Πώς να κάνετε μια εικόνα ασπρόμαυρη στο GIMP

Το GIMP, το δωρεάν στη χρήση πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών ράστερ ανοιχτού κώδικα παρέχει στους χρήστες αρκετούς τρόπους για να κάνουν μια έγχρωμη εικόνα ασπρόμαυρη. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ ασπρόμαυρων και εικόνων σε κλίμακα του γκρι. Στη συνέχεια, θα δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GIMP για να μετατρέψετε μια έγχρωμη εικόνα RGB σε λειτουργία κλίμακας του γκρι ή ασπρόμαυρη.

Για αυτό το σεμινάριο GIMP, χρησιμοποιήσαμε την πιο πρόσφατη έκδοση που είναι διαθέσιμη για Microsoft Windows, το GIMP 2.10. Κατεβάστε το GIMP για Windows, MacOS και Linux από το gimp.org .

Ασπρόμαυρο εναντίον Κλίμακα του γκρι

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του μαύρου και του λευκού και της κλίμακας του γκρι; Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Σκεφτείτε την παρακάτω εικόνα.

Αυτή είναι μια έγχρωμη φωτογραφία σε λειτουργία RGB. Αν αφαιρέσουμε το χρώμα, φαίνεται κάπως έτσι:

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιέγραφαν αυτήν την άχρωμη εικόνα ως ασπρόμαυρη φωτογραφία, αλλά ένας πιο ακριβής όρος είναι “σκάλα του γκρι”. Ενώ το μαύρο είναι το μόνο χρώμα που χρησιμοποιείται στην εικόνα, η εικόνα αποτελείται από ένα φάσμα αποχρώσεων του γκρι που εκτείνεται από καθαρό λευκό έως καθαρό μαύρο.

Στον κόσμο της επεξεργασίας φωτογραφιών, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της κλίμακας του γκρι και του αληθινού ασπρόμαυρου, που χρησιμοποιεί μόνο ασπρόμαυρο και όχι αποχρώσεις του γκρι. Εδώ είναι η ίδια εικόνα σε αληθινό ασπρόμαυρο.

Το πρώτο βήμα για να κάνετε μια ασπρόμαυρη εικόνα στο GIMP είναι να αποφασίσετε εάν θα τη μετατρέψετε σε αληθινή ασπρόμαυρη εικόνα ή σε κλίμακα του γκρι. Θα καλύψουμε και τα δύο παρακάτω.

Πώς να μετατρέψετε μια έγχρωμη εικόνα σε αληθινό ασπρόμαυρο στο GIMP

Η διαδικασία του GIMP για τη μετατροπή μιας έγχρωμης εικόνας σε ασπρόμαυρη περιλαμβάνει τη χρήση του εργαλείου Threshold.

Ανοίξτε την εικόνα σας στο GIMP. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την εικόνα δύο πολύχρωμων πουλιών.

Στο μενού Χρώματα, επιλέξτε Κατώφλι. Αυτό το εργαλείο μετατρέπει το τρέχον επίπεδο ή την επιλογή σε ασπρόμαυρη εικόνα. Να πώς φαίνεται τώρα η εικόνα μας.

Σημειώστε το ρυθμιστικό Κανάλι στο παράθυρο διαλόγου Εφαρμογή κατωφλίου. Μετακινήστε το αριστερά και δεξιά για να προσαρμόσετε το όριο μέχρι να σας αρέσει αυτό που βλέπετε.

Επιλέξτε το πλαίσιο Διαίρεση προβολής για να δείτε το όριο που εφαρμόζεται στο μισό της εικόνας, ώστε να μπορείτε να τη συγκρίνετε με την αρχική έγχρωμη εικόνα.

Όταν είστε ικανοποιημένοι με το όριο, κάντε κλικ στο OK.

Αυτό που κάποτε ήταν μια έγχρωμη εικόνα είναι τώρα καθαρά ασπρόμαυρη και δεν χρειαζόταν καν να αγοράσετε το Adobe Photoshop.

Πώς να δημιουργήσετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετατρέψετε μια έγχρωμη εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP.

Μετατρέψτε την εικόνα σε λειτουργία κλίμακας του γκρι

Ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP είναι να μετατρέψετε τη λειτουργία χρώματος του εγγράφου σε κλίμακα του γκρι.

Επιλέξτε Εικόνα > Λειτουργία > Κλίμακα του γκρι.

4. Η έγχρωμη εικόνα σας θα αποτελείται πλέον αποκλειστικά από μαύρα, λευκά και γκρι pixel.

Σημείωση: Αφού μετατρέψετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι, δεν μπορείτε να επιστρέψετε στο χρώμα. Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο της έγχρωμης εικόνας πριν ξεκινήσετε. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι η αλλαγή της λειτουργίας χρώματος μιας εικόνας ισχύει για ολόκληρη την εικόνα, ακόμα κι αν έχετε επιλέξει μόνο μέρος της εικόνας.

Δημιουργήστε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι με το Mono Mixer

Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Mono Mixer του GIMP για να μετατρέψετε μια έγχρωμη εικόνα σε κλίμακα του γκρι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Επιλέξτε Χρώματα > Αποκορεσμός > Μονομίκτης. (Εναλλακτικά, κάντε δεξί κλικ για να μεταβείτε στις ίδιες επιλογές μενού.)

Εάν έχετε επιλέξει το πλαίσιο Προεπισκόπηση, θα δείτε ότι η έγχρωμη εικόνα εμφανίζεται τώρα σε κλίμακα του γκρι.

Από προεπιλογή, κάθε κανάλι χρώματος θα οριστεί στο 0,333. Πειραματιστείτε με την αλλαγή των αναλογιών για ένα ή περισσότερα από τα κανάλια. Στο παρακάτω παράδειγμα, αυξήσαμε τις ρυθμίσεις για τον πολλαπλασιαστή κόκκινου καναλιού σε 1,826, τον πολλαπλασιαστή πράσινου καναλιού σε 0,930 και τον πολλαπλασιαστή μπλε καναλιών σε 0,686. Η επιλογή του πλαισίου Διατήρηση φωτεινότητας θα διατηρήσει τη φωτεινότητα στο ίδιο επίπεδο ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνετε στον μίκτη καναλιών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η προσαρμογή των καναλιών RGB στο Mono Mixer μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Αποκορεσμός για να μετατρέψετε μια έγχρωμη εικόνα σε κλίμακα του γκρι

Μια τρίτη μέθοδος για τη μετατροπή έγχρωμων εικόνων σε κλίμακα του γκρι περιλαμβάνει τη ρύθμιση του κορεσμού της εικόνας.

Επιλέξτε Χρώματα > Αποκορεσμός > Αποκορεσμός.

Χρησιμοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού Λειτουργία, δοκιμάστε τις διάφορες επιλογές, όπως Φωτεινότητα, Λούμα, Ελαφρότητα, Μέσος όρος και Τιμή. Επιλέξτε το πλαίσιο Διαίρεση προβολής για να συγκρίνετε την αποκορεσμένη εικόνα με την αρχική.

Όταν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο OK.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Color to Grey στο GIMP

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Color to Gray για να μετατρέψετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP.

Επιλέξτε Χρώματα > Αποκορεσμός > Χρώμα σε γκρι.

Το GIMP δεν προσφέρει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το τι ακριβώς κάνει το εργαλείο Color to Gray, αλλά όπως μπορείτε να δείτε από την παρακάτω εικόνα, το εφέ είναι πιο καλλιτεχνικό παρά απλώς αποκορεστικό.

Πειραματιστείτε με τα ρυθμιστικά Radius, Samples και Iterations και το πλαίσιο ελέγχου Enhance Shadows για να επιτύχετε διαφορετικά εφέ. Η παρακάτω εικόνα έχει τις ακόλουθες ρυθμίσεις: Ακτίνα – 217, Δείγματα – 5 και Επαναλήψεις – 23.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Hue-Saturation για να δημιουργήσετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP

Το εργαλείο Hue-Saturation είναι ένας ακόμη τρόπος για να δημιουργήσετε μια εικόνα σε κλίμακα του γκρι στο GIMP.

Επιλέξτε Χρώματα > Απόχρωση-Κορεσμός.
Ρυθμίστε το Saturation στο -100 ή μετακινήστε το ρυθμιστικό εντελώς προς τα αριστερά για να μετατρέψετε την εικόνα σε κλίμακα του γκρι.

Κάντε κλικ στο OK.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε μια εικόνα ασπρόμαυρη στο GIMP. Γνωρίζοντας πολλές μεθόδους, είναι πιο πιθανό να βρείτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για την εικόνα που επεξεργάζεστε.

Κάντε τολμηρές επιλογές

Η πολλή επεξεργασία εικόνας καταλήγει σε δοκιμή και σφάλμα, επομένως μην φοβάστε να εξερευνήσετε όλα τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας—είτε χρησιμοποιείτε GIMP, Photoshop ή άλλη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων .

Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε το σεμινάριο μας για τη δημιουργία ενός διαφανούς φόντου στο GIMP όπου θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε μια μάσκα επιπέδου. Ή πειραματιστείτε με προσθήκες για το GIMP που θα επεκτείνουν τη λειτουργικότητα της εφαρμογής.

Διαβάστε επίσης :96 πιο χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου GIMP

Τι σημαίνει το X στο Snapchat; Πώς να το αφαιρέσετε

Πώς να κάνετε ένα εφέ μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης στο Adobe Premiere

Πώς να μετατρέψετε το έγχρωμο PDF σε μαύρο. Λευκό στα Windows

10 εύχρηστα εργαλεία που πρέπει να έχετε στη μονάδα flash USB

Τεχνολογικά νέα σε μια σελίδα DirectVortex.gr

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4904

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *