Επανένταξη μετά από αποτοξίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επανένταξη μετά από αποτοξίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βασικά Takeaways

  • Η σκέψη για το πώς να ενσωματώσετε ξανά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διευκολύνει την ανάπτυξη πιο υγιεινών συνηθειών με αυτές τις πλατφόρμες.
  • Κάντε έναν έλεγχο για να προσδιορίσετε ποιες εφαρμογές θέλετε να επιτρέψετε να επιστρέψουν στη ζωή σας και γιατί.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε με νέο λογαριασμό και να επιμεληθείτε τις ροές σας για περισσότερο έλεγχο σε αυτό που βλέπετε.

Μετά από μια αποτοξίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πώς θα βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταλήξετε να δημιουργήσετε ξανά τον ίδιο κύκλο κύλισης και παθητικής κατανάλωσης; Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την εμπειρία μου για την επανένταξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :Γιατί θα αρχίσετε να βλέπετε περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο στο Instagram σύντομα

Οι 10 καλύτερες εφαρμογές για το Instagram χωρίς να συνδεθείτε

1 Μην ξαναπέφτετε σε παλιές συνήθειες

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο όφελος αποτοξίνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από τις αρνητικές συνήθειες. Πολλοί από εμάς είμαστε στα social media για χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Η ασυνείδητη κύλιση, οι άσκοπες διαφωνίες με αγνώστους και πολλές άλλες κακές πρακτικές έχουν αρκετό χρόνο για να αναπτυχθούν, αν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Κατά την επανένταξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ένα από τα μεγαλύτερα αρχικά λάθη μου ήταν ότι δεν έλεγξα τις παλιές μου συνήθειες. Μόλις επέστρεψα στο Instagram, για παράδειγμα, άρχιζα να κάνω άσκοπη κύλιση χωρίς να σκέφτομαι γιατί. Οι αποτοξίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χρήσιμες μόνο αν εξετάσετε πώς οι προηγούμενες συνήθειές σας σας έκαναν να νιώθετε ότι χρειάζεστε εξαρχής αποτοξίνωση.

Δημοσιεύοντας σχετικά με τις προηγούμενες συνήθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην έννοια

Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα επιστρέψετε σε παλιές συνήθειες με διάφορους τρόπους. Το πρώτο είναι να σκεφτείτε τυχόν αρνητικές συνήθειες που πήρατε και πότε ήσασταν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτές. Για παράδειγμα, ήμουν πιο επιρρεπής στο doomscrolling αν δεν κοιμόμουν αρκετά. Θα συνιστούσα να κάνετε ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τις σκέψεις σας. δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε χαρτί ή εφαρμογές καθοδηγούμενης ημερολογίου.

2. Αποφύγετε την επανεγκατάσταση των εφαρμογών στο τηλέφωνό σας

Ο φάκελος των εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα iPhone

Αν και είναι ο κανόνας η πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές κοινωνικών μέσων (όπως το TikTok και το Instagram) από το smartphone σας, η επανεγκατάσταση των εφαρμογών μπορεί να βλάψει τη σχέση σας με αυτές τις πλατφόρμες. Εάν έχετε άμεσα διαθέσιμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ εύκολο —ειδικά σε κακές μέρες— να ανοίξετε αυτές τις εφαρμογές χωρίς σκέψη και να συνεχίσετε τις προηγούμενες αρνητικές σας συνήθειες.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έκανα κατά την επανένταξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν η άρνηση να έχω κάποια από τις εφαρμογές στο τηλέφωνό μου. Δεν έχω αποθηκεύσει σχετικούς κωδικούς πρόσβασης, ούτε μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στα email μου για να τους επαναφέρω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαι πιο σκόπιμος σχετικά με τη σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης—και πρέπει επίσης να το κάνω στον υπολογιστή μου.

Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον υπολογιστή μου, αποσυνδέομαι επίσης όταν τελειώσει η περίοδος λειτουργίας. Συχνά θα διαπιστώσετε ότι οι εφαρμογές ιστού για πολλά κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ λιγότερο εθιστικές από ό,τι όταν βρίσκονται στο τηλέφωνό σας (για παράδειγμα, είναι πιο εύκολο να παρακάμψετε τα Reels στο Instagram παρά στο smartphone σας).

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με συγκεκριμένες εφαρμογές, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να τις αποτρέψετε από το να κυριαρχήσουν στη ζωή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να νικήσετε έναν εθισμό στο Reddit θέτοντας όρια χρόνου οθόνης και παραμένοντας ανώνυμος.

3. Εξετάστε το ενδεχόμενο έναρξης νέου λογαριασμού

Σελίδα εγγραφής στο Instagram σε μια οθόνη επιφάνειας εργασίας

Εάν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχετε μόνο έναν λογαριασμό, πιθανότατα έχετε πολλές αναρτήσεις που δεν θέλετε να κρατήσετε. Και ενώ μπορείτε (και πρέπει) να απαλλαγείτε από ενοχλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η διαδικασία είναι συχνά χρονοβόρα και μπορεί να απαιτεί εργαλεία τρίτων. Όταν είστε έτοιμοι να ενσωματώσετε ξανά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή σας, το να ξεκινήσετε ξανά με έναν νέο λογαριασμό είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος.

Η έναρξη ενός νέου λογαριασμού έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η αυτόματη κατάργηση παρακολούθησης όλων με τους οποίους δεν θέλετε πλέον να αλληλεπιδράτε. Σας επιτρέπει επίσης να ορίζετε καλύτερους κανόνες για την υγιεινή χρήση κάθε πλατφόρμας. Για παράδειγμα, όταν επέστρεψα στο Instagram και έφτιαξα έναν νέο λογαριασμό, έθεσα πολύ σαφείς παραμέτρους:

  • Θα ακολουθήσω μόνο άτομα που γνωρίζω στην πραγματική ζωή και αλληλεπιδρώ τακτικά μαζί τους.
  • Ο λογαριασμός μου θα παραμείνει ιδιωτικός. Αν θέλω να κάνω ξεχωριστό λογαριασμό για τη φωτογραφία μου, μπορώ να το κάνω αργότερα.
  • Δεν θα χρησιμοποιήσω ούτε θα αλληλεπιδράσω με τα Instagram Stories.

Το να έχετε έναν νέο λογαριασμό είναι επίσης σαν ένα νέο νέο κεφάλαιο, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να συσχετίσετε αρνητικά συναισθήματα με τον λογαριασμό σας. Με την πάροδο του χρόνου, απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν θα αφήσετε την ακαταστασία να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου.

4. Έχετε υπόψη σας γιατί χρησιμοποιείτε ορισμένες πλατφόρμες

Αφού διάβασα το Digital Minimalism του Cal Newport (έχουμε επίσης μερικές συμβουλές για να απλοποιήσουμε την ψηφιακή σας ζωή), εγκατέλειψα κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είχα κρυώσει γαλοπούλα και ξεκίνησα έναν έλεγχο για το γιατί τα χρησιμοποίησα. Το πιο σημαντικό, ρώτησα αν ήθελα να επιστρέψω σε κάποιο από αυτά. Αφού συνειδητοποίησα ότι ήμουν στα περισσότερα από αυτά από συνήθεια, η απάντηση —εκτός από το Instagram, το YouTube, το Reddit και το Pinterest— ήταν όχι.

Για τις υπόλοιπες εφαρμογές που ήθελα να επανενσωματώσω, έθεσα ένα σαφές “γιατί” έτσι ώστε να τις χρησιμοποιώ για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Να τι αποφάσισα:

  • Ινσταγκραμ: Να μοιράζομαι φωτογραφίες με τους φίλους και την οικογένειά μου χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσω 10 διαφορετικές συνομιλίες κειμένου (που θα με κατακλύζουν πολύ περισσότερο).
  • Reddit: Για συμβουλές σχετικά με το CrossFit, ταξιδιωτικές προτάσεις και συμβουλές εάν κάτι σπάσει στο σπίτι.
  • YouTube: Ταξιδιωτικές συμβουλές, ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα και σεμινάρια φωτογραφίας.
  • Pinterest: Να μοιράζομαι αναρτήσεις από το ταξιδιωτικό μου ιστολόγιο και να αναζητώ ιδέες για φωτογραφία.

Θα συνιστούσα να σημειώσετε γιατί θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάθε εφαρμογή κοινωνικών μέσων που καλωσορίζετε ξανά στην εφαρμογή σημειώσεων του τηλεφώνου σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Notion ή το Evernote. Φυλάξτε τα εύχρηστα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί βρίσκεστε σε κάθε πλατφόρμα κάθε φορά που γλιστράτε.

5. Κάντε τις ροές σας πιο θετικές ή ουδέτερες

Δεν είναι μυστικό ότι το doomscrolling μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική σας υγεία. Θα μπορούσατε να αναπτύξετε μια αρνητική κοσμοθεωρία, να επηρεάσετε άσχημα τις προσωπικές σας σχέσεις και να γίνετε μηδενιστές σε σημείο που να σταματήσετε να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα. Ενώ το πιο εξωφρενικό περιεχόμενο τείνει να γίνεται viral στο διαδίκτυο, έχετε περισσότερο έλεγχο στις ροές σας από ό,τι νομίζετε και μπορείτε να τις κάνετε θετικές ή ουδέτερες.

Ξεκινήστε κάνοντας unfollow ή σίγαση λογαριασμών που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ενώ ένα άτομο μπορεί να θέλει να καταργήσει την παρακολούθηση λογαριασμών ειδήσεων, κάποιος άλλος μπορεί να μην έχει πρόβλημα με αυτούς, αλλά να έχει πάρα πολλούς αρνητικούς ανθρώπους που ακολουθούν από την πραγματική ζωή. Θα συνιστούσα επίσης να διαγραφείτε από subreddit που είναι επιρρεπείς στην αρνητικότητα και να αφήσετε τις ομάδες του Facebook που κάνουν το ίδιο.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, θα συνιστούσα επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε την ενασχόληση με το διαδικτυακό δράμα (είτε απευθύνεται σε εσάς είτε παρακολουθείτε από μακριά). Διαμορφώστε τις ροές σας για καλύτερη ψυχική υγεία καταναλώνοντας πιο θετικό ή ουδέτερο περιεχόμενο, όπως βίντεο με χαριτωμένα σκυλιά ή υγιεινές αναρτήσεις των φίλων και της οικογένειάς σας.

Η επισήμανση περιεχομένου ως “ενδιαφέρεται” ή “δεν ενδιαφέρεται” θα βοηθήσει στον έλεγχο του προτεινόμενου περιεχομένου Instagram και εάν χρησιμοποιείτε το X, μπορείτε να κρατήσετε τη δυνατότητα “μου αρέσει” για tweets που πραγματικά το αξίζουν.

6. Συνεχίστε να κάνετε εκτεταμένα διαλείμματα

πώς να διαγράψετε ή να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό

Η περιοδική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να επανενσωματώσετε με επιτυχία αυτήν την τεχνολογία. Ακόμη και μετά την επιστροφή, θα συνιστούσα να παίρνετε τουλάχιστον μια εβδομάδα άδεια κάθε 6-12 μήνες. Είναι επίσης καλή ιδέα να μείνετε εντελώς μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, όταν βρίσκεστε σε διακοπές και όταν χρειάζεστε περισσότερη εστίαση (δηλαδή για εξετάσεις).

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τουλάχιστον, όμως, θα πρέπει να αποσυνδεθείτε από τα προφίλ σας. Εάν χρειάζεται, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ιστότοπους που σας βοηθούν να εξασκήσετε τον ψηφιακό μινιμαλισμό, όπως το Cold Turkey.

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τις αρνητικές εμπειρίες που έχουμε στη ζωή μας, μπορεί επίσης να είναι ένα φανταστικό εργαλείο όταν χρησιμοποιούνται σκόπιμα. Μετά την αποτοξίνωσή σας, το να σκεφτείτε πώς θα ενσωματώσετε εκ νέου τις εφαρμογές που αποφασίσετε να διατηρήσετε απαιτεί ενδοσκοπική δουλειά και προληπτική δράση. Πιθανότατα θα κάνετε λάθη στην αρχή, αλλά αν μάθετε από αυτά, μπορείτε να απολαύσετε μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *