6 τρόποι για να προστατέψετε το απόρρητό σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κλοπή ταυτότητας

Περιεχόμενα

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξηθεί σε όλες τις πλατφόρμες με τα χρόνια. Σύμφωνα με το Statista4,76 χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε όλες τις πλατφόρμες, π.χ. Twitter, Instagram, facebook, Snapchat, TikTok κ.λπ. Οι χρήστες μοιράζονται διαφορετικές πληροφορίες σε αυτές τις πλατφόρμες, όπως φωτογραφίες, σκέψεις, βίντεο, ευχές και άρθρα.

Κατά τη δημιουργία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητά ευαίσθητες πληροφορίες όπως πλήρες όνομα, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό τηλεφώνου κ.λπ. Η κλοπή ταυτότητας συμβαίνει όταν χάκερ και άλλοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας στοιχεία προς όφελός τους, όπως διάπραξη απάτης κ.λπ. Ο οδηγός θα σας κάνει να κατανοήσετε την κλοπή ταυτότητας και διάφορους τρόπους προστασίας των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τέτοιες πράξεις.

Τι είναι η κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Η κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει άτομα με κακόβουλες προθέσεις που χρησιμοποιούν λογαριασμό κάποιου άλλου για να δημιουργήσουν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων. Μετά τη δημιουργία των λογαριασμών, σχεδιάζουν διαφορετικές κακόβουλες δραστηριότητες, π.χ., phishing και κοινωνική μηχανική των φίλων σας, εκτέλεση διαφορετικών οικονομικών εγκλημάτων, διάδοση επιθέσεων ransomware χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό, ζητώντας δωρεές από τους φίλους σας κ.λπ.

Αφού διαπράξουν όλα αυτά τα εγκλήματα, οι αρχές θα αναζητήσουν τον εγκληματία και θα έρθουν για εσάς. Για να αποφευχθούν τέτοια σενάρια, οι χρήστες πρέπει να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή. Μερικοί χάκερ πωλούν τις πληροφορίες σας σε διαφορετικές πλατφόρμες για να χρησιμοποιήσουν άλλα άτομα τα στοιχεία σας αφού έχουν πρόσβαση.

Πόσο συχνή είναι η κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Ακορντεόν της Comparitech, το 2021, οι Αμερικανοί πολίτες έχασαν 56 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω κλοπής ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κύρια ηλικιακή ομάδα που στόχευε κυρίως ήταν παιδιά, καθώς αισθάνονται ότι έχουν πιστωτικές κάρτες και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι είναι καλοί για απάτες. Περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά επηρεάστηκαν από το ίδιο πρόβλημα το 2020.

Υπάρχει μια τεράστια αύξηση στην κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω του αυξημένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Επίσης, ανέπτυξαν άλλες μεθόδους, όπως επιθέσεις ransomware, καθώς ήταν ευκολότερο να αποκτήσουν περισσότερα θύματα που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα λύτρα. Αργότερα πήραν όλα τα δεδομένα και τα πούλησαν στον σκοτεινό ιστό.

Άλλες περιπτώσεις κλοπής προκύπτουν από την αυξημένη εμβέλεια δεδομένων, η οποία στις μέρες μας συμβαίνει τακτικά. Οι περισσότεροι χάκερ έχουν μάθει καλύτερους τρόπους να παρακάμπτουν οποιαδήποτε ασφάλεια και προστασία που έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς και επιχειρήσεις. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ζημίες κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση δεδομένων λόγω προστίμων και απώλειας ζωτικής σημασίας εταιρικών περιουσιακών στοιχείων.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο Snapchat το 2022(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς συμβαίνει μια κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες για κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να αποφύγετε τους περισσότερους τρόπους ακολουθώντας τις πρακτικές που αναφέρονται παρακάτω. Μερικοί από τους κοινούς τρόπους περιλαμβάνουν:

1. Ψάρεμα

Περιλαμβάνει χάκερ που στέλνουν email και άλλα μηνύματα προσποιούμενοι ότι το μήνυμα προέρχεται από έναν αξιόπιστο οργανισμό. Μπορούν επίσης να κάνουν το ίδιο χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο. σας καλούν και σας λένε ποιες προτροπές να ακολουθήσετε.

Το email μπορεί να σας κάνει να μοιράζεστε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς ασφαλείας, email, πλήρη ονόματα και άλλα διαπιστευτήρια. Πηγαίνουν και δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αρχίζουν να διαπράττουν διάφορα εγκλήματα.

2. Παραβιάσεις δεδομένων

Συμβαίνει όταν εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιτίθενται σε βάσεις δεδομένων μεγάλων εταιρειών ή επιχειρήσεων που συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες και άλλα δεδομένα από πελάτες. Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα, τα πωλούν σε πλατφόρμες όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν λογαριασμούς ή τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μόνοι τους ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων και γιατί πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

3. Κακόβουλο λογισμικό και ransomware

Το άνοιγμα ενός email ηλεκτρονικού ψαρέματος και η επίσκεψη σε μη προστατευμένους ιστότοπους μπορεί να σας κάνει να εγκαταστήσετε κακόβουλο λογισμικό ή ransomware, το οποίο συνήθως συμπεριφέρεται ως κανονικό λογισμικό. Το συνήθως χρησιμοποιούμενο είναι ένα Key Logger, το οποίο κλέβει όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες. Το Ransomware σας ζητά να κάνετε μια πληρωμή για να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας.

4. Χαμένα αντικείμενα

Ορισμένοι χρήστες έχουν πορτοφόλια και τηλέφωνα που μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες όταν επισκέπτονται ένα συγκεκριμένο μέρος. Ορισμένοι χρήστες φέρουν τις κάρτες κοινωνικής ασφάλισής τους, αντίγραφα των δελτίων ταυτότητάς τους, τραπεζικές κάρτες κ.λπ. Εάν χάσετε το πορτοφόλι σας ή κάποιος σας αρπάξει το τηλέφωνό σας, τότε ένα άτομο έχει πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες. Χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν λογαριασμούς κοινωνικών μέσων για να σας προσωποποιήσουν.

5. Hacking

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν διαφορετικές μεθόδους πρόσβασης στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λήψης των σημαντικών πληροφοριών που χρειάζονται. Μπορούν να χακάρουν διαφορετικούς ιστότοπους, εφαρμογές και υπηρεσίες και να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών, τις οποίες χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικοί συνηθισμένοι τρόποι που χρησιμοποιούν είναι για όσους τους αρέσει το δωρεάν και δημόσιο WIFI. Τους δίνει εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία σας κατασκοπεύοντας τις κινήσεις σας και μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας, τις οποίες μπορούν αργότερα να χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία λογαριασμού.

6. Χρησιμοποιώντας τις δημόσιες πληροφορίες σας

Μερικές φορές οι εγκληματίες μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία. Κλωνοποιούν τις εικόνες και τα ονόματα που χρησιμοποιείτε στο λογαριασμό σας για να δημιουργήσουν έναν παρόμοιο λογαριασμό. Αργότερα ασχολούνται με τους φίλους και την οικογένειά σας, ζητώντας τους να βοηθήσουν με μια δωρεά ή μια φιλανθρωπική εκδήλωση ή ακόμα και να τους πείσουν ότι έχετε κολλήσει και χρειάζεστε οικονομική βοήθεια. Μερικές από τις οικογένειες πέφτουν σε αυτό το κόλπο και όταν συνειδητοποιούν ότι δεν είστε ο ένας, είναι πολύ αργά.

 

Πώς να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς από το να γίνετε θύμα, αλλά δυσκολεύει τους εγκληματίες να σας μιμηθούν. Μερικές από τις κοινές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:

1. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας

Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης όταν δημιουργείτε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρυθμίστε μια ισχυρή πολιτική κωδικού πρόσβασης, δηλαδή, ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να περιέχει κεφαλαία, πεζά, έναν αριθμό, περισσότερους από δέκα χαρακτήρες και έναν ειδικό χαρακτήρα. Θα δυσκολέψει τους χάκερ όταν προσπαθούν να το χακάρουν ή να το σπάσουν.

Εγκαταστήστε εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας που δημιουργούν κωδικούς για εσάς κάθε φορά που κάποιος άλλος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Αποκλείει οποιονδήποτε έχει κακές προθέσεις να διατηρήσει τον λογαριασμό σας ασφαλή. Σας εμποδίζει να βασίζεστε στις ερωτήσεις ασφαλείας που παρέχονται από τον πάροχο μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και ορισμένες είναι πιο εύκολο να παραβιαστούν.

Μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά που συνδέεστε στον λογαριασμό σας, σας στέλνει ένα OTP. Εάν κάποιος θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας, θα πρέπει να εισάγει το OTP, το οποίο αυτόματα δεν έχει.

Πώς να εγκαταστήσετε και να παρακολουθήσετε το Netflix στο Kodi(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Απόκρυψη της τοποθεσίας σας

Όλες οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν την τοποθεσία τους όταν δημιουργούν μια ανάρτηση, ένα βίντεο ή ένα άρθρο. Εμφανίζει πολλές πληροφορίες στο κοινό και οι χάκερ μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να σας βλάψουν. Μάθετε να το αποφεύγετε όπου κι αν βρίσκεστε, δεν είναι το σωστό.

3. Χρησιμοποιήστε τις Ρυθμίσεις απορρήτου

Όλες οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν ρυθμίσεις απορρήτου όπου μπορείτε να επιλέξετε τις πληροφορίες που θέλετε να αποκρύψετε από το κοινό. Ορισμένες προσωπικές πληροφορίες που μπορείτε να αποκρύψετε περιλαμβάνουν το έτος γέννησης, τη διεύθυνση email, το πλήρες όνομα κ.λπ. Μπορείτε να επιτρέψετε σε μερικά άτομα μεταξύ των συνδέσεών σας να τα δουν.

Όταν προστατεύετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας, περιορίζει και αποκλείει κάθε χάκερ που σκοπεύει να συλλέξει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες σας για άλλες απάτες και εγκληματικές δραστηριότητες.

4. Αποφύγετε να κρατάτε τις πληροφορίες σας δημόσιες ή να τις μοιράζεστε υπερβολικά

Όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, αποφύγετε να παρέχετε πολλές πληροφορίες όπως γενέθλια, σχολεία στα οποία πήγατε, για εσάς, τα αυτοκίνητά σας, τον τόπο διαμονής σας κ.λπ. Όταν οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν τέτοιες πληροφορίες, παραλείψτε τις και αποφύγετε τις. Σας σώζει από χάκερ που είναι έτοιμοι να συλλέξουν και να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία για κακόβουλες δραστηριότητες, π.χ. για εγκλήματα. Ένα γενικευμένο προφίλ αρκεί για να προστατευτείτε, καθώς παρέχει στον εγκληματία πολλές προκλήσεις για τη λήψη των δεδομένων σας.

Πώς να αποφύγετε την κλοπή ταυτότητας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

5. Αποδεχτείτε τις συνδέσεις από τα άτομα που γνωρίζετε

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί μερικές φορές να είναι ένα περίεργο μέρος, όπου ακόμη και εκείνοι που δεν σας γνωρίζουν στέλνουν αιτήματα φίλων ή σύνδεσης. Συνδεθείτε μόνο με άτομα που γνωρίζετε προσωπικά και μπορεί να έχετε συναντήσει ποτέ. Η σύνδεση με έναν άγνωστο δίνει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου περισσότερο χρόνο και μια ευκαιρία να καταλάβουν ποιοι είστε, τι κάνετε και την κατάστασή σας, και μπορούν να σας χειραγωγήσουν με προσφορές.

Μερικοί μπορούν να αρχίσουν να σας στέλνουν συνδέσμους phishing για να σας ενημερώνουν για προσφορές εργασίας και άλλα χρηματικά δώρα. Όταν πέσετε σε μια τέτοια παγίδα, θα έχουν αρκετές πληροφορίες από εσάς για να τις χρησιμοποιήσουν για κλοπή ταυτότητας.

6. Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι που επισκέπτεστε έχουν εγκατεστημένο πιστοποιητικό SSL

Όταν περιηγείστε στο Διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε έχουν πιστοποιητικό SSL. Η επίσκεψη ιστοσελίδων χωρίς έναν μπορεί να είναι επικίνδυνη και να σας εκθέσει σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Το πιστοποιητικό SSL διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες που ταξιδεύουν μεταξύ του διακομιστή και του προγράμματος περιήγησης θα παραμείνουν μυστικές. Εκτός από το πιστοποιητικό SSL, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.

Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα σας σε περίπτωση κλοπής του φορητού υπολογιστή σας;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Μπορεί κανείς να κάνει πολλά βήματα αν συνειδητοποιήσει ότι είναι θύμα κλοπής ταυτότητας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα βήματα περιλαμβάνουν:

  • Καταθέστε υποθέσεις κλοπής σε κρατικούς φορείς για να σας βοηθήσουν να κάνετε έρευνες.
  • Αναφέρετε όλους τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποδύονται εσάς.
  • Κλείστε τους λογαριασμούς σας στα social media.
  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας και εισαγάγετε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.

συμπέρασμα

Όλοι κινδυνεύουν να γίνουν θύμα απειλών για την ταυτότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να ακολουθήσετε τις προαναφερθείσες πρακτικές για να διατηρήσετε τους λογαριασμούς σας ασφαλείς από τους χάκερ. Η μέθοδος προστασίας ποικίλλει και οι περισσότερες από αυτές μπορεί να έχουν μικρότερο κόστος. Οι χρήστες πρέπει να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων ασφάλειας και απορρήτου. Εάν γίνετε θύμα, λάβετε όλα τα μέτρα και αναφέρετε τους λογαριασμούς στις αρμόδιες αρχές για να αποφύγετε πολλά προβλήματα στο μέλλον.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4826

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *