Το καλό και το κακό της κινητής τεχνολογίας

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η τεχνολογία των κινητών έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Η ταχεία ανάπτυξη των smartphone πριν από λίγο περισσότερο από μια δεκαετία έχει βάλει έναν μικρό αλλά ισχυρό υπολογιστή στην τσέπη σχεδόν κάθε ανθρώπου.

Έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί με το χρόνο τους, να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, να επικοινωνούν με όσους βρίσκονται πιο μακριά και να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αλλαγές που επέφερε η επανάσταση της κινητής τεχνολογίας τόσο θετικές. Για κάθε πρόβλημα που έχουν λύσει οι φορητές συσκευές, έχουν δημιουργήσει ένα άλλο.

Πώς να αφαιρέσετε έναν Λογαριασμό Google από το Chrome (επιτραπέζιοι υπολογιστές και κινητές συσκευές)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κατάργηση παλαιών εμποδίων στην επικοινωνία και τοποθέτηση νέων

Πριν από μερικές δεκαετίες, ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσετε τον γραπτό λόγο σε κάποιον, όχι στην άμεση γειτνίασή σας, ήταν να του στείλετε ένα γράμμα. Θα απαιτούσε να το γράψετε σε χαρτί, να το βάλετε σε ένα φάκελο και, στη συνέχεια, να το μεταφέρετε είτε σε ένα ταχυδρομείο είτε σε ένα ταχυδρομικό κουτί όπου κάποιος θα το μάζευε, θα το ταξινομούσε και στη συνέχεια θα το παρέδιδε μια ή δύο μέρες αργότερα στον παραλήπτη. Σήμερα, μπορείτε να επικοινωνήσετε τον γραπτό λόγο ψηφιακά, από φορητή συσκευή σε φορητή συσκευή.

Είτε οι άνθρωποι επικοινωνούν σε διαφορετικές ηπείρους είτε στο ίδιο δωμάτιο, η ταχύτητα παραμένει η ίδια.

Εν τω μεταξύ, η προφορική επικοινωνία είναι η ίδια. Ενώ προηγουμένως ένα άτομο χρειαζόταν να βρίσκεται κοντά σε σταθερό τηλέφωνο για να πραγματοποιήσει μια κλήση και έπρεπε να ελπίζει ότι ο παραλήπτης ήταν επίσης κοντά στο σταθερό του τηλέφωνο, οι κινητές επικοινωνίες σημαίνουν την πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων από οπουδήποτε και ότι μπορείτε να ταξιδέψετε ενώ πραγματοποιείτε μια τηλεφωνική κλήση.

Netflix Alternatives – 10 καλύτεροι ιστότοποι για παρακολούθηση ταινιών & Τηλεοπτικές εκπομπές(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έχουν δημιουργηθεί επίσης νέα μέσα, με τα κοινωνικά δίκτυα να μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με φωτογραφίες, βίντεο, emoji και GIF καθώς και να «χτυπάμε» ο ένας τον άλλον από μακριά.

Ωστόσο, αυτές οι επικοινωνίες μπορούν να δημιουργήσουν νέα εμπόδια, όπως η χρήση κινητών συσκευών, ενώ σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν με αυτούς που βρίσκονται μπροστά τους, αντί να επιλέγουν να μιλάνε με άλλους μέσω του τηλεφώνου τους.

Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή, καθώς η χρήση κινητών συσκευών μπορεί να επιβαρύνει τα ζευγάρια σε σχέσεις. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τη βρετανική δικηγορική εταιρεία Stephensons Solicitors διαπίστωσε ότι το 36 τοις εκατό όσων είχαν σχέση είχαν «αποσπαστεί από το τηλέφωνό τους».

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα «Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν είναι διαθέσιμο για φωνητικές κλήσεις».(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ψυχαγωγία εν κινήσει

Οι φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή ψυχαγωγίας ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, και τα smartphone έχουν αποδειχθεί εξαιρετική πλατφόρμα για να παίζετε παιχνίδια. Είτε πρόκειται για θύρες παλαιών παιχνιδιών κονσόλας όπως το Grand Theft Auto, παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για φορητές συσκευές όπως το Angry Birds ή παραδοσιακά παιχνίδια με κάρτες όπως το πόκερ και οι διάφορες εφαρμογές πόκερ για κινητά που είναι διαθέσιμες σε κινητές συσκευές, που επιτρέπουν στους παίκτες να διασκεδάσουν σε μεγάλα ταξίδια από σχεδόν οπουδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ενώ πολλοί θα υποστήριζαν ότι αυτή η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη, υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η άμεση διαθεσιμότητα παιχνιδιών για κινητά έχει περιορίσει για άλλη μια φορά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων που είναι φυσικά κοντά ο ένας στον άλλο.

Τρόπος αλλαγής διεύθυνσης email στο Spotify (επιτραπέζιοι υπολογιστές και κινητές συσκευές)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Κάθε στιγμή είναι μια “στιγμή Kodak”

Η φράση «στιγμή Kodak» δημιουργήθηκε από έξυπνα στελέχη διαφήμισης για να ορίσει τις ιδιαίτερες στιγμές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια παραδοσιακή κινηματογραφική μηχανή για να τραβήξουν μια φωτογραφία, διατηρώντας αυτή τη «στιγμή Kodak» για να αναπολήσουν αργότερα.

Τα smartphone έχουν κάνει κάθε στιγμή μια στιγμή της Kodak, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να απαθανατίσουν κάθε στιγμή και να τεκμηριώσουν τη ζωή τους με ένα επίπεδο λεπτομέρειας που δεν ήταν ποτέ δυνατό πριν.

Ωστόσο, άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να μειώσει τη σπανιότητα αυτών των στιγμών, αφαιρώντας την εμπειρία. Επιπλέον, πολλοί έχουν παραπονεθεί για τον αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν smartphone για να ηχογραφούν ζωντανές συναυλίες και άλλες παραστάσεις για να τις ξαναδούν αργότερα και να τις κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό αφαιρεί από την εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεων, καθώς οι άνθρωποι περνούν τον χρόνο τους παρακολουθώντας τους καλλιτέχνες μέσω των οθονών των κινητών τους, όχι κοιτώντας τους απευθείας.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι φωτογραφίζοντας τα πάντα, μειώνουμε το πόσο ιδιαίτερες μπορεί να είναι αυτές οι φωτογραφίες και δεν πρέπει πλέον να είμαστε επιλεκτικοί αφού δεν πληρώνουμε για ταινία.

Η τεχνολογία αναμφίβολα μας έχει ενώσει με πολλούς τρόπους. Μας επέτρεψε επίσης να διασκεδάσουμε εν κινήσει και να τεκμηριώσουμε κάθε στοιχείο της ζωής μας. Αλλά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, είναι πιθανό να «έχεις πάρα πολλά καλά πράγματα», και φαίνεται ότι αυτό ισχύει και για τις κινητές συσκευές.

Μια λογική ισορροπία είναι πιθανώς η καλύτερη λύση για να αντλήσετε τα μέγιστα από την κινητή τεχνολογία.

directVortex
directVortex
Άρθρα: 4929

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: