Η Telegram, η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μοιράζεται πλέον τις διευθύνσεις IP και τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών, εάν λάβει νόμιμο αίτημα από τις αρχές, κάτι που σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική απορρήτου της.
«Εάν η Telegram λάβει έγκυρη εντολή από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές που επιβεβαιώνει ότι είστε ύποπτος σε υπόθεση που αφορά εγκληματικές δραστηριότητες και παραβιάζει τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του Telegram, θα πραγματοποιήσουμε νομική ανάλυση του αιτήματος και ενδέχεται να αποκαλύψουμε τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου σας στις αρμόδιες αρχές», αναφέρεται στην ενημερωμένη Πολιτική Απορρήτου της εταιρείας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης :Τρόπος εξαγωγής του ιστορικού συνομιλίας του Telegram (Όλες οι μέθοδοι)
Το private internet access PIA -VPN- Eχει τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα 2 χρόνια+ 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα
«Εάν κοινοποιηθούν δεδομένα, θα συμπεριληφθούν σε μια τριμηνιαία έκθεση διαφάνειας, η οποία θα δημοσιεύεται στη διεύθυνση: https://t.me/transparency.»
Η τελευταία αυτή αλλαγή ακολουθεί τη σύλληψη του Pavel Durov, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, από τις αρχές στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, λόγω της φερόμενης άρνησής του να συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με τη χρήση της πλατφόρμας για παράνομες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η διανομή υλικού παιδικής εκμετάλλευσης.
Σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram τη Δευτέρα, ο Durov δήλωσε ότι η εταιρεία προχωρά στις αλλαγές για να αποτρέψει την κατάχρηση της Αναζήτησης Telegram από εγκληματίες. Πρόσθεσε ότι η Αναζήτηση προορίζεται για την εύρεση φίλων και την ανακάλυψη ειδήσεων, αλλά «κακόβουλοι χρήστες» την εκμεταλλεύονται για την προώθηση παράνομων αγαθών.
Για να εφαρμόσει κάποιου είδους μετριοπάθεια στο περιεχόμενο, ο Durov ανέφερε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μια ειδική ομάδα συντονιστών τις τελευταίες εβδομάδες, με σκοπό την αφαίρεση «προβληματικού περιεχομένου» από τα αποτελέσματα της Αναζήτησης, ώστε να γίνει πολύ πιο ασφαλής. Αν οι χρήστες εξακολουθούν να συναντούν μη ασφαλές ή παράνομο περιεχόμενο, ο Durov ζήτησε να το αναφέρουν στην ομάδα, ώστε να καταργηθεί.
«Δεν θα αφήσουμε κακόβουλους χρήστες να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της πλατφόρμας μας, η οποία εξυπηρετεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες», πρόσθεσε ο Durov.
Προηγουμένως, η επιβολή του νόμου από την Telegram ίσχυε μόνο για υπόπτους τρομοκρατίας. Η εφαρμογή δήλωνε ότι θα αποκάλυπτε τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη στις αρμόδιες αρχές μόνο αν υπήρχε δικαστική απόφαση που επιβεβαίωνε υποψίες για τρομοκρατική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια για το πόσες πληροφορίες θα αποκαλυφθούν στις αρχές επιβολής του νόμου ή πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τη δημοτικότητα της πλατφόρμας. Παρά την ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου, η Telegram υποστηρίζει ότι δεν μοιράζεται μηνύματα χρηστών με τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, και προσφέρει ισχυρές λειτουργίες, όπως εξαφανιζόμενα μηνύματα και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, για την προστασία των δεδομένων των χρηστών.