Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το τροφοδοτικό σας

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε το τροφοδοτικό σας

Σημαντικά σημεία

  • Αντικαταστήστε το PSU σας κάθε 5-10 χρόνια με βάση την εγγύηση.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης του PSU σας με σημαντικές αναβαθμίσεις εξαρτημάτων.
  • Προσέξτε για πινακίδες όπως μπλε οθόνες, θορύβους και πτώσεις απόδοσης.

Συχνά παραμελούμε το τροφοδοτικό του υπολογιστή μας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να πάμε για χρόνια και γενιές του πιο πρόσφατου υλικού υπολογιστή χωρίς να το αγγίξουμε. Ωστόσο, είτε φτιάχνετε αυτήν τη στιγμή έναν νέο υπολογιστή, σχεδιάζετε να αναβαθμίσετε την επιφάνεια εργασίας σας σύντομα ή έχετε ήδη έναν αξιόπιστο υπολογιστή που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το PSU σας.

Κάθε πέντε έως δέκα χρόνια, ανάλογα με την εγγύησή σας

Τα τροφοδοτικά είναι γενικά σχεδιασμένα να διαρκούν περισσότερο από άλλα εξαρτήματα υπολογιστή, γι’ αυτό συνήθως συνοδεύονται από μεγαλύτερες εγγυήσεις. Για παράδειγμα, η Seasonic προσφέρει μια εκπληκτική εγγύηση 12 ετών με το τροφοδοτικό της σειράς PRIME. Έτσι, ακόμα κι αν αποτύχει μετά από μια δεκαετία χρήσης, μπορείτε να το μεταφέρετε στον κατασκευαστή και να λάβετε αντικατάσταση.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN ΣτηνΕλλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex στο Viber  

Διαβάστε επίσης : Οι καλύτεροι φορητοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα PSU την ίδια ποιότητα και εγγύηση, επομένως ορισμένα μοντέλα ενδέχεται να συνοδεύονται από μικρότερες εγγυήσεις. Οι περισσότεροι κατασκευαστές θα είχαν δοκιμάσει τα τροφοδοτικά που προσφέρουν, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα τους θα διαρκέσουν περισσότερο από την εγγύηση. Έτσι, μπορείτε να παραμείνετε σίγουροι ότι το τροφοδοτικό σας θα διαρκέσει για όσο διάστημα εγγυάται ο κατασκευαστής.

Τροφοδοτικό corsair 750

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το PSU μόλις λήξει η εγγύησή του. Εάν το φροντίζετε καλά (διατηρώντας το καθαρό, αποφεύγοντας υπερφορτώσεις και έχοντας καθαρή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος), το PSU σας θα μπορούσε να διαρκέσει μερικά ακόμη χρόνια μετά την ημερομηνία εγγύησης.

Μην αργήσετε να το αντικαταστήσετε, ωστόσο, καθώς τα εσωτερικά εξαρτήματα του τροφοδοτικού εξακολουθούν να υποφέρουν από παλαιότητα. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να εξετάσετε το PSU σας περίπου ένα ή δύο χρόνια μετά τη λήξη της εγγύησής του. Ενώ το PSU μπορεί να φαίνεται ακόμα καλό εξωτερικά μετά από αυτήν την περίοδο, θα ήσασταν διατεθειμένοι να ρισκάρετε τα άλλα πιο ακριβά εξαρτήματα στον υπολογιστή σας μόνο για να εξοικονομήσετε μερικά δολάρια;

Όταν κάνετε μια σημαντική αναβάθμιση

Τα τροφοδοτικά έχουν ονομαστική μέγιστη χωρητικότητα και θα πρέπει να είναι αρκετή με αυτά που έχετε στον υπολογιστή σας, εφόσον δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Λοιπόν, θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσετε το τροφοδοτικό του παλιού σας υπολογιστή εάν σκοπεύετε να το αναβαθμίσετε;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, καθώς πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες. Αλλά εάν πρόκειται για μια τεράστια άνοδο προδιαγραφών, τότε είναι συνετό να αγοράσετε μια νέα μονάδα τροφοδοσίας για να ταιριάζει με τη γυαλιστερή νέα κάρτα γραφικών σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα εξαρτήματα που έχουν υψηλότερες προδιαγραφές έχουν συνήθως υψηλότερες απαιτήσεις ισχύος. Για παράδειγμα, το RTX 2080 Ti έχει TDP 250 watt. Εάν το συνδυάσετε με έναν Intel Core i7-12700K με TDP 190 watt, τότε ένα PSU 600 watt θα είναι περισσότερο από αρκετό για τις ανάγκες σας. Αλλά αν αναβαθμίσετε την GPU σας σε RTX 4090, που απαιτεί ισχύ 450 watt, πρέπει να αναβαθμίσετε το τροφοδοτικό σας για να καλύψετε αυτή τη ζήτηση.

Εάν αρχίσετε να λαμβάνετε αυτά τα σημάδια

Είτε έχετε έναν ολοκαίνουργιο υπολογιστή είτε διατηρείτε έναν αξιόπιστο παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή μετά από αρκετά χρόνια, θα πρέπει πάντα να προσέχετε την απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα PSU, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούσαν να αποτύχουν για διάφορους λόγους. Επομένως, εάν αρχίσετε να βλέπετε ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να αντικαταστήσετε ή να αναβαθμίσετε το PSU σας (ή να το RMA στον κατασκευαστή, εάν εξακολουθεί να είναι υπό εγγύηση).

  • Blue Screen of Death με τα ακόλουθα σφάλματα:
    • 0x00000080: NMI_HARDWARE_FAILURE
    • 0x00000122: WHEA_INTERNAL_ERROR
    • 0x00000124: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
    • 0x00000127: PAGE_NOT_ZERO
    • 0x0000012B: FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE
  • Κροτάλισμα και στατικοί ήχοι
  • Ανεξήγητα προβλήματα απόδοσης CPU ή GPU
  • Ηλεκτρική αστάθεια

Αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το PSU σας αρχίζει να φθείρεται και θα πρέπει να το αναβαθμίσετε ή να το αντικαταστήσετε σύντομα. Δεν θέλετε ένα πρόβλημα με το PSU να ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής σας να σταματήσει να λειτουργεί ενώ τον χρησιμοποιείτε ή, χειρότερα, να βλάψει άλλα, πιο ακριβά εξαρτήματα, όπως τον επεξεργαστή ή τη GPU σας.

Όπως κάθε άλλο εξάρτημα υπολογιστή, πρέπει να διατηρήσετε το PSU σας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλά το φροντίζετε, θα έρθει μια στιγμή που θα χρειαστεί αντικατάσταση. Επομένως, είναι καλύτερα να είστε προνοητικοί και να το αντικαταστήσετε πριν σας εγκαταλείψει στη μέση της δουλειάς ή του παιχνιδιού αντί να περιμένετε να πεθάνει και ενδεχομένως να πάρετε μαζί του άλλα μέρη καθώς πηγαίνει στον κάδο ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *