Πως να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα

Πως να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα

Εάν χρησιμοποιείτε εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα στο περιεχόμενό σας χωρίς άδεια, ενδέχεται να κινδυνεύετε από νομικές ενέργειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ελέγξετε τα πνευματικά δικαιώματα οποιασδήποτε εικόνας βρίσκετε πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε εικόνα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αμέσως μόλις δημιουργηθεί, αλλά θα θελήσετε να ελέγξετε σε ποιον ανήκει τα πνευματικά δικαιώματα, εάν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσετε και εάν ισχύουν οποιοιδήποτε όροι για τη χρήση — για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να πιστώσετε ο αρχικός δημιουργός. Συνήθως είναι εύκολο να βρείτε αυτές τις πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης :Είναι το Soap2Day ασφαλές και νόμιμο;

1. Ελέγξτε την εικόνα για πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων

Για να ελέγξετε μια εικόνα για πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων, ανατρέξτε στους τίτλους. Μπορεί να υπάρχει λεζάντα που να περιλαμβάνει το όνομα του φωτογράφου ή του δημιουργού και/ή τα στοιχεία επικοινωνίας του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να αναζητήσετε το άτομο και να επικοινωνήσετε μαζί του για να ρωτήσετε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα του στο περιεχόμενό σας. Ίσως χρειαστεί να τους καταβάλετε ένα τέλος για την άδεια χρήσης της εικόνας ή να συμφωνήσετε με όρους όπως η πίστωσή τους όταν τη χρησιμοποιείτε.

2. Ελέγξτε τα Μεταδεδομένα

Τα μεταδεδομένα μιας εικόνας —γνωστά και ως δεδομένα EXIF— είναι ενσωματωμένες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την εικόνα στις οποίες μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση για να δείτε εάν υπάρχει κάποια ένδειξη που τη δημιούργησε. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε τα μεταδεδομένα μιας εικόνας:

  • Windows: Κάντε δεξί κλικ στην εικόνα, επιλέξτε Ιδιότητες και μεταβείτε στο Λεπτομέριες. Μπορείτε να δείτε τον δημιουργό της εικόνας στη λίστα.
  • macOS: Ανοίξτε την εικόνα στην Προεπισκόπηση και μετά κάντε κλικ Εργαλεία > Εμφάνιση Επιθεωρητή. Κάντε κλικ στο Εικονίδιο πληροφοριών και επιλέξτε το Καρτέλα EXIF για να δείτε τα μεταδεδομένα της εικόνας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν θα βρείτε πάντα λεπτομέρειες σχετικά με τον δημιουργό μιας εικόνας ή πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων στα μεταδεδομένα, αλλά αξίζει πάντα να ελέγχετε.

5 τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα 15 τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα 1

3. Αναζητήστε ένα υδατογράφημα

Ορισμένοι φωτογράφοι και δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου θα υδατογραφήσουν τις εικόνες τους για να εμποδίσουν άλλους να τις χρησιμοποιήσουν. Εάν η εικόνα που κατεβάσατε έχει υδατογράφημα, προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και κανονικά θα μπορείτε να δείτε το όνομα ή τα στοιχεία του δημιουργού. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για να μάθετε εάν μπορείτε να αγοράσετε άδεια χρήσης της εικόνας στο περιεχόμενό σας.

Σημείωση: Υπάρχουν προγράμματα εκεί έξω που έχουν σχεδιαστεί για την αφαίρεση υδατογραφημάτων από εικόνες, αλλά θα παραβιάσετε τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων εάν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο λογισμικού για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το υδατογράφημα κάποιου άλλου. Επικοινωνήστε πάντα με τον δημιουργό της εικόνας ή, εάν έχετε αμφιβολίες, βρείτε άλλη εικόνα για χρήση.

4. Χρησιμοποιήστε την αντίστροφη αναζήτηση εικόνων

Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν έχει λειτουργήσει για εσάς και δεν είστε ακόμα πιο κοντά στο να μάθετε ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για την εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, γιατί να μην δοκιμάσετε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων; Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την Αντίστροφη Αναζήτηση εικόνων Google είτε την παρόμοια οπτική αναζήτηση που είναι διαθέσιμη στο Bing.

Χρήση Αντίστροφης Αναζήτησης Εικόνων Google

  1. Ανοιξε Αναζήτηση εικόνων Google στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
  2. Κάντε κλικ στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ και, στη συνέχεια, σύρετε την εικόνα σας στο παράθυρο, ανεβάστε ένα αρχείο από τη συσκευή σας ή αντιγράψτε/επικολλήστε τη διεύθυνση URL της εικόνας για να την αναζητήσετε.
  3. Η Αναζήτηση εικόνων Google θα εμφανίσει αποτελέσματα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ποιος δημιούργησε την εικόνα και ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτήν.
  4. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων για να δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα.
5 τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματική ιδιοκτησία εικόνα 2

Χρήση του Bing Visual Search

Το Bing Visual Search είναι παρόμοιο με το Google Reverse Image Search. Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε μια εικόνα για πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων:

  1. Ανοιξε Bing Visual Search στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
  2. Μπορείτε να σύρετε και να αποθέσετε την εικόνα σας, να ανεβάσετε ένα αρχείο από τη συσκευή σας επιλέγοντας Ξεφυλλίζωαντιγράψτε και επικολλήστε τη διεύθυνση URL της εικόνας, τραβήξτε μια φωτογραφία ή αναζητήστε μια εικόνα στο διαδίκτυο.
5 τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα εικόνας 3

Αν και η Αντίστροφη Αναζήτηση εικόνων και η Οπτική Αναζήτηση του Bing είναι αρκετά καλοί στο να ανακαλύπτουν ποιος δημιούργησε μια εικόνα, αυτά τα εργαλεία δεν είναι αλάνθαστα και αν δεν λειτουργούν, μένει ένα πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

5. Ελέγξτε τη βάση δεδομένων του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ

Εάν έχετε εξαντλήσει όλες τις άλλες μεθόδους παραπάνω και δεν είστε ακόμα πιο κοντά στο να μάθετε εάν μια εικόνα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ελέγξετε το Βάση δεδομένων του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί να γνωρίζετε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την εικόνα για να το κάνετε αυτό, όπως τον τίτλο της εικόνας ή το όνομα του φωτογράφου.

5 τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματική ιδιοκτησία 4

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όλες οι εικόνες προστατεύονται αυτόματα από τη στιγμή της δημιουργίας, αλλά ορισμένοι δημιουργοί ενδέχεται να κάνουν ένα επιπλέον βήμα και να καταχωρήσουν το έργο τους στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, καθώς αυτό τους παρέχει προστασία σε περίπτωση που κάποιος κλέψει την εικόνα τους. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την εικόνα που ψάχνετε εδώ, ενδέχεται να μην έχει καταχωρηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα. Θα πρέπει ακόμα να μάθετε ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για την εικόνα και να επικοινωνήσετε μαζί τους για άδεια χρήσης — ή απλώς να επιλέξετε άλλη εικόνα.

Ελέγχετε πάντα μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα πριν τη χρησιμοποιήσετε!

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε μια εικόνα για πνευματικά δικαιώματα, ανάλογα με το αν είναι υδατογραφημένη, έχει μεταδεδομένα ή έχει καταχωρηθεί στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ. Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι το εξής: Πρέπει πάντα να λαμβάνετε άδεια από όποιον κατέχει την εικόνα για να τη χρησιμοποιήσετε στο περιεχόμενό σας, εκτός εάν η άδεια ορίζει διαφορετικά. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν ισχύει για εικόνες που βρίσκονται σε δωρεάν ιστότοπους όπως το Unsplash, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα εικόνες και θα πρέπει να πιστώσετε τον δημιουργό. Πριν πάτε, γιατί να μην ελέγξετε έξω πώς να προστατεύσετε το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο YouTube και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;

Διαβάστε επίσης :Πώς να κάνετε μια δωρεάν αντίστροφη αναζήτηση τηλεφώνου με όνομα

Πώς να εγγράψετε σε LG Smart TV

Ισίδωρος
Ισίδωρος
Άρθρα: 5442