μειονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού

Δείτε πώς να αποφύγετε τα μειονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού

Σημαντικά σημεία του άρθρου

 • Μείνετε σε ένα οικοσύστημα έξυπνου σπιτιού για να αποφύγετε προβλήματα ενσωμάτωσης και να αποφύγετε την αγορά πάρα πολλών έξυπνων συσκευών.
 • Κλειδώστε τις έξυπνες συσκευές σας και προστατέψτε τις από χάκερ για να αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
 • Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικά την έξυπνη τεχνολογία για να μειώσετε το λογαριασμό ενέργειας και να κάνετε το κόστος αξιόλογο.

Η τεχνολογία του έξυπνου σπιτιού βελτιώνεται συνεχώς και σήμερα είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Αλλά αν μόλις ξεκινήσετε με τον οικιακό αυτοματισμό, είναι εύκολο να συναντήσετε εμπλοκές. Ακολουθούν οι κίνδυνοι για το έξυπνο σπίτι που πρέπει να γνωρίζετε — και πώς μπορείτε να τους αποφύγετε.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN ΣτηνΕλλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex στο Viber  

Διαβάστε επίσης : Πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση σπιτιού στους Χάρτες Google

10 διασκεδαστικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τις έξυπνες συσκευές σπιτιού σας για τις διακοπές

Επιμείνετε στο οικοσύστημα ενός έξυπνου σπιτιού

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την αυτοματοποίηση του σπιτιού σας είναι ότι δεν υπάρχει σαφές τεχνικό πρότυπο ή πλατφόρμα για την τεχνολογία έξυπνου σπιτιού. Αυτό το ζήτημα έχει βελτιωθεί καθώς η τεχνολογία έξυπνων κατοικιών έχει γίνει πιο δημοφιλής, αλλά εξακολουθεί να μην είναι σπάνιο οι έξυπνες συσκευές από διαφορετικές μάρκες να αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνεργάζονται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές από διαφορετικές επωνυμίες, αλλά η εστίαση σε ένα οικοσύστημα έξυπνου σπιτιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα προτού τα αντιμετωπίσετε—και να κάνετε το έξυπνο σπίτι σας να αισθάνεται πραγματικά έξυπνο. Οι έξυπνες συσκευές προορίζονται για να λύνουν μικρές καθημερινές ενοχλήσεις και δεν είναι ιδανικό αν καταλήγουν να παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Τα τρία πιο δημοφιλή οικοσυστήματα έξυπνων σπιτιών είναι το Google Home, το Apple Home και το Amazon Alexa. Όλες είναι εξαιρετικές επιλογές και έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

 • Οι συσκευές Apple Home είναι ξεκάθαροι νικητές αν είστε ήδη σκληροπυρηνικός της Apple.
 • Οι συσκευές Amazon Alexa παρέχουν ένα καλό μέσο έδαφος και μια εξαιρετική ποικιλία συσκευών για να διαλέξετε.
 • Οι συσκευές Google Home προσφέρουν φανταστική ποιότητα, αν και η αφαίρεση πολλών βασικών λειτουργιών του Nest έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.

Εάν δεν έλκεστε αμέσως από κάποιο οικοσύστημα, είστε ακόμα τυχεροί. Οι έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούν το νέο πρότυπο Matter έχουν σκοπό να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα και να παρέχουν καλύτερη συμβατότητα, αλλά το πρότυπο εξακολουθεί να είναι αρκετά νέο ώστε να μην είναι συνηθισμένο στις έξυπνες συσκευές.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε συσκευές από πολλά οικοσυστήματα, η επιλογή συσκευών που ακολουθούν το πρότυπο Matter μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα συμβατότητας.

Μην αγοράζετε πάρα πολλές έξυπνες συσκευές

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε έξυπνες συσκευές: κρατήστε τα πράγματα απλά. Πάρα πολλές έξυπνες συσκευές είναι δύσκολο να διαχειρίζονται, παρέχουν μειωμένες αποδόσεις και μπορούν να επιβραδύνουν το Διαδίκτυο στο σπίτι σας, εάν δεν τροποποιήσετε σωστά τις συνδέσεις σας.

Κάθε επιπλέον έξυπνη συσκευή αυξάνει επίσης την πιθανότητα μία ή περισσότερες συσκευές να έχουν απογοητευτικές ασυμβατότητες μεταξύ τους. Δεν υπάρχει αυστηρός περιορισμός στο πόσες έξυπνες συσκευές θα πρέπει να έχετε, αλλά θα πρέπει να αγοράζετε κάθε νέα συσκευή προσεκτικά. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

 • Τι πρόβλημα θα λύσει αυτή η συσκευή;
 • Μπορεί αυτή η συσκευή να λειτουργήσει με την καθημερινή μου ρουτίνα;
 • Θα πρέπει να πληρώσω συνδρομή για να χρησιμοποιήσω αυτήν τη συσκευή;
 • Είναι το Wi-Fi μου αρκετά γρήγορο για αυτήν τη συσκευή;
 • Η μάρκα που πουλά αυτό το προϊόν φαίνεται αξιόπιστη;
 • Ήθελα πολύ καιρό τη συσκευή ή είναι ιδιοτροπία;

Το πιο σημαντικό, σκεφτείτε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας: ένα έξυπνο ψυγείο και ένας έξυπνος φούρνος μπορεί να είναι και τα δύο δελεαστικά, αλλά είναι το ένα πιο χρήσιμο για εσάς από το άλλο; Εάν περιοριστείτε στην αγορά μιας μόνο συσκευής, θα μπορείτε να αγοράσετε έξυπνες συσκευές που αξίζουν τα επιπλέον χρήματα; Η ποιότητα έναντι της ποσότητας είναι γενικά καλύτερη.

Κλειδώστε τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας

Πιθανότατα έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου για παιδιά που κάνουν μη εξουσιοδοτημένες διαδικτυακές αγορές που κοστίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια. Πολλές έξυπνες συσκευές μπορούν να ενσωματωθούν με πλατφόρμες αγορών όπως το Amazon, επομένως δεν πρέπει να κλειδώσετε μόνο το τηλέφωνό σας: πρέπει επίσης να λάβετε μέτρα για να απαλλαγείτε από αυτόν τον κίνδυνο έξυπνου σπιτιού.

Οι έξυπνες συσκευές Amazon με Alexa, συμπεριλαμβανομένων των Echo Dot και Echo Show, είναι οι πιο γνωστές συσκευές που σας επιτρέπουν να κάνετε αγορές με φωνητικές εντολές—αλλά υπάρχουν ακόμη και έξυπνα ψυγεία που μπορούν να σας βοηθήσουν με τα ψώνια σας, οπότε φροντίστε για να ελέγξετε τις άλλες συσκευές σας.

Αυτή η δυνατότητα είναι απίστευτα χρήσιμη στα σωστά χέρια, αλλά αξίζει να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τη χρήση της χωρίς άδεια.

Ασφαλίστε το έξυπνο σπίτι σας από χάκερ

Τα έξυπνα ψυγεία δεν μοιάζουν με το είδος των συσκευών που θα στόχευαν οι χάκερ, αλλά το botnet Mirai απέδειξε το αντίθετο. Δυστυχώς, όλες οι έξυπνες συσκευές κινδυνεύουν από χάκερ—και η αποτυχία να ασφαλίσετε τις έξυπνες συσκευές σας μπορεί να σας θέσει επίσης σε κίνδυνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την προστασία του έξυπνου σπιτιού σας από τους χάκερ.

Μερικά από τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους για το έξυπνο σπίτι περιλαμβάνουν:

 • Γεωγραφική προστασία των συσκευών σας, ώστε οι χάκερ να μην μπορούν να απενεργοποιήσουν συσκευές όπως οι έξυπνες κλειδαριές όταν βρίσκεστε μακριά.
 • Χρησιμοποιώντας 2FA ή κωδικούς πρόσβασης με τις έξυπνες οικιακές συσκευές σας.
 • Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό και το υλικολογισμικό της έξυπνης συσκευής σας.
 • Αποφυγή χρήσης πάρα πολλών συσκευών, γιατί κάθε νέα συσκευή είναι ένας νέος κίνδυνος.
 • Διαχωρισμός των έξυπνων συσκευών σας σε ξεχωριστό δίκτυο από τους υπολογιστές σας.
 • Χρησιμοποιήστε έξυπνες συσκευές επωνυμίας με καλύτερες δυνατότητες ασφαλείας.

Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος hacking, αλλά η λήψη των σωστών μέτρων για την προστασία του εαυτού σας θα σας κάνει λιγότερο επιθυμητό στόχο. Εάν χρειάζεστε ποτέ συμβουλές σχετικά με τη ρύθμιση του έξυπνου σπιτιού σας, κάντε την έρευνά σας και εξετάστε το ενδεχόμενο να δημοσιεύσετε σε ένα φόρουμ που εστιάζει στο προϊόν, εάν είναι απαραίτητο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει τους ίδιους κινδύνους—και μπορεί να είχαν αποκτήσει τεχνογνωσία από την αντιμετώπισή τους.

Χρησιμοποιήστε την έξυπνη τεχνολογία για να μειώσετε το λογαριασμό ενέργειας σας

Δεν είναι πολύ κίνδυνος για το έξυπνο σπίτι, αλλά χάνετε ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των έξυπνων συσκευών εάν δεν τις έχετε χρησιμοποιήσει για να κάνετε το έξυπνο σπίτι σας φιλικό προς το περιβάλλον. Τα έξυπνα φώτα, οι θερμοστάτες, οι χρονοδιακόπτες, οι πρίζες και οι συσκευές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά περίπτωση, εξοικονομώντας ταυτόχρονα το νοητικό φορτίο της διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μόνοι σας.

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε την έξυπνη τεχνολογία για να μειώσετε τον λογαριασμό ρεύματος, μπορείτε να ξεκινήσετε αναλύοντας από πού προέρχονται τα περισσότερα απόβλητα στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, αλλά οι συνηθισμένοι ένοχοι περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά που απενεργοποιούνται, το σύστημα HVAC και παλιές, αναποτελεσματικές συσκευές. Μπορείτε να λύσετε όλα αυτά τα προβλήματα με τη σωστή έξυπνη συσκευή.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενσωμάτωση του έξυπνου σπιτιού, επομένως δεν πρέπει να αφήσετε τους κινδύνους να σας αποτρέψουν. Αντίθετα, προσεγγίστε κάθε αγορά με ανοιχτή στάση και νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων. Σε λίγο, θα δείτε πόσο βολική μπορεί να είναι η ζωή με τις κατάλληλες έξυπνες συσκευές.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *