Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στο Photoshop

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στο Photoshop

Εάν έχετε βρει ποτέ τον εαυτό σας να κοιτάζει τον καμβά σας στο Photoshop, να προσπαθεί να βάλει αυτές τις περίπλοκες λεπτομέρειες σωστά, ή να κάνετε μεγέθυνση τόσο κοντά ώστε να μπορείτε πρακτικά να δείτε μεμονωμένα pixel, είστε στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε πώς να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση στο Photoshop, βοηθώντας σας να κατακτήσετε αυτή τη θεμελιώδη δεξιότητα που είναι το κλειδί για την ακριβή επεξεργασία εικόνας στο Photoshop.

Αλλά υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για μεγέθυνση ή σμίκρυνση στο Photoshop. Θα πρέπει να επιλέξετε την επιλογή ζουμ που θα ταιριάζει καλύτερα στη ροή εργασίας σας.

1. Το εργαλείο ζουμ

Η χρήση του εργαλείου ζουμ είναι ο προεπιλεγμένος τρόπος μεγέθυνσης και σμίκρυνσης στο Adobe Photoshop. Θα πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού κοντά στο κάτω μέρος της εργαλειοθήκης στην αριστερή πλευρά της οθόνης του Photoshop.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 2

Όταν επιλέγετε το εργαλείο ζουμ, ο κέρσορας μετατρέπεται σε μεγεθυντικό φακό με σύμβολο +. Χρησιμοποιήστε το για να κάνετε κλικ οπουδήποτε στην εικόνα σας για μεγέθυνση. Εάν θέλετε να κάνετε σμίκρυνση, απλώς κρατήστε πατημένο το Alt κλειδί (Windows) ή Επιλογή (Mac) στο πληκτρολόγιό σας και κάντε κλικ στην εικόνα. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το σύμβολο συν στο εσωτερικό του δρομέα σας άλλαξε σε σύμβολο μείον.

Η συντόμευση πληκτρολογίου για την ενεργοποίηση του εικονιδίου του μεγεθυντικού φακού είναι το γράμμα Ζ στο πληκτρολόγιό σας.

Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ στην εικόνα κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μεγέθυνση ή σμίκρυνση. Υπάρχει ένα Κινούμενο ζουμ επιλογή που μετατρέπει τη μεγέθυνση ή τη σμίκρυνση σε συνεχή λειτουργία. Αλλά πρώτα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Δείτε πώς:

 1. Παω σε Επεξεργασία στη γραμμή μενού στην επάνω κορδέλα.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 3
 1. Αιωρούνται πάνω Προτιμήσεις στο αναπτυσσόμενο μενού και επιλέξτε Εργαλεία από το υπομενού που θα εμφανιστεί.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 4
 1. Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο Κινούμενο ζουμ.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα Photoshop 5

Τώρα, δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ για να μεγεθύνετε την εικόνα σας κάθε φορά. Απλώς κάντε κλικ μία φορά και κρατήστε πατημένο μέχρι να φτάσετε το ποσοστό μεγέθυνσης που χρειάζεστε. Ωστόσο, δεν θα υποστηρίζουν όλες οι κάρτες γραφικών τη δυνατότητα Animated Zoom. Ελέγξτε εάν η κάρτα γραφικών του υπολογιστή σας είναι συμβατή με την έκδοση του Photoshop που χρησιμοποιείτε.

Ένας άλλος τρόπος για να παραλείψετε να κάνετε κλικ κάθε φορά για μεγέθυνση ή μείωση του μεγέθους της εικόνας στην οθόνη του Photoshop είναι να ενεργοποιήσετε το Scrubby Zoom επιλογή στη γραμμή επιλογών του Εργαλείου Ζουμ στο επάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την κορδέλα. Αυτές οι επιλογές θα είναι διαθέσιμες μόνο όταν είναι ενεργό το Εργαλείο ζουμ. Απλώς κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου δίπλα Scrubby Zoom για μεγέθυνση και σμίκρυνση κρατώντας το ποντίκι και σύροντάς το δεξιά ή αριστερά.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 6

2. Χρήση της συντόμευσης πληκτρολογίου

Η χρήση των συντομεύσεων πληκτρολογίου του Photoshop είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για μεγέθυνση ή σμίκρυνση στην εικόνα ή τον καμβά σας. Τύπος CTRL και + (Windows) ή Εντολή και + (Mac) για μεγέθυνση. Εάν θέλετε να κάνετε σμίκρυνση, πατήστε CTRL και ή Εντολή και.

Αν χτυπήσεις CTRL + 0 ή Εντολή + 0 στο πληκτρολόγιό σας, η εικόνα σας θα χωρέσει αυτόματα στην οθόνη, είτε σημαίνει μεγέθυνση είτε σμίκρυνση.

3. Ζουμ με τον τροχό κύλισης στο ποντίκι σας

Ένας άλλος γρήγορος τρόπος μεγέθυνσης και σμίκρυνσης είναι η χρήση του τροχού κύλισης στο ποντίκι σας. Για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα, θα πρέπει:

 1. Παω σε Επεξεργασία στην κορδέλα.
 2. Αιωρούνται πάνω Προτιμήσεις και επιλέξτε Εργαλεία στο υπομενού.
 3. Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου δίπλα Ζουμ με τροχό κύλισης.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 7

4. Scrubby Zoom With the Move Tool

Εάν χρησιμοποιείτε το εργαλείο Μετακίνηση και πρέπει να αποκτήσετε γρήγορη πρόσβαση στο Ζουμ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Scrubby Zoom χαρακτηριστικό.

Επιλέξτε το εργαλείο μετακίνησης από την αριστερή εργαλειοθήκη του κύριου παραθύρου του Photoshop. Εναλλακτικά, χτυπήστε το V στο πληκτρολόγιό σας για πρόσβαση σε αυτό.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 8

Ενώ το εργαλείο Μετακίνηση είναι ενεργό, μπορείτε να κρατήσετε πατημένο Spacebar + CTRL (Windows) ή Spacebar + Εντολή (macOS), μετά κάντε κλικ και σύρετε την εικόνα για μεγέθυνση ή σμίκρυνση. Η μεταφορά προς τα δεξιά μεγεθύνει, ενώ η μεταφορά προς τα αριστερά μεγεθύνει την εικόνα ή τον καμβά.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να αλλάξετε το εργαλείο Μετακίνηση σε εργαλείο ζουμ, ειδικά αν γνωρίζετε ότι θα πρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο συχνά.

6. Η προβολή ζουμ 100%.

Κάθε φορά που θέλετε να έχετε την πιο ακριβή προβολή μιας εικόνας, θα πρέπει να την βλέπετε με ζουμ 100%. Αυτό συμβαίνει επειδή, στο 100%, ένα εικονοστοιχείο οθόνης θα εμφανίζει ένα εικονοστοιχείο εικόνας. Για να μεταβείτε γρήγορα στην προβολή 100%, μπορείτε να το επιλέξετε από το μενού Προβολή στην κορδέλα. Απλώς επιλέξτε την επιλογή 100% από το αναπτυσσόμενο μενού.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 9

Εάν θέλετε έναν γρήγορο τρόπο για να μεταβείτε στην προβολή 100%, μπορείτε να το κάνετε με τη συντόμευση πληκτρολογίου. Απλά πατήστε CTRL + 1 σε Windows ή Εντολή + 1 στο macOS.

Η προβολή μιας εικόνας στο 100% είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε την πιο ακριβή προβολή. Θα μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες στην εικόνα. Φυσικά, μπορείτε να μεγεθύνετε ακόμη και το 100%, αλλά δεν θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες επειδή η εικόνα θα είναι πολύ pixel.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 10

Η προβολή μιας εικόνας ή μιας εικόνας στο 100% είναι ιδιαίτερα σημαντική αν την ευκρίνεις. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε εύκολα πότε τα εφέ ευκρίνειας επηρεάζουν τις λεπτομέρειες της εικόνας.

7. Πίνακας πλοήγησης

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον Πίνακα πλοήγησης για μεγέθυνση ή σμίκρυνση της εικόνας ή του καμβά σας στο Photoshop. Θα βρείτε τον Πίνακα πλοήγησης στη δεξιά πλευρά της οθόνης του Photoshop επιλέγοντας το εικονίδιο που μοιάζει με τιμόνι πλοίου.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 11

Εάν δεν βλέπετε τον Πίνακα πλοήγησης στο μενού της δεξιάς πλευράς, θα πρέπει να τον ενεργοποιήσετε. Δείτε πώς:

 1. μεταβείτε στο Παράθυρο επιλογή στην κορδέλα.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 12
 1. Επιλέγω Πλοηγός από το αναπτυσσόμενο μενού.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 13

Μόλις μπείτε στον Πίνακα πλοήγησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο των μεγάλων βουνών για μεγέθυνση και στα μικρά για σμίκρυνση. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ και να σύρετε το ρυθμιστικό ανάμεσα στα εικονίδια του βουνού για μεγέθυνση και σμίκρυνση.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 14

Πώς να περιηγηθείτε στην εικόνα ενώ χρησιμοποιείτε το εργαλείο ζουμ

Όταν κάνετε μεγέθυνση σε μια εικόνα, θα παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να τη δείτε όλη ταυτόχρονα. Εκεί είναι χρήσιμο το panning και η κύλιση της εικόνας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πλοηγηθείτε στην μεγεθυμένη εικόνα σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιες επιλογές έχετε και πώς να τις χρησιμοποιήσετε.

Το εργαλείο χειρός

Το εργαλείο χειρός Photoshop χρησιμοποιείται συνήθως για τη μετατόπιση της εικόνας από τη μια περιοχή στην άλλη. Το εργαλείο χειρός βρίσκεται στη γραμμή εργαλείων ακριβώς πάνω από το Εργαλείο ζουμ.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 15

Μόλις ενεργοποιηθεί το Εργαλείο χειρός, ο κέρσορας θα μετατραπεί σε εικονίδιο χεριού. Για να τραβήξετε την εικόνα απλά κάντε κλικ σε αυτήν και κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού, σύρετε την εικόνα γύρω. Αυτό θα σας επιτρέψει να επιθεωρήσετε διαφορετικές περιοχές της φωτογραφίας με μεγέθυνση. Για να φύγετε, χρειάζεται μόνο να αφήσετε το κουμπί του ποντικιού.

Αν και το Εργαλείο χειρός είναι εύκολα προσβάσιμο από τη γραμμή εργαλείων στην αριστερή πλευρά της οθόνης του Photoshop, η εναλλαγή μεταξύ του εργαλείου Ζουμ και του εργαλείου χειρός μπορεί να γίνει ενοχλητική. Αντίθετα, υπάρχει ένας πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε προσωρινή πρόσβαση στο Εργαλείο χειρός ενώ το Εργαλείο ζουμ είναι ενεργό. Απλώς πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο διαστήματος στο πληκτρολόγιό σας. Αυτό θα μετατρέψει τον κέρσορα σας σε ένα χέρι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετακινήσετε την μεγεθυσμένη εικόνα σας.

Μετατόπιση κίνησης

Το Flick Panning δεν είναι ένα χαρακτηριστικό από μόνο του. Μπορείτε να το παρατηρήσετε ως μέρος της λειτουργίας Εργαλείο χειρός. Όταν βρίσκεστε στη μέση ενός σύρματος, μπορείτε να αφήσετε το κουμπί του ποντικιού και να πετάξετε την εικόνα σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θα συνεχίσει να κινείται και σταδιακά θα σταματήσει. Αλλά μπορείτε επίσης να το σταματήσετε χειροκίνητα κάνοντας ξανά κλικ στην εικόνα.

Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το Flick Panning στο Photoshop σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

 1. μεταβείτε στο Επεξεργασία επιλογή στην κορδέλα και τοποθετήστε το ποντίκι σας πάνω Προτιμήσεις.
 2. Επιλέγω Εργαλεία από το υπομενού.
 3. Ενεργοποιήστε το Flick Panning επιλέγοντας το αντίστοιχο πλαίσιο και κάνοντας κλικ στο Εντάξει κουμπί για να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου.
Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 16

Μετατόπιση με τις γραμμές κύλισης

Όταν κάνετε μεγέθυνση σε μια εικόνα, θα παρατηρήσετε μια γραμμή κύλισης στη δεξιά πλευρά. Χρησιμοποιήστε το για πανοραμική λήψη πάνω ή κάτω.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 17

Υπάρχει μια άλλη γραμμή κύλισης στο κάτω άκρο του παραθύρου του Photoshop. Χρησιμοποιήστε το για κύλιση αριστερά ή δεξιά.

Πώς να κάνετε ζουμ (μέσα και σμίκρυνση) στην εικόνα του Photoshop 18

Πανοραμική λήψη με τον τροχό του ποντικιού

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον τροχό κύλισης του ποντικιού για να μετακινήσετε τη μεγεθυμένη εικόνα προς τα πάνω, προς τα κάτω ή προς τα πλάγια. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο χειρός όταν κάνετε πανοραμική λήψη με τον τροχό κύλισης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα πολλά εργαλεία του Photoshop.

Η κύλιση του τροχού προς τα πάνω μετακινεί την εικόνα προς τα πάνω. Η κύλισή του προς τα κάτω μετακινεί την εικόνα προς τα κάτω. Αλλά αν θέλετε να μετακινήσετε προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, πρέπει να κρατήσετε το CTRL κλειδί στα Windows ή το Εντολή Πλήκτρο σε πληκτρολόγια Mac. Ενώ κρατάτε πατημένο το CTRL ή το Command, μετακινήστε τον τροχό προς τα πάνω για να μετακινήσετε την εικόνα προς τα αριστερά και κάντε κύλιση προς τα κάτω για να μετακινήσετε την εικόνα προς τα δεξιά.

Εάν χρειάζεται να κάνετε εναλλαγή μεταξύ μετατόπισης και ζουμ με τον τροχό κύλισης του ποντικιού, μπορείτε να το κάνετε απλώς αλλάζοντας τα κουμπιά του πληκτρολογίου που κρατάτε. Χρησιμοποιήστε το Alt ή Επιλογή πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας για μεγέθυνση και σμίκρυνση και CTRL ή Εντολή για να μετατοπίσετε την εικόνα.

Και τέλος! Τώρα γνωρίζετε όλα τα βασικά στοιχεία της μεγέθυνσης και της σμίκρυνσης στο Photoshop και μπορείτε να πλοηγηθείτε πιο γρήγορα με τα εργαλεία μετατόπισης. Το Photoshop είναι ένα πολύπλοκο εργαλείο με λίγη καμπύλη εκμάθησης, οπότε αρχίστε να συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε συντομεύσεις πληκτρολογίου ή συνδυασμούς κύλισης πλήκτρων + ποντικιού για να επιταχύνετε τη ροή εργασίας σας.

Διαβάστε επίσης :Πώς να κάνετε ένα εφέ μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης στο Adobe Premiere

13 Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Photoshop για Android

καλύτερες εφαρμογές screenshots με κύλιση στο Android(

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4892

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *