Chromecast και το Apple AirPlay.Ποιο είναι καλύτερο;

Το Chromecast και το Apple AirPlay είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς διαθέσιμες υπηρεσίες streaming dongle — αλλά ποια είναι η διαφορά και ποια είναι καλύτερη;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Chromecast έναντι του AirPlay, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποιο είναι καλύτερο για εσάς.

Google Chromecast εναντίον Apple Airplay With Apple TV 4K: The Breakdown

Το Chromecast και το Apple AirPlay είναι παρόμοιες υπηρεσίες ροής, αλλά οι συσκευές με τις οποίες συνεργάζονται και οι δυνατότητες που προσφέρουν είναι πολύ διαφορετικές.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές συσκευές Google Chromecast διαθέσιμες, η έκδοση Google Chromecast HD και η έκδοση 4K.

Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία συσκευή Apple AirPlay προς το παρόν διαθέσιμη — το Apple TV 4K.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να βρείτε μια λεπτομερή σύγκριση αυτών των δύο μεθόδων χύτευσης.

Πώς να αποκτήσετε το Kodi σε τηλεόραση συνδεδεμένη με Chromecast [Όλα τα μοντέλα](Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τιμή

Κατά τη λήψη μιας απόφασης αγοράς, η τιμή είναι συνήθως ένας μεγάλος παράγοντας — και η διαφορά τιμής μεταξύ του Chromecast και του Apple TV 4K είναι αρκετά σημαντική.

Το Google Chromecast με Google TV HD κοστίζει μόλις 33 $ και η έκδοση 4K θα σας κοστίσει μόνο 49 $. Αντίθετα, το Apple TV 4K ξεκινά από 129 $, με την επιλογή Wi-Fi και Ethernet να κοστίζει 149 $.

Όσον αφορά την τιμή, το Google Chromecast σίγουρα βγαίνει στην κορυφή.

Ποιότητα βίντεο

Όσον αφορά την ποιότητα του βίντεο, οι δύο εκδόσεις του Google Chromecast προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες. Η έκδοση Google Chromecast HD προσφέρει μόνο υποστήριξη 1080p, ενώ η επιλογή 4K προσφέρει πολύ ανώτερη ποιότητα βίντεο.

Για χάρη αυτής της κριτικής, θα συγκρίνουμε το Apple TV 4K με το Google Chromecast 4K.

Και οι δύο συσκευές προσφέρουν την πιο πρόσφατη τεχνολογία ροής: βίντεο 4K HDR έως 60 fps με υποστήριξη για Dolby Vision, Dolby Atmos και HDMI 2.1.

Κοντινό πλάνο Google Chromecast 3ης γενιάς που απομονώνεται σε λευκό φόντο. Επιλεκτική εστίαση. Ρίο ντε Τζανέιρο, RJ, Βραζιλία. Μάιος 2021.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή διαφορά στις δυνατότητες βελτιστοποίησης. Το Chromecast με Google TV 4K δεν επιτρέπει στους χρήστες να βελτιστοποιούν την ποιότητα βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τη συσκευή τους — είναι εντελώς αυτόματη.

Το Apple TV 4K, ωστόσο, σάς επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τις ρυθμίσεις σας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Μπορείτε να προβάλετε πληροφορίες ποιότητας βίντεο, να δοκιμάσετε συνδέσεις HDMI, ακόμη και να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του iPhone σας για να βαθμονομήσετε το χρωματικό προφίλ του Apple TV στην οθόνη της τηλεόρασής σας.

Αυτή η βελτιστοποίηση είναι αναμφίβολα χρήσιμη, αλλά οι περισσότεροι χρήστες πιθανότατα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Εκτός και αν θέλετε να κάνετε σοβαρά παιχνίδια, οι τυπικές δυνατότητες 4K για οποιαδήποτε συσκευή είναι πιθανώς επαρκείς.

Μακρινός

Το τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο της συσκευής ροής σας μπορεί να δημιουργήσει ή να χαλάσει την εμπειρία. Το τηλεχειριστήριο της Apple διαθέτει τροχό κλικ με απτική αίσθηση. Περιλαμβάνει επίσης φωνητικό έλεγχο μέσω Siri και μπορεί να φορτιστεί με καλώδιο USB-C.

Το τηλεχειριστήριο Chromecast με Google TV περιλαμβάνει επίσης φωνητικό έλεγχο μέσω του Google Assistant. Το ίδιο το τηλεχειριστήριο έχει ελαφρώς φθηνότερη αίσθηση από το τηλεχειριστήριο Apple TV 4K. Τροφοδοτείται από μπαταρίες AAA που το καθιστά λιγότερο κομψό.

Συνολικά, το Apple TV 4K κερδίζει όταν πρόκειται για απομακρυσμένο σχεδιασμό. Ωστόσο, το αν το άλμα τιμής αξίζει τον κόπο για το τηλεχειριστήριο είναι μια προσωπική κλήση.

Υπηρεσίες ροής

Και οι δύο συσκευές προσφέρουν αυτήν τη στιγμή πρόσβαση σε κάθε σημαντική υπηρεσία ροής βίντεο που είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκεί να έχετε λογαριασμό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε ροή περιεχομένου από το Amazon Prime, το Netflix, το Hulu, το Disney+, το Apple TV, το YouTube Red και πολλά άλλα μέσω κάθε συσκευής. Και οι δύο συσκευές είναι επίσης συμβατές με πολλές υπηρεσίες ροής ήχου, όπως το Spotify, το Apple Music και το Pandora, ώστε να μπορείτε να κάνετε ροή μουσικής και podcast μέσω της τηλεόρασής σας επίσης.

Το Google Chromecast με Google TV επιτρέπει επίσης τον κατοπτρισμό οθόνης μέσω του προγράμματος περιήγησης Google Chrome. Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα δεν είναι συμβατή με άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού.

Amazon Fire Tablet εναντίον Apple iPad: Ποιο πρέπει να αγοράσετε;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Συμβατότητα

Σε αντίθεση με τις συσκευές τους, υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ του Chromecast και του AirPlay όσον αφορά τη συμβατότητα. Η υποστήριξη του Google Chromecast είναι πιο διαδεδομένη, ενώ το Apple AirPlay περιορίζεται σε συσκευές Apple.

Με απλά λόγια, το iPhone σας μπορεί να κάνει μετάδοση στο Chromecast, αλλά το Android σας δεν μπορεί να μεταφέρει AirPlay σε Apple TV 4K. Επίσης, δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε Chromecast περιεχόμενο Apple TV+ ή οτιδήποτε αγοράστηκε μέσω του iTunes από ένα Apple iPhone.

Η Apple έχει μια εκνευριστική τάση να εξαναγκάζει τους χρήστες στο δικό της τεχνικό οικοσύστημα. Αν και αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές σας iOS όπως το Mac, το iPad και το iPhone σας θα επικοινωνούν εύκολα, σας περιορίζει επίσης στις συσκευές Apple.

Όσον αφορά τη συμβατότητα Smart Home, το Chromecast με Google TV μπορεί επίσης να λειτουργήσει με άλλες συσκευές Google Home, όπως το Google Nest.

Έτσι, εάν είστε ήδη κάτοχος μερικών προϊόντων της Apple και αγοράζετε περιεχόμενο από το iTunes μέσω ενός Apple TV+, μάλλον αξίζει να ξοδέψετε τα επιπλέον χρήματα για ένα Apple TV 4K. Ωστόσο, εάν διαθέτετε μια συσκευή Android όπως μια Samsung, θα ήταν συνετό να παραμείνετε με το Chromecast.

Ήχος

Όσον αφορά την ποιότητα ήχου, οποιαδήποτε συσκευή θα είναι τόσο καλή όσο τα ηχεία ή τα ακουστικά που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν, όμως, μερικές δροσερές δυνατότητες ήχου ανάλογα με τα άλλα gadget ήχου που διαθέτετε.

Εάν διαθέτετε ένα ζευγάρι AirPods Max ή AirPods Pro, τότε θα έχετε πρόσβαση στη λειτουργία Spatial Audio. Αυτή είναι μια εμπειρία surround μέσα στο αυτί που κλειδώνει τη θέση του ήχου στην οθόνη ή στη συσκευή που παρακολουθείτε. Αν γυρίσετε το κεφάλι σας ενώ φοράτε AirPods, οι φωνές θα εξακολουθούν να ακούγονται σαν να προέρχονται από τη θέση της τηλεόρασης.

Αυτή η δυνατότητα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να βυθιστείτε περαιτέρω στα πολυμέσα σας. Ωστόσο, αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε AirPods, τότε δεν πρόκειται να κάνει πολλά για εσάς.

Το Google Chromecast με Google TV είναι συμβατό με άλλες συσκευές Google Home. Αυτό περιλαμβάνει τα έξυπνα ηχεία Google Nest. Εάν τα έχετε, μπορείτε να τα τοποθετήσετε τριγύρω και να δημιουργήσετε έναν ήχο surround ή μια εμπειρία ήχου πολλών δωματίων.

Αποθήκευση

Το Apple TV 4K διαθέτει εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 64 GB ή 128 GB, ενώ το Chromecast με Google TV έχει ασήμαντα 8 GB. Τούτου λεχθέντος, με τον τρόπο λειτουργίας του Chromecast, δεν θα χρειαστείτε πολύ χώρο. Το Apple TV 4K με αυτόν τον επιπλέον χώρο αποθήκευσης είναι σημαντικό εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε για να παίξετε παιχνίδια.

Παιχνίδι

Αν και το gaming σίγουρα δεν είναι η κύρια χρήση αυτών των συσκευών, έχουν μερικές δροσερές δυνατότητες παιχνιδιού.

Το Chromecast διαθέτει μια μικρή επιλογή από υποστηριζόμενα παιχνίδια. Αυτά είναι γενικά το είδος των παιχνιδιών που θα βρείτε προκατεβασμένο σε υπολογιστή, όπως πασιέντζα ή φλίπερ.

Το Apple TV 4K υποστηρίζει μια μακρά λίστα παιχνιδιών App Store και Apple Arcade. Επιπλέον, τα δεδομένα και η πρόοδός σας αποθηκεύονται στο Κέντρο παιχνιδιών, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι στο iPhone σας και να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε στην τηλεόρασή σας. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το χειριστήριο PlayStation 5 ή Xbox Series S/Series X για να παίξετε αυτά τα παιχνίδια στο Apple TV 4K.

Όσον αφορά τα παιχνίδια, το Apple TV 4K είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος.

Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε το AirPlay σε LG Smart TV(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τεχνικές Προδιαγραφές

Το Apple TV 4K τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή A15 Bionic. Αυτό είναι το ίδιο τσιπ που θα βρείτε στο τυπικό iPhone 14, επομένως είναι αρκετά γρήγορο. Είναι σίγουρα πιο γρήγορο από τον τετραπύρηνο επεξεργαστή Amlogic Chromecast με τηλεοράσεις Google. Ωστόσο, το Chromecast είναι περισσότερο από αρκετό για ομαλή αναπαραγωγή βίντεο.

Το Apple TV 4K διαθέτει επίσης ανώτερη τεχνολογία Wi-Fi (Wi-Fi 6) και, στο μοντέλο Ethernet, μια θύρα Gigabit Ethernet. Αυτά προσθέτουν στην ταχύτητα της εμπειρίας Apple TV 4K — αλλά μόνο εάν έχετε μια εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το Apple TV 4K χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Apple tvOS, ενώ το Google Chromecast χρησιμοποιεί Android TV. Όταν πρόκειται για τη θύρα HDMI, και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν HDMI 2.1. Ωστόσο, το καλώδιο HDMI δεν περιλαμβάνεται στο Apple TV 4K όπως στο Google Chromecast με Google TV.

Πώς να ενεργοποιήσετε το AirPlay στο Kodi Media Player(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Google Chromecast εναντίον Apple Airplay With Apple TV 4K: Ποιο να αγοράσω;

Κατά τη γνώμη μας, η μικρότερη τιμή και η αξιοπρεπής λίστα χαρακτηριστικών του Chromecast το καθιστούν νικητή. Οι περισσότεροι χρήστες θα τα καταφέρουν καλά χωρίς τις λίγες πρόσθετες δυνατότητες που προσφέρει το Apple TV 4K και θα έχουν ακόμη και καλύτερη εμπειρία κατά κάποιο τρόπο. Τελικά, είναι σίγουρα η πιο ευέλικτη και προσβάσιμη συσκευή ροής που είναι διαθέσιμη για χρήστες οποιασδήποτε κινητής συσκευής, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων iPhone ή Android.

Και, σε αντίθεση με το Apple TV 4K, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε προϊόντα Google όπως ένα Chromebook για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το προϊόν.

Τούτου λεχθέντος, αν είστε ήδη βαθιά στο οικοσύστημα της Apple, το Apple TV 4K με Apple AirPlay 2 προσφέρει μια φανταστική εμπειρία. Αλλά αν είστε απλώς χρήστης iPhone και δεν είστε πολύ εδραιωμένοι στο οικοσύστημα, το Chromecast με Google TV είναι μια καλύτερη επιλογή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Chromecast στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ο Τελικός Λόγος

Καθώς οι υπηρεσίες ροής βίντεο όπως το Netflix και το Hulu γίνονται πιο δημοφιλείς, το ίδιο κάνουν και τα dongles ροής όπως το Google Chromecast, το Amazon Fire TV, το Android TV και το Roku. Όλα αυτά έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και η επιλογή της σωστής συσκευής για την υποστήριξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος σας μπορεί να είναι δύσκολη — ειδικά αν έχετε έξυπνη τηλεόραση.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το άρθρο βοήθησε να ξεκαθαρίσετε οποιαδήποτε σύγχυση είχατε σχετικά με το Chromecast εναντίον του AirPlay, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή συσκευή για το σπίτι σας.

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4904

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *