Πώς να μάθετε να λέτε όχι

Πώς να μάθετε να λέτε όχι

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν «όχι». Εάν κάποιος σας ζητήσει μια χάρη ή μια δέσμευση, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να πείτε «Ναι». Θυμηθείτε, μόνο και μόνο επειδή μπορείτε να κάνετε κάτι δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο. Εργαστείτε για να σκεφτείτε τους καλύτερους τρόπους για να πείτε «Όχι». Σκεφτείτε πράγματα όπως τα προσωπικά σας όρια και την κατάσταση. Όταν λέτε «Όχι», κάντε το με ευγενικό τρόπο που κάνει ξεκάθαρα τα όριά σας. Εργαστείτε για να αποφύγετε τις ενοχές αφού πείτε «όχι». Καταλάβετε ότι έχετε πάντα το δικαίωμα να απορρίψετε μια πρόσκληση ή να αρνηθείτε μια χάρη. Είναι εντάξει να θέσετε τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία προτεραιότητα.

Πώς να ξεπεράσω την κρίση πανικού.(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βήματα

Σκεφτείτε πώς να πείτε όχι

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να πει όχι. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια σπασμωδική αντίδραση για να πουν «Ναι» όταν τους ζητείται να κάνουν τη χάρη σε κάποιον. Λάβετε υπόψη ότι ποτέ δεν απαιτείται να πείτε «Ναι». Είναι πραγματικά εντάξει να λες «όχι» μερικές φορές. Αποδεχτείτε το καθώς ετοιμάζεστε να πείτε «όχι» σε κάποιον. Αυτό θα σας βοηθήσει να πείτε «όχι» με ευκολία.

Εάν δεν πείτε ποτέ «Όχι», αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Μπορείτε να επιτρέψετε σε κάποιον που βασίζεται πάρα πολύ σε εσάς για χάρη. Μπορείτε επίσης να καείτε από μόνοι σας και να χάσετε την εστίαση.
Εάν λέτε «όχι» πολύ συχνά, μπορεί να χάσετε πράγματα που μπορεί να είναι καλά για εσάς. Εάν είστε υπερβολικά δεσμευμένοι να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε να κάνετε, δεν θα έχετε πολύ χρόνο για τον εαυτό σας.
Αφιερώστε χρόνο για τα πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε αντί να λέτε «Ναι» ως μια απότομη απάντηση. Εάν, ας πούμε, συμφωνήσατε να βοηθήσετε έναν φίλο να μετακινηθεί όλο το Σαββατοκύριακο, ίσως χρειαστεί να απορρίψετε μια πρόσκληση να πάτε ένα σαββατοκύριακο πεζοπορία με μια άλλη ομάδα φίλων.
Καθορίστε τα προσωπικά σας όρια. Είναι πάντα πιο εύκολο να πεις «όχι» αν έχεις λόγο. Ωστόσο, αυτός ο λόγος δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένος. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν μπορούν να κάνουν κάτι, πρέπει να το κάνουν. Ο λόγος που λέτε «Όχι» μπορεί να είναι ένα απλό θέμα των προσωπικών σας ορίων. Σκεφτείτε ποια όρια έχετε και αποδεχτείτε το γεγονός ότι επιτρέπεται να μείνετε πιστοί σε αυτά.

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε εύλογα και τι πραγματικά απολαμβάνετε να κάνετε. Μπορείτε να πείτε «όχι» σε πράγματα που σας κουράζουν ή σας αποσπούν την προσοχή. Μπορείτε να θέσετε συγκεκριμένα όρια σχετικά με το τι θέλετε και τι δεν θα συμφωνήσετε να κάνετε.
Για παράδειγμα, ίσως εκτιμάτε τη μοναξιά. Μπορείς να βάλεις ένα όριο ότι δεν θα βγαίνεις δύο βράδια κάθε Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το όριο ως λόγο για να πείτε «όχι». Για παράδειγμα, «Θα ήθελα πολύ να βγω μαζί σας το Σάββατο, αλλά έχω σχέδια την Παρασκευή. Δεν βγαίνω ποτέ δύο συνεχόμενες νύχτες γιατί κουράζομαι πολύ».
Μπορείτε επίσης να θέσετε όρια σε ό,τι αφορά τις προσωπικές δεσμεύσεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε έναν κανόνα να προσφέρετε εθελοντικά μόνο σε δύο φιλανθρωπικές εκδηλώσεις το μήνα, εάν αυτό είναι λογικό για εσάς, δεδομένου του προγράμματός σας.
Να είστε ενήμεροι για πιθανές τεχνικές πειθούς. Οι άνθρωποι συχνά δεν παίρνουν το «Όχι» ως απάντηση. Εάν πείτε «όχι» σε κάποιον, μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές πειθούς για να προσπαθήσει να σας αλλάξει γνώμη. Να είστε ενήμεροι για πιθανές τεχνικές πειθούς, ώστε να μπορείτε να αποδείξετε μια σταθερή παράβαση.

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να σας ενοχοποιήσουν για να κάνετε κάτι για να ανταποδώσετε μια χάρη. Θυμηθείτε, το ότι κάποιος σας έκανε τη χάρη δεν σημαίνει ότι του χρωστάτε. Οι φίλοι δεν κρατούν σκορ.
Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να ρωτήσουν δύο φορές. Εάν πείτε «όχι» σε ένα πράγμα, μπορεί να προσπαθήσουν να σας κάνουν να συμφωνήσετε σε μια μικρότερη δέσμευση ή χάρη. Θυμηθείτε να είστε σταθεροί. Συνέχισε να λες «Όχι».
Ένα άτομο μπορεί επίσης να προσπαθήσει να σας κάνει να κάνετε κάτι συγκρίνοντάς σας με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να πουν ένα άλλο άτομο συμφώνησε να βοηθήσει. Δεν είσαι άλλος άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι απλά επειδή κάποιος άλλος το έκανε.
Εξασκηθείτε στο να λέτε «Όχι». Μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά μπορείτε να εξασκηθείτε στο να λέτε μόνο «Όχι». Προσπαθήστε να σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και να κοιτάξετε τον εαυτό σας. Εξασκηθείτε να δίνετε ένα σταθερό «όχι» σε κάποιον, ώστε να αισθάνεστε άνετα με τις λέξεις. Πολλοί άνθρωποι είναι νευρικοί όταν λένε «Όχι» και μπορεί να πουν «Ναι» λόγω άγχους. Η εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει να κατευνάσει κάποιο από αυτό το άγχος.

Λέγοντας Όχι

Ζητήστε περισσότερο χρόνο πριν δεσμευτείτε. Η απότομη απάντησή σας στο να σας ζητηθεί μια χάρη μπορεί να είναι να πείτε «Ναι». Συνηθίστε να μην δίνετε συνεχώς ένα αυτόματο «Ναι». Όταν σας ζητηθεί να κάνετε κάτι, απαντήστε με «Θα το σκεφτώ» ή «Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας για αυτό; Θα ήθελα, αλλά μπορεί να έχω κάτι προγραμματισμένο».

Το να πείτε «θα το σκεφτώ» συνήθως θα απομακρύνει το άτομο από την πλάτη σας. Αυτό θα σας δώσει χρόνο να εξετάσετε πραγματικά την απάντησή σας.
Αφού συμφωνήσετε να σκεφτείτε κάτι, μπορείτε να αποφασίσετε αργότερα εάν συμφωνείτε ή όχι. Εάν αποφασίσετε να μην κάνετε κάτι, μπορείτε να δώσετε ένα σταθερό «Όχι» αργότερα.
Για παράδειγμα, μια φίλη ρωτά αν θα παρακολουθήσετε τη γάτα της το Σαββατοκύριακο των διακοπών. Πείτε, «Πρέπει να κοιτάξω το πρόγραμμά μου. Ασε με να το σκεφτώ.”
Ξεκινήστε με ένα κομπλιμέντο ή μια ευγνωμοσύνη. Αν και θα πρέπει να είστε σταθεροί όταν λέτε «Όχι», θα νιώσετε καλύτερα εάν είστε ευγενικοί. Όταν απογοητεύετε κάποιον, μετριάστε το χτύπημα ξεκινώντας με ένα κομπλιμέντο. Εκφράστε ευγνωμοσύνη που σας ζητήθηκε ή σας προσκαλέσατε.

Για παράδειγμα, «Χαίρομαι που νιώθεις άνετα να μου ζητάς να παρακολουθήσω την Bella. Σημαίνει πολλά να ξέρεις ότι με εμπιστεύεσαι τη γάτα σου γιατί ξέρω πόσο τη νοιάζεσαι».
Δώστε ένα ξεκάθαρο «Όχι». Μετά την αρχική καλοσύνη, μπορείτε να πείτε «Όχι». Να είσαι σταθερός εδώ. Θέλετε να ξεκαθαρίσετε ότι δίνετε ένα σταθερό «Όχι», ώστε το άτομο να μην πιέσει το θέμα ή να σας ρωτήσει ξανά.

Για παράδειγμα, «Απλώς δεν έχω πραγματικά τον χρόνο να τρέχω πέρα ​​δώθε από τη θέση σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχω ήδη πολλά σχέδια με την οικογένεια».
Ευχαριστήστε και ενθαρρύνετε το άτομο. Θέλετε να αφήσετε τα πράγματα σε μια καλή νότα. Μπορείτε να είστε σταθεροί χωρίς να είστε αγενείς ή επιθετικοί. Ευχαριστήστε το άτομο που σας σκέφτηκε και ευχηθείτε καλή τύχη.

Για παράδειγμα, «Και πάλι, χαίρομαι που ξέρω ότι μου εμπιστεύεσαι την Bella. Καλή τύχη να βρεις κάποιον άλλον να την παρακολουθήσει».

Αποφυγή ενοχής

Εξετάστε τυχόν λόγους που αποφεύγετε να πείτε «όχι». Εάν πρέπει να μάθετε να λέτε «Όχι», μπορείτε να το αποφύγετε από συνήθεια. Σκεφτείτε τυχόν υποκείμενους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθετε άβολα να απορρίψετε κάποιον. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πώς η αδυναμία σας να πείτε «όχι» μπορεί να είναι παράλογη.

Ίσως είστε από τη φύση σας ευχάριστοι άνθρωποι. Μπορεί να μην θέλετε να στενοχωρήσετε άλλους ανθρώπους.
Μπορεί επίσης να αποφύγετε την αντιπαράθεση. Ακόμη και μια μικρή αντιπαράθεση μπορεί να σας προκαλέσει άγχος.
Μπορεί επίσης να ανησυχείτε μήπως θυμώσετε τους ανθρώπους. Μπορεί να αισθάνεστε παράλογα ότι οι άνθρωποι δεν θα σας αρέσουν αν πείτε «Όχι».
Λάβετε υπόψη ότι δεν χρειάζεστε λόγο για να πείτε «Όχι». Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να έχουν έναν καλό λόγο για να πουν όχι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Εάν δεν θέλετε να κάνετε κάτι, τότε δεν χρειάζεται να το κάνετε. Προσπαθήστε να το υπενθυμίσετε στον εαυτό σας σε καταστάσεις όπου δεν μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο για να πείτε όχι.

Για παράδειγμα, εάν ένας φίλος σας προσκαλεί να δείτε μια συναυλία μαζί του και απλά δεν σας αρέσει η ζωντανή μουσική, τότε πείτε το. Προσπαθήστε να πείτε, «Όχι, ευχαριστώ. Δεν είμαι λάτρης της ζωντανής μουσικής, γι’ αυτό θα πάω να το αφήσω».
Ή, αν κάποιος σας προσκαλέσει έξω ένα βράδυ που απλά δεν θέλετε να πάτε πουθενά, δοκιμάστε να πείτε: «Ξέρεις, πραγματικά δεν έχω όρεξη να βγω απόψε, ίσως κάποια άλλη φορά».
Αποδεχτείτε ότι τα όρια είναι προσωπικά και υποκειμενικά. Πρέπει να αγκαλιάσετε τα δικά σας όρια για να εργαστείτε για να πείτε «όχι». Τα όρια είναι προσωπικά και συνήθως υποκειμενικά. Είναι εντάξει αν τα όριά σας είναι διαφορετικά από αυτά κάποιου άλλου. Να είστε άνετοι με τα δικά σας όρια και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να σταθεί δίπλα τους.

Τα όρια είναι μια προβολή του ποιος είσαι. Επομένως, δεν υπάρχει εγγενής αξία στα όρια. Τα όριά σας δεν είναι καλύτερα ή χειρότερα από αυτά ενός άλλου ατόμου.
Ποτέ μην συγκρίνετε τα όριά σας με κάποιου άλλου. Μπορεί, για παράδειγμα, να αισθάνεστε ένοχοι που ένας συνάδελφος είναι πιο πρόθυμος να πάει σε θορυβώδη μπαρ για πάρτι εργασίας. Αυτό είναι απλά εκτός ορίων για εσάς.
Ο συνάδελφός σας μπορεί να είναι πιο εξωστρεφής ή λιγότερο ντροπαλός από εσάς. Αυτό είναι εντάξει. Είναι εντάξει για εσάς να λέτε «Όχι» σε τέτοια γεγονότα, ακόμα κι αν οι άλλοι δεν το κάνουν, καθώς παραβιάζουν τα προσωπικά σας όρια.
Μην κοιτάς πίσω αφού δώσεις μια απάντηση. Εάν έχετε την τάση να μην σκέφτεστε τις αποφάσεις, αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να πείτε «όχι». Αφού πείτε «Όχι», αποδεχτείτε την απόφασή σας και προχωρήστε.

Εστιάστε στο πόσο καλά νιώθετε. Εάν είπατε «όχι» σε κάτι που δυνητικά κουράζει ή σας προκαλεί άγχος, θα πρέπει να νιώθετε ανακούφιση.
Δώστε προτεραιότητα στα θετικά σας συναισθήματα όταν λέτε «Όχι». Προσπαθήστε να διώξετε τα αισθήματα ενοχής.
Καταλαβαίνετε ότι το «όχι» μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσαρέσκεια. Το να λέτε πολύ συχνά «Ναι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια. Εάν από τη φύση σας ευχαριστείτε τους ανθρώπους, μπορείτε να λέτε «Ναι» πιο συχνά από ό,τι είναι υγιές. Εάν, για παράδειγμα, συμφωνείτε να βοηθάτε κάθε φορά που ένας φίλος χρειάζεται μια χάρη, μπορεί να αρχίσετε να αγανακτείτε με αυτόν τον φίλο. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε προσωρινά ένοχοι που πείτε «Όχι», είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε στιγμιαία ενοχή παρά να διακινδυνεύσετε να διακόψετε μια πολύτιμη σχέση.

Εργαστείτε για να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας . Μέρος του λόγου για τον οποίο μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πουν «όχι» είναι επειδή δεν αισθάνονται ότι τα θέλω και οι ανάγκες τους είναι τόσο σημαντικά όσο τα θέλω και οι ανάγκες άλλων ανθρώπων. Για να αποφύγετε να αισθάνεστε ενοχές από το να πείτε «όχι», προσπαθήστε να εργαστείτε για να δημιουργήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

Γράψτε μια λίστα με τα δυνατά σας σημεία.
Χρησιμοποιώντας θετική αυτοομιλία για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας.
Εξερευνήστε τα ενδιαφέροντά σας και αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας.
Αποφεύγοντας να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους .
Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας.

Συμβουλές

Προσπαθήστε να πείτε «όχι» σε μικρά πράγματα και μετά προχωρήστε στο να πείτε «όχι» σε μεγαλύτερα πράγματα. [17]

Αναφορές

Ισίδωρος
Ισίδωρος
Άρθρα: 5562