Το να είστε γνώστες της τεχνολογίας δεν αρκεί για να σας προστατεύσει από μια επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος. Οι απατεώνες είναι έξυπνοι και συνεχώς εξελίσσονται και αναπτύσσουν νέες τεχνικές και είναι εύκολο να πέσεις θύματα.
Αλλά με αυτές τις δοκιμασμένες μεθόδους, μπορώ να εντοπίσω εύκολα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος.
1 Ανεπίσημες διευθύνσεις email που φαίνονται νόμιμες
Συχνά, θα βλέπετε διευθύνσεις email που είναι προφανώς ψεύτικες. Εάν πρόκειται για ένα σωρό τυχαίους αριθμούς και γράμματα που ακολουθούνται από τον τομέα ενός παρόχου (π.χ. @gmail.com ή @outlook.com), συνήθως τα στέλνω στον φάκελο του Κάδου απορριμμάτων χωρίς να το σκεφτώ δύο φορές. Ωστόσο, μερικές φορές θα συναντήσετε ψεύτικες διευθύνσεις email που φαίνονται αυθεντικές.
Για παράδειγμα, με την πρώτη ματιά, έχω λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζά μου και τα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι δύσκολο να διακριθούν από τον επίσημο τομέα. Ωστόσο, όταν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι ορισμένα γράμματα μπορεί να λείπουν ή να έχουν προστεθεί. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά παρόμοια γράμματα, ακόμη και το λογότυπο της μάρκας ως εικόνα προφίλ τους.
Διαβάστε επίσης :Μπορούν οι απατεώνες να παρακολουθούν την τοποθεσία σας;
Κάντε το σαλόνι σας έξυπνο με ένα android TV όπως το MECOOL KM2 Plus στα 72€ με κουπόνι -10% “ mecoolbestandroid “ – Χωρίς τελωνείο – )
Συνδεθείτε στην ομάδα DirectVortex.gr στο Viber
Το private internet access PIA -VPN- Eχει τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα 2 χρόνια+ 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα
Ευτυχώς, έχει γίνει ευκολότερο να εντοπιστούν γνήσιες διευθύνσεις. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν επαληθευμένα σημάδια επιλογής δίπλα στα email αποστολέων. ίσως το έχετε παρατηρήσει αυτό στο Gmail. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πολλά εργαλεία για να βρείτε και να επαληθεύσετε διευθύνσεις email.
2 Ορθογραφικά και γραμματικά λάθη
Δυστυχώς, ο εντοπισμός των μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” με βάση τη γραμματική έχει γίνει πιο δύσκολος λόγω της δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης και του λογισμικού ορθογραφικού ελέγχου. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι χάκερ χρησιμοποιούν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στις επιθέσεις τους. Ωστόσο, εξακολουθώ να ελέγχω για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη για να προσδιορίσω εάν ένα email είναι νόμιμο.
Εάν δεν έχουν γραφτεί από AI, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι σχεδόν πάντα σε κακά αγγλικά. Αναγνωρίζω ότι είμαι μητρικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας και αυτό μου δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να είστε για να αναγνωρίσετε αυτά τα σημάδια. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος σπάνια ρέουν καλά και συχνά θα παρατηρήσετε κενά μεταξύ των γραμμάτων και των σημείων στίξης.
Οι περισσότερες μάρκες δίνουν προτεραιότητα στη συνέπεια. θα παρατηρήσετε την ίδια χρήση κεφαλαίων σε όλο το μήνυμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι απατεώνες συχνά δεν το κάνουν, ο έλεγχος της συνέπειας είναι ένας λεπτός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ένα email είναι νόμιμο. Εάν κάθε λέξη γράφεται με κεφαλαία στον τίτλο, αλλά όχι στις επικεφαλίδες ή τις δευτερεύουσες επικεφαλίδες ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη σημαία.
Ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος ενδέχεται επίσης να χάνουν λέξεις (π.χ. “Ας δημιουργήσουμε ιστότοπο” αντί για “Ας δημιουργήσουμε έναν ιστότοπο”. Οι ελλιπείς εγγραφές είναι μια άλλη πιθανή κόκκινη σημαία, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
3 Εξατομίκευση
Εάν δω ποτέ ένα email που ξεκινά με “Αγαπητέ κύριε / κυρία”, το διαγράφω αυτόματα. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ένα ενοχλητικό email scattergun που σίγουρα δεν με κάνει να θέλω να συνεργαστώ με κάποιον. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ένα ηλεκτρονικό “ψάρεμα” που προσπαθεί να με εξαπατήσει να στείλω ευαίσθητες πληροφορίες—όπως τα τραπεζικά μου στοιχεία.
Τώρα, ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος έχουν γίνει πολύ πιο προσωπικά. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν αποστολέα να χρησιμοποιεί το μικρό σας όνομα και μπορεί ακόμη και να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για να μάθει πληροφορίες για τους φίλους και την οικογένειά σας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφύγετε πολλά λάθη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.
Οι αποστολείς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν το πρόσφατο ιστορικό αγορών σας. Για παράδειγμα, λαμβάνω συχνά ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν αγοράζω ένα αντικείμενο μέσω Διαδικτύου (και σχετίζεται πάντα με την παράδοση του δέματος μου). Αυτά συχνά περιλαμβάνουν έναν σύνδεσμο με μια παρότρυνση για δράση (CTA).
Μπορεί επίσης να δείτε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος που σχετίζονται με προϊόντα που σας ενδιαφέρουν. Αυτού του είδους οι απάτες είναι διαδεδομένες σε συγκεκριμένα σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνετε ασφαλείς από απάτες κατά την περίοδο των διακοπών.
4 Σύνδεσμοι που δεν ταιριάζουν με τον “Οργανισμό”
Ενώ ορισμένοι σύνδεσμοι περιλαμβάνουν CTA, αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, ένας αποστολέας ηλεκτρονικού ψαρέματος θα περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο εντελώς άσχετο με τον οργανισμό που υποδύεται. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι η Amazon αλλά να μοιράζεται έναν σύνδεσμο για μια διαφορετική εφαρμογή.
Ευτυχώς, αυτοί οι τύποι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν και να αποφευχθούν. Πρώτον, οι περισσότερες μάρκες που επικοινωνούν μαζί σας και περιλαμβάνουν συνδέσμους θα περιλαμβάνουν πιθανώς κάποιο είδος CTA. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνουν, ο σύνδεσμος θα μεταβεί στον ιστότοπό τους ή στην υπηρεσία που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση και την αποστολή παραγγελιών.
Τα over-the-top CTA, όπως πολλά emoji, μπορούν επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρόκειται να κάνετε κλικ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος.
5 Σύντομοι σύνδεσμοι
Οι σύντομοι σύνδεσμοι δεν είναι κακοί από μόνοι τους. θα τα δείτε συχνά να χρησιμοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά όταν λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταξινομώ τους συντομευμένους συνδέσμους ως μεγάλη κόκκινη σημαία — ειδικά αν δεν γνωρίζω τον αποστολέα.
Εάν κάποιος πρόκειται να στείλει έναν σύνδεσμο μέσω email, θέλω να βεβαιωθώ ότι γνωρίζω την πηγή. Το να βλέπω τυχαία γράμματα το ένα δίπλα στο άλλο δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη μου και υποδηλώνει ότι κάποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα να μην κάνετε κλικ σε τυχόν σύντομους συνδέσμους που βλέπετε στα email και να διαγράψετε το email. Αν κάποιος προσπαθεί να μιμηθεί μια εταιρεία, συχνά προσπαθώ να τη στείλω στην ομάδα του, ώστε να μπορούν να ενημερώσουν άλλους πελάτες.
6 “Αυτό το μήνυμα φαίνεται επικίνδυνο”
Χρησιμοποιώ κυρίως το Gmail και ευτυχώς, η εφαρμογή είναι πολύ καλή στο να με προειδοποιεί όταν κοιτάζω ένα δυνητικά απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα βλέπετε συχνά ένα μήνυμα με κόκκινο χρώμα που λέει: “Αυτό το μήνυμα φαίνεται επικίνδυνο” και παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιώ την υπηρεσία για περισσότερα από πέντε χρόνια, δεν έχω δει ακόμη κάποια στιγμή που να έχει γίνει λάθος σχετικά με αυτό.
Όταν χρησιμοποιείτε το Google Workspace, το Gmail θα σας προειδοποιεί όταν κάποιος εκτός του οργανισμού σας σας στέλνει ένα μήνυμα. Δεν είναι όλα αυτά τα μηνύματα επικίνδυνα, και ειλικρινά, τα περισσότερα θα πάνε καλά — αλλά αν είστε καχύποπτοι, μπορεί να θέλετε να το έχετε υπόψη σας.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους παρόχους email να επισημαίνουν τα μηνύματα ως επικίνδυνα. Επομένως, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να προστατεύεστε από τις απάτες του Gmail με τεχνητή νοημοσύνη και να κάνετε το ίδιο με άλλα δίκτυα.
7 Η γλώσσα που χρησιμοποιείται
Έχω παρατηρήσει ότι πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να χάσω το μέτρημα του πόσες φορές κάποιος μου ζήτησε να στείλω χρήματα για μια σημαντική χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη κοινή απόπειρα ηλεκτρονικού ψαρέματος που έχω δει είναι η προσπάθεια να μου πει ότι μια από τις πληρωμές της συνδρομής μου απέτυχε. αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί συχνά έχουν μιμηθεί τις υπηρεσίες που χρησιμοποιώ πραγματικά.
Ακόμα κι αν έχετε δεκαετίες εμπειρίας μάρκετινγκ, αυτά τα email μπορεί να είναι ενοχλητικά πειστικά. Εκτός από την επαλήθευση του αποστολέα, προσπαθώ να μην προβώ σε ενέργειες στα μηνύματα που στέλνω χωρίς πρώτα να κάνω ένα βήμα πίσω για να σκεφτώ. Εάν επισκεφτείτε ξανά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος, μπορείτε συχνά να παρατηρήσετε περίπλοκες λεπτομέρειες που θα σας εμποδίσουν να πέσετε θύμα τους.
Διαβάστε επίσης :Πώς να αναπτύξετε τη μικρή επιχείρησή σας με το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ενώ τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος γίνονται πιο περίπλοκα, εξακολουθείτε να μπορείτε συχνά να αναγνωρίζετε πότε ένα μήνυμα είναι νόμιμο. Προσέξτε για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη και ελέγξτε όλες τις διευθύνσεις email πριν απαντήσετε. Θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους.