Waze εναντίον Google Maps: Ποιος είναι καλύτερος?

Οι Χάρτες Google και το Waze είναι δύο από τις μεγαλύτερες εφαρμογές πλοήγησης και οι δύο είναι πολύ παρόμοιες – ίσως επειδή ανήκουν και οι δύο στην Google. Ωστόσο, παρά τις ομοιότητές τους, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ τους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια εφαρμογή πλοήγησης είναι καλύτερη για εσάς.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τις κύριες διαφορές μεταξύ Waze και Χαρτών Google, καθώς και πού υπερέχει κάθε εφαρμογή. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, θα μάθετε ακριβώς ποια εφαρμογή πλοήγησης ταιριάζει στις ανάγκες και το στυλ οδήγησης σας.

Σε τι είναι διαθέσιμοι το Waze και οι Χάρτες Google;

Τόσο οι Χάρτες Google όσο και το Waze είναι διαθέσιμα σε Android και iOS. Είναι επίσης και τα δύο συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto. Έτσι, ανεξάρτητα από τη συσκευή ή το αυτοκίνητό σας, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Οι Χάρτες Google και το Waze είναι επίσης διαθέσιμα μέσω του προγράμματος περιήγησης για τον προγραμματισμό διαδρομών και μπορούν να στείλουν αυτές τις διαδρομές απευθείας στο τηλέφωνό σας.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να διορθώσετε ότι οι Χάρτες Google δεν λειτουργούν σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας

Πώς να διορθώσετε τους Χάρτες Google που δεν λειτουργούν στο Android

Πώς σχεδιάζουν το Waze και οι Χάρτες Google τη διαδρομή σας;

Οι Χάρτες Google και το Waze είναι και οι δύο αξιόπιστες εφαρμογές πλοήγησης και θα σας μεταφέρουν εύκολα στον προορισμό σας. Ωστόσο, το κάνουν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους και αυτές οι αποχρώσεις μπορούν να αλλάξουν ποιες διαδρομές παίρνετε. Το αν προτιμάτε το ένα ή το άλλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στυλ οδήγησης σας.

Οι Χάρτες Google έχουν πολλές επιλογές που μπορούν να αλλάξουν τη διαδρομή που σας δίνουν. Από προεπιλογή, θα σας στείλει τον πιο γρήγορο τρόπο και θα αλλάξει τη διαδρομή μόνο εάν η κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα κακή ή εάν οι κίνδυνοι εμποδίσουν το δρόμο. Ωστόσο, είναι αρκετά προσαρμόσιμο με ρυθμίσεις που σας επιτρέπουν να προσθέσετε συνθήκες όπως η αποφυγή διοδίων και αυτοκινητοδρόμων.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τους Χάρτες Google να σας μεταφέρουν στην πιο οικονομική διαδρομή. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι Χάρτες Google μπορούν να υπολογίσουν την απόδοση καυσίμου με βάση τους τοπικούς μέσους όρους και να σας βοηθήσουν να είστε πιο φιλικός προς τον άνθρακα οδηγός.

Από την άλλη πλευρά, ο Waze φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την ETA. Οι χρήστες του Waze σημειώνουν ότι είναι πολύ πιο επιθετικό στην αποφυγή της κυκλοφορίας. Συχνά, το Waze σας στέλνει σε παράπλευρους δρόμους ή «περίεργες» διαδρομές για να αποφύγετε τη χρονοβόρα κίνηση, εστιάζοντας στην ETA πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Ίσως εξαιτίας αυτού, το Waze διαθέτει επίσης ορισμένες προσαρμόσιμες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος να αποφύγει μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή δύσκολες διασταυρώσεις. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο ανάλογα με την τοποθεσία σας, καθώς το Waze είναι γνωστό ότι λέει στους ανθρώπους να ακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι εάν δεν υπάρχει κίνηση ή περιορισμένα δεδομένα, και οι δύο εφαρμογές είναι πιθανό να σας στείλουν στην ακριβή διαδρομή.

Waze εναντίον Google Maps: Ευελιξία

Εάν οδηγείτε με δημόσια μέσα μεταφοράς, περπατάτε ή χρησιμοποιείτε ποδήλατο, οι Χάρτες Google είναι η μόνη σας επιλογή από τα δύο.

Οι Χάρτες Google διαθέτουν ένα πλήρες ρεπερτόριο με χρονοδιαγράμματα και χάρτες των μέσων μαζικής μεταφοράς για δεκάδες χώρες. Μπορεί επίσης να συνδυάσει τους τύπους μεταφοράς απρόσκοπτα. Εάν πρέπει να πάρετε το λεωφορείο για τη δουλειά, αλλά υπάρχει κάποιο περπάτημα μεταξύ των υπηρεσιών – αυτό δεν είναι κανένα πρόβλημα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι Χάρτες Google μπορούν να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με ενοικιάσεις ποδηλάτων και ηλεκτρονικών σκούτερ και ορισμένες υπηρεσίες κοινής χρήσης βόλτας , ανάλογα με την τοποθεσία.

Αντίθετα, το Waze προσφέρει υποστήριξη μόνο για τρεις τύπους οχημάτων: ιδιωτικό αυτοκίνητο, ταξί ή μοτοσικλέτα. Έτσι, όσον αφορά την ευελιξία, οι Χάρτες Google είναι ο ξεκάθαρος νικητής.

Σχεδίαση εφαρμογών

Οι Χάρτες Google και το Waze έχουν αρκετά διαφορετικές διεπαφές και σχέδια. Οι διαφορές τους αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς σκοπούς τους – Το Waze έχει σχεδιαστεί για να σας μεταφέρει στην τοποθεσία σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενώ οι Χάρτες Google έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Οι Χάρτες Google έχουν την εμφάνιση ενός παραδοσιακού GPS. Διαθέτει απλοποιημένη δισδιάστατη προβολή, δορυφορική προβολή ή προβολή εδάφους και το καθένα μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει διάφορες λεπτομέρειες χάρτη. Αντίθετα, το Waze είναι πολύ πιο μινιμαλιστικό και ελαφρώς καρτουνίστικο.

Και οι δύο εφαρμογές εμφανίζουν δεδομένα χάρτη με παρόμοιο τρόπο. Καθώς κάνετε μεγέθυνση, εμφανίζονται περισσότερα δεδομένα (όπως ονόματα δρόμων, ονόματα τοποθεσιών και μικρότεροι δρόμοι). Και οι δύο εφαρμογές εμφανίζουν επίσης μια πυξίδα και μπορούν να εμφανίσουν ένα ταχύμετρο.

Επιπλέον, τόσο οι Χάρτες Google όσο και το Waze μοιάζουν πολύ κατά την πλοήγηση. Και οι δύο ελαχιστοποιούν τις πληροφορίες στην οθόνη και δείχνουν την τοποθεσία σας, τα δεδομένα κυκλοφορίας, τα όρια ταχύτητας και τους κινδύνους στο δρόμο. Είναι ενδιαφέρον ότι από προεπιλογή, το Waze εμφανίζει επίσης άλλους κοντινούς χρήστες του Waze ως μικρά emoticon. Αυτό είναι ένα χαριτωμένο άγγιγμα, αλλά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό περιττό.

Waze εναντίον Google Maps: Ποια έχει χειρότερη διαφήμιση;

Οι Χάρτες Google και το Waze εμφανίζουν διαφημίσεις και περιεχόμενο επί πληρωμή εντός εφαρμογής. Η διαφορά είναι στο πώς τα εμφανίζουν.

Οι Χάρτες Google εμφανίζουν μερικές μη περιγραφικές διαφημίσεις banner και αυτές εμφανίζονται κυρίως όταν αναζητάτε ή κάνετε κλικ σε μια τοποθεσία. Διαθέτει επίσης επί πληρωμή “Promoted Pins” (που εμφανίζουν το λογότυπο της εταιρείας) και διάφορες άλλες λειτουργίες για να είναι πιο ορατές οι επιχειρήσεις στην εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμόσιμων επαγγελματικών σελίδων.

Οι διαφημίσεις Waze είναι γενικά πολύ πιο επιθετικές. Εμφανίζονται ως μεγάλα πανό όταν σταματήσετε να οδηγείτε και εξαφανίζονται όταν αρχίσετε να κινείστε ξανά. Αυτές οι διαφημίσεις βασίζονται στην τοποθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δείτε περιεχόμενο για κοντινές επιχειρήσεις.

Μερικοί χρήστες παραπονιούνται ότι οι διαφημίσεις του Waze εμφανίζονται κατά την οδήγηση και ότι πρέπει να τις σύρουν μακριά για να δουν την επόμενη στροφή τους, η οποία ενοχλεί και αποσπά την προσοχή του οδηγού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα σφάλμα και δεν θα πρέπει να ισχύει για τους περισσότερους χρήστες.

Είναι καλύτεροι οι Χάρτες Google ή το Waze στην εύρεση τοποθεσιών;

Τόσο οι Χάρτες Google όσο και το Waze είναι εξίσου καλοί στο να βρίσκουν αυτό που ψάχνετε χρησιμοποιώντας τη γραμμή αναζήτησής τους. Και τα δύο θα εμφανίζουν τις πλησιέστερες τοποθεσίες ενός συγκεκριμένου τύπου, αλλά το Waze έχει λιγότερες επιλογές και εμφανίζει τις τοποθεσίες μόνο αφού ρωτήσετε. Οι Χάρτες Google εμφανίζουν συνεχώς όλες τις κοντινές τοποθεσίες και έχουν πολύ περισσότερες κατηγορίες για να διαλέξετε, διευκολύνοντας την εύρεση αυτού που ψάχνετε.

Το Waze, με τον πολύ πιο απλό σχεδιασμό του, εμφανίζει συχνά λιγότερες πληροφορίες για τοποθεσίες και επιχειρήσεις κοντά σας από τους Χάρτες Google. Όταν επιλέγετε ένα μέρος – ας πούμε το τοπικό σας McDonalds – οι Χάρτες Google θα σας παρέχουν πληροφορίες όπως ώρες λειτουργίας, ιστότοπο, αριθμό τηλεφώνου, κριτικές, πόσο απασχολημένος είναι και πολλά άλλα. Αντίθετα, το Waze δείχνει συχνά μόνο μια σύντομη περιγραφή της επιχείρησης, μια διεύθυνση ιστού ή τίποτα απολύτως.

Οι Χάρτες Google και το Waze διαθέτουν και οι δύο λειτουργίες GPS εκτός σύνδεσης , αν και οι Χάρτες Google έχουν περισσότερες λειτουργίες με αυτό, επιτρέποντάς σας να κατεβάζετε ολόκληρες περιοχές στο τηλέφωνό σας.

Κίνδυνοι κυκλοφορίας και οδών

Οι Χάρτες Google και το Waze εμφανίζουν την κυκλοφορία με παρόμοιο τρόπο. Και οι δύο εμφανίζουν μια κόκκινη ή κίτρινη γραμμή ανάλογα με το επίπεδο επισκεψιμότητας και οι δύο προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές εάν η κίνηση είναι μεγάλη (αν και η Waze θα το κάνει πολύ πιο γρήγορα από την Google). Και οι δύο μπορούν να εμφανίζουν τις ίδιες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων οδικών έργων, ατυχημάτων, συνθηκών και καμερών ταχύτητας. Πολλές από αυτές τις πληροφορίες προέρχονται από αναφορές χρηστών, ειδικά για το Waze.

Όταν πρόκειται για την εμφάνιση των κινδύνων και άλλων συνθηκών του δρόμου, ο Waze φαίνεται να είναι ο νικητής. Το Waze δείχνει αυτούς τους κινδύνους σε πολύ καθαρά, εύκολα ορατά εικονίδια. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν σχεδιάζετε μια διαδρομή (και αποφεύγετε τις κάμερες ταχύτητας).

Συνοψίζοντας:

Και οι δύο εφαρμογές λαμβάνουν υπόψη την κυκλοφορία, τους κινδύνους (συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων), τις παγίδες της αστυνομίας, τους αποκλεισμένους δρόμους και τις καιρικές συνθήκες, αλλά το Waze τα εμφανίζει με πιο καθαρό τρόπο. Το Waze εστιάζει περισσότερο στο ETA, ενώ οι Χάρτες Google παρέχουν την πιο αποτελεσματική διαδρομή. Το Waze είναι μόνο για αυτοκίνητα/μοτοσικλέτες, ενώ οι Χάρτες Google διαθέτουν λειτουργίες για περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία και μπορούν να τις συνδυάσουν σε μία διαδρομή. Τόσο το Waze όσο και οι Χάρτες Google είναι εξαιρετικοί στην εύρεση τοποθεσιών, αλλά οι Χάρτες Google παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτές. Η διαφήμιση είναι λιγότερο ενοχλητική στους Χάρτες Google από το Waze. Οι Χάρτες Google παρέχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τοποθεσίες και επιχειρήσεις.

Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο: Waze ή Google Maps;

Ανεξάρτητα από αυτές τις δύο εφαρμογές πλοήγησης που χρησιμοποιείτε, θα φτάσετε από το Α στο Β. Οι διαφορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προτίμηση.

Εάν θέλετε να φτάσετε στον προορισμό σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χρησιμοποιείτε μόνο αυτοκίνητο ή μηχανάκι; Χρησιμοποιήστε το Waze. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες τοποθεσίας, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν σας πειράζουν μερικά επιπλέον λεπτά στην κίνηση; Χρησιμοποιήστε τους Χάρτες Google. Αν δεν σας αρέσει κανένα από τα δύο, δείτε μερικές από τις εναλλακτικές !

Ποιο προτιμάς? Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5006

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *