Το Steam Deck δεν ενεργοποιείται

Το Steam Deck δεν ενεργοποιείται ; 11 διορθώσεις που πρέπει να δοκιμάσετε αμέσως

Το Steam Deck από τη Valve είναι μια καλοφτιαγμένη συσκευή που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο έρευνας και φροντίδα. Ωστόσο, όπως κάθε περίπλοκο ηλεκτρονικό gadget, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Λοιπόν, τι κάνετε όταν το Steam Deck σας δεν ενεργοποιείται.

Έχουμε δει παρόμοια προβλήματα σε εκατοντάδες συσκευές όλα αυτά τα χρόνια και το Steam Deck σας δεν είναι μόνος σε αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα. Δυστυχώς, ένας σημαντικός χρόνος σημαίνει ότι η συσκευή σας χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί καλοήθεις λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής όπως το Deck δεν ενεργοποιείται.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιδιορθώσεις που έχουμε συγκεντρώσει από φόρουμ χρηστών, καθώς και λογικά βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων με βάση τη δική μας εμπειρία ως επαγγελματίες τεχνικής υποστήριξης.

1. Φορτίστε το για αρκετό καιρό

Εάν το Steam Deck σας δεν έχει χρησιμοποιηθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα ή δεν το φορτίσατε για λίγο μετά την αποστράγγιση, τότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος από το συνηθισμένο για να συσσωρευτεί αρκετή φόρτιση για να ενεργοποιηθεί.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να υποστούν μόνιμη ζημιά λόγω της υπερβολικής αποθήκευσης τους με μικρή ή καθόλου φόρτιση, γι’ αυτό προσέχετε το Deck σας καθώς το αφήνετε να φορτιστεί. Εάν ζεσταθεί υπερβολικά ή ο φορτιστής ή το καλώδιο ζεσταθεί πολύ, αποσυνδέστε το αμέσως και μην επιχειρήσετε να το φορτίσετε ξανά μέχρι να αξιολογηθεί επαγγελματικά. Ωστόσο, αυτή είναι μια αρκετά σπάνια κατάσταση.

Το LED στο Steam Deck σας θα πρέπει να ανάβει όταν είναι συνδεδεμένο, ακόμα κι αν δεν ανάβει. Εάν η λυχνία LED δεν ανάβει όταν συνδέετε τον φορτιστή, σημαίνει ότι το Deck δεν λαμβάνει ρεύμα. Η λυχνία LED θα χαμηλώσει μετά από μερικά δευτερόλεπτα, κάτι που είναι φυσιολογικό και δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος ρεύματος.

Εάν μετά από 30 λεπτά φόρτισης εξακολουθεί να μην ενεργοποιείται, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε άλλα βήματα.

2. Αναγκάστε να επανεκκινήσετε το Steam Deck σας

Υπάρχει περίπτωση το Steam Deck σας να είναι πραγματικά ενεργοποιημένο, αλλά να έχει κενή οθόνη και να μην ανταποκρίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι λογικό να αναγκάσετε μια επανεκκίνηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας. Κάντε αυτό για τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα για το τυπικό Deck και επτά δευτερόλεπτα για το μοντέλο OLED Steam Deck.

3. Μπείτε στο BIOS/Recovery Mode

Εάν η οθόνη LCD του Steam Deck είναι ενεργοποιημένη και φορτίζεται και έχετε δοκιμάσει αναγκαστική επανεκκίνηση, τότε το επόμενο βήμα είναι η ανάκτηση από BIOS.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε πατημένο το κουμπί αύξησης της έντασης ήχου ενώ ενεργοποιείτε το Deck σας και αν λειτουργεί, θα κάνετε εκκίνηση στο BIOS. Απλώς επιλέξτε να συνεχίσει και θα εκκινήσετε από την οθόνη επιλογών του BIOS.

4. Ελέγξτε τον φορτιστή και την πρίζα

Βύσμα συνδεδεμένο σε πρίζα τοίχου.

Το Deck θα πρέπει να φορτίζει με οποιονδήποτε φορτιστή που μπορεί να παρέχει ισχύ 45 W τουλάχιστον, αλλά μερικές φορές ο ίδιος ο φορτιστής είναι η πηγή του προβλήματος. Βεβαιωθείτε ότι ο φορτιστής λειτουργεί σωστά δοκιμάζοντάς τον με διαφορετικό USB-C συσκευή.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν η πρίζα λειτουργεί σωστά συνδέοντας κάτι άλλο σε αυτήν και μην ξεχάσετε να ελέγξετε το ίδιο το καλώδιο και να το αντικαταστήσετε ή να το δοκιμάσετε με κάτι άλλο.

Να είστε σε επιφυλακή για τυχόν σημάδια ζημιάς, χαλαρά εξαρτήματα, φθαρμένα καλώδια ή οτιδήποτε υποδηλώνει ότι ο εξοπλισμός φόρτισης έχει υποστεί ζημιά με οποιονδήποτε τρόπο. Εάν εντοπίσετε ζημιά, μπορεί να εξηγήσει γιατί το κατάστρωμά σας δεν λειτουργεί σωστά. Εάν ένας άλλος φορτιστής λειτουργεί, αυτό είναι σχεδόν πειστικές αποδείξεις ότι ο φορτιστής Deck σας είναι ο ένοχος, αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πολλούς φορτιστές 45W+ απλώς να βρίσκονται τριγύρω.

5. Χρησιμοποιήστε τον Επίσημο Φορτιστή

Ένα τούβλο φορτιστή USB,

Εάν χρησιμοποιούσατε τράπεζα ισχύος υψηλής απόδοσης ή φορτιστή τρίτου κατασκευαστή για να ανεβάσετε το δάπεδό σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τον επίσημο φορτιστή. Αν και για την ακρίβεια, οποιοσδήποτε φορτιστής συμμορφώνεται με το σωστό πρότυπο USB (USB-C Power Delivery 3.0 για την ακρίβεια) και η έξοδος ισχύος θα πρέπει να λειτουργεί, ο φορτιστής που έχει σχεδιαστεί για το Deck είναι ο μόνος που έχει εγκριθεί ή εγγυηθεί ότι λειτουργεί. Φυσικά, θα πρέπει να συνδέσετε τον επίσημο φορτιστή σε κάτι άλλο για να αποκλείσετε ότι είναι επίσης ελαττωματικό!

Εάν ο επίσημος φορτιστής Steam Deck σας είναι νεκρός, μπορείτε εύκολα αγοράστε ένα ανταλλακτικό ή ακόμα και μόνο ένας δεύτερος φορτιστής για να αποφύγετε τη χρήση φορτιστών τρίτων που ενδέχεται να μην είναι συμβατοί για οποιονδήποτε λόγο.

6. Ελέγξτε τη θύρα φόρτισης

Θύρα USB Steam Deck.

Εάν ο φορτιστής λειτουργεί με άλλες συσκευές, αλλά όχι με το Steam Deck σας, ο επόμενος ένοχος στη σειρά είναι η ίδια η θύρα φόρτισης.

Πρώτα, τοποθετήστε το καλώδιο USB-C και ελέγξτε εάν έχει αφύσικο χώρο κουνάματος. Κάποιο κούνημα είναι απαραίτητο, αλλά αν είναι αισθητά χαλαρό, τότε είναι πιθανό να έχει σπάσει η θύρα στο εσωτερικό.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν το βύσμα USB-C σας δεν φαίνεται να μπαίνει αρκετά μακριά. Παρόλο που το USB-C είναι γενικά εξαιρετικό σχέδιο, έχει ένα πρόβλημα με τα συντρίμμια να σπρώχνονται στη θύρα με κάθε εισαγωγή.

Στην πραγματικότητα, αυτό που πιστεύετε ότι είναι μια “χαλαρή” θύρα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απλώς μια θύρα γεμάτη με χνούδια και άλλα όπλα. Τα καλά νέα είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να καθαρίσετε μια θύρα USB-C, αλλά έχουμε έναν ολόκληρο οδηγό καθαρισμού θύρας USB που θα σας βοηθήσει να το κάνετε με ασφάλεια και διεξοδικότητα.

7. Ελέγξτε τη συσκευή για σημάδια εξωτερικής ζημιάς

Δεν θέλουμε να είμαστε ο φορέας κακών ειδήσεων, αλλά παρόλο που μια συσκευή όπως το Steam Deck είναι πιθανώς πιο σκληρή από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, μια κακή πτώση ή χτύπημα θα μπορούσε να βλάψει το Deck με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ανάβει. ή φαίνεται σαν να μην ανάβει. Εάν δεν το έχετε πέσει ή δεν το έχετε προσκρούσει πρόσφατα, τότε είναι καλή ιδέα να του ρίξετε μια καλή ματιά για να δείτε αν υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιος άλλος μπορεί να το έκανε.

8. Συνδέστε το σε μια εξωτερική οθόνη

Ένα Steam Deck στην επίσημη αποβάθρα του.

Απλώς αναφέραμε ότι το Deck μπορεί να φαίνεται σαν να μην ανάβει, αλλά στην πραγματικότητα είναι ενεργοποιημένο και ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι μέσω μιας ελαττωματικής οθόνης.

Τα καλά νέα είναι ότι το Deck υποστηρίζει εξωτερικές οθόνες. Δυστυχώς, θα χρειαστείτε μια βάση σύνδεσης USB-C με HDMI ή DisplayPort ή απλώς έναν απευθείας προσαρμογέα USB-C σε HDMI ή DP. Εάν έχετε ένα, μπορείτε να δανειστείτε ένα ή δεν σας πειράζει να αγοράσετε ένα, τότε μπορείτε να συνδέσετε μια οθόνη ή τηλεόραση και να προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε το Deck σας.

Εάν το πρόβλημα ήταν η οθόνη σας, τότε θα πρέπει να δείτε την έξοδο οθόνης του Deck στην εξωτερική οθόνη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα θέλετε να ελεγχθεί η οθόνη από έναν επαγγελματία.

9. Προσπαθήστε να επαναλάβετε την εικόνα της τράπουλάς σας

Το Steam Deck σας συνοδεύεται από μια εργοστασιακή «εικόνα» στη μονάδα δίσκου του, σχεδιασμένη ειδικά για το Deck και το υλικό του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι “υλικολογισμικό” αλλά κανονικό λογισμικό που μπορεί να καταστραφεί, εμποδίζοντας την εκκίνηση του Deck σας.

Εάν το Deck σας καταφέρει να μεταβεί στη λειτουργία BIOS, τότε πιθανότατα έχετε την επιλογή να “επανεικονίσετε” τη συσκευή και να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη παρθένα εικόνα στην κύρια μονάδα δίσκου. Απλώς σημειώστε το αυτό θα διαγράψει τα δεδομένα σας αλλά είναι πιθανό τα αποθηκευμένα παιχνίδια σας να έχουν συγχρονιστεί με το cloud.

Είναι καλύτερο να ακολουθήσετε το πιο πρόσφατες επίσημες οδηγίες επαναεικόνισηςαλλά η γενική διαδικασία λειτουργεί ως εξής:

  1. Κατεβάστε το τελευταία επίσημη εικόνα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα όπως Ο Ρούφους για να εγγράψετε την εικόνα σε μια καθαρή, διαμορφωμένη μονάδα USB τουλάχιστον 8 GB.
  3. Συνδέστε τη μονάδα στο απενεργοποιημένο Steam Deck χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα που επιτρέπει στο Steam Deck να λαμβάνει ρεύμα ταυτόχρονα με τη σύνδεση της μονάδας. Δεν θέλετε η συσκευή να χάσει την ισχύ της κατά την ενημέρωση.
  4. Κράτα το χαμήλωσε το κουμπί και μετά πατήστε και αφήστε το κουμπί ενεργοποίησης – απενεργοποίησης.
  5. Θα πρέπει να ακούσετε ένα κουδούνισμα, σε αυτό το σημείο αφήστε το κουμπί μείωσης της έντασης.
  6. Από το μενού εκκίνησης του BIOS επιλέξτε «EFI USB DEVICE» και περιμένετε να εκκινήσει το Deck.

Μόλις εκκινήσετε στο περιβάλλον ανάκτησης, θα έχετε πολλές επιλογές για να ανακτήσετε το Deck. Μπορείτε να δοκιμάσετε την επιλογή “Επανεγκατάσταση του Steam OS” εάν θέλετε να δοκιμάσετε να αποθηκεύσετε τα παιχνίδια και τα δεδομένα σας, αλλά το “Re-image Steam Deck” είναι η πιο καθαρή λύση και θα επαναφέρει τη συσκευή σας σε εργοστασιακή κατάσταση.

10. Ανοίξτε το Steam Deck σας (με δική σας ευθύνη) ή στείλτε το σε έναν επαγγελματία

Ένα Steam Deck με αφαιρεμένο το πίσω μέρος αποκαλύπτοντας τα εξαρτήματα μέσα.

Πίστωση εικόνας: Valve

Εάν τίποτα από όσα έχουμε προτείνει μέχρι στιγμής δεν λειτουργεί, τότε μπορείτε να ανοίξετε το Steam Deck σας για να δείτε εάν μπορείτε να επιβεβαιώσετε ένα από τα πολλά ζητήματα. Ρίξε μια ματιά Το Steam Deck Teardown του iFixit ή το επίσημο βίντεο Teardown του Steam Deck για να δούμε τι έχει να κάνει.

Εάν το Deck σας εξακολουθεί να είναι υπό εγγύηση, αυτό δεν αξίζει να το διακινδυνεύσετε κατά τη γνώμη μας, αν και απλώς το άνοιγμα του Deck δεν θα ακυρώσει θεωρητικά την εγγύησή σας. Εάν δεν καλύπτεται από την εγγύηση, τότε μπορείτε να ελέγξετε εάν η θύρα φόρτισης είναι πραγματικά σπασμένη και χαλαρή ή εάν η μπαταρία είναι διογκωμένη ή ύποπτη. Κοιτάξτε το καλά για να δείτε αν κάτι φαίνεται χαλαρό, σπασμένο ή κατεστραμμένο.

Αν δείτε κάτι σπασμένο ή αν δεν θέλετε καν να ρίξετε μια ματιά, στείλτε το Deck σας σε ένα επαγγελματικό συνεργείο για αξιολόγηση εάν δεν είναι πλέον υπό εγγύηση.

11. Στείλτε το πίσω στο Valve

Εάν το Steam Deck σας είναι ακόμα υπό εγγύηση και έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω συμβουλές που δεν συνεπάγονται να το ανοίξετε χωρίς τύχη, ήρθε η ώρα να το στείλετε στο σπίτι. Επικοινωνήστε με την υποστήριξη πελατών της Valve και ενημερώστε τους ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα και θέλετε να στείλετε τη μονάδα πίσω.

Εάν δεν το αγοράσατε απευθείας από τη Valve, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον προμηθευτή. Εάν αγοράσατε το Steam Deck σας σε μια περιοχή που δεν υποστηρίζεται επίσημα από τη Valve, πιθανότατα δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για επισκευές ή αντικαταστάσεις με εγγύηση, αλλά ο τρίτος πωλητής μπορεί να έχει τη δική του λύση.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4882

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *