Πώς να λιώσω κεριά

Μπορεί να έχετε μερικά παλιά κεριά ξαπλωμένα γύρω από το σπίτι που φαίνονται βρώμικα και έχουν καθίσει σε ένα μέρος για πάρα πολύ καιρό. Αντί να πετάξετε αυτά τα κεριά, μπορείτε να λιώσετε το κερί και να χρησιμοποιήσετε το νέο υγρό κεριού για να φτιάξετε νέα κεριά. Ακολουθήστε τις προφυλάξεις ασφαλείας ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να λιώσετε τα κεριά σας, καθώς ενώ είναι γενικά αρκετά ασφαλές, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όταν λιώνετε το κερί.

Βήματα

Χρήση φούρνου μικροκυμάτων

Αποκτήστε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν οπουδήποτε, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη ένα στο σπίτι σας. Ορισμένα δοχεία θα έχουν ετικέτες στο πίσω μέρος τους που θα σας ενημερώνουν εάν είναι ασφαλές για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Άλλες ετικέτες που δείχνουν ότι ένα δοχείο είναι ασφαλές για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων περιλαμβάνουν:

Ένα σύμβολο ενός πιάτου με κυματιστές γραμμές από πάνω του.
Ένα σύμβολο με κυματιστές γραμμές.
Θρυμματίστε το κερί στο μπολ. Πάρτε το κερί στο χέρι σας και σπάστε το. Εάν είναι πολύ δύσκολο να σπάσετε το κερί με τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι και κόψτε το κερί σε μικρότερα κομμάτια. Τα μικρότερα κομμάτια θα πρέπει να είναι πολύ πιο εύκολο να σπάσουν με τα χέρια σας.

Τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 4 λεπτά. Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν θα λιώσει το κερί αλλά θα το κάνει πολύ πιο μαλακό. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το μπολ ακάλυπτο όταν το τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό επιτρέπει στη θερμότητα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στο κερί.

Βγάλτε το μπολ και ανακατέψτε το κερί ενώ μετράτε τη θερμοκρασία του. Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με το σημείο ανάφλεξης του κεριού σας, τη θερμοκρασία στην οποία θα αναφλεγεί. Χρησιμοποιήστε ένα τυπικό θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του κεριού. Εάν το κερί είναι πολύ ζεστό, αφήστε το να κρυώσει μέχρι να φτάσει ξανά σε ασφαλή θερμοκρασία.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δόντια ενός πιρουνιού για να πιέσετε το κερί στο πλάι του μπολ και να το σπάσετε, κάτι που θα το κάνει να λιώσει πιο γρήγορα στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσέξτε να μην πέσει καθόλου το κερί στο δέρμα σας.
Μπορείτε να βρείτε το σημείο ανάφλεξης του κεριού σας στο πλάι του δοχείου ή της συσκευασίας του. Το κερί σας πρέπει πάντα να βρίσκεται τουλάχιστον κάτω από το σημείο ανάφλεξής του.
Τοποθετήστε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων ανά διαστήματα 1 λεπτού. Προσέχετε το κερί όσο είναι στο φούρνο μικροκυμάτων. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο πιστεύετε ότι το κερί ζεσταίνεται πολύ, βγάλτε το κατευθείαν από τον φούρνο μικροκυμάτων. Συνεχίστε να μετράτε τη θερμοκρασία και μην επανατοποθετείτε το κερί αν είναι πολύ ζεστό. Όταν το κερί λιώσει τελείως, έχετε τελειώσει.

Αφού είστε προσεκτικοί και παρακολουθείτε προσεκτικά το κερί σας, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Λιώνοντας το κερί με τον φούρνο

Βρείτε το σημείο τήξης του κεριού σας και προθερμάνετε τον φούρνο σε αυτή τη θερμοκρασία. Το σημείο τήξης του κεριού σας πρέπει να αναγράφεται λεπτομερώς στο πλάι του δοχείου ή της συσκευασίας του κεριού. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σημείο τήξης και όχι το σημείο ανάφλεξης του κεριού.

Το σημείο ανάφλεξης είναι η θερμοκρασία στην οποία θα αναφλεγεί το κερί. Μπορείτε να βρείτε το σημείο ανάφλεξης του κεριού σας στο πλάι του δοχείου ή της συσκευασίας του. Το κερί σας πρέπει πάντα να βρίσκεται τουλάχιστον κάτω από το σημείο ανάφλεξής του.
Τοποθετήστε το κερί σας στο φούρνο μόλις ζεσταθεί. Όταν ο φούρνος φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, τοποθετήστε το κερί σας σε ένα ταψί. Θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά για να μετατραπεί πλήρως το κερί σε υγρό στη σωστή θερμοκρασία.

Παρακολουθήστε το κερί. Ο φούρνος είναι λίγο πιο επικίνδυνος από τον φούρνο μικροκυμάτων, επομένως είναι σημαντικό να τον προσέχετε.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με έναν φούρνο αερίου. Μόλις το κερί γίνει υγρό, θα γίνει πολύ πιο εύφλεκτο και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να βρει φλόγα σε φούρνο αερίου.
Ελέγξτε το κερί σε διαστήματα 2 λεπτών. Κάθε δύο λεπτά, χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου για να αφαιρέσετε το κερί και το δοχείο του από το φούρνο. Μετρήστε τη θερμοκρασία του κεριού χρησιμοποιώντας ένα τυπικό θερμόμετρο.

Βγάζετε το κερί από το φούρνο όταν έχει γίνει υγρό. Χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου για να αφαιρέσετε το ταψί από το φούρνο και σβήστε το φούρνο μόλις αφαιρέσετε το ταψί. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό κερί.

Χρήση εστίας εστίας

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική κουζίνα αν είναι δυνατόν. Η χρήση μιας εστίας είναι η πιο επικίνδυνη από όλες τις μεθόδους τήξης. Μια ηλεκτρική κουζίνα είναι πιο ασφαλής από το φυσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά επικίνδυνη. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο μόνο εάν έχετε αρκετή εμπειρία με το λιώσιμο του κεριού και των κεριών.

Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έναν αρχάριο ή από κάποιον που έχει ολοκληρώσει τις άλλες μεθόδους μερικές φορές.
Μάθετε το σημείο ανάφλεξης του κεριού που χρησιμοποιείτε. Το σημείο ανάφλεξης είναι η θερμοκρασία στην οποία θα αναφλεγεί το κερί. Μπορείτε να βρείτε το σημείο ανάφλεξης του κεριού σας στο πλάι του δοχείου ή της συσκευασίας του. Το κερί σας πρέπει πάντα να βρίσκεται τουλάχιστον κάτω από το σημείο ανάφλεξής του.
Ρυθμίστε έναν διπλό λέβητα. Μπορείτε να αγοράσετε εξειδικευμένα σετ διπλού λέβητα στο τοπικό σας σούπερ μάρκετ ή κατάστημα με είδη κουζίνας. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα βαθύ, φαρδύ ταψί και ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ που θα χωράει στο τηγάνι.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το μπολ στο τηγάνι, καθώς αυτό θα κατανείμει πιο ομοιόμορφα τη θερμότητα.
Γεμίζουμε το τηγάνι μέχρι τη μέση με νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μην τοποθετείτε ακόμα το μεγάλο μπολ στο τηγάνι.

Τοποθετήστε το μπολ με το κερί μέσα στο ταψί. Μόλις το νερό στο τηγάνι φτάσει σε σημείο βρασμού, τοποθετήστε το κερί μέσα. Το βραστό νερό θα ζεστάνει γρήγορα το μπολ αλλά δεν θα κάψει το κερί. Αυτό θα μειώσει επίσης τις πιθανότητες πυρκαγιάς. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε το θερμόμετρο σας για να μετράτε συχνά τη θερμοκρασία του κεριού στο μπολ.

Εάν το κερί πλησιάσει το σημείο ανάφλεξής του, χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου για να αφαιρέσετε το μεγάλο μπολ από το τηγάνι. Δώστε λίγο χρόνο στο κερί να κρυώσει πριν το τοποθετήσετε ξανά στο τηγάνι. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μάτι της εστίας.
Βγάζετε το μπολ με το λιωμένο κερί από το τηγάνι. Κλείστε το μάτι της εστίας και φορέστε γάντια φούρνου όταν αφαιρείτε το μπολ με κερί από το τηγάνι. Το κερί σας είναι τώρα έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για το έργο σας.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε είτε τη μέθοδο του φούρνου μικροκυμάτων είτε του φούρνου για τις πρώτες σας προσπάθειες να είστε ασφαλείς. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η μέθοδος της εστίας είναι η καλύτερη, αλλά δεν πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε.

[Προειδοποιήσεις

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό για να προσπαθήσετε να σβήσετε μια φωτιά με κερί.
Έχετε έτοιμο έναν πυροσβεστήρα. Διαβάστε τις οδηγίες στο πλάι του πυροσβεστήρα πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Εξοικειωθείτε με τον τρόπο λειτουργίας του. Για μια μικρή φωτιά με κερί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν το καπάκι μιας κατσαρόλας για να πνίξετε τη φωτιά. Το υγρό κερί συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται το λάδι όταν καίγεται, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε έναν πυροσβεστήρα για να σβήσετε τη φωτιά.
Αποφύγετε να αφήνετε το λιωμένο κερί χωρίς επίβλεψη. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι χρειάζεται για πάντα το λιωμένο κερί για να μετατραπεί σε υγρό, μην απομακρύνετε ποτέ το μάτι σας από το κερί. Όταν το κερί φτάσει τελικά σε υγρή κατάσταση, η θερμοκρασία θα αυξηθεί γρήγορα. Παρακολουθήστε το κερί και μετρήστε τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ένα τυπικό θερμόμετρο κάθε δύο λεπτά.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Λιωμένο κερί μικροκυμάτων

Ένας πυροσβεστήρας
Ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
Ένα μαχαίρι
Θερμόμετρο

Λιωμένο κερί φούρνου

Ένας πυροσβεστήρας
Ένας φούρνος
Γάντια φούρνου
Ταψί ψησίματος
Θερμόμετρο

Λιωμένο κερί εστίας

Ένας πυροσβεστήρας
Ένας διπλός λέβητας ή ένα βαθύ φαρδύ τηγάνι και ένα μεγάλο μπολ
Θερμόμετρο
Γάντια φούρνου

 Αναφορές

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4825

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *