Υπερθερμαίνεται το XBox

Ζεσταίνεται το XBox σας; 9 τρόποι για να το δροσίσεις

Όλες οι κονσόλες Xbox κατασκευάστηκαν με χώρους αερισμού για να διατηρούνται δροσερές ενώ παίζετε παιχνίδια. Αλλά δεν αποδεικνύονται πάντα αποτελεσματικά, ειδικά με τα νεότερα Xbox Series X και S. Αυτές οι κονσόλες είναι πολύ ισχυρές και τείνουν να ζεσταίνονται πολύ κατά τη διάρκεια μεγάλων, απαιτητικών περιόδων παιχνιδιού. Η υπερθέρμανση οδηγεί σε κακή απόδοση και ακόμη και σε πλήρη αστοχία υλικού. Το παλαιότερο Xbox 360 δεν ήταν ανοσία στην υπερθέρμανση και συχνά υπέφερε από αυτό που είναι γνωστό ως το κόκκινο δαχτυλίδι του θανάτου.

Εάν συμβεί αυτό στην κονσόλα σας, πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. Θα χάσετε μερικές ώρες από την πρόοδο του παιχνιδιού εάν αντιμετωπίσετε ένα σφάλμα κονσόλας λόγω υπερθέρμανσης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να καταστρέψετε τη συσκευή σας. Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μερικές ιδέες για το τι πρέπει να κάνετε εάν το Xbox σας αρχίσει να αισθάνεται πιο ζεστό από το συνηθισμένο. Οι συμβουλές που περιγράφονται εδώ λειτουργούν για όλες τις σειρές Xbox.

Πώς να εγκαταστήσω το IPTV σε Xbox

Πώς να μάθετε εάν το Xbox σας υπερθερμαίνεται

Ακολουθούν ορισμένα κοινά συμπτώματα ενός υπερθερμανθέντος Xbox:

  • Ζεστό στην αφή.
  • Κακή απόδοση.
  • Καθυστέρηση, τραυλισμός ή πάγωμα κατά τη διάρκεια των περιόδων παιχνιδιού σας.
  • Δυνατό βουητό λόγω υπερλειτουργίας των ανεμιστήρων ψύξης.
  • Η συσκευή κλείνει μόνη της.

Εάν το Xbox σας σβήσει λόγω υπερθέρμανσης, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρό. Αντίθετα, αυτό είναι ένα προστατευτικό πρωτόκολλο για την αποφυγή ζημιών στο υλικό.

Τι προκαλεί την υπερθέρμανση του Xbox

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το Xbox σας μπορεί να υπερθερμανθεί. Το πιο συνηθισμένο είναι όταν το πιέζεις στα όριά του. Μπορεί να είναι ότι παίζετε εξαιρετικά απαιτητικά παιχνίδια ή οι περίοδοι παιχνιδιού σας είναι πολύ μεγάλες. Μια ισχυρή κονσόλα όπως το Xbox Series X/S θα δημιουργήσει πολλή θερμότητα εάν εκτελείτε εφαρμογές και παιχνίδια που απαιτούν πολλούς πόρους. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα παιχνίδια για πάρα πολύ καιρό χωρίς διακοπές.

Η δεύτερη πιο κοινή αιτία υπερθέρμανσης του Xbox είναι ο κακός αερισμός. Όλες οι συσκευές Xbox διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα εξαερισμού και η αίσθηση ζεστού αέρα που προέρχεται από τις εξατμίσεις εξαερισμού είναι φυσιολογική. Δροσίζει το εσωτερικό του Xbox πιέζοντας τον ζεστό αέρα προς τα έξω. Αλλά αν μπλοκάρετε τα πλαϊνά πάνελ ή τις σχάρες εξάτμισης με περιττά αντικείμενα, ο ζεστός αέρας δεν θα έχει πού να διαφύγει. Παγιδευμένο μέσα στη συσκευή, θα προκαλέσει υπερθέρμανση της. Ακόμη και η σκόνη μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να παγιδεύσει τον αέρα μέσα στην κονσόλα.

Τέλος, ένα πρόβλημα με τη θερμική πάστα είναι μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιθανή αιτία υπερθέρμανσης του Xbox. Το γκρι υλικό που απλώνεται στην CPU του Xbox έχει τον ρόλο να διαχέει τη θερμότητα από τον επεξεργαστή. Μπορεί να μην έχει απλωθεί καλά η θερμική πάστα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει υπερθέρμανση της συσκευής.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιο από αυτά είναι το πρόβλημα με το Xbox σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

1. Καθαρίζετε τακτικά την κονσόλα σας

Τα σωματίδια σκόνης συσσωρεύονται γρήγορα στο Xbox και εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Η απόδοση των ανεμιστήρων μειώνεται έτσι και δεν μπορούν να διώξουν τον ζεστό αέρα από το εσωτερικό της κονσόλας. Η θερμότητα στο Xbox θα αρχίσει να ανεβαίνει και η συσκευή σας μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα υπερθέρμανσης.

Η προφανής λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να καθαρίζετε το Xbox τακτικά. Για παράδειγμα, ο κονσερβοποιημένος αέρας μπορεί να αφαιρέσει τη σκόνη από τη σχάρα εξάτμισης και τα πλαϊνά πάνελ. Επίσης, σκεφτείτε να καλύψετε την κονσόλα σας με ένα πανί όταν δεν παίζετε παιχνίδια. Αλλά θυμηθείτε να αφαιρείτε το ύφασμα όταν σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε το Xbox σας ή να φράξετε τους αεραγωγούς

Η προστασία και ο καθαρισμός της κονσόλας θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά εάν ζείτε σε ένα ιδιαίτερα σκονισμένο περιβάλλον ή εάν έχετε πολλά κατοικίδια ζώα επιρρεπή σε ρίψη. Οι τρίχες ζώων μπορούν εύκολα να κολλήσουν στους αεραγωγούς του Xbox, εμποδίζοντας τη ροή του αέρα.

2. Επιλέξτε ένα καλά αεριζόμενο σημείο για το Xbox σας

Οι κονσόλες παιχνιδιών παράγουν πάντα θερμότητα ενώ εργάζονται, ακόμη και με λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια και εφαρμογές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επιλογή του σημείου που θα τα τοποθετήσετε. Το Xbox χρειάζεται ένα μέρος όπου θα έχει πάντα παροχή αέρα. Επιλέξτε μια τοποθεσία κοντά στον ανεμιστήρα ψύξης του σπιτιού σας. Θα φυσήξει κρύο αέρα στο Xbox και θα βοηθήσει στην ψύξη του. Επίσης, επιλέξτε σκληρές επιφάνειες όπου θα τοποθετήσετε το Xbox σας. Τα μαλακά, όπως ένας καναπές ή ένα κρεβάτι, μπορούν εύκολα να εμποδίσουν τον αερισμό.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την κονσόλα παιχνιδιών σας σε μια υψηλή πλατφόρμα για να αποφύγετε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως η τηλεόραση, τα ηχεία ή το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Χρησιμοποιήστε μια επιτοίχια βάση ή ένα ανοιχτό ράφι. Ποτέ μην τοποθετείτε αντικείμενα πάνω, κάτω ή γύρω από το Xbox σας, καθώς μπορεί να μπλοκάρουν το σύστημα εξαερισμού της κονσόλας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε ένα Xbox σε περιορισμένο χώρο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σκεφτείτε να τοποθετήσετε το Xbox σας έτσι ώστε να δέχεται ένα δροσερό χτύπημα από το AC του σπιτιού σας.

3. Κάντε ένα διάλειμμα

Το παιχνίδι μπορεί να είναι μια εθιστική δραστηριότητα και είναι εύκολο να παρασυρθείς. Οι συνεδρίες παιχνιδιών συνήθως διαρκούν ώρες και όλοι φταίμε που μερικές φορές παίζουμε όλη την ημέρα. Το να κάνετε ένα διάλειμμα μεταξύ των περιόδων παιχνιδιού είναι σημαντικό, όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για την υγεία της κονσόλας.

Θα πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα gaming για να αποφύγετε την υπερθέρμανση και να αφήσετε το Xbox σας να κρυώσει.

Εάν δεν θέλετε να δεσμευτείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα στο gaming, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα εξωτερικό σύστημα ψύξης για το Xbox σας

4. Κρατήστε το Xbox μακριά από το άμεσο ηλιακό φως

Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν τη θέρμανση της κονσόλας παιχνιδιών σας περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να ζεσταθεί απλώς με το τρέξιμο. Κρατήστε λοιπόν το Xbox σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να αποφύγετε την περιττή θέρμανση.

5. Αφαιρέστε το πλαϊνό πλαίσιο

Όταν η κονσόλα Xbox σας ζεσταίνεται και ανησυχείτε ότι μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι σας, δοκιμάστε να αφαιρέσετε το πλαϊνό τμήμα της για να επιτρέψετε περισσότερη ροή αέρα μέσα στην κονσόλα. Μπορείτε ακόμη και να κατευθύνετε έναν μικρό ανεμιστήρα στο σπίτι προς την ανοιχτή κονσόλα και να επιταχύνετε τη διαδικασία ψύξης. Ωστόσο, η αφαίρεση ενός πλαϊνού πλαισίου δεν είναι μόνιμη λύση για υπερθέρμανση του Xbox. Κάντε το μόνο αν φοβάστε για την υγεία της κονσόλας σας. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η σκόνη θα μπει μέσα με τον δροσερό αέρα, επομένως θα πρέπει να την καθαρίζετε πιο συχνά.

6. Τοποθετήστε σωστά το Xbox σας

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα Xbox One X, Xbox One S και Xbox 360 μπορούν να τοποθετηθούν κάθετα και οριζόντια. Αν και η οριζόντια θέση προσφέρει απίστευτη σταθερότητα, η κάθετη είναι πιο ευχάριστη αισθητικά. Αλλά αν θέλετε να τοποθετήσετε κάθετα την κονσόλα Xbox X/S σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια κατάλληλη βάση. Χωρίς αυτό, η κατακόρυφη θέση μπλοκάρει το σύστημα εξαερισμού.

Σημειώστε ότι το Xbox One μπορεί να τοποθετηθεί μόνο οριζόντια.

7. Εφαρμόστε ξανά θερμική πάστα

Η θερμική πάστα που εφαρμόζεται στον επεξεργαστή του Xbox φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή εξαντλείται ή στεγνώνει πάρα πολύ. Πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά, όπως ακριβώς αλλάζει το λάδι σε ένα αυτοκίνητο. Εάν δεν το κάνετε, η κονσόλα σας θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Εφαρμόστε τη νέα θερμική πάστα μόνοι σας εάν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση ή πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία.

8. Εκκαθάριση αποθήκευσης

Η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου στη συσκευή σας Xbox μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εργασία του επεξεργαστή. Εάν συμβεί αυτό, θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα αρκετό αποθηκευτικό χώρο στη συσκευή σας.

Δείτε αν το Xbox σας υπερθερμαίνεται μετά την εκκαθάριση του αποθηκευτικού χώρου. Εάν αυτό δεν ήταν αρκετό και η κονσόλα σας εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται, δοκιμάστε να την επαναφέρετε στις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Εάν η επαναφορά στις εργοστασιακές προεπιλογές δεν βοηθά στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε το Xbox σας σε έναν πάροχο υπηρεσιών πιστοποιημένο από τη Microsoft.

9. Αντικαταστήστε το τροφοδοτικό

Μερικές φορές, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο τροφοδοτικό, ειδικά στο Xbox One. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτή είναι η αιτία της υπερθέρμανσης της κονσόλας σας, θα πρέπει να το ελέγξει ένας επαγγελματίας. Ένα πρόβλημα με τη ροή ρεύματος ή τη ρύθμιση της τάσης μπορεί να είναι σοβαρό. δεν πρέπει να το μπλέξεις. Βρείτε ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο σέρβις για να σας βοηθήσει.

Το να διατηρείτε το XBox σας δροσερό είναι απαραίτητο για τη μακροζωία του. Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο έχει παράσχει ορισμένες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν, από την απομάκρυνση της κονσόλας από το άμεσο ηλιακό φως μέχρι τον καθαρισμό των αεραγωγών. Μην ξεχνάτε ότι οι τακτικές ενημερώσεις είναι πάντα σημαντικές, καθώς έρχονται γεμάτες με ακόμη περισσότερες δυνατότητες που μπορούν να κάνουν τον χρόνο παιχνιδιού σας ακόμα πιο ευχάριστο.

Πώς να διορθώσετε προβλήματα υπερθέρμανσης σε συσκευές Android

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4824

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *