κρυπτογράφηση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κρυπτογράφηση

Η κρυπτογράφηση είναι μια λέξη με ένα άγγιγμα μυστηρίου που προστίθεται σε αυτήν. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η έννοια της κρυπτογράφησης ανήκει στην ψηφιακή εποχή. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αν κοιτάξουμε πίσω στη λωρίδα μνήμης της ιστορίας, η κρυπτογράφηση έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο.

Μια φορά κι έναν καιρό, η κρυπτογράφηση αφορούσε τη διαφύλαξη των βασιλικών μυστικών και των πολεμικών στρατηγικών, και όπως λέμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στη σύγχρονη εποχή, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την προστασία του απορρήτου και των προσωπικών σας πληροφοριών.

Η απάντηση της σύγχρονης εποχής σε αυτό είναι η ψηφιακή κρυπτογράφηση, αλλά δεν είναι εντελώς αλάνθαστη. Με την τεχνολογία και τους κβαντικούς υπολογιστές σε άνοδο, πρέπει να παραμένετε ένα βήμα μπροστά ανά πάσα στιγμή για να προστατεύσετε τα δεδομένα και την ηλεκτρονική σας ταυτότητα. Διαβάστε μαζί για να εξοικειωθείτε με τον κόσμο της κρυπτογράφησης και την εξέλιξή του.

Εξέλιξη της κρυπτογράφησης: Από το Scytale στην Κβαντική Κρυπτογραφία

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κρυπτογράφηση δεν φύτρωσε σε μια μέρα. Είναι μια πρακτική των προγόνων μας, που εξελίσσεται εδώ και αρκετούς αιώνες. Η εξέλιξη είναι απαραίτητη για όλα από όλες τις απόψεις για να περάσουν τη δοκιμασία του χρόνου. Αν δεν φιλοξενήσει και ανταποκριθεί στις ανάγκες του παρόντος, θα γίνει ξεπερασμένο.

Η κρυπτογράφηση αφορά τη σύνταξη και την απόκρυψη μηνυμάτων σε κοινή θέα. Είναι ακριβώς εκεί μπροστά σας, αλλά δεν θα έχει νόημα αν δεν ξέρετε ακριβώς πώς να το αποκωδικοποιήσετε. Η φράση, η γνώση είναι δύναμη ορίζει την έννοια της κρυπτογράφησης. Τα βασίλεια χρησιμοποιούσαν κατασκόπους για να εξάγουν μυστικές γνώσεις και να τις μεταφέρουν σε κρυπτογραφημένα κείμενα. Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις εξακολουθούν να το εφαρμόζουν αυτό. Η μέθοδος έχει εξελιχθεί, αλλά η βάση παραμένει η ίδια.

Η κρυπτογράφηση δεν αφορά μόνο τη μεταφορά δεδομένων με ασφάλεια, αλλά και την αποθήκευση πληροφοριών από την προσέγγιση λάθος είδους ανθρώπων. Πρόκειται βασικά για την ασφάλεια και την προστασία κάθε είδους πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ExpressVPN , η ιστορία της κρυπτογράφησης χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, όταν οι πιο επίφοβοι πολεμιστές του κόσμου, οι Σπαρτιάτες, ήρθαν με το Scytale για να κρυπτογραφήσουν τα μηνύματά τους. Στους επόμενους αιώνες, ο Καίσαρας βρήκε μια μέθοδο που αργότερα ονομάστηκε κρυπτογράφημα του Καίσαρα.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδιάστηκαν νέα σχέδια πλεξίματος με σκοπό να μεταδίδουν μυστικά μηνύματα. Η Washington Post έχει καλύψει ένα άρθρο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες κοινότητες που είχαν υποδουλωθεί σχεδίαζαν και κοινοποίησαν τις οδούς διαφυγής τους από τις φυτείες χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκα πλεκτό χτένισμα που ονομάζεται Departes. Όταν μεταφράζεται, σημαίνει αποχώρηση.

Η μηχανή Enigma που αναπτύχθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έσπειρε λίγο πολύ τους σπόρους της σύγχρονης κρυπτογραφίας. Η κρυπτογράφηση μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί σε κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Αλλά έγινε κάτι κοινό με την εισαγωγή του Παγκόσμιου Ιστού και την άνοδο του Διαδικτύου.

Επί του παρόντος, τα προηγμένα πρότυπα κρυπτογράφησης (AES) χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Η Κβαντική Κρυπτογραφία, που υποστηρίζεται από την κβαντική μηχανική και τα κβαντικά σωματίδια, έχει τη δύναμη να δημιουργεί κλειδιά κρυπτογράφησης που δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Κατανόηση της κρυπτογράφησης και του ρόλου της στην ψηφιακή εποχή

Για να κατανοήσετε την κρυπτογράφηση με απλά λόγια, κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας σε κωδικούς. Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθήσει να κλέψει τα δεδομένα σας, χωρίς το σωστό κλειδί κρυπτογράφησης και πρόσβαση, το αρχείο θα είναι άχρηστο. Θα είναι μια πλήρης ασυναρτησία για αυτούς. Έτσι, η κρυπτογράφηση κωδικοποιεί τα δεδομένα σας και μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό μπορεί να τα αποκωδικοποιήσει.

Η κρυπτογράφηση δεν είναι αποκλειστική για ένα συγκεκριμένο είδος δεδομένων. Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις τα χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια, τα νοσοκομεία τα χρησιμοποιούν για την προστασία του απορρήτου των ασθενών και οι ιδιωτικοί οργανισμοί τα χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τις πληροφορίες του λογαριασμού χρήστη τους. Απαιτείται κρυπτογράφηση παντού.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να χακάρουν το σύστημα ενός οργανισμού για χρήματα και διασκέδαση. Με το σωστό είδος κρυπτογράφησης, μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Σύμφωνα με το ExpressVPN, το κρυπτογραφικό κλειδί AES 256-bit δεν μπορεί να παρακαμφθεί ακόμη και από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αυτό το είδος κρυπτογράφησης για να προστατεύσει τα ευαίσθητα και διαβαθμισμένα αρχεία και δεδομένα τους. Αυτό είναι ένα πραγματικό παράδειγμα του πόσο ασφαλής και αξιόπιστη είναι αυτή η μέθοδος κρυπτογράφησης.

Η κρυπτογράφηση έχει γίνει αντικείμενο καθημερινών γεγονότων. Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ορισμένους σε μια κοινωνική πλατφόρμα. αυτά τα μηνύματα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για την προστασία του απορρήτου σας. Αυτό που μοιράζεστε είναι ανάμεσα σε εσάς και τον τελικό δέκτη. Μεταφέρετε χρήματα σε κάποιον χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά και αυτός χρησιμοποιεί AES 256-bit για ασφαλείς συναλλαγές.

Κατά τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, θα είχατε παρατηρήσει το αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητά να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης δεν είναι μόνο το μήκος του αλλά και ο συνδυασμός του. Όσο πιο τυχαίος είναι ο κωδικός πρόσβασής σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον αποκωδικοποιήσετε. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που σας προτείνουν να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασής σας τακτικά.

Ο κόσμος έχει τρελαθεί με τα κρυπτονομίσματα και τα bitcoin. Όλοι επενδύουν σε αυτό, και έχουμε δει ανθρώπους να γίνονται εκατομμυριούχοι μέσα σε μια νύχτα. Αλλά αυτό που τα υπερασπίζεται όλα είναι η υποκείμενη κρυπτογράφηση. Χρησιμοποιούν τεχνολογία Blockchain και Distributed Ledger Technology (DLT) για την υπεράσπιση του συστήματος και των συναλλαγών από κακόβουλες δυνάμεις του κυβερνοχώρου.

Περιηγούμαστε σε πολλούς ιστότοπους και αποθηκεύουμε τα δεδομένα των χρηστών μας σε διάφορες πλατφόρμες. Χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και στα τραπεζικά μας στοιχεία. Ο κόσμος έχει στραφεί στην αποθήκευση και τις υπηρεσίες cloud. Για το κοινό, δεν είναι τίποτα άλλο από την αποθήκευση δεδομένων στον αέρα. Αυτός ο αέρας είναι πιο πολύτιμος από οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο.

Εάν ένας εισβολέας στον κυβερνοχώρο αρπάξει τα δεδομένα σας από τον αέρα, ποιος θα προστατεύσει τα δεδομένα από τη χρήση τους εναντίον σας; Η κρυπτογράφηση θα. Ακόμα κι αν καταφέρουν με κάποιο τρόπο να βάλουν τα χέρια στις πληροφορίες σας, δεν θα μπορούν να τις διαβάσουν αφού όλα θα κωδικοποιηθούν σε έναν τυχαίο αλλά τέλεια κατασκευασμένο αλγόριθμο.

Το μέλλον της κρυπτογράφησης και οι προκλήσεις της

Η τεχνολογία είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά το πώς τη χρησιμοποιούμε και για ποιο σκοπό τη χρησιμοποιούμε είναι αυτό που έχει σημασία. Ενώ οι παγκόσμιες κυβερνήσεις, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και οι οργανισμοί εργάζονται σε ένα σύστημα κρυπτογράφησης που δεν παραβιάζεται, η εισαγωγή του κβαντικού υπολογισμού αποτελεί τεράστια απειλή για όλα όσα έχουν εργαστεί μέχρι στιγμής.

Ο κβαντικός υπολογιστής είναι ικανός να αποκωδικοποιεί ακόμη και τους πιο σύνθετους και ανώτερους αλγόριθμους κρυπτογράφησης. Στα χέρια των επιτιθέμενων στον κυβερνοχώρο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα πρωτόκολλα ασφάλειας και ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο χρόνος και τα χρήματα που επενδύθηκαν για την εύρεση μιας μεθόδου κρυπτογράφησης που μπορεί να ανταγωνιστεί τις δυνάμεις του κβαντικού υπολογισμού γέννησε την έννοια της κβαντικής κρυπτογραφίας. Τόσο η Quantum όσο και η Post Quantum κρυπτογραφία είναι σχετικά νέοι αλγόριθμοι στον τομέα της κρυπτογράφησης. Αλλά είναι μια μοναδική εφεύρεση με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Το άλλο μειονέκτημα της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων κρυπτογραφικών εφευρέσεων είναι η κακή χρήση της τεχνολογίας. Αυτό ακριβώς που προστατεύει έναν νομοταγή πολίτη προστατεύει και έναν εγκληματία. Καθιστά δύσκολη την έρευνα και την εξαγωγή δεδομένων για τις αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι εισβολείς και οι εγκληματίες το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους και μπορούν να προστατεύσουν τα μυστικά και την ταυτότητά τους. Οι εξαιρέσεις και οι κερκόπορτες που δημιουργήθηκαν για να συλλάβουν αυτούς τους εγκληματίες αμφισβητούν το ίδιο το θεμέλιο της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Το σύστημα θα πρέπει να είναι αδιάβροχο με κάθε κόστος.

Η ευαισθητοποίηση και οι διαφημίσεις σχετικά με τους επιτιθέμενους στον κυβερνοχώρο και τις απειλές που ενέχουν κοινοποιούνται στο ευρύ κοινό. Αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να πέφτουν θύματα των κακών τεχνασμάτων τους. Ένα λάθος βήμα και όλο το θεμέλιο της οργάνωσης θα πέσει. Ένα κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο και οι εισβολείς θα εξαγάγουν εύκολα το κλειδί κρυπτογράφησης.

Είναι λίγο πολύ σαν να παρέχετε τη χρεωστική σας κάρτα και την καρφίτσα ασφαλείας σε έναν εντελώς άγνωστο. Μπορούν κυριολεκτικά να εξαλείψουν τον λογαριασμό σας και να καταστρέψουν την οικονομική σας σταθερότητα. Γι’ αυτό λέμε ότι η προστασία του κλειδιού κρυπτογράφησης είναι εξίσου σημαντική με την προστασία των δεδομένων από μόνη της.

Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η χρήση της Ομομορφικής κρυπτογράφησης. Αυτό είναι το μέλλον της σύγχρονης κρυπτογράφησης. Δεν χρειάζεται να αποκωδικοποιήσετε την κρυπτογράφηση με κλειδί. Κάποιος μπορεί να εκτελέσει απευθείας μαθηματικούς υπολογισμούς στα κρυπτογραφημένα δεδομένα χωρίς να τα αποκωδικοποιήσει.

Κρυπτογράφηση: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Ο κόσμος της κρυπτογράφησης είναι τεράστιος και συνεχώς μεγαλώνει. Οι ειδικοί εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αμυνθούν από νέες απειλές και να βρουν λύσεις για πιθανές απειλές. Χωρίς κρυπτογράφηση και κρυπτογραφία, η παγκόσμια ιστορία δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Οι χώρες του κόσμου θα είχαν υποκύψει στον πόλεμο και την τρομοκρατία εδώ και πολύ καιρό. Η κρυπτογράφηση, κατά κάποιο τρόπο, διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των χωρών.

Η κρυπτογράφηση ενισχύει τη βάση της εμπιστοσύνης που έχουν οι άνθρωποι στην κυβέρνησή τους και σε άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς. Χωρίς την υπόσχεση ασφάλειας, κανείς δεν θα κρατούσε τα χρήματά του σε μια τράπεζα, κανείς δεν θα ψήφιζε κυβέρνηση και το γατόψαρο και η κλοπή ταυτότητας θα είχαν καταρρεύσει την κοινωνική δομή.

Το μέλλον της ασφάλειας βρίσκεται στα χέρια της κρυπτογραφίας. Η εξέλιξη της κρυπτογράφησης, από τις λόγχες και τις ασπίδες έως την κβαντική ασφάλεια, είναι αυτό στο οποίο βασίζεται το μέλλον. Με τις δοκιμές σε ανθρώπους, υπάρχει πιθανότητα λάθους, αλλά η τρέχουσα τάση είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Με ένα πολύ μικρό χώρο για σφάλματα, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των κενών, στον εντοπισμό ελαττωμάτων στο σύστημα και στην ανάπτυξη ενός συστήματος ασφαλείας χωρίς σφάλματα.

Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί πανικός αλλά να αναδειχθεί η αλήθεια πίσω από την κωδικοποίηση. Μπορείτε να εμπιστευτείτε τις τεχνολογίες της νέας εποχής για να παρέχουν άθραυστη ασφάλεια.

Αποκάλυψη: Εάν μας αρέσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, μπορεί να τα παραπέμψουμε στους αναγνώστες μας μέσω συνδέσμου συνεργάτη, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να λάβουμε προμήθεια παραπομπής από την πώληση εάν αγοράσετε το προϊόν που προτείναμε. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στην αποκάλυψη συνεργατών μας.

Διαβάστε επίσης:H εξέλιξη του bitcoin

Η εξέλιξη του Blockchain

Η σημασία των μαθηματικών δεξιοτήτων

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5030

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *