PS5 εναντίον Xbox Series X: Πώς αντέχουν ένα χρόνο αργότερα;

PS5 εναντίον Xbox Series X: Πώς αντέχουν ένα χρόνο αργότερα;

Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία των και (12 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου, αντίστοιχα). Επέστρεψα στις αρχικές μου κριτικές της Day One για το και το Series X για να δω πώς διατηρήθηκαν αυτές οι αρχικές εντυπώσεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, όπως θα περίμενε κανείς από μια πάντα διαδικτυακή πλατφόρμα που βασίζεται σε περιεχόμενο με δυνατότητα λήψης. Από την πλευρά του Xbox, ολόκληρη η πλατφόρμα είναι πλέον πολύ πιο επικεντρωμένη στην υπηρεσία Xbox Game Pass, η οποία έκτοτε έχει προσθέσει λειτουργίες όπως το cloud gaming .

Μία από τις αλλαγές του τον περασμένο χρόνο ήταν μια ανανέωση υλικού που μετατόπισε εσωτερικά εξαρτήματα, τοποθετώντας σε μια μικρότερη ψύκτρα και επανασχεδιασμένους ανεμιστήρες — ίσως για να κάνει την κατασκευή ευκολότερη ή λιγότερο δαπανηρή.

Αλλά ένα πράγμα που σίγουρα δεν έχει αλλάξει είναι ότι τόσο το PlayStation 5 όσο και το παραμένουν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη λιγότερο ακριβή παραλλαγή

 

ps5

Ζήτηση, όχι προσφορά

Η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά είναι αναμενόμενη όταν φτάσει μια νέα κονσόλα παιχνιδιών, και το έχω δει να συμβαίνει με κάθε κυκλοφορία κονσόλας που έχω καλύψει, πηγαίνοντας μέχρι το Sega Dreamcast . Αλλά αυτή η συντριπτική ζήτηση, καθώς και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ναυτιλίας που τροφοδοτούνται από πανδημία και η παγκόσμια έλλειψη chip που επηρεάζει όλους τους τύπους τεχνολογίας, έχει οδηγήσει σε μια τέλεια καταιγίδα ξεπουλημένων κονσολών.

Ακόμη και ένα χρόνο αργότερα, τα ανανεώσιμα αποθέματα στα ηλεκτρονικά καταστήματα εξαφανίζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου και μερικοί άνθρωποι έχουν κάνει καριέρα αναζητώντας πού να το βρουν. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στρέφεται στην έλλειψη κονσολών PS5, αλλά η κατάσταση είναι παρόμοια για τα Xbox Series X και Series S, καθώς και για τη νέα έκδοση OLED του Nintendo Switch.

ΚΑΡΕΚΛΑ GAMING RAPTOR SPECTRE

Περισσότερος χώρος για περισσότερα παιχνίδια

Και οι δύο κονσόλες προσπάθησαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα εσωτερικής αποθήκευσης. Με 1 TB χώρου στο Xbox Series X και περίπου 800 GB στο PS5, οι παίκτες θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να ξεπεράσουν αυτά τα όρια, με πολλά παιχνίδια να καταλαμβάνουν περίπου 50 GB του χώρου της κονσόλας σας και μερικά να έρχονται στα 80 GB ή υψηλότερα. Κάθε κονσόλα αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο και καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι τέλεια.

Τα Xbox Series X και Series S επιτρέπουν σε παιχνίδια εκτός της σειράς X (από το Xbox One και το Xbox 360 κ.λπ.) να παίζονται από μια τυπική εξωτερική μονάδα στερεάς κατάστασης συνδεδεμένη μέσω USB-A. Τα σύγχρονα παιχνίδια της σειράς X μπορούν να αποθηκευτούν στην εξωτερική μονάδα δίσκου, αλλά θα πρέπει να τα μεταφέρετε πίσω στην εσωτερική μονάδα δίσκου για αναπαραγωγή.

Γιατί να κάνετε κάτι καθολικό όταν μπορείτε να το κάνετε ιδιόκτητο; Η Microsoft δημιούργησε επίσης μια προσαρμοσμένη μονάδα αποθήκευσης plug-in που χωράει σε μια ειδική θύρα στο πίσω μέρος του συστήματος. Τεχνικά είναι μια εξωτερική μονάδα δίσκου, αλλά συμπεριφέρεται σαν εσωτερική και μπορείτε να αποθηκεύσετε και να παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς X σε αυτήν. Μέχρι στιγμής, η Seagate είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει αυτές τις μονάδες δίσκου και η πρώτη έκδοση ήταν μια μονάδα δίσκου 219 $ 1 TB. Εάν αυτό φαίνεται ακριβό, αυτό συμβαίνει όταν έχετε μια ιδιόκτητη συσκευή χωρίς ανταγωνισμό.

Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ τον περασμένο χρόνο, αλλά η Seagate τώρα παράγει δίσκους 512 GB και 2 TB οπότε έχετε τουλάχιστον μερικές επιλογές. Παρόλο που πιστεύω ότι είναι πολύ ιδιόκτητο και πολύ ακριβό, έχω τη μονάδα δίσκου Seagate 1 TB και λειτουργεί τέλεια.

img-5082
Η προσθήκη μιας μονάδας δίσκου M.2 στο PS5 είναι εύκολη, αν μπορείτε να βρείτε.

Το PlayStation 5, από την άλλη, έχει κάνει μεγάλες κινήσεις αποθήκευσης παιχνιδιών φέτος, παρόλο που εξακολουθεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο θα έπρεπε να αποκτήσετε επιπλέον χώρο. Μετά από μερικές ενημερώσεις λογισμικού, μπορείτε πλέον να συνδεδεμένο μέσω USB-C και μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε παιχνίδια PS5 στην ίδια μονάδα δίσκου. Όμως, όπως το Xbox, αυτά τα νεότερα παιχνίδια μπορούν να παρκάρουν μόνο εκεί. πρέπει να τα μεταφέρετε πίσω στην εσωτερική μονάδα δίσκου για αναπαραγωγή.

Η πολύ μεγαλύτερη κίνηση ήταν όταν η Sony ξεκλείδωσε, ξανά μέσω ενημέρωσης λογισμικού, μια κενή εσωτερική υποδοχή μονάδας αποθήκευσης M.2 μέσα στην κονσόλα. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσατε να εγκαταστήσετε μια κατάλληλη μονάδα δίσκου και να αποθηκεύσετε και να παίξετε παιχνίδια PS5 από αυτήν . Τα καλά νέα είναι ότι καμία εταιρεία δεν έχει κλειδαριά στους δίσκους M.2. Τα κακά νέα είναι ότι οι κανόνες συμβατότητας είναι λίγο αυστηροί, απαιτώντας τη μονάδα δίσκου σας να έχει συγκεκριμένο φυσικό μέγεθος και να περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ψύκτρα. Αυτές οι μονάδες δίσκου ήταν δύσκολο να βρεθούν , αλλά μόλις εγκαταστήσετε μία, η πλεύση είναι ομαλή.

Διαρρέουν οι επιδόσεις της Xe-HPG DG2 GPU σε σχέση με AMD και Nvidia. Εντυπωσιάζουν οι πληροφορίες

Πρώτο έτος

Στο τέλος του Year One, και οι δύο κονσόλες παιχνιδιών έχουν υποχωρήσει λίγο πιο μακριά στις αντίστοιχες γωνίες τους και αισθάνονται λιγότερο παρόμοια από ό,τι εκείνη τη στιγμή το 2020.

Τα και Series S έχουν κλίνει σε μεγάλο βαθμό στην μηνιαία υπηρεσία Game Pass Ultimate $15, η οποία απειλεί να γίνει μεγαλύτερη μάρκα από την ίδια την κονσόλα Xbox κάποια μέρα. Πολλά από τα μεγαλύτερα παιχνίδια Xbox όπως το Halo, το Forza ή το Sea of ​​Thieves περιλαμβάνονται όλα στη συνδρομή, μαζί με μια αυξανόμενη και περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη παιχνιδιών υπολογιστή — και τη δυνατότητα σε cloud σε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή . Περιλαμβάνει επίσης μια διασυνδρομή για τη συνδρομητική υπηρεσία EA Play και έναν κατάλογο με υπέροχα παιχνίδια Bethesda.

img-1471

Πραγματικά πιστεύω ότι το Game Pass Ultimate προσφέρει μία από τις καλύτερες αξίες στα παιχνίδια αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε Xbox Series X. Κάνει τη λιγότερο ακριβή Series S πολύ πιο πλήρη και προσθέτει έναν μεγάλο κατάλογο και σε παλαιότερα Xbox . Η Microsoft συνεχίζει επίσης να επεκτείνει το πρόγραμμα FPS Boost , το οποίο προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς καρέ σε παλαιότερα παιχνίδια, ειδικά στη σειρά S. Η ροή μέσων και η κοινή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του μίγματος Xbox από ό,τι στο PS5. Ειλικρινά μοιάζει με έναν υπολογιστή παιχνιδιών σε σχήμα οβελίσκου: Μπορεί να παίξει παιχνίδια, αλλά μπορεί επίσης να κάνει πολλά περισσότερα.

Το , από την άλλη πλευρά, διαθέτει δύο επιλογές συνδρομητικής υπηρεσίας — PlayStation Plus και PlayStation Now — που αισθάνονται αναιμία σε σύγκριση με το Game Pass Ultimate. Ωστόσο, το PS5 διαθέτει μια αξιοζήλευτη βιβλιοθήκη αποκλειστικών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιχνιδιών που έχουν ενθουσιαστεί τον περασμένο χρόνο, όπως το Deathloop, το Final Fantasy VII Remake, το Ratchet και το Clank: Rift Apart, το Returnal και άλλα. Και όχι, η Sony δεν τοποθετεί όλα αυτά τα παιχνίδια της λίστας Α σε κάποια συνδρομητική υπηρεσία που μπορείτε να φάτε, οπότε να είστε έτοιμοι να πληρώσετε για κάθε ένα.

Και ενώ αυτές οι ακόμα νέες κονσόλες πιθανότατα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται μέσω ενημερώσεων λογισμικού, δεν μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από το ένα μειονέκτημα όλων των κονσολών σαλονιού — οι οποίες είναι κατασκευασμένες σε μια σταθερή πλατφόρμα υλικού. Τα προσαρμοσμένα τσιπ της AMD στο εσωτερικό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα κορυφαία εξαρτήματα Nvidia και AMD για υπολογιστές παιχνιδιών. Αυτό είναι δίκαιο, γιατί πρόκειται για κονσόλες $500, όχι για φορητούς υπολογιστές Alienware ή Razer των $2.500, αλλά σημαίνει επίσης ότι τα και Xbox Series X άρχισαν να γερνούν την ημέρα που βγήκαν στα καταστήματα. Ακόμη και κατά την κυκλοφορία, δεν μπορούσαν να παίξουν αξιόπιστα νέα παιχνίδια σε αναλύσεις 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και οι παίκτες συνήθως επιλέγουν τη μία ή την άλλη προδιαγραφή από ένα μενού για λειτουργίες “απόδοσης” ή “ποιότητας”.

O Elon Musk παρουσιάζει την gaming απόδοση επιπέδου PS5 της κονσόλας του Tesla Μodel S, με επεξεργαστή και gpu AMD

Η 20ετής άποψη

Η αρχική κονσόλα Xbox έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ πριν από 20 χρόνια αυτόν τον μήνα. Ο σύγχρονος αντίπαλός του, το PS2, είχε φτάσει ένα χρόνο νωρίτερα. Τότε, ήταν εύκολο να δούμε το Xbox ως την προσπάθεια της Microsoft να εισβάλει κρυφά έναν υπολογιστή στο σαλόνι σας με το πρόσχημα μιας παιχνιδομηχανής. Το PlayStation 2 ήταν περισσότερο ένα gadget με επίκεντρο το παιχνίδι. Για παράδειγμα, το Xbox κυκλοφόρησε με μια ενσωματωμένη ευρυζωνική σύνδεση, ενώ για το PS2, η ευρυζωνική σύνδεση ήρθε με τη μορφή μιας πρόσθετης μονάδας που έπρεπε να αγοράσετε ξεχωριστά και να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της κονσόλας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, και 12 μήνες μετά τις τελευταίες τους επαναλήψεις, το τοπίο είναι ειλικρινά σχεδόν το ίδιο. Παρά τις όποιες αλλαγές, το εξακολουθεί να είναι ένα ολοκληρωμένο κουτί ψυχαγωγίας χτισμένο γύρω από τεράστιες ποσότητες συνδρομητικού περιεχομένου και το συνεχίζει να εστιάζει σε μεγάλα αποκλειστικά παιχνίδια, με μόνο ένα νεύμα προς οτιδήποτε άλλο.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5021

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *