cheap phone

Το φτηνό smartphone σας ενδέχεται να έχει σοβαρά ζητήματα απορρήτου

Σημαντικά σημεία

  • Τα φθηνά smartphone μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας πουλώντας τα δεδομένα σας για να επιδοτήσουν το κόστος του υλικού.
  • Ορισμένες επωνυμίες συλλέγουν εκτεταμένα δεδομένα χωρίς άδεια, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης, θέτοντας τους χρήστες σε κίνδυνο.
  • Για να προστατεύσετε το απόρρητο, επενδύστε σε ασφαλές υλικό, όπως ένα iPhone ή σκεφτείτε να εγκαταστήσετε ROM με επίκεντρο το απόρρητο, όπως το CalyxOS.

Για χρόνια, οι αναφορές λένε ότι τα φθηνά smartphone αποστέλλονται εξοπλισμένα με λογισμικό υποκλοπής spyware, ακόμη και κακόβουλο λογισμικό. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, αλλά δεν είναι πάντα σαφές εάν αυτό που αγοράζετε είναι ρίσκο. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φθηνά smartphone και πώς μπορείτε να αγοράσετε μια ασφαλή νέα συσκευή.

Γιατί τα φθηνά smartphone είναι επιβλαβή για το απόρρητο;

Με απλά λόγια, υπάρχει ένα όριο στο πόσο φθηνή μπορεί να είναι η παραγωγή ενός τηλεφώνου και σε μια συγκεκριμένη τιμή, πουλάτε το απόρρητό σας για να εξοικονομήσετε μερικά επιπλέον δολάρια στο νέο σας smartphone. Δυστυχώς, δεν αποχωρείτε από αυτό με μια καλή συμφωνία – τα δεδομένα που σας έχουν κλαπεί είναι πολύ πιο πολύτιμα από το νέο smartphone.

Σύμφωνα με την Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ορισμένες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των OnePlus, Oppo, Realme και Xiaomi, φέρεται να συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο δεδομένων από Κινέζους χρήστες χωρίς ενημέρωση ή άδεια. Ενώ τα φθηνά τηλέφωνα που πωλούνται διεθνώς δεν χρησιμοποιούν την ίδια συλλογή δεδομένων, έρχονται φορτωμένα με εφαρμογές τρίτων που ενδέχεται επίσης να συλλέγουν δεδομένα.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης :

Οι μάρκες κατασκευής δεν είναι πάντα καλύτερες. Blu, μια μάρκα smartphone με έδρα το Μαϊάμι, έχει πιαστεί δύο φορές σε σκάνδαλα ιδιωτικότητας. Ενώ και τα δύο περιστατικά ήταν πιθανότατα ακούσια, καθώς περιλάμβαναν τρίτους προμηθευτές που συλλέγουν δεδομένα και τα στέλνουν σε κινεζικούς διακομιστές, η αμέλεια που εμπλέκεται έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Μπορεί να πληρώσετε περισσότερα για ένα τηλέφωνο με καλύτερο απόρρητο, αλλά αποφεύγετε την πώληση δεδομένων που κάνει τα smartphone που επιδοτούνται από υλικό τόσο πανταχού παρόντα. Τα iPhone είναι ο βασιλιάς του απορρήτου όσον αφορά την προστασία σας από εξωτερικές επιθέσεις, αλλά η εγκατάσταση μιας Android ROM όπως το CalyxOS ή το GrapheneOS θα σας προσφέρει το καλύτερο απόρρητο συνολικά.

cheap phone

Τι δεδομένα συγκεντρώνουν τα φθηνά smartphone;

Τα φθηνά smartphone συγκεντρώνουν μια ποικιλία δεδομένων. Τα περισσότερα δεδομένα δεν είναι άμεσα επιβλαβή και επικεντρώνονται σε δεδομένα όπως αριθμοί IMEI και διευθύνσεις MAC. Ωστόσο, ερευνητές που εξετάζουν το OnePlus και άλλες επωνυμίες διαπίστωσαν επίσης ότι, στην Κίνα, τα τηλέφωνα συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό τηλεφώνου κάθε χρήστη, τα μοτίβα χρήσης εφαρμογών, τα δεδομένα απόδοσης, το ιστορικό κλήσεων και SMS, τις συντεταγμένες GPS και τους αριθμούς επαφών.

Πολλά από αυτά τα δεδομένα είναι Προσωπικές Πληροφορίες Αναγνώρισης (PII). Δεν είναι σαφές για ποιο σκοπό σκοπεύουν αυτές οι επωνυμίες να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα, αλλά είναι καλύτερο να διασφαλίσετε ότι οι εταιρείες λαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα από αυτά — ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να δει τα δεδομένα σας ή πώς κάποιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το από ποιον αγοράζετε το τηλέφωνό σας και ποιο λογισμικό χρησιμοποιείτε.

Πώς να ελέγξετε το smartphone σας για spyware

Εάν ανησυχείτε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να μην είναι τόσο ιδιωτικό όσο νομίζατε, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε και να αφαιρέσετε οποιοδήποτε λογισμικό υποκλοπής spyware στη συσκευή. Δυστυχώς, ορισμένα οικονομικά τηλέφωνα έχουν ύποπτες εφαρμογές που δεν μπορείτε να καταργήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να καταργήσετε εντελώς το λειτουργικό σύστημα. Για να αφαιρέσετε λογισμικό υποκλοπής spyware:

  • Καταργήστε τυχόν εφαρμογές που δεν αναγνωρίζετε.
  • Πλοηγηθείτε στο Ασφάλεια και απόρρητο > Άλλες ρυθμίσεις ασφαλείας > Εφαρμογές διαχειριστή συσκευής για να ελέγξετε για εφαρμογές με δικαιώματα διαχειριστή.
  • Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή κατά του κακόβουλου λογισμικού για να εκτελέσετε μια σάρωση για λογισμικό υποκλοπής spyware.
  • Παρακολουθήστε για συμπτώματα spyware, όπως συνεχή εξάντληση της μπαταρίας ή υποτονική απόδοση.
  • Αναζητήστε περίεργες συμπεριφορές όπως τυχαίους τερματισμούς λειτουργίας ή επανεκκινήσεις.

Εάν οι σαρώσεις κακόβουλου λογισμικού και οι μη αυτόματες αναζητήσεις λογισμικού δεν εμφανίζουν προφανές λογισμικό υποκλοπής spyware, αλλά βλέπετε πιθανά συμπτώματα spyware, η ενεργοποίηση της ασφαλούς λειτουργίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη βασική αιτία. Η ασφαλής λειτουργία αποτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών τρίτων, επομένως εάν το τηλέφωνό σας ξαφνικά λειτουργήσει σε ασφαλή λειτουργία, θα γνωρίζετε ότι πιθανότατα έχετε εγκαταστήσει λογισμικό υποκλοπής spyware.

Ενεργοποιήστε την ασφαλή λειτουργία στο στιγμιότυπο οθόνης Android

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία κρατώντας πατημένο το κουμπί λειτουργίας μέχρι να εμφανιστούν οι επιλογές επανεκκίνησης. Αυτές οι επιλογές διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή, αλλά γενικά μπορείτε να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία πατώντας παρατεταμένα Απενεργοποίηση και περιμένοντας ένα Επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία επιλογή εμφάνισης. Μόλις εμφανιστεί μια επιλογή, πατήστε πάνω της και αφήστε το τηλέφωνό σας να επανεκκινήσει.

Μετά την επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε να το χρησιμοποιήσετε και να παρατηρήσετε εάν εξακολουθούν να υπάρχουν τα ίδια συμπτώματα spyware. Εάν είναι, το τηλέφωνό σας μπορεί απλώς να έχει πρόβλημα ή υποτροφοδοτικό υλικό. Αλλά αν ξαφνικά αποδίδει ξανά καλά, θα πρέπει να πλοηγηθείτε στις εφαρμογές σας Ρυθμίσεις και απεγκαταστήστε όλα όσα δεν εμπιστεύεστε πλήρως. Θα πρέπει επίσης:

  • Ελέγξτε το φάκελο Λήψεις και τη Λίστα εφαρμογών για τυχόν αρχεία ή εφαρμογές που δεν αναγνωρίζετε
  • Εκτελέστε μια άλλη σάρωση με την εφαρμογή προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, καθώς κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παρακάμψει τον εντοπισμό εκτός ασφαλούς λειτουργίας

Εάν οι διαφορές απόδοσης στην κανονική και στην ασφαλή λειτουργία εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά δεν μπορείτε να επιλύσετε το πρόβλημα, ενδέχεται να μπορέσετε να το επιλύσετε μόνο με επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής σας. Μπορείτε συνήθως να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της συσκευής σας στις Ρυθμίσεις μεταβαίνοντας στο Σύστημα > Επαναφορά > Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Συμβουλές για την αγορά ενός Smartphone χωρίς λογισμικό υποκλοπής

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα smartphone εκτός βάσης, δεν θα επιτύχετε ποτέ τέλειο απόρρητο, αλλά υπάρχουν πολλοί μεγάλοι υποψήφιοι. Η Apple δεν προσφέρει πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά μπορείτε να προστατευθείτε από τα περισσότερα εξωτερικά προγράμματα spyware χρησιμοποιώντας ένα iPhone. Οι συσκευές Android με επωνυμία είναι επίσης απίθανο να φέρουν spyware.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Apple και η Samsung δεν συλλέγουν κάποια δεδομένα. Εάν θέλετε τέλειο απόρρητο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα. Το CalyxOS και το GrapheneOS είναι και τα δύο ιδανικά. Η επένδυση σε μια συσκευή με bootloader που μπορείτε να κλειδώσετε ξανά, όπως ένα Google Pixel, θα διασφαλίσει επίσης ότι η ασφάλειά σας δεν παρεμποδίζεται από την προσπάθειά σας να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

Και να θυμάστε ότι κάθε εφαρμογή που εγκαθιστάτε ενέχει κίνδυνο για το απόρρητό σας, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή smartphone που αγοράζετε ή το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε. Εάν αισθάνεστε άβολα με το Google ή το Meta, αναζητήστε εναλλακτικές εφαρμογές γιατί ανεξάρτητα από το τηλέφωνο και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, θα συνεχίσουν να συλλέγουν δεδομένα που τους επιτρέπεται.

Θα υπάρχουν πάντα κίνδυνοι για το απόρρητό σας, εφόσον έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κατεβάζετε διάφορες εφαρμογές, αλλά η λήψη των σωστών αποφάσεων σχετικά με τα smartphone που αγοράζετε και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείτε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *