exFAT έναντι NTFS έναντι FAT32 -Ποια είναι η διαφορά;

Όταν διαμορφώνουμε έναν σκληρό δίσκο (εσωτερικό ή εξωτερικό), είτε πρόκειται για μονάδα USB είτε για κάρτα SD, συνήθως μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικά συστήματα αρχείων. Στα Windows, συνήθως βλέπουμε τρεις επιλογές: NTFS, FAT32και exFAT.

Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε λεπτομερώς καθένα από αυτά και θα εξηγήσουμε το καλύτερο που θα χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με τη συσκευή που θα διαμορφώσετε.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να διευκρινίσουμε τι είναι σύστημα αρχείων. Βασικά, προσφέρει έναν τρόπο οργάνωσης αρχείων μέσα σε μια συσκευή αποθήκευσης και ποιες πληροφορίες μπορούν να συσχετιστούν με αυτά τα αρχεία, όπως δικαιώματα, τύποι αρχείων και άλλα χαρακτηριστικά.

Το NTFS χρησιμοποιείται κυρίως από σκληρούς δίσκους και SSD, ενώ τα FAT, FAT32 και exFAT χρησιμοποιούνται σε μονάδες USB και κάρτες SD.

Το NTFS (New Technology File System) είναι το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιούν τα Windows από προεπιλογή και χρησιμοποιείται για σκληρούς δίσκους και μονάδες SSD.

Τα Windows μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε μια μονάδα με αυτό το σύστημα, επομένως εάν το διαβάσετε από τα Windows, ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα αρχείων. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό το σύστημα αρχείων χρησιμοποιείται για υπολογιστές.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Windows 11 Home vs Windows 11 Pro

Κάρτα SIM έναντι κάρτας SD

Μεταξύ αυτών, βρίσκουμε:

  • Το όριο μεγέθους αρχείου είναι 16 TB και οι τόμοι μπορούν να φτάσουν τα 264 TB ο καθένας. Αυτό είναι καλό για υπολογιστές, όπου μπορούμε να έχουμε δεκάδες μεγάλα αρχεία, επομένως δεν είναι κάτι ανησυχητικό γιατί οι μεγαλύτεροι σκληροί δίσκοι έχουν 18 TB αποθήκευσης και 60 TB SSD.
  • Μπορείτε να διαμορφώσετε τα δικαιώματα πρόσβασης σε ένα αρχείο (απαραίτητο για ένα λειτουργικό σύστημα).
  • Μας επιτρέπει επίσης να κρυπτογραφούμε αρχεία.
  • Επιτρέπει επίσης μεγάλα ονόματα αρχείων.
  • Ανακτά πιο εύκολα από σφάλματα εάν ο υπολογιστής διακοπεί.
  • Σε λειτουργικά συστήματα Mac, το NTFS μπορεί να διαβαστεί αλλά όχι να γραφτεί. Εάν χρησιμοποιείτε και τις δύο πλατφόρμες, το NTFS δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Οι κονσόλες της Sony, PS3 και PS4, δεν μπορούν να γράφουν αλλά να διαβάζουν. Φυσικά, η γνωστή κονσόλα παιχνιδιών του τεχνολογικού γίγαντα Microsoft, το Xbox 360, δεν μπορούσε να το διαβάσει, αλλά το Xbox One μπορούσε.

Αυτό το σύστημα αρχείων είναι ένα από τα παλαιότερα που χρησιμοποιούνται ακόμα σήμερα και είναι συνήθως το προεπιλεγμένο που περιλαμβάνεται στη μνήμη USB για να μεγιστοποιηθεί η συμβατότητά του.

Επειδή είναι τόσο παλιό (παρουσιάστηκε στο Windows 95 το 1995), η συμβατότητά του με όλα τα λειτουργικά συστήματα είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Windows, Linux (και Android), Mac OS και συσκευές όπως τηλεοράσεις ή κονσόλες.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων του, το μέγεθος των αρχείων δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4 GB (ή διαμερίσματα των 8 TB), κάτι που είναι άβολο σε ορισμένες κάμερες δράσης στις οποίες κόβονται τα βίντεο ή αν θέλουμε να περάσουμε ταινίες σε USB stick. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε το γνωστό σύστημα exFAT.

Αυτό το σύστημα αρχείων είναι το πιο πρόσφατο και έχει μείνει δέκα χρόνια πίσω από αυτό από τότε που κυκλοφόρησε στα Windows Vista (με συμβατή έκδοση για XP). Αν και χρειάστηκαν μερικά χρόνια για μαζική χρήση, αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη επιλογή Μνήμη USB.

Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι το exFAT εξαλείφει όλους τους περιορισμούς του συστήματος FAT32, ώστε να μπορείτε να αντιγράψετε αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον με αυτό το νέο σύστημα είναι ότι έχει όριο μεγέθους αρχείου 16 exabyte, που ισοδυναμεί με 16 εκατομμύρια terabyte.

Σε σύγκριση με το σύστημα NTFS, έχει πλεονεκτήματα όπως είναι πιο ελαφρύ χωρίς όλες τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει το NTFS. Επιπλέον, το MacOS επιτρέπει τη γραφή και την ανάγνωση σε αυτήν τη μορφή, σε αντίθεση με το NTFS, που επιτρέπει μόνο την ανάγνωση.

Στο Linux, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το κατάλληλο λογισμικό και στο Android, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγνωση και εγγραφή σε κάρτες SD και USB stick μέσω OTG. Στις κονσόλες, το πιο πρόσφατο PlayStation 4 και Xbox One υποστηρίξτε τους.

Το ExFAT συνιστάται να χρησιμοποιείται σε κάρτες SD εάν η κάμερα ή το κινητό μας τηλέφωνο είναι συμβατό και διαθέτει μνήμη USB. Ωστόσο, ορισμένες συσκευές ενδέχεται να μην διαβάζουν αυτό το σύστημα αρχείων, επομένως εάν εισάγουμε ένα USB stick σε έναν παλιό υπολογιστή, είναι καλύτερο να διασφαλίσουμε τη συμβατότητα με το FAT32.

Άλλα συστήματα αρχείων είναι το ext4, που χρησιμοποιούνται στο Linux και, επομένως, και στο Android. Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος αποθήκευσης είναι το γνωστό “journaling”, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη ακεραιότητα των δεδομένων, όχι τροποποιώντας τα αρχεία σε πραγματικό χρόνο, αλλά υποδεικνύοντας και παραγγέλνοντάς τα προτού πραγματοποιηθούν.

Το Mac OS χρησιμοποιεί το δικό του σύστημα αρχείων, που ονομάζεται MFS ή Macintosh File System. Από τις νέες εκδόσεις του iOS 13 και macOS 10.12.4, η Apple παρουσίασε το APFS (Apple File System), το οποίο θα ενοποιήσει τα συστήματα αρχείων μεταξύ όλων των λειτουργικών συστημάτων της Apple της τεχνολογίας γίγαντα: macOS, iOS, tvOS και watchOS, με μεγάλα πλεονεκτήματα καθυστέρησης και κρυπτογράφησης.

Εν ολίγοις, το σύστημα NTFS είναι η καλύτερη επιλογή για εξωτερικούς και εσωτερικούς δίσκους, μονάδες SSD, μονάδες USB και κάρτες SD. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το FAT32 εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε σε συσκευές με προβλήματα συμβατότητας ή το exFAT εάν πρόκειται να χρειαστεί να αντιγράψουμε αρχεία μεγαλύτερα από 4 GB σε σύγχρονες συσκευές, όπως ταινίες HD.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *