Τι είναι η περιαγωγή δεδομένων και πώς λειτουργεί;

Αλλάζει συχνά το τηλέφωνό σας δίκτυα; Ή σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό σύντομα; Εάν ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε κάτι που ονομάζεται περιαγωγή δεδομένων. Η περιαγωγή δεδομένων είναι όταν το κινητό σας τηλέφωνο συνδέεται σε δίκτυο εκτός του δικτύου της εγγεγραμμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Οι χρεώσεις περιαγωγής σας μπορούν να αυξηθούν γρήγορα, αν δεν είστε προσεκτικοί, ειδικά επειδή μπορεί να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Ίσως σας ενδιαφέρει :Πώς να ενεργοποιήσετε το 5G στο iPhone

Συνήθως, οι εταιρείες   έχουν συμφωνίες περιαγωγής δεδομένων με άλλα δίκτυα. Αυτές οι συμφωνίες εγγυώνται ότι εσείς, ως συνδρομητής τους, θα καλύπτεστε στις περιοχές όπου δεν καλύπτεται η κάλυψη του παρόχου σας. Το τηλέφωνό σας δεν θα είναι πλέον συνδεδεμένο στην υπηρεσία οικιακού δικτύου, αλλά σε διαφορετικό δίκτυο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από το πρόγραμμα συνδρομής σας.

Κερδίστε 50 ευρώ με το temu: το Jumbo της Κίνας 

Πώς λειτουργεί η περιαγωγή δεδομένων;

Η διαχείριση της περιαγωγής δεδομένων γίνεται μέσω του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σας. Είναι στο χέρι τους να ενεργοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία για εσάς. Εάν βρεθείτε εκτός της περιοχής κάλυψης του παρόχου ασύρματης επικοινωνίας, το τηλέφωνό σας θα πραγματοποιήσει αυτόματη αναζήτηση και θα συνδεθεί σε διαφορετικό δίκτυο . Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Ποιο δίκτυο θα επιλέξει το τηλέφωνό σας εξαρτάται από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Επίσης, εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, το τηλέφωνό σας θα μεταβεί αυτόματα στο δίκτυο αυτής της χώρας. Όταν ένα ξένο δίκτυο εντοπίσει ότι είστε συνδεδεμένοι σε αυτό, θα αναγνωρίσει τη χώρα προέλευσής σας και τον πάροχο του οικείου δικτύου. Μόνο εάν υπάρχει συμφωνία περιαγωγής μεταξύ του οικείου και του ξένου δικτύου σας, θα μπορείτε να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνετε μηνύματα κειμένου και να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα δίκτυα του κόσμου έχουν ήδη τέτοιες συμφωνίες.

Τούτου λεχθέντος, διαφορετικοί πάροχοι δικτύου χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες. Μερικοί χρησιμοποιούν GSM και άλλοι χρησιμοποιούν CDMA. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα δίκτυα τη δυνατότητα να παρέχουν αξιοπρεπή κάλυψη περιαγωγής. Συνήθως τα δίκτυα 4G LTE και 5G επόμενης γενιάς χρησιμοποιούν κοινές τεχνολογίες, αλλά όταν πρόκειται για παλαιότερες τεχνολογίες 2G και 3G, είναι διαφορετικό.

Πολλές περιοχές των ΗΠΑ και του κόσμου εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτά τα παλαιότερα δίκτυα και η συσκευή σας πρέπει επίσης να είναι συμβατή με αυτές τις τεχνολογίες. Ευτυχώς, τα περισσότερα σύγχρονα iPhone και συσκευές Android υποστηρίζουν τις περισσότερες τεχνολογίες δικτύου, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εκτός αν έχετε ένα πραγματικά παλιό κινητό τηλέφωνο .

Ίσως σας ενδιαφέρει Πώς να ενεργοποιήσετε το 5G στη συσκευή σας Android (Όλες οι μάρκες)

και  πώς να ελέγξετε τις ζώνες 5G που υποστηρίζονται στο τηλέφωνό σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εγχώριας και της διεθνούς περιαγωγής δεδομένων;

Η εγχώρια περιαγωγή δεδομένων αναφέρεται στη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου στη χώρα σας, αλλά εκτός της κάλυψης του παρόχου του δικτύου σας. Σε αυτήν την περίπτωση, το τηλέφωνό σας θα συνδεθεί σε διαφορετικό οικιακό δίκτυο. Ορισμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι έχετε πρόσβαση σε δεδομένα οπουδήποτε κι αν ταξιδεύετε στη χώρα σας, αλλά ίσως χρειαστεί να εγγραφείτε σε ένα από τα premium σχέδια για να επωφεληθείτε από αυτό το σύστημα χωρίς υπερβολική χρέωση.

Διεθνής περιαγωγή είναι όταν το κινητό σας τηλέφωνο συνδέεται σε ένα μη εγχώριο (ξένο) δίκτυο. Αυτό θα συμβεί όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Διαφορετικοί πάροχοι έχουν διεθνείς συμφωνίες περιαγωγής που θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας εκτός της χώρας σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διεθνής περιαγωγή δεδομένων θα συνοδεύεται από πρόσθετες χρεώσεις, τις οποίες θα μπορείτε να δείτε στον επόμενο τηλεφωνικό σας λογαριασμό. Αυτές οι χρεώσεις μπορούν γρήγορα να αθροιστούν και μπορείτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα χωρίς καν να το καταλάβετε. Γι’ αυτό μπορείτε να απενεργοποιήσετε την περιαγωγή και να διακόψετε την υπηρεσία ή να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία χαμηλών δεδομένων . Να ελέγχετε πάντα τις τιμές περιαγωγής δεδομένων όποτε σκοπεύετε να ταξιδέψετε. Έτσι θα αποφύγετε απροσδόκητες χρεώσεις.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε Περιαγωγή δεδομένων;

Η περιαγωγή δεδομένων προσαρμόζεται εύκολα. Εάν δεν θέλετε να πληρώνετε για υψηλές χρεώσεις περιαγωγής δεδομένων, μπορείτε να εξαιρεθείτε και να απενεργοποιήσετε την περιαγωγή σας. Αλλά μπορεί να βρεθείτε σε καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας. Φροντίστε να μάθετε πώς να έχετε γρήγορη πρόσβαση στην περιαγωγή δεδομένων στο κινητό σας τηλέφωνο και πώς να την ενεργοποιείτε εάν χρειάζεται.

Η απενεργοποίηση της περιαγωγής δεδομένων μπορεί να σας εξοικονομήσει από υψηλούς τηλεφωνικούς λογαριασμούς. Αλλά μπορείτε επίσης να το αφήσετε αναμμένο με μερικές προφυλάξεις. Να είστε έξυπνοι σχετικά με τη χρήση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σας και μείνετε μακριά από τη ροή και τη λήψη. Θα πρέπει επίσης να ρυθμίσετε το smartphone σας ώστε να μην κατεβάζει ποτέ ενημερώσεις εκτός εάν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο Wi-Fi. Αυτό σημαίνει ότι το κινητό σας τηλέφωνο δεν θα χρησιμοποιεί δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για ενημερώσεις συστήματος και εφαρμογών.

Είναι ασφαλής η περιαγωγή δεδομένων;

Γενικά, η περιαγωγή δεδομένων είναι ασφαλής. Αλλά θα θελήσετε να μάθετε όλους τους περιορισμούς που μπορεί να έχει θέσει ο οικιακός σας πάροχος για να σας προστατεύσει από την υπερβολική χρήση δεδομένων. Επίσης, όταν ταξιδεύετε θα πρέπει πάντα να ενημερώνεστε για τους νόμους περί απορρήτου της χώρας προορισμού σας. Ορισμένες χώρες έχουν ισχυρότερους ή ασθενέστερους νόμους προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να συλλέγουν και να αποθηκεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Θα πρέπει πάντα να ανησυχείτε για το ψηφιακό σας απόρρητο.

Η περιαγωγή δεδομένων μπορεί να γίνει ακριβή

Οι χρεώσεις περιαγωγής δεδομένων εξαρτώνται από τον πάροχο του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σας και την ποσότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υπηρεσιών σας και ρωτήστε για τα τέλη περιαγωγής.

Εάν ζείτε σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ταξίδια εντός της ΕΕ εμπίπτουν πλέον στην πολιτική «περιφέρομαι σαν στο σπίτι». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις για την πραγματοποίηση κλήσεων, την αποστολή SMS ή τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όταν βρίσκεστε στην ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που εμποδίζουν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας από το να κάνουν κατάχρηση του συστήματος “περιαγωγή σαν στο σπίτι”. Οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας συνήθως περιορίζουν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας που μπορείτε να ξοδέψετε όταν είστε στο εξωτερικό και θα επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις για όλη τη χρήση δεδομένων πάνω από αυτό το όριο.

Πώς να συνδέσετε τον φορητό υπολογιστή σας με Windows σε ένα hotspot

Πώς να απενεργοποιήσετε την περιαγωγή δεδομένων

Εάν θέλετε να αποφύγετε να πληρώσετε για περιαγωγή, το καλύτερο στοίχημα είναι απλώς να το απενεργοποιήσετε.

Δείτε πώς να το κάνετε στη συσκευή σας iOS:

1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του τηλεφώνου.

2. Πατήστε Mobile Data.

3. Μεταβείτε στις Επιλογές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

4. Απενεργοποιήστε την Περιαγωγή δεδομένων.

Εάν είστε χρήστης Android, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις.

2. Πατήστε Συνδέσεις.

3. Μεταβείτε στα Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

4. Απενεργοποιήστε την Περιαγωγή δεδομένων.

Μπορείτε επίσης να θέσετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης. Αυτό θα απενεργοποιήσει όλες τις συνδέσεις δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του wi-fi και του Bluetooth. Ωστόσο, μπορείτε να μεταβείτε στο μενού Γρήγορες ρυθμίσεις και να ενεργοποιήσετε εύκολα το Wi-Fi εάν χρειάζεται.

Διαφορετικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν δημιουργήσει ταξιδιωτικές κάρτες ή δωρεάν διεθνή κάλυψη με συγκεκριμένα προγράμματα δεδομένων. Για παράδειγμα, εάν είστε χρήστης της Verizon ή της AT&T, μπορείτε να αγοράσετε το TravelPass για μόλις 10 $ και να λάβετε δωρεάν κάλυψη σε 210 χώρες. Οι χρήστες T-mobile με το πρόγραμμα δεδομένων Magenta Max έχουν απεριόριστα δεδομένα και γραπτά μηνύματα σε περισσότερες από 210 χώρες, αλλά θα πληρώσουν πρόσθετες χρεώσεις για φωνητικές κλήσεις. Αυτές οι προγραμματισμένες υπηρεσίες περιαγωγής μπορούν να αλλάξουν τη ζωή στο εξωτερικό.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν οι απαντήσεις μας σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την περιαγωγή δεδομένων. Ταξιδέψτε ελεύθερα γνωρίζοντας τι να περιμένετε όταν χρειάζεστε πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό.

Τι είναι η περιαγωγή δεδομένων;

Η περιαγωγή δεδομένων είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας. Σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, τηλεφωνικές κλήσεις και SMS όταν βρίσκεστε εκτός του δικτύου της εταιρείας σας.

Πώς να καταλάβω εάν η συσκευή μου βρίσκεται σε περιαγωγή

Τα περισσότερα τηλέφωνα iPhone και Android θα έχουν ένα R που αιωρείται πάνω από το εικονίδιο σήματος δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Αυτή είναι μια οπτική ένδειξη ότι το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί πλέον περιαγωγή δεδομένων.

Αλλά διαφορετικά μοντέλα smartphone έχουν διαφορετικούς δείκτες. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του τηλεφώνου σας.

Υπάρχουν περιορισμοί δεδομένων κατά την περιαγωγή;

Αυτό εξαρτάται από τις επιλογές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, αλλά γενικά, η απάντηση είναι ναι. Η ποσότητα των δεδομένων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά την περιαγωγή μπορεί να περιοριστεί από τον πάροχο σας με βάση το πρόγραμμα συνδρομής σας.

Χρειάζεται να απενεργοποιήσω την περιαγωγή στο iPhone ή το Android μου;

Οι συσκευές Apple απενεργοποιούν αυτόματα την περιαγωγή δεδομένων, έτσι ώστε οι χρήστες τους να μην χρεώνονται επιπλέον για ανεπιθύμητα δεδομένα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καμία από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του τηλεφώνου σας για εργασία όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Θα πρέπει να ενεργοποιήσετε χειροκίνητα την περιαγωγή δεδομένων.

Εάν έχετε ένα smartphone Android, ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε το εγχειρίδιό σας. Μια Samsung που τρέχει σε Android μπορεί να έχει διαφορετικές ρυθμίσεις από άλλα τηλέφωνα.

Χρησιμοποιήστε την Περιαγωγή δεδομένων Υπεύθυνα

Πριν χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας οπουδήποτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις ρυθμίσεις περιαγωγής δεδομένων στο τηλέφωνό σας. Ορισμένα τηλέφωνα θα το ενεργοποιήσουν αυτόματα όταν χρειαστεί και μπορεί να καταλήξετε να λάβετε έναν τεράστιο λογαριασμό στο τέλος του μήνα. Επομένως, να έχετε υπόψη σας πόσα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιείτε – μπορεί να είναι ακριβό!

Διαβάστε επίσης : Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη συλλογή δεδομένων για κινητά

Ταχύτητα Δικτύου Wi-Fi: Τι Εξαρτάται;

Πώς να μειώσετε τη χρήση δεδομένων στην εφαρμογή YouTube 

Πώς να διορθώσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας 

 

directVortex
directVortex
Άρθρα: 4600

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: