αποθηκεύσετε τα παιχνίδια σας σε SSD

6 λόγοι που πρέπει να αποθηκεύσετε τα παιχνίδια σας σε SSD

Σημαντικά σημεία

  • Οι SSD προσφέρουν ταχύτερους χρόνους φόρτωσης και βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους, χάρη στις μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.
  • Οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων οδηγούν σε λιγότερους τραυλισμούς εντός του παιχνιδιού, ειδικά σε τίτλους AAA.
  • Οι SSD βελτιώνουν τα γραφικά φορτώνοντας τα textures πιο γρήγορα, οδηγώντας σε καλύτερη οπτική πιστότητα στα παιχνίδια.

Πολλά σύγχρονα παιχνίδια μπορούν εύκολα να καταλάβουν εκατοντάδες gigabyte αποθηκευτικού χώρου στη μονάδα σας. Όταν ένα παιχνίδι είναι τόσο μεγάλο, η απόδοση δεν καθορίζεται μόνο από τον συνδυασμό CPU/GPU αλλά και από το πόσο γρήγορος είναι ο αποθηκευτικός χώρος του υπολογιστή σας.

Εκεί μπαίνουν οι SSD. Είναι πιο γρήγοροι, πιο αξιόπιστοι και φθηνότεροι μέρα με τη μέρα. Αν λοιπόν αναζητούσατε έναν λόγο για να μεταβείτε σε SSD στον υπολογιστή παιχνιδιών σας, εδώ είναι έξι.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης :SSD vs HDD :Ποιο σκληρό δίσκο να επιλέξω;

Πώς να προστατέψετε εξωτερικές μονάδες σκληρού δίσκου με κωδικό πρόσβασης

Γρηγορότεροι χρόνοι φόρτωσης

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των SSD έναντι των HDD είναι η σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Αυτό όχι μόνο βοηθά στη γρήγορη μεταφορά αρχείων, αλλά αυτή η ταχύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μεταφράζεται επίσης σε ταχύτερους χρόνους φόρτωσης στα παιχνίδια.

Σε γενικές γραμμές, οι SSD είναι περίπου τέσσερις φορές πιο γρήγοροι από τους σκληρούς δίσκους τόσο όσον αφορά τις ταχύτητες ανάγνωσης όσο και εγγραφής. Ενώ τα ακριβή νούμερα θα διαφέρουν ανάλογα με το συγκεκριμένο HDD και SSD που συγκρίνετε, οι SSD θα παρέχουν μια πολύ πιο γρήγορη εμπειρία χρήστη συνολικά.

Το WD_BLACK SN850X NVMe SSD σε επιτραπέζιο υπολογιστή
Western Digital

Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει χάρη στη διεπαφή PCIe που χρησιμοποιούν οι SSD, σε σύγκριση με την πιο αργή θύρα SATA που χρησιμοποιούν οι σκληροί δίσκοι. Ακόμα κι αν συγκρίνετε έναν SATA SSD με έναν SATA HDD, οι αριθμοί ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων θα ευνοήσουν τον SSD, παρέχοντας σημαντική ώθηση στην απόδοση. Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, σας καλύψαμε με μια λίστα με τους καλύτερους PCIe 4.0 SSD για gaming.

Αυτό είναι πιο εμφανές σε παιχνίδια AAA ή ανοιχτού κόσμου που πρέπει να τραβήξουν τεράστια αρχεία από τη μονάδα δίσκου. Εάν αποθηκεύετε τα παιχνίδια σας σε έναν παλαιότερο σκληρό δίσκο, το πιθανότερο είναι ότι θα αφιερώσετε ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου περιμένοντας να φορτωθούν οι χάρτες ή τα στάδια. Η χρήση ενός SSD μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές ώρες μακροπρόθεσμα που διαφορετικά θα ξοδεύατε περιμένοντας στη φόρτωση οθονών.

Τα παιχνίδια για πολλούς παίκτες επωφελούνται επίσης από αυτό. Ορισμένα παιχνίδια όπως το Valorant δεν εκκινούν έναν χάρτη για όλους σε έναν διακομιστή μέχρι να ολοκληρωθεί η φόρτωση κάθε παίκτη. Ακόμα κι αν έχετε ικανοποιητικό ρυθμό καρέ για να σας παρασύρει στο παιχνίδι, οι χρόνοι φόρτωσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική εμπειρία παιχνιδιού σας.

Καλύτερη απόδοση εντός του παιχνιδιού

Μια άλλη παρενέργεια της γρήγορης ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων ενός SSD είναι η καλύτερη απόδοση στο παιχνίδι. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας γρήγορος SSD είναι μια από τις πιο εύκολες, πιο αποτελεσματικές και οικονομικές αναβαθμίσεις που θα επηρεάσουν εμφανώς την απόδοση του υπολογιστή σας, κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού που προκαλούνται από την προσπάθεια του παιχνιδιού να φορτώσει ορισμένα στοιχεία.

Αν σκεφτείτε ότι οι σύγχρονοι τίτλοι AAA μπορούν να κάνουν χιλιάδες μικροσκοπικές λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής καθώς παίζετε, μεταφέροντας εκατοντάδες megabyte ή ακόμα και gigabyte δεδομένων εμπρός και πίσω, οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων είναι ο καλύτερος φίλος σας.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η εγκατάσταση του παιχνιδιού σας σε έναν SSD δεν αποτελεί συντόμευση για ενίσχυση FPS. Ο συνδυασμός CPU/GPU του υπολογιστή σας εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση του παιχνιδιού, αλλά η εγκατάσταση ενός SSD μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του λανθάνοντος χρόνου και στην αποφυγή καθυστερήσεων ή τραυλισμού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Βελτιωμένα γραφικά

Ενώ η εγκατάσταση ενός SSD δεν θα κάνει τα παιχνίδια 720p να φαίνονται εξαιρετικά ρεαλιστικά, οι ταχύτεροι χρόνοι φόρτωσης και η καλύτερη απόδοση εντός του παιχνιδιού μεταφράζονται σε καλύτερη συνολική οπτική πιστότητα.

Ο τρόπος που λειτουργούν οι περισσότερες σύγχρονες υφές παιχνιδιών είναι ότι τα περισσότερα αντικείμενα έχουν υφή χαμηλής ανάλυσης όταν βρίσκεστε πιο μακριά από αυτά, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από υφή υψηλότερης ανάλυσης όταν βρίσκεστε κοντά. Όταν χρησιμοποιείτε ένα SSD, αυτή η εναλλαγή μεταξύ υφών χαμηλής και υψηλής ανάλυσης είναι πολύ πιο γρήγορη, καθώς το παιχνίδι μπορεί να φορτώσει και να ανταλλάξει υφές πιο γρήγορα.

Έτσι, ενώ το FPS σας πιθανότατα θα παραμείνει το ίδιο, το παιχνίδι πιθανότατα θα φαίνεται καλύτερο καθώς τα textures μπορούν να φορτωθούν μέσα και έξω πιο γρήγορα. Τυχόν κουρελιασμένες άκρες, κακώς ευθυγραμμισμένες ή χαμηλής ποιότητας υφές και άλλες οπτικές δυσλειτουργίες θα μειωθούν επίσης στο ελάχιστο. Για άλλη μια φορά, η CPU και η GPU σας παίζουν σημαντικότερο ρόλο εδώ, αλλά ένας SSD βοηθά να κρατηθούν τα πάντα μαζί.

Καλύτερη αξιοπιστία από έναν σκληρό δίσκο

Σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους, οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη μέσα. Αυτό τα καθιστά πιο ανθεκτικά στους κραδασμούς και ανθεκτικότητα, παρέχοντας πολύ καλύτερη αξιοπιστία από έναν σκληρό δίσκο.

Όταν εργάζεστε με έναν σκληρό δίσκο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να έχετε υπόψη σας. Δεδομένου ότι αυτοί οι δίσκοι έχουν μηχανικά κινούμενα μέρη μέσα τους, τείνουν να φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Το κινούμενο συγκρότημα μέσα σε έναν σκληρό δίσκο είναι επίσης αρκετά λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή πρόσκρουση στη μονάδα μπορεί να τον θέσει εκτός λειτουργίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι SSD μπορούν να κοπούν αλόγιστα και θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά προσφέρουν πολύ καλύτερη αντοχή και μακροπρόθεσμη αξιοπιστία από τους σκληρούς δίσκους. Η μέση διάρκεια ζωής ενός SSD είναι 5-10 χρόνια, σε σύγκριση με 3-5 χρόνια σε έναν σκληρό δίσκο. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να καταστραφούν ή να παρουσιάσουν αποτυχία εσωτερικού στοιχείου.

Ένα πιο ήσυχο σύστημα

Τώρα οι σκληροί δίσκοι που χορηγούνται δεν είναι ακριβώς κινητήρες πυραύλων όσον αφορά τον ήχο, αλλά εξακολουθούν να παράγουν κάποιο ήχο λόγω μηχανικών εξαρτημάτων που περιστρέφονται μέσα στο περίβλημα της μονάδας. Κατά μέσο όρο, ένας σκληρός δίσκος μπορεί να παράγει σχεδόν 20 έως 40 dB λευκού θορύβου όταν χρησιμοποιείται. Αυτό που κάνει τους SSD πιο αξιόπιστους από τους σκληρούς δίσκους τους κάνει επίσης αθόρυβους στη λειτουργία—δεν έχουν κινούμενα μέρη μέσα.

Το πρόβλημα του ήχου μπορεί να ενισχυθεί εάν έχετε έναν ιδιαίτερα θορυβώδη ή παλιό σκληρό δίσκο. Υπάρχει πιθανότητα οι ήχοι του σκληρού δίσκου να πνιγούν από τους θαυμαστές του υπολογιστή σας, αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή παιχνιδιών σας όσο πιο αθόρυβα μπορείτε, η λήψη ενός SSD είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

Καλύτερη απόδοση ισχύος

Είτε χρησιμοποιείτε υπολογιστή παιχνιδιών είτε φορητό υπολογιστή, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη επεξεργαστή και GPU που απαιτεί ενέργεια. Όταν παίζετε παιχνίδια, και τα δύο αυτά εξαρτήματα είναι υπό πίεση και αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη για να σας προσφέρουν την καλύτερη απόδοση. Ανάλογα με το τροφοδοτικό σας, αυτό μπορεί να μην αφήσει αρκετά γενικά έξοδα για τη σωστή λειτουργία άλλων εξαρτημάτων.

Οι SSD απαιτούν πολύ λιγότερη ισχύ από τους σκληρούς δίσκους για να λειτουργούν και να έχουν καλύτερη απόδοση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ένας SSD χρησιμοποιεί οπουδήποτε μεταξύ ενός και τεσσάρων watt ισχύος, ενώ ένας σκληρός δίσκος μπορεί να φτάσει τα 20 έως 25 watts κατά την εκκίνηση και να εγκατασταθεί αργότερα σε σχετικά χαμηλότερα τέσσερα έως εννέα watt κατά την κανονική λειτουργία.

Εκτός από τους προαναφερθέντες λόγους, υπάρχουν περισσότεροι, μικρότεροι τρόποι με τους οποίους οι SSD μπορούν να βελτιώσουν το παιχνίδι σας και τη συνολική εμπειρία χρήστη υπολογιστή. Οι SSD είναι ταχύτεροι, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, είναι πιο ανθεκτικοί και απαιτούν λιγότερη συντήρηση σε σύγκριση με τους σκληρούς δίσκους, και αυτό τους καθιστά την καλύτερη επιλογή για κάθε περίπτωση χρήσης υπολογιστή.

Με τις τιμές των SSD να πέφτουν συνεχώς και τους δίσκους με μεγαλύτερη χωρητικότητα και μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων να γίνονται φθηνότεροι, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για αναβάθμιση, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *