εργαλεία πληροφοριών συστήματος Linux

Οι 5 εργαλεία πληροφοριών συστήματος Linux (RIP Neofetch)

Τι θα βρείτε στο άρθρο

  • Το Neofetch έχει αρχειοθετηθεί λόγω αδράνειας προγραμματιστή.
  • Τα Fastfetch, hwinfo, cpufetch, ramfetch και Onefetch είναι κατάλληλες αντικαταστάσεις.
  • Η διανομή σας πιθανότατα θα αποφασίσει την τύχη του πακέτου Neofetch.

Το δημοφιλές βοηθητικό πρόγραμμα στιγμιότυπων οθόνης Linux NeoFetch επιτέλους αρχειοθετήθηκε μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας. Τι πρέπει να κάνετε εάν χρειάζεστε πληροφορίες συστήματος για να επιδεικνύονται στη λήψη του υπολογιστή σας Linux; Είναι καλές οι εναλλακτικές; Ας ανακαλύψουμε.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :Πώς να κατεβάσετε τα δεδομένα σας στο Facebook [Quick Guide]

10 καλύτερα Bootable USB Tools για Windows, Linux και MacOS

Τι είναι το Neofetch;

Neofetch σε περιβάλλον Ubuntu WSL

Neofetch είναι φαινομενικά ένα εργαλείο για τη συλλογή πληροφοριών συστήματος σε ένα λειτουργικό σύστημα. Εμφανίζει λεπτομέρειες όπως τη διανομή Linux, τη CPU και το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας ή τον εξομοιωτή τερματικού που χρησιμοποιείτε.

Αλλά το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό είναι η εμφάνιση του λογότυπου του λειτουργικού συστήματος στην τέχνη ASCII. Αυτό είναι που κάνει το Neofetch τόσο δημοφιλές για τη δημιουργία στιγμιότυπων οθόνης. Η τέχνη ASCII φαίνεται απλά ωραία.

Το Neofetch δεν είναι ένα αποκλειστικό πρόγραμμα Linux, αλλά συνδέεται ευρέως με συστήματα Linux, των οποίων οι χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν εκτενώς το τερματικό.

Τι συμβαίνει με το έργο;

Στις 26 Απριλίου 2024, ο προγραμματιστής του Neofetch ανακοίνωσε ότι αρχειοθέτησε το έργο Neofetch, θέτοντας τον κώδικα σε κατάσταση μόνο για ανάγνωση και τερματίζοντας τις μελλοντικές ενημερώσεις. Αυτό ακολουθεί αρκετά χρόνια φαινομενικής αδράνειας στο έργο.

Χρησιμοποιώντας τη λαβή @dylanaraps στο GitHub, ο προγραμματιστής διατήρησε επίσης τη διανομή Kiss Linux, ένα άλλο έργο που έχουν αρχειοθετήσει. Φαίνεται ότι το dylanaraps έχει απομακρυνθεί εντελώς από την ανάπτυξη λογισμικού, αφήνοντας ένα μήνυμα στη σελίδα τους στο GitHub ότι «ασχολήθηκαν με τη γεωργία».

Δεδομένου ότι είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τον υπάρχοντα κώδικα και να τον διαχωρίσει για να συνεχίσει την ανάπτυξη. Τουλάχιστον ένας προγραμματιστής το έχει ήδη κάνει, το ανακοινώνει στο Hacker News.

Πολλά προγράμματα ανοιχτού κώδικα, όπως το Neofetch, διατηρούνται από μικρές ομάδες ή ακόμα και μεμονωμένους προγραμματιστές, συνήθως χωρίς πληρωμή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση προγραμματιστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και προβλήματα ασφαλείας να περάσουν χωρίς προειδοποίηση.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ακόμα το Neofetch;

Εάν έχετε εγκατεστημένο το Neofetch στο σύστημα Linux σας, δεν χρειάζεται να βρείτε αμέσως αντικαταστάτη.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες διανομές κανονικής κυκλοφορίας τείνουν να υστερούν σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση ανάπτυξης του upstream λογισμικού, εάν χρησιμοποιείτε μία από αυτές τις διανομές, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση ούτως ή άλλως.

Αν και υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές, πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσθέσει η διανομή σας τυχόν πιρούνια ή νεότερες αντικαταστάσεις στα αποθετήρια της. Εάν τα θέλετε, ίσως χρειαστεί να τα εγκαταστήσετε χειροκίνητα, ενδεχομένως ακόμη και με τη μεταγλώττιση τους από την πηγή.

Με την πάροδο του χρόνου, το Neofetch ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εντοπίσει νεότερες διανομές και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια. Εάν χρησιμοποιείτε μια δημοφιλή διανομή όπως το Ubuntu, αυτό είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρόβλημα. Οι συντηρητές της διανομής σας πιθανότατα θα λάβουν μια απόφαση σχετικά με το πακέτο Neofetch.

Πού μπορώ να βρω αντικαταστάτη για το Neofetch;

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε το Neofetch.

1. Fastfetch

έξοδος γρήγορης ανάκτησης σε τερματικό Linux

Εάν χρησιμοποιείτε το Neofetch για στιγμιότυπα οθόνης, αυτό φαίνεται σαν η πιο πολλά υποσχόμενη αντικατάσταση.

2. hwinfo

Έξοδος hwinfo σε τερματικό Linux

Αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο εάν χρησιμοποιείτε το Neofetch για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με το υλικό σας. Οι πληροφορίες είναι λεπτομερείς και τεχνικές, σε σημείο που μπορεί να είναι περισσότερες από ό,τι χρειάζονται οι περισσότεροι απλοί χρήστες. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων της εγκατάστασης Linux.

3. cpufetch

cpufetch στο τερματικό Linux

Το cpufetch είναι παρόμοιο με το Neofetch, αλλά εμφανίζει το λογότυπο του κατασκευαστή της CPU σας αντί για το λογότυπο διανομής.

4. ramfetch

ramfetch στο Debian

Το ramfetch είναι παρόμοια ιδέα με το cpufetch, αλλά με πληροφορίες για τη RAM σας αντί για τον επεξεργαστή. Παίρνετε ακόμη και ένα ASCII art stick RAM στο τερματικό σας. Τι να μην αγαπάς σε αυτό;

5. Onefetch

ιστοσελίδα onefetch

Το Onefetch είναι μια άλλη ανατροπή στο Neofetch, αλλά με πληροφορίες για τα αποθετήρια Git αντί για τα λειτουργικά συστήματα. Αυτό είναι περισσότερο χρήσιμο στους προγραμματιστές παρά στους κανονικούς χρήστες.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *