Πώς να μαγειρέψετε μια γλυκοπατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων

Οι καλύτεροι τρόποι για να μαγειρέψετε μια γλυκοπατάτα και να τη σερβίρετε για ένα βολικό γεύμα

Δεν έχετε χρόνο και ψάχνετε για ένα γρήγορο, νόστιμο γεύμα; Παραλείψτε τη μακρά διαδικασία ψησίματος και μαγειρέψτε τις γλυκοπατάτες σας στην τελειότητα στο φούρνο μικροκυμάτων! Το μαγείρεμα θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, αλλά οι γλυκοπατάτες σας θα έχουν την ίδια υπέροχη γεύση στο φούρνο. Διαβάστε παρακάτω για έναν πλήρη οδηγό για το μαγείρεμα μιας γλυκοπατάτας στο φούρνο μικροκυμάτων, με διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας και μια λίστα με νόστιμες επικαλύψεις.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τρυπήστε την πατάτα σας 5 έως 6 φορές με ένα πιρούνι, ώστε ο ατμός να έχει χώρο να διαφύγει στο φούρνο μικροκυμάτων.
Ψήνετε στο μικροκύματα την πατάτα σας για 3 λεπτά πριν την αναποδογυρίσετε και ψήσετε για άλλα 2 λεπτά. Εάν εξακολουθεί να μην έχει ψηθεί, το ψήνουμε στα μικροκύματα σε βήματα των 30 δευτερολέπτων.
Γαρνίρετε τις πατάτες σας στο φούρνο μικροκυμάτων με αλμυρούς συνδυασμούς επικάλυψης όπως άλας, πιπέρικαι βούτυρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκές επικαλύψεις όπως καστανή ζάχαρη, κανέλακαι σιρόπι από σφένδαμο.

Βήματα

Μαγειρεύοντας μια ολόκληρη γλυκοπατάτα στο φούρνο

Πλένουμε και στεγνώνουμε την πατάτα πριν την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Περάστε τη γλυκοπατάτα σας κάτω από δροσερό νερό και χρησιμοποιήστε α παράγουν βούρτσα καθαρισμού να το καθαρίσεις. Αφού το στεγνώσετε, πιάστε ένα πιρούνι και τρυπήστε τη φλούδα της πατάτας 5 με 6 φορές γύρω από την πατάτα. Δεν χρειάζεται να μαχαιρώσετε βαθιά την πατάτα. απλά ανοίξτε μικρές τρύπες για να επιτρέψετε στον ατμό να διαφύγει καθώς η πατάτα μαγειρεύεται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Η θέρμανση μιας πατάτας στο φούρνο μικροκυμάτων προκαλεί τη συγκέντρωση ατμού, οπότε ανοίγοντας τρύπες στην πατάτα την εμποδίζει να εκραγεί από την πίεση.
Το πλύσιμο της γλυκοπατάτας σας πριν το μαγείρεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύετε να φάτε και τη φλούδα της πατάτας.

Τοποθετούμε την πατάτα σε χαρτί κουζίνας και τη ψήνουμε σε μικροκύματα για 3 λεπτά. Μπορείτε επίσης να βάλετε την πατάτα σε α πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε το να ψηθεί σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, θα μαγειρέψετε γρήγορα τη γλυκοπατάτα σας μια πλευρά τη φορά.

Ποτέ μην ψήνετε με μικροκύματα μια πατάτα όταν είναι τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο. Αυτό είναι ένας κίνδυνος πυρκαγιάς και πιθανότατα θα σπάσει επίσης τον φούρνο μικροκυμάτων σας.

Γυρίζουμε την πατάτα από την άλλη πλευρά και τη ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά. Μετά από 2 λεπτά, η σάρκα και στις δύο πλευρές της πατάτας σας πρέπει να ψηθεί πλήρως. Θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί όταν αναποδογυρίζετε τη γλυκοπατάτα σας—θα είναι ζεστή!

Αυτός είναι ο τυπικός χρόνος μαγειρέματος για 1 πατάτα. Εάν μαγειρεύετε πολλές γλυκοπατάτες ταυτόχρονα, προσθέστε 2 λεπτά στο συνολικό χρόνο μαγειρέματος για κάθε πατάτα.
Για παράδειγμα, θα μαγειρέψετε 2 πατάτες για 7 λεπτά συνολικά, 3 πατάτες για 9 λεπτά, και ούτω καθεξής.

Δοκιμάστε τη γλυκοπατάτα με το πιρούνι σας για να προσδιορίσετε πότε είναι έτοιμη. Αφού ψήσετε την πατάτα για 5 λεπτά, την τρυπήστε με ένα πιρούνι άλλη μια φορά. Η πατάτα σας είναι πλήρως ψημένη εάν το πιρούνι μπορεί εύκολα να γλιστρήσει μέσα της, αλλά το κέντρο της πατάτας είναι ακόμα λίγο σφιχτό. Εάν η πατάτα δεν είναι πολύ ψημένη μετά από 5 λεπτά, συνεχίστε να τη μαγειρεύετε σε βήματα των 30 δευτερολέπτων μέχρι να μαλακώσει.

Προσοχή όταν δοκιμάζετε την πατάτα! Είναι πιθανό να κάνει πολύ ζέστη.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να κάνετε λάθος όσον αφορά το μη ψήσιμο, καθώς μια υπερβολικά ψημένη πατάτα μπορεί να καεί ή να εκραγεί στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αφήνουμε την πατάτα να κρυώσει, τη χωρίζουμε στη μέση και τη σερβίρουμε. Περιμένετε περίπου 5 λεπτά αφού τραβήξετε την πατάτα από τον φούρνο μικροκυμάτων για να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, πιάστε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψτε την πατάτα στη μέση ή κόψτε τη στη μέση. Από εκεί, μπορείτε είτε να καρυκεύσετε την πατάτα όπως θέλετε είτε να την σκαλίσετε όπως είναι!

Αφήνοντας την πατάτα να κρυώσει, της επιτρέπει να τελειώσει το μαγείρεμα – και βοηθάει τη σάρκα της πατάτας να γίνει πιο αφράτη πριν τη φάτε.
Για να αποθηκεύσετε την πατάτα για κάποιον που αργεί να δειπνήσει, τυλίξτε την σε αλουμινόχαρτο. Αυτό θα κρατήσει την πατάτα ζεστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!
Αν χρειαστεί αποθηκεύστε την πατάτα αφού το μαγειρέψετε, μπορείτε να το βάλετε σε σφραγιζόμενο δοχείο και να το διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 4 ημέρες. Ζεσταίνουμε ξανά την πατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων σε ισχύ 50%.

Πουρέ γλυκοπατάτας

Μαγειρέψτε τη γλυκοπατάτα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες και αφήστε τη να καθίσει για 5 λεπτά. Ο πουρές γλυκοπατάτας είναι απλά μια πιο γλυκιά εκδοχή του παλιού καλού πουρέ και είναι εύκολο να γίνει! Μόλις η γλυκοπατάτα ψηθεί μέχρι το τέλος, αφήστε τη να καθίσει μέχρι να κρυώσει αρκετά για να τη χειριστείτε.

Θα χρειαστεί να κρατήσετε την πατάτα για το επόμενο βήμα, οπότε ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την αγγίξετε χωρίς να καούν τα χέρια σας πριν συνεχίσετε.

Αφαιρούμε τις φλούδες της πατάτας και βάζουμε τη σάρκα της πατάτας σε ένα μπολ. Κόψτε και τις δύο άκρες της πατάτας και κάντε ένα ρηχό κόψιμο στο κέντρο της πατάτας από άκρη σε άκρη. Μετά, προσεκτικά ξεφλουδίστε τη φλούδα της πατάτας με τα χέρια σας, ξεκινώντας από κάθε πλευρά της γραμμής που χαράξατε. Συνεχίστε να κάνετε peeling μέχρι να φύγει τελείως το δέρμα.

Εφόσον η πατάτα σας είναι ψημένη, οι φλούδες πρέπει να πέφτουν εύκολα καθώς τραβάτε.
Μπορείτε πάντα να αφήσετε τη φλούδα της γλυκοπατάτας αν σας αρέσουν οι πουρές με κάποια επιπλέον υφή.

Κόβουμε την πατάτα στη μέση και την πολτοποιούμε με το βούτυρο και το αλάτι. Βάζετε και τα δύο μισά της ψημένης πατάτας σε ένα μπολ και τα ρίχνετε σε ένα κομμάτι βούτυρο και λίγο αλάτι για να τα αλατοπιπερώσετε. Στη συνέχεια, πολτοποιήστε την πατάτα χρησιμοποιώντας ένα πολτοποιητής πατάτας μέχρι να φαίνεται λείο και έτοιμο για κατανάλωση.

Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε την πατάτα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι εάν δεν έχετε μηχανή πουρέ πατάτας ή χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να κάνετε τη δουλειά.

Τσιπς γλυκοπατάτας

Στρώστε λαδόκολλα σε ένα πιάτο και ψεκάστε το με μαγειρικό σπρέι. Κόψτε ένα κομμάτι λαδόκολλα είναι αρκετά μεγάλο για να καλύψει το κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων πιάτο που θα χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε τη γλυκοπατάτα. Καλύψτε ελαφρά το λαδόκολλα με μαγειρικό σπρέι για να βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες δεν θα κολλήσουν πάνω του—και θα διευκολύνετε το καθάρισμα.

Χρησιμοποιήστε έναν ρυθμιζόμενο κόφτη με λεπίδες για να κόψετε τη γλυκοπατάτα σας σε λεπτές φέτες. Οι ρυθμιζόμενοι κόφτες λεπίδων, γνωστοί και ως μαντολίνα, σας επιτρέπουν να κάνετε πολλές εξαιρετικά λεπτές (και ομοιόμορφες) τομές, ώστε να μην χρειάζεται να κόψετε ολόκληρη την πατάτα με το χέρι. Απλώς χρησιμοποιήστε το κόφτης μαντολίνου για να κόψετε όλη την πατάτα σταυρωτά σε κυκλικές φέτες, όσο λεπτές μπορείτε να τις κάνετε.

Αραδιάζουμε τις φέτες σε μια στρώση πάνω στο χαρτί και τις αλατοπιπερώνουμε. Πιθανότατα δεν θα μπορείτε να χωρέσετε όλες τις φέτες σε ένα μόνο στρώμα στο πιάτο, οπότε μην το υπερφορτώνετε για να χωρέσουν όλες. Απλώς μαγειρέψτε μερικές φέτες τη φορά! Τοποθετούμε περίπου το ένα τέταρτο από τις φέτες στο πιάτο και μετά τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Κάντε το ίδιο και για τις επόμενες 3 παρτίδες πατατάκια γλυκοπατάτας.

Μπορείτε να προσθέσετε άλλα μπαχαρικά στις φέτες πατάτας σας αν θέλετε! Μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο και σκόνη τσίλι σε αλμυρά τσιπς ή πασπαλίζουμε με κανέλα και καστανή ζάχαρη στα γλυκά, για παράδειγμα.

Ψήνετε στο μικροκύματα τις φέτες πατάτας για 4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές. Βάλτε το πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε το να ψηθεί σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά. Ελέγξτε μετά τις πατάτες για να δείτε αν είναι τραγανές. Εάν όχι, συνεχίστε να τα μαγειρεύετε σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων μέχρι να μαγειρευτούν ικανοποιητικά. Για άλλη μια φορά, κάντε αυτό για κάθε παρτίδα φέτες πατάτας που μαγειρεύετε μέχρι να έχετε μια ολόκληρη μερίδα πατατάκια γλυκοπατάτας.

Μη διστάσετε να προσθέσετε άλλη μια δόση αλατιού μόλις τελειώσουν το μαγείρεμα των πατατών, αν θέλετε!

Ιδέες σερβιρίσματος

Αλατοπιπερώνουμε τη γλυκοπατάτα με βούτυρο. Αν σας αρέσει να κρατάτε τα πράγματα απλά, άλας, πιπέρικαι βούτυρο είναι οι κλασικές επικαλύψεις ψητής πατάτας. Προσθέστε μια πατάτα βούτυρο στην πατάτα (ή τοποθετήστε μια πατάτα και από τις δύο πλευρές, αν έχει μισοκοπεί) μαζί με μια πρέζα αλάτι και μερικές σταγόνες πιπέρι. Αυτό θα δώσει στην πατάτα λίγο επιπλέον λάκτισμα, ενώ θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη φυσική της γλυκιά γεύση.

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερα στη γλυκοπατάτα σας, προσθέστε μερικές άλλες κλασικές επικαλύψεις—δηλαδή, μια μπάλα ξινή κρέμα και μερικά σχοινόπρασο σε κύβους.
Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα πάνω από την πατάτα αν σας αρέσει η γεύση της ως έχει. Δεν υπάρχει κανένας σκληρός και γρήγορος κανόνας για το πώς να σερβίρετε μια μαγειρεμένη γλυκοπατάτα, τελικά!

Προσθέστε αλμυρά καρυκεύματα όπως παρμεζάνα, κύμινο ή καπνιστή πάπρικα. Αν ψάχνετε για λίγο πιο αρωματικό από το αλάτι και το πιπέρι, πειραματιστείτε με άλλες αλμυρές επικαλύψεις. Προσθέστε μια παύλα από κύμινο και καπνιστή πάπρικα στη γλυκοπατάτα σας ή μια παύλα σκόνη σκόρδου και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε μικρά κομμάτια μπέικον ή λουκάνικο σε φέτες πάνω από την πατάτα αν σας αρέσει το κρέας.
Μη διστάσετε να πειραματιστείτε! Παίξτε με αλμυρές επικαλύψεις όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, pico de gallo, salsa, σοταρισμένα λαχανικά και καρυκεύματα όπως μουστάρδα, κέτσαπ και σάλτσα μπριζόλας.

Χρησιμοποιήστε γλυκά καρυκεύματα όπως κανέλα, σιρόπι σφενδάμου και καστανή ζάχαρη. Για να αναδείξετε πραγματικά τη γλυκύτητα σε μια νόστιμη γλυκοπατάτα, πασπαλίστε την κανέλα και καστανή ζάχαρηκαι ένα ψιλόβροχο από τα δύο σιρόπι από σφένδαμο ή μέλι. Προσθέστε ένα κομμάτι βούτυρο στην πατάτα και είστε έτοιμοι να απολαύσετε την τέλεια γλυκιά (και θρεπτική) απόλαυση.

Μπορείτε να σερβίρετε αυτή τη γλυκιά εκδοχή μιας ψητής πατάτας ως επιδόρπιο αν θέλετε!

Τριάνετε την πατάτα στο φούρνο αφού τη ψήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν σας αρέσουν οι γλυκοπατάτες σας με τραγανή και νόστιμη φλούδα, μπορείτε να τις προμηθευτείτε εύκολα στο σπίτι! Μόλις ψηθεί η πατάτα σας με την παραπάνω μέθοδο, τοποθετήστε την σε ένα ταψί και ψήστε τη γλυκοπατάτα σε φούρνο προθερμαίνεται στους 400 °F (204 °C) για 20 λεπτά.

Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική εάν θέλετε τραγανή φλούδα πατάτας στο φούρνο σε λιγότερο από τον μισό χρόνο μαγειρέματος! Κανονικά, οι γλυκοπατάτες χρειάζονται 45 έως 50 λεπτά για να ψηθούν στο φούρνο.

Συνδυάστε τη γλυκοπατάτα σας με ένα πλάι για να φτιάξετε ένα πλήρες και καλά στρογγυλεμένο γεύμα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υπέροχα ζευγάρια ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις και τους διατροφικούς περιορισμούς σας. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να σερβίρουν γλυκοπατάτες με κρέας – όπως κοτόπουλο, μπριζόλα ή χοιρινές μπριζόλες. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε με τηγανητά αυγά, μια σαλάτα ή ένα μείγμα ψητού λαχανικών, αν θέλετε να πάτε χωρίς κρέας.

Για πιο ελαφρύ φαγητό, συνδυάστε τη γλυκοπατάτα σας με κάτι γρήγορο και νόστιμο, όπως γιαούρτι ή σάλτσα μήλου!

Συμβουλές

Μερικοί φούρνοι μικροκυμάτων έχουν κουμπί “ψημένη πατάτα”. χρησιμοποιήστε το όταν έχετε αμφιβολίες.
Οι γλυκοπατάτες και οι γιαμ είναι διαφορετικά λαχανικά. Οι περισσότερες ποικιλίες γλυκοπατάτας έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος. έχουν κωνικά άκρα και είναι μικρότερα από τα γιαμ, αν και και οι δύο κόνδυλοι έχουν παρόμοια γεύση. Εάν έχετε αγοράσει κατά λάθος γιαμ, μπορείτε να τα μαγειρέψετε με τον ίδιο τρόπο. οι πιθανότητες είναι να μην ξέρετε τη διαφορά.

Προειδοποιήσεις

Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψτε γλυκοπατάτες αμέσως μετά την αγορά τους, θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Μην τα φυλάτε στο ψυγείο γιατί θα στεγνώσουν.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
Πλάκα κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων
Μαχαίρι
Πιρούνι
Χαρτοπετσέτες (προαιρετικός)
Πολτοποιητής πατάτας (επιλογές)
Λαδόκολλα (προαιρετικός)
Κόφτης μαντολίνης (προαιρετικός)

βιβλιογραφικές αναφορές

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://dishfunctionaldesigns.blogspot.com/2016/11/how-to-peel-boiled-yams-and-sweet.html

https://dishfunctionaldesigns.blogspot.com/2016/11/how-to-peel-boiled-yams-and-sweet.html

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/sweet-potato-mash

http://sweetannas.com/2013/06/easy-homemade-microwave-sweet-potato-chips.html

http://sweetannas.com/2013/06/easy-homemade-microwave-sweet-potato-chips.html

http://sweetannas.com/2013/06/easy-homemade-microwave-sweet-potato-chips.html

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.laurafuentes.com/healthy-stuffed-sweet-potato-toppings/

https://www.allrecipes.com/article/how-to-cook-sweet-patato-in-microwave/

https://www.thekitchenmagpie.com/how-to-make-salty-crispy-skinned-baked-patatoes/

https://www.laurafuentes.com/healthy-stuffed-sweet-potato-toppings/

http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/sweetpotato.html

Διαβάστε επίσης:Πώς να λιώσω κεριά

Τα καλύτερα παιχνίδια μαγειρικής

Πώς να μαγειρέψω στον ατμό λαχανάκια Βρυξελλών

Πώς να κάνετε το νερό να έχει καλύτερη γεύση

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5252

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *