AI computers

Οι υπολογιστές AI είναι εδώ! Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι μπορούν να κάνουν;

Σημαντικά σημεία

  • Οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνουν NPU για την ταχύτερη επεξεργασία εργασιών τεχνητής νοημοσύνης τοπικά, απομακρύνοντας τις παραδοσιακές προδιαγραφές υλικού.
  • Οι NPU σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης εκτελούν παράλληλη επεξεργασία, πολλαπλασιασμούς πινάκων και εκτελούν αποτελεσματικά προεκπαιδευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
  • Οι υπολογιστές AI στοχεύουν να βελτιώσουν τους βοηθούς φωνής, τον προγραμματισμό email, τους βοηθούς γραφής, την επεξεργασία βίντεο και περισσότερες εργασίες τοπικά.

Σκοπεύετε να αγοράσετε νέο φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή; Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης: ένας υπολογιστής με ενσωματωμένη επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να επεξεργάζεται εργασίες τεχνητής νοημοσύνης πιο γρήγορα και, το πιο σημαντικό, τοπικά.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Χρειάζομαι έναν υπολογιστή AΙ;

Είναι μια μεγάλη αλλαγή από τις προδιαγραφές υλικού που γνωρίζουμε εδώ και καιρό, όπως ο έλεγχος της RAM που έχει ένα νέο μηχάνημα ή πόσο γρήγορος είναι ο επεξεργαστής του. Τώρα, οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ για να φέρουν την επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης απευθείας στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας—και όπως και άλλο υλικό, υπάρχουν περισσότεροι από λίγοι κατασκευαστές που ανταγωνίζονται για την προσοχή σας.

Τι είναι ένας υπολογιστής AI;

Ένας υπολογιστής AI είναι ένας υπολογιστής που ενσωματώνει μια μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας (NPU), έναν αποκλειστικό επεξεργαστή AI που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει εργασίες που περιλαμβάνουν νευρικούς υπολογισμούς.

Βασικά, ένας υπολογιστής AI έρχεται με ένα λαμπερό νέο τσιπ που λειτουργεί παράλληλα με την CPU, την GPU, τη RAM και ούτω καθεξής. Ο συνολικός του σκοπός είναι να επιταχύνει τις εργασίες επεξεργασίας AI, να ενεργοποιήσει την τοπική επεξεργασία AI (σκεφτείτε: ChatGPT χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, να εκτελείται στον υπολογιστή σας), να βελτιώσει την αναγνώριση φωνής και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας και πολλά άλλα.

Intel AI PC Slide που περιγράφει τις απαιτήσεις
Πίστωση εικόνας: Intel

Τα περισσότερα εργαλεία AI βασίζονται σε σύννεφο. Όταν χρησιμοποιείτε ChatGPT, Copilot, Claude ή οποιοδήποτε από τα αναρίθμητα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, επικοινωνείτε στο διαδίκτυο. Εισαγάγετε το αίτημά σας, πατάτε αποστολή και τα δεδομένα αποστέλλονται στον διακομιστή του AI που βασίζεται σε σύννεφο. επεξεργάζεται το αίτημα και στέλνει μια απάντηση. Voila, χρησιμοποιείτε AI, αλλά απαιτεί συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης σάς επιτρέπουν να επεξεργάζεστε εργασίες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να στέλνετε δεδομένα μέσω Διαδικτύου, εκτελώντας οποιαδήποτε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τοπικά. Με τον καιρό, οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα προσφέρουν βαθιές ενσωματώσεις σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, επιτρέποντας τον έλεγχο των ρυθμίσεων, των λειτουργιών, της αναζήτησης και άλλων. Οι χρήστες των Windows 11 έχουν ήδη δοκιμάσει τον πρόδρομο αυτών των ενσωματώσεων με το Copilot για Windows 11. Ενώ η έκδοση για επιτραπέζιους υπολογιστές απαιτεί αυτήν τη στιγμή σύνδεση στο Διαδίκτυο, μπορεί να εκτελέσει βασικές εργασίες όπως το άνοιγμα προγραμμάτων, την πραγματοποίηση μικρών τροποποιήσεων στις ρυθμίσεις του συστήματος κ.λπ., και είναι μια μικρή ματιά στο πού κατευθύνονται οι υπολογιστές AI.

Τι κάνει ένα NPU;

Έτσι, ένας υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης έχει τα βασικά του στοιχεία, όπως κάθε άλλος υπολογιστής, αλλά συνοδεύεται επίσης από μια μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας. Η μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας είναι ο εξειδικευμένος επεξεργαστής που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τις εργασίες AI. Ενώ οι GPU είναι ικανές στο χειρισμό ορισμένων εργασιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η δημιουργία και η επεξεργασία εικόνων AI, μια NPU βελτιστοποιείται περαιτέρω για να χειρίζεται την επεξεργασία αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης με γρήγορη ταχύτητα.

Οι NPU έχουν μερικές βασικές λειτουργίες, όπως η εξαιρετική απόδοση στην παράλληλη επεξεργασία και οι πολλαπλασιασμοί πινάκων. Είναι επίσης πολύ αποδοτικά όταν πρόκειται για την εκτέλεση προεκπαιδευμένων μοντέλων AI (όπως το GPT-4 ή το Gemini). Είναι επίσης συνήθως πολύ ενεργειακά αποδοτικά, κάτι που είναι απίστευτο αν λάβετε υπόψη το μέγεθος της επεξεργασίας που πρέπει να χειριστούν, και διαθέτουν επίσης ενσωματώσεις για πλαίσια τεχνητής νοημοσύνης όπως το TensorFlow PyTorch, διευκολύνοντας τη χρήση και την ανάπτυξη.

Η απόδοση NPU μετράται (προς το παρόν) σε TOPS (Tera Operations Per Second). Αυτό μετρά πόσα τρισεκατομμύρια λειτουργιών μπορεί να εκτελέσει η NPU σε ένα δευτερόλεπτο. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα υλικά υπολογιστών, ένα υψηλότερο ποσοστό υποδηλώνει καλύτερη απόδοση.

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2023, τα τσιπ Meteor Lake της Intel με δυνατότητα AI κυκλοφόρησαν με 10 TOPS. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου στο Computex 2024, η Intel αποκάλυψε τα νέα της τσιπ Lunar Lake, εξοπλισμένα με NPU ικανά έως και 48 TOPS.

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον με νέο υλικό τεχνητής νοημοσύνης που λανσάρεται συχνά, αναμένετε αυτά τα στοιχεία να αυξάνονται σημαντικά με κάθε γενιά.

Τι κάνει ένας υπολογιστής AI;

Με όλα αυτά, ο κύριος στόχος ενός NPU είναι να κάνει τοπική τεχνητή νοημοσύνη, να μειώσει τον χρόνο επεξεργασίας και να επικεντρωθεί σε τοπικές εργασίες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να περιμένετε:

  • Καλύτεροι βοηθοί που ενεργοποιούνται με φωνή, με βαθύτερη ενσωμάτωση στον υπολογιστή σας
  • Αυτοματοποιημένος προγραμματισμός από λογαριασμούς email
  • Βοηθοί γραφής και γραμματικής στη συσκευή χωρίς συνδρομές
  • Βελτιωμένα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο και φωτογραφιών
  • Γενική βοήθεια για τη δημιουργία περιεχομένου
  • Αυτοματοποίηση εργασιών

Αυτό είναι απλώς ένα απόσπασμα, αλλά σας δίνει μια ιδέα για το πώς ένας υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να βοηθά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τι είναι ένας υπολογιστής Copilot+;

Μεταξύ όλων των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης, η Microsoft παρουσίασε ένα νέο πρότυπο υπολογιστή και φορητού υπολογιστή: Copilot+. Διατηρώντας την επωνυμία Copilot που χρησιμοποιεί σε όλα τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της, ένας υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής Copilot+ ενσωματώνει την τοπική τεχνητή νοημοσύνη μέσω μιας NPU. Βασικά, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Copilot χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο, φέρνοντας τοπικό AI στον φορητό υπολογιστή ή τον υπολογιστή σας.

Τώρα, κανένας φορητός υπολογιστής ή υπολογιστής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μηχάνημα Microsoft Copilot+. Οι (τρέχουσες!) προδιαγραφές της Microsoft απαιτούν NPU ικανό τουλάχιστον 40 TOPS, τουλάχιστον 16 GB RAM και τουλάχιστον 256 GB αποθηκευτικό χώρο. Ω, και μην ξεχνάτε το κλειδί Copilot.

Αυτές οι προδιαγραφές αποτελούν μέρος του γιατί τα τσιπ Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι τόσο περιζήτητα—τροφοδοτούν την πρώτη γενιά του προτύπου Copilot+ της Microsoft.

Το αν χρειάζεστε ακόμα έναν υπολογιστή AI εξαρτάται κυρίως από εσάς. Εάν αναβαθμίζετε το υλικό σας ούτως ή άλλως, αξίζει τον κόπο να έχετε στο μυαλό σας πιθανές δυνατότητες AI και επεξεργασία. Εάν είστε πραγματικά στην τεχνητή νοημοσύνη και θέλετε να είστε στην αιχμή, κάντε το.

Αλλά αν δεν σας απασχολεί κανένα AI (ή είστε ευχαριστημένοι χρησιμοποιώντας τα διαδικτυακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στο cloud ως έχουν), θα πρότεινα να περιμένετε να αναπτυχθούν λίγο περισσότερο οι υπολογιστές και οι φορητοί υπολογιστές AI. Όπως αναφέρθηκε, το υλικό κινείται γρήγορα και με την Intel, την AMD, την Qualcomm, την Apple και τη Nvidia να κερδίζουν όλα, δεν θα αργήσει να δούμε ακόμα καλύτερους υπολογιστές AI.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *