Οι ψεύτικες εφαρμογές Android στο Google Play Store αποτελούσαν πάντα πρόβλημα για τους χρήστες. Οι ψεύτικες εφαρμογές χρησιμοποιούνταν κυρίως για να βομβαρδίζουν την οθόνη σας Android με διαφημίσεις. Οι προγραμματιστές συχνά δημιουργούν καταχωρίσεις που μοιάζουν ακριβώς με δημοφιλείς εφαρμογές, χρησιμοποιώντας το ίδιο εικονίδιο και όνομα, αλλά είναι ψεύτικες.
Το περιεχόμενο αυτού του σεναρίου δημιουργείται αυστηρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η χρήση γίνεται με δική σας ευθύνη.
Αν σε βοήθησε το DirectVortex, βοήθησέ μας και εσύ – με μια θετική κριτική στο Trustpilot!
Με τόσες πολλές εφαρμογές στο Google Play Store, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ορισμένα πράγματα πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή. Παρακάτω, έχουμε μοιραστεί μερικούς απλούς τρόπους για να εντοπίσετε ψεύτικες εφαρμογές Android στο Google Play Store.
1. Ελέγξτε το όνομα της εφαρμογής
Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα στις ψεύτικες εφαρμογές είναι το όνομά τους. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο όνομα της εφαρμογής που αναφέρεται στη σελίδα αναζήτησης, καθώς οι προγραμματιστές προσπαθούν να αλλάξουν μερικές λέξεις στο όνομα. Για παράδειγμα, η ψεύτικη εφαρμογή πληκτρολογίου SwiftKey μπορεί να εμφανίζεται ως «Swift Keyboard».
Είναι απαραίτητο να εξετάσετε προσεκτικά το όνομα της εφαρμογής. Το όνομα υποδηλώνει πολλά για την εφαρμογή και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε.
2. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή της εφαρμογής
Ακόμα κι αν το όνομα της εφαρμογής φαίνεται νόμιμο και έχει αρκετές θετικές κριτικές, είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά την περιγραφή.
Πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο και να ελέγξετε τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη.
Οι εφαρμογές που προέρχονται από αξιόπιστους προγραμματιστές δεν θα έχουν σφάλματα, επειδή συνήθως γράφονται από επαγγελματίες.
Επομένως, αν εντοπίσετε ανόητα σφάλματα στην περιγραφή της εφαρμογής, η εφαρμογή πιθανότατα είναι ψεύτικη. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τέτοιες εφαρμογές ή να τις ερευνάτε περισσότερο.
- Διαβάστε επίσης: Πώς διορθώνω φωτογραφίες στο smartphone μου | Καλύτερα εργαλεία
3. Ελέγξτε το όνομα του προγραμματιστή
Σπάνια ελέγχουμε το όνομα του προγραμματιστή πριν εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, αλλά είναι σημαντικό να ελέγξουμε το όνομα του προγραμματιστή ακόμα κι αν φαίνεται νόμιμο.
Μπορείτε να αναζητήσετε το όνομα της εφαρμογής στο Google για να επαληθεύσετε το όνομα ενός προγραμματιστή. Εάν το όνομα του προγραμματιστή δεν αποτελεί άμεση ένδειξη, ελέγξτε για άλλες εφαρμογές. Μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ στο όνομα του προγραμματιστή στην καταχώριση του Play Store.
- Διαβάστε επίσης: Προσοχή στις Νέες Μορφές Απάτης στις Online Συναλλαγές – Μην Πέσετε Θύμα! Προσωπική εμπειρία.
4. Ελέγξτε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις των χρηστών
Οι κριτικές και οι αξιολογήσεις χρηστών λένε πολλά για την εφαρμογή που πρόκειται να εγκαταστήσετε. Στη σελίδα της εφαρμογής, κάντε κύλιση προς τα κάτω και βρείτε την ενότητα αξιολόγησης και κριτικών χρηστών.
Πρέπει να ελέγξετε την αξιολόγηση της εφαρμογής. Εάν η εφαρμογή είναι ψεύτικη, πολλοί χρήστες ενδέχεται να έχουν παραπονεθεί γι’ αυτήν στην ενότητα αξιολόγησης.
Επίσης, η εφαρμογή θα έχει ως επί το πλείστον αρνητικές αξιολογήσεις. Επομένως, συνιστάται να ελέγξετε τουλάχιστον 4-5 αξιολογήσεις για να αναλύσετε την εφαρμογή πριν την εγκαταστήσετε.
5. Ελέγξτε τους ρυθμούς λήψης
Οι δημοφιλείς και νόμιμες εφαρμογές είναι πιθανό να έχουν πολλές εγκαταστάσεις, ενώ οι ψεύτικες εφαρμογές θα έχουν λιγότερες εγκαταστάσεις.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το WhatsApp—είναι μια από τις εφαρμογές με τις περισσότερες λήψεις στο Google Play Store, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο εγκαταστάσεις. Τι γίνεται όμως αν η καταχώριση που βλέπετε έχει μόνο 10.000 λήψεις; Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη μιας ψεύτικης εφαρμογής. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον συνολικό αριθμό λήψεων πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή.
6. Δείτε τα στιγμιότυπα οθόνης της εφαρμογής
Η ανάλυση του στιγμιότυπου οθόνης μιας εφαρμογής είναι ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε μια ψεύτικη εφαρμογή. Λόγω ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων, οι προγραμματιστές ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν τα στιγμιότυπα οθόνης μιας επίσημης εφαρμογής.
Ακόμα κι αν τα στιγμιότυπα οθόνης φαίνονται γνήσια, πρέπει να διαβάσετε το κείμενο στις εικόνες. Οι προγραμματιστές που προσπαθούν να αναπαράγουν μια εφαρμογή θα αφήσουν κάποια στοιχεία. Ο απώτερος στόχος σας είναι να τα αναγνωρίσετε.
7. Χρησιμοποιήστε την Αναζήτηση Google
Πρέπει να κάνετε αναζήτηση στην Google για “Είναι το (όνομα εφαρμογής) ασφαλές ή όχι” ή “Εάν το (όνομα εφαρμογής) είναι ασφαλές για εγκατάσταση”. Η αναζήτηση Google θα σας δείξει σχετικά αποτελέσματα.
Ανοίξτε σχετικούς και αξιόπιστους ιστότοπους και ελέγξτε τις κριτικές. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε το όνομα της εφαρμογής στο Quora ή στο Reddit για να μάθετε αν η εφαρμογή είναι ασφαλής ή όχι. Έτσι, λίγη αναζήτηση στο Google θα σας βοηθήσει να μάθετε πολλά για την εφαρμογή που πρόκειται να εγκαταστήσετε.
8. Ελέγξτε τα δικαιώματα
Δεν δίνουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα της εφαρμογής, αλλά αυτό δείχνει μια σαφή εικόνα της εφαρμογής που πρόκειται να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε.
Είναι σύνηθες για μια εφαρμογή όπως το Skype να έχει άδεια πρόσβασης σε αρχεία καταγραφής κλήσεων, SMS και αρχεία πολυμέσων. Ωστόσο, υπάρχει κάτι ύποπτο αν μια εφαρμογή αριθμομηχανής ζητήσει το ίδιο.
Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική για να καθορίσετε τα δικαιώματα της εφαρμογής. Εάν μια εφαρμογή ζητήσει περισσότερα δικαιώματα από όσα χρειάζεται, αυτό είναι κακό.
- Διαβάστε επίσης: Δωρεάν Netflix και Spotify με Bybit Card: Πώς να απολαύσεις τις αγαπημένες σου υπηρεσίες χωρίς κόστος
Αυτοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εντοπίσετε μια ψεύτικη εφαρμογή στο Google Play Store. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας βοήθησε! Κοινοποιήστε το και στους φίλους σας. Αν θέλετε να μοιραστείτε περισσότερες συμβουλές για την ανίχνευση ψεύτικων εφαρμογών στο Play Store, ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.