5 Συμβουλές για να παραμείνετε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο

5 Συμβουλές για να παραμείνετε ανώνυμοι στο Διαδίκτυο

Με τον όγκο των διαρροών δεδομένων, το doxxing (τη δημόσια κοινή χρήση ιδιωτικών πληροφοριών) και τα γενικά ζητήματα απορρήτου που μπορεί να προκύψουν κατά τη χρήση του Διαδικτύου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή.

Συνήθως, οι άνθρωποι μοιράζονται άνετα κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως το όνομα ή την ηλικία τους ή από πού προέρχονται. Ωστόσο, εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα εντελώς ανώνυμο προφίλ ενώ είστε συνδεδεμένοι, αυτό είναι εξίσου δυνατό.

Ακόμα κι αν έχετε κοινοποιήσει στο παρελθόν πληροφορίες για τον εαυτό σας δημόσια, υπάρχουν τρόποι να τις αφαιρέσετε. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να διαγραφούν. Εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε χαμηλό προφίλ και να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να μάθουν οι άνθρωποι ποιοι είστε. Οι συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουν πώς να αφαιρέσετε δημόσιες πληροφορίες, να διατηρήσετε την ταυτότητά σας ανώνυμη και να αποτρέψετε ιστότοπους, προγράμματα ή άτομα από τη συλλογή των δεδομένων σας.

Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης Ιστού στα Windows 11 ή 10(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

1. Μειώστε την διαδικτυακή σας παρουσία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες αποτελούν θησαυρό προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, τόσο για ιδιωτικές εταιρείες όσο και για άτομα με κακόβουλη πρόθεση. Έχετε μερικές επιλογές όταν πρόκειται να μειώσετε την παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρώτο είναι να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε όλους τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να είναι πλατφόρμες όπως το Facebook Twitter και Instagram, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Snapchat, ιστότοποι ιστολογίων ή ακόμα και λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Τα 5 κορυφαία επιχειρηματικά οφέλη του μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα με όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας που ενδέχεται να αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες και να διαβάσετε τον καθένα για να τους διαγράψετε ή να τους απενεργοποιήσετε. Εάν θέλετε να διαγράψετε τους λογαριασμούς email σας αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να λαμβάνετε email, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερες ανώνυμες υπηρεσίες όπως π.χ. ProtonMail.

Αν θέλετε κάτι λιγότερο δραστικό, περάστε από κάθε λογαριασμό που έχετε και αλλάξτε το όνομά σας σε ψεύτικο και αφαιρέστε τυχόν προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχετε καταχωρίσει. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε πλατφόρμα και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις απορρήτου.

Πώς να έχετε καλύτερα αποτελέσματα με το Online Coaching(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Αφαιρέστε τις πληροφορίες σας από ιστότοπους

Εάν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ιστότοποι που έχουν δημοσιεύσει προσωπικές πληροφορίες για εσάς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους και να τους ζητήσετε να τις αφαιρέσουν. Εάν δεν λάβετε απάντηση ή αρνηθούν να αφαιρέσουν τα στοιχεία σας, μπορείτε επικοινωνήστε με την Google για να τους κάνει να το αφαιρέσουν. Μπορείτε είτε να το αναφέρετε στην Google εάν η κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων παραβιάζει νόμο στη χώρα σας ή εάν παραβιάζει τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της Google.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι πληροφορίες σας παρατίθενται σε ιστότοπους μεσιτών δεδομένων, όπως το Whitepages ή το BeenVerified. Για να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας από αυτά, θα πρέπει να εξαιρεθείτε από το καθένα. Ευτυχώς, υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε πού φιλοξενούνται οι πληροφορίες σας και να εξαιρεθείτε από αυτά. Ένα πρόγραμμα σαν Διέγραψέ με είναι υπέροχο για αυτό.

“Κάντε το Σαλόνι σας Έξυπνο! Αποκτήστε Το Καλύτερο Android TV Box σε Προσφορά!” Κωδικός Κουπονιού 10% έκπτωση “ mecoolbestandroid “

3. Αλλάξτε τις συνήθειες περιήγησής σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρακολούθησης και αποθήκευσης του ιστορικού περιήγησής σας στον Ιστό. Είτε πρόκειται για cookie, ιστορικό μηχανών αναζήτησης ή δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης, υπάρχουν πολλές πληροφορίες για εσάς διαθέσιμες μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ιδιωτικό κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Αρχικά, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός προγράμματος περιήγησης ιστού πιο προσανατολισμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Κάτι σαν το πρόγραμμα περιήγησης Tor είναι μια εξαιρετική επιλογή και μπορείτε να το συνδυάσετε με μια παρόμοια ιδιωτική μηχανή αναζήτησης, όπως π.χ DuckDuckGo το οποίο λειτουργεί επίσης με προγράμματα περιήγησης όπως το Firefox ή Google Chrome.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κανονικό πρόγραμμα περιήγησής σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε τη χρήση ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) αντ’ αυτού. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι λέτε όχι στα cookies όταν επισκέπτεστε ιστότοπους, καθώς αυτοί θα παρακολουθούν τις πληροφορίες περιήγησής σας. Επιπλέον, κάντε μια πρακτική ρουτίνας τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησής σας καθώς και την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι η χρήση της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης που είναι διαθέσιμη σε πολλά προγράμματα περιήγησης δεν θα σας κρατήσει εντελώς ανώνυμους. Αυτό θα αποκρύψει τη δραστηριότητά σας από άλλους που ενδέχεται να χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή με εσάς, ωστόσο δεν θα κρύβει πράγματα από τον ISP σας, τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου σας.

4. Διαγράψτε όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε

Μια άλλη τεράστια τράπεζα προσωπικών πληροφοριών βρίσκεται στο smartphone σας. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιθανότατα συλλέγουν πολλές πληροφορίες για εσάς και τις συνήθειές σας κατά τη χρήση τους. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το καταπολεμήσετε. Πρώτον, περάστε και διαγράψτε όλες τις εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες.

Για τις εφαρμογές που σκοπεύετε να διατηρήσετε, θα θελήσετε να δείτε τα δικαιώματα των εφαρμογών σας, τα οποία συνήθως βρίσκονται στις ρυθμίσεις σας τόσο στο iPhone όσο και στο Android. Από εκεί, απενεργοποιήστε τα δικαιώματα για πράγματα στα οποία δεν θέλετε να έχει πρόσβαση η εφαρμογή. Μπορεί επίσης να θέλετε να ψάξετε στις ρυθμίσεις απορρήτου για το ίδιο το τηλέφωνό σας.

Στο iPhone, μπορείτε να μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Μυστικότητα για να αλλάξετε πράγματα όπως Υπηρεσίες τοποθεσίας, Παρακολούθηση, κοινή χρήση αναλυτικών στοιχείων και άλλα. Στο Android, μπορείτε να μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Μυστικότητα για να αλλάξετε παρόμοιες επιλογές.

5. Κάντε τις ηλεκτρονικές αγορές ως επισκέπτης

Όταν πραγματοποιείτε αγορές μέσω Διαδικτύου, συνήθως σας ζητείται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό για να ελέγξετε οτιδήποτε θέλετε να αγοράσετε. Μερικές φορές, ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε check out αλλά απλώς περιηγείστε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πιεστείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Ωστόσο, αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να πλημμυρίσετε το email σας από ενοχλητικές προσφορές ή ανεπιθύμητα μηνύματα. Μπορεί επίσης να αποθηκεύσει την ευαίσθητη πιστωτική σας κάρτα ή άλλα στοιχεία πληρωμής στον ιστότοπο, τα οποία μπορεί να μην θέλετε να διατηρήσουν.

Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει πάντα να επιλέγετε την επιλογή Επισκέπτης όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο. Εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να εισαγάγετε ένα email, μην χρησιμοποιήσετε το κύριο και βεβαιωθείτε ότι δεν τσεκάρετε τυχόν προσφορές για να λαμβάνετε διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διατηρήστε τις πληροφορίες σας ασφαλείς στο Διαδίκτυο με αυτές τις συμβουλές

Το ποσό της διαδικτυακής ανωνυμίας που θέλετε εξαρτάται από εσάς. Μπορεί να είστε εντάξει με το πραγματικό όνομα ή τη φωτογραφία σας να είναι διαθέσιμα, ενώ άλλοι θέλουν να διαγράψουν εντελώς την παρουσία τους από το Διαδίκτυο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι συμβουλές που αναφέρονται εδώ είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να διατηρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία πολύ πιο απόρρητα.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4825

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *