στα Windows

Δεδομένου ότι η πραγματική αιτία του PSOD είναι ακόμα άγνωστη, πρέπει να βασιστούμε σε βασικές μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων για να επιλύσουμε το πρόβλημα σε υπολογιστές με Windows. Παρακάτω, έχουμε μοιραστεί μερικούς καλύτερους τρόπους επίλυσης του ζητήματος μωβ οθόνη του θανάτου στα Windows.

1. Τερματίστε τη λειτουργία του υπολογιστή σας

Ίσως τα περιφερειακά USB που μόλις συνδέσατε να μην λειτουργούν σωστά. Ένας τερματισμός λειτουργίας ή επανεκκίνηση μπορεί να ανανεώσει τα προγράμματα οδήγησης και να αποκλείσει ζητήματα που σχετίζονται με τα προγράμματα οδήγησης.

Επίσης, ο τερματισμός της λειτουργίας του υπολογιστή θα δώσει χρόνο στα εξαρτήματα υλικού να κρυώσουν, κάτι που μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα για εσάς. Επομένως, προτού ακολουθήσετε τις επόμενες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων, τερματίστε τη λειτουργία του υπολογιστή σας και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον για λίγα λεπτά.

2. Αφαιρέστε τα περιφερειακά USB

Αφαιρέστε περιφερειακά USB

Τόσο η Blue Screen of Death όσο και η Purple Screen of Death μπορούν να ενεργοποιηθούν λόγω κατεστραμμένων προγραμμάτων οδήγησης συσκευών υλικού.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις συνδέσατε ένα πληκτρολόγιο ή ποντίκι και τα Windows απέτυχαν να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα προγράμματα οδήγησης για τη σωστή λειτουργία αυτών των συσκευών. Σε αυτήν την περίπτωση, το σύστημά σας θα αντιμετωπίσει προβλήματα κάθε φορά που προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Επομένως, φροντίστε να αφαιρέσετε τα συνδεδεμένα περιφερειακά USB και μετά να ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας. Εάν αυτή η μέθοδος δεν διορθώσει το πρόβλημα, ακολουθήστε την επόμενη.

3. Απενεργοποιήστε το λογισμικό Overclocking

Καταργήστε τα Λογισμικά Overclocking

Η Μωβ οθόνη του θανάτου εμφανίζεται συνήθως όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία υπερχρονισμού υπολογιστή. Έτσι, εάν έχετε αλλάξει τον ρυθμό ρολογιού του επεξεργαστή σας, έχετε τροποποιήσει την τάση κ.λπ., ήρθε η ώρα να επαναφέρετε όλες τις αλλαγές.

Αφού επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, πρέπει επίσης να απενεργοποιήσετε το λογισμικό overclocking. Πολλοί χρήστες των Windows έχουν ισχυριστεί ότι διορθώνουν το PSOD απενεργοποιώντας τα λογισμικά Overclocking τους. Έτσι, μπορείτε να το δοκιμάσετε και αυτό.

4. Καθαρίστε την ψύκτρα

Καθαρίστε την ψύκτρα

Μια βουλωμένη ψύκτρα είναι ένας άλλος λόγος για την μωβ οθόνη του θανάτου στα Windows. Μια βουλωμένη ψύκτρα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή θερμότητας και να προκαλέσει πνιγμό της GPU.

Επομένως, εάν η Purple Screen of Death εξακολουθεί να εμφανίζεται στον υπολογιστή σας, ο καθαρισμός της ψύκτρας της συσκευής σας είναι μια καλή επιλογή. Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να πάρετε τη συσκευή σας σε έναν τοπικό τεχνικό και να του ζητήσετε να καθαρίσει την ψύκτρα.

5. Ενημερώστε το πρόγραμμα οδήγησης GPU

Ένα ξεπερασμένο ή κατεστραμμένο πρόγραμμα οδήγησης GPU είναι επίσης ένας εξέχων λόγος για την Purple screen of death. Μπορείτε να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης GPU για να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα. Δείτε πώς μπορείτε να ενημερώσετε το πρόγραμμα οδήγησης GPU στα Windows.

1. Κάντε κλικ στην Αναζήτηση των Windows και πληκτρολογήστε Διαχειριστή της συσκευής.

2. Στη συνέχεια, ανοίξτε την εφαρμογή Device Manager από τη λίστα.

Διαχειριστή της συσκευής

3. Όταν ανοίξει η Διαχείριση Συσκευών, αναπτύξτε το Προσαρμογείς οθόνης.

Προσαρμογείς οθόνης

4. Κάντε δεξί κλικ στη GPU σας και επιλέξτε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.

Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης

5. Στην επόμενη οθόνη, επιλέξτε Αναζητήστε αυτόματα προγράμματα οδήγησης.

Αναζητήστε αυτόματα προγράμματα οδήγησης

Αυτό είναι! Τώρα ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης GPU.

6. Εκτελέστε τον Έλεγχο αρχείων συστήματος

Το εργαλείο System File Checker των Windows έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να διορθώνει κατεστραμμένα αρχεία συστήματος. Επομένως, εάν η μωβ οθόνη του θανάτου εξακολουθεί να σας προβληματίζει, η εκτέλεση του εργαλείου SFC είναι μια καλή επιλογή. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε.

1. Κάντε κλικ στην Αναζήτηση των Windows και πληκτρολογήστε Γραμμή εντολών.

2. Κάντε δεξί κλικ στη Γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτελέστε ως διαχειριστής.

Εκτελέστε ως διαχειριστής

3. Όταν ανοίξει η γραμμή εντολών, εκτελέστε την εντολή:

sfc /scannow

sfc /scannow

4. Τώρα περιμένετε μέχρι το εργαλείο SFC να σαρώσει και να βρει τα κατεστραμμένα αρχεία συστήματος.

Αυτό είναι! Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά για να ολοκληρωθεί. Μόλις ολοκληρωθεί, φροντίστε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας με Windows.

7. Σάρωση και διόρθωση σφαλμάτων σκληρού δίσκου

Όπως το βοηθητικό πρόγραμμα System File Checker, μπορείτε επίσης να εκτελέσετε το εργαλείο γραμμής εντολών CHKDSK για να σαρώσετε και να διορθώσετε τα σφάλματα του σκληρού δίσκου. Εάν εμφανιστεί το PSOD στα Windows λόγω προβλήματος του σκληρού δίσκου, το βοηθητικό πρόγραμμα Check Disk Utility θα το διορθώσει.

1. Κάντε κλικ στην αναζήτηση των Windows 11 και πληκτρολογήστε Γραμμή εντολών.

2. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στη Γραμμή εντολών και επιλέξτε Εκτελέστε ως διαχειριστής.

Εκτέλεση ως Διαχειριστής

3. Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή:

chkdsk C: /f

chkdsk C: /f

Αυτό είναι! Τώρα το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου θα σαρώσει και θα διορθώσει όλα τα σφάλματα που σχετίζονται με τον σκληρό δίσκο.

8. Εκτελέστε επαναφορά συστήματος

Εάν το ζήτημα Purple screen of death εξακολουθεί να μην έχει επιλυθεί, μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας σε σημείο που να λειτουργεί κανονικά.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να κάνετε επαναφορά συστήματος. Δείτε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε επαναφορά συστήματος στα Windows.

1. Κάντε κλικ στην Αναζήτηση των Windows και πληκτρολογήστε Ανάκτηση. Στη συνέχεια, ανοίξτε την εφαρμογή Ανάκτηση από τη λίστα.

Ανάκτηση

2. Στην οθόνη Recovery, κάντε κλικ στο Ανοίξτε την Επαναφορά Συστήματος.

Ανοίξτε την Επαναφορά Συστήματος

3. Επιλέξτε το Σημείο επαναφοράς που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάντε κλικ στο Επόμενο κουμπί.

Επιλέξτε το σημείο επαναφοράς

4. Επιβεβαιώστε το σημείο επαναφοράς και κάντε κλικ στο Φινίρισμα.

κάντε κλικ στο κουμπί Τέλος

Αυτό θα επαναφέρει τον υπολογιστή Windows στο επιλεγμένο σημείο επαναφοράς.

Το Purple Screen of Death στα Windows 10/11 μπορεί να είναι ενοχλητικό και δύσκολο να διορθωθεί, καθώς η πραγματική αιτία του σφάλματος είναι άγνωστη. Ωστόσο, οι κοινές μας μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να επιλύσετε γρήγορα το PSOD στα Windows. Ενημερώστε μας εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για την επίλυση της Purple screen of death στα Windows.

Διαβάστε επίσης:Κορυφαίοι 9 τρόποι για να διορθώσετε προβλήματα μαύρης οθόνης σε τηλέφωνα Android(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα VIDEO DXGKRNL FATAL BSOD στα Windows

Πώς να ενεργοποιήσετε την Εύρεση συσκευής στα Windows 11

10 Καλύτερα Λογισμικα Κρυπτογράφησης για Windows 10/11 το 2023

directVortex
directVortex
Άρθρα: 4524

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: