Πώς να μάθετε αν έχει κλαπεί ο καταλυτής

Πώς να μάθετε αν έχει κλαπεί ο καταλυτής

Ένας καταλυτής μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές από το όχημά σας, αλλά περιέχει επίσης πολύτιμα μέταλλα που το καθιστούν δελεαστικό στόχο για τους κλέφτες. Ένας κλεμμένος καταλύτης δεν είναι προφανής με την πρώτη ματιά, γι’ αυτό παραθέσαμε όλα τα βασικά σημάδια κλοπής που πρέπει να προσέχετε. Προσθέσαμε επίσης συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε σε αυτό το σενάριο και τι πρέπει να κάνετε για να το αποτρέψετε αρχικά.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα σημάδια της κλοπής καταλυτικού μετατροπέα περιλαμβάνουν έναν βρυχηθμό κινητήρα, πιο καπνιστή και πιο μυρωδάτη εξάτμιση, κακή απόδοση του κινητήρα και μια προειδοποιητική λυχνία κινητήρα.
Εάν ο καταλύτης σας έχει κλαπεί, οδηγήστε μόνο εάν είναι απαραίτητο και καλέστε την αστυνομία, την ασφαλιστική σας εταιρεία και ένα συνεργείο επισκευής.
Μειώστε τις πιθανότητες κλοπής παρκάροντας σε ασφαλές σημείο, σημαδεύοντας τον καταλύτη σας και εγκαθιστώντας μια αντικλεπτική συσκευή.

Πώς να ασφαλίσετε τον υπολογιστή σας από κλέφτες ταυτότητας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βήματα

Το όχημά σας ακούγεται πολύ δυνατά όταν το εκκινείτε.

Ο δυνατός θόρυβος θα είναι πιθανότατα το πρώτο σημάδι προβλήματος. Μάλλον όλα θα φαίνονται καλά με το όχημά σας, αλλά όταν γυρίσετε το κλειδί θα ακούσετε έναν άγνωστο και ανεπιθύμητο βρυχηθμό. Ενώ άλλα προβλήματα—όπως α σιγαστήρα που χρειάζεται αντικατάσταση— μπορεί να είναι ο ένοχος, τώρα είναι η ώρα να υποψιαστείτε ότι ο καταλύτης σας έχει κλαπεί.

Ίσως ελπίζετε ότι ο πολύ δυνατός ήχος του κινητήρα θα εξαφανιστεί εάν ανεβάσετε λίγο τον κινητήρα ή προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι ο ήχος του βρυχηθμού θα γίνει ακόμα πιο δυνατός και εμφανής όταν πατήσετε αυτό το πεντάλ.

Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα σας σε περίπτωση κλοπής του φορητού υπολογιστή σας;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μια προειδοποιητική λυχνία κινητήρα εμφανίζεται στο ταμπλό σας.

Ένας καταλυτικός μετατροπέας που λείπει θα ενεργοποιήσει αισθητήρες οξυγόνου στην εξάτμισή σας. Μάλλον δεν θα αργήσει να εμφανιστεί αυτή η επίφοβη προειδοποιητική λυχνία κινητήρα. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Σαρωτής κώδικα OBD προς την εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημαή μπορείτε απλώς να προχωρήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού για σέρβις για το όχημά σας.

Ανεξάρτητα από την αιτία, μην αγνοήσετε αυτό το φως “check engine”!

Έχετε ένα όχημα που αποτελεί στόχο υψηλής αξίας για τους κλέφτες.

Τα pickup, τα SUV και τα υβριδικά είναι κοινοί στόχοι. Η κλοπή καταλυτικού μετατροπέα είναι συνήθως ένα έγκλημα ευκαιρίας και τα οχήματα που βρίσκονται ψηλότερα από το έδαφος διευκολύνουν τη γρήγορη πρόσβαση στο επιθυμητό εξάρτημα. Τούτου λεχθέντος, τα υβριδικά αυτοκίνητα -κυρίως το Toyota Prius- είναι πολύ συνηθισμένοι στόχοι για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: οι καταλύτες τους έχουν περισσότερα από τα πολύτιμα μέταλλα που αναζητούν οι κλέφτες.

Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σας σίγουρα δεν θα στοχευτεί αν δεν είναι ένα από αυτά τα οχήματα; Δυστυχώς δεν. Αλλά αξίζει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις εάν έχετε ένα όχημα-στόχο υψηλής αξίας.
Οι καταλυτικοί μετατροπείς απαιτούνται σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ από το 1974, επομένως σχεδόν κάθε όχημα που κυκλοφορεί σήμερα μπορεί να είναι στόχος!

Μυρίζετε βλαβερά καυσαέρια που εισχωρούν στο όχημά σας.

Βγείτε από το αυτοκίνητο αν μυρίσετε καυσαέριο, γιατί μπορεί να είναι θανατηφόρο. Χωρίς καταλυτικό μετατροπέα, το όχημά σας εκτοξεύει πολλά δυσάρεστα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικά θανατηφόρου μονοξειδίου του άνθρακα. Η εξάτμιση θα μυρίζει πιο δυνατά από το συνηθισμένο και είναι πιθανό να εισχωρήσει στην καμπίνα από κάτω από το αυτοκίνητό σας. Αν μυρίσετε αυτή τη μυρωδιά της εξάτμισης, ήρθε η ώρα να κλείσετε το αυτοκίνητο και να βγείτε έξω.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, ζάλη ή ναυτία, μπείτε στον καθαρό αέρα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.

Το όχημα δημιουργεί ένα σύννεφο από μπλε, καπνιστή εξάτμιση.

Η εξάτμιση δεν θα μυρίζει απλώς χειρότερα – θα φαίνεται επίσης πιο χοντρή και πιο βρώμικη. Η εξάτμιση από ένα σύγχρονο όχημα είναι συνήθως σχεδόν αόρατη. Ωστόσο, χωρίς ο καταλυτικός μετατροπέας να κάνει τη δουλειά του, η εξάτμιση που προέρχεται από το όχημά σας θα φαίνεται πολύ πιο παχιά και πιο σκούρα, πιθανότατα με γκρι-μπλε απόχρωση. Θα νιώσετε σαν να έχετε κάνει ένα βήμα πίσω στο χρόνο όταν τα αυτοκίνητα έβγαιναν από τα καυσαέρια που μυρίζουν, αιθάλη.

Τα σύγχρονα οχήματα εξακολουθούν να εκτοξεύουν εξάτμιση που περιέχει πολλά πράγματα που είναι επιβλαβή για την υγεία σας και για το περιβάλλον. Αλλά η διαφορά που κάνει ένας καταλυτικός μετατροπέας θα είναι ξεκάθαρη (και μυρισμένη).

Μπορείτε να δείτε ζημιές ή εξαρτήματα που λείπουν κάτω από το όχημά σας.

Σκύψτε και ρίξτε μια ματιά για να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας. Κοιτάξτε ιδιαίτερα στην περιοχή μπροστά από τον σιγαστήρα. Εάν ο καταλυτικός μετατροπέας έχει φύγει, θα δείτε έναν κενό χώρο και εκτεθειμένα τμήματα της γραμμής εξάτμισης. Οι κλέφτες συνήθως κλέβουν τους καταλύτες κόβοντάς τους, οπότε θα δείτε σημάδια από πριόνια και πιθανώς άλλες ζημιές κατά μήκος της γραμμής της εξάτμισης.

Ο καταλυτικός μετατροπέας είναι απλώς ένα μικρό κυλινδρικό κάνιστρο που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί όταν εγκατασταθεί σωστά. Αλλά θα είναι αρκετά σαφές ότι κάτι λείπει όταν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το όχημα είναι αργό ή εκτινάσσεται αν προσπαθήσετε να το οδηγήσετε.

Είναι καλύτερο να μην οδηγείτε το όχημα, αλλά θα παρατηρήσετε τη διαφορά αν το κάνετε. Τα σύγχρονα οχήματα έχουν σχεδιαστεί για να έχουν λειτουργικά, καθαρούς καταλυτικούς μετατροπείς, ώστε να μπορείτε να προκαλέσετε σημαντικές ζημιές οδηγώντας χωρίς ένα. Μεταξύ άλλων προβλημάτων, ο υπολογιστής του οχήματός σας δεν θα είναι σε θέση να υπολογίσει τον σωστό ρυθμό ψεκασμού καυσίμου, γεγονός που οδηγεί σε εμφανή νωθρότητα και εκτόξευση του κινητήρα εάν επιχειρήσετε να οδηγήσετε.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν τον καταλύτη:

Καλέστε την αστυνομία, κανονίστε τις επισκευές και προσπαθήστε να μην οδηγείτε το όχημα. Θα είστε θυμωμένοι, μπερδεμένοι και ίσως λίγο φοβισμένοι μόλις καταλάβετε ότι ο καταλύτης σας έχει κλαπεί. Εστιάστε σε απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να χειριστείτε την κατάσταση:

Καλέστε για οδική βοήθεια. Αντί να προσπαθήσετε να οδηγήσετε το κατεστραμμένο όχημά σας στο σπίτι ή σε ένα γκαράζ, ρυμουλκήστε το σε ένα συνεργείο για να εκτιμήσετε την κατάσταση.
Καλέστε την ασφαλιστική εταιρεία του αυτοκινήτου σας. Ένας κλεμμένος καταλύτης θα πρέπει να καλύπτεται (μείον τυχόν έκπτωση) εάν έχετε πλήρη κάλυψη (όχι μόνο σύγκρουση).
Υποβολή αστυνομικής αναφοράς. Αν και οι πιθανότητες να ανακτήσετε τον καταλύτη σας δεν είναι μεγάλες, ενημερώστε οπωσδήποτε την αστυνομία για την κλοπή. (Καλέστε πρώτα την αστυνομία εάν είστε αποκλεισμένοι από το σπίτι και δεν αισθάνεστε ασφαλείς.)
Ενημερώστε τα τοπικά ναυπηγεία σκραπ και τους ανακυκλωτές μετάλλων. Μπορεί να είναι πρόθυμοι να σας ενημερώσουν εάν εμφανιστούν ύποπτοι καταλυτικοί μετατροπείς στις επιχειρήσεις τους. Οι πιθανότητες να λάβετε τη βοήθειά τους είναι πολύ καλύτερες αν προσθέσετε αναγνωριστικά σημάδια στον καταλυτικό μετατροπέα σας (δείτε το επόμενο βήμα).

Τι πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την κλοπή καταλυτικού μετατροπέα:

Κάντε τον καταλυτικό σας μετατροπέα δυσκολότερη στην πρόσβαση και ευκολότερη αναγνώριση. Η αντικατάσταση ενός κλεμμένου καταλύτη μπορεί να κοστίσει έως και 3.000 $ USD, επομένως σίγουρα αξίζει να λάβετε μέτρα πρόληψης κλοπής όπως τα ακόλουθα:

Παρκάρετε σε καλά φωτισμένο χώρο με κάμερες ή σε ένα κλειδωμένο γκαράζ. Οι κλέφτες στοχεύουν οχήματα που είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς να φαίνονται. Όσο λιγότερο δελεαστικός είναι ένας στόχος που κάνετε το όχημά σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πέσει θύματα.
Βάλτε το VIN σας χαραγμένο στον καταλυτικό σας μετατροπέα. Η ύπαρξη του αριθμού αναγνώρισης οχήματος (VIN) στον καταλυτικό μετατροπέα καθιστά δυνατό τον εντοπισμό του ανταλλακτικού σε περίπτωση κλοπής. Η απλή παρουσία του από την πλευρά μπορεί επίσης να εμποδίσει έναν κλέφτη να το πάρει εξαρχής. Ρωτήστε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για αυτήν την υπηρεσία.
Βάψτε με σπρέι τον καταλυτικό σας μετατροπέα σε έντονο χρώμα. Κάντε αυτό μόνο του ή συνδυάστε το με χάραξη VIN. Οι αξιόπιστοι έμποροι παλιοσίδερων είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν βαμμένους καταλυτικούς μετατροπείς λόγω της πιθανότητας κλοπής τους.
Ρυθμίστε το επίπεδο ευαισθησίας του συναγερμού του οχήματός σας. Ένας εκπαιδευμένος μηχανικός οχημάτων μπορεί να προσαρμόσει την ευαισθησία του συναγερμού σας έτσι ώστε να σβήνει αν κάποιος αρχίσει να χτυπά κάτω από αυτόν. Αλλά θα καταλήξετε και με περισσότερους ψευδείς συναγερμούς!
Έχετε εγκαταστήσει μια αντικλεπτική συσκευή πάνω από τον καταλύτη σας. Ορισμένα συνεργεία επισκευής θα εγκαταστήσουν κλουβιά, ασπίδες, καλώδια ή άλλες προστατευτικές συσκευές για λιγότερο από $1.000 USD. Οτιδήποτε δυσκολεύει την αφαίρεση του εξαρτήματος είναι πιθανό να αποτρέψει τους κλέφτες.

βιβλιογραφικές αναφορές

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top