Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε το ChatGPT για να συνοψίσετε το κείμενό σας

Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε το ChatGPT για να συνοψίσετε το κείμενό σας

Σημαντικά σημεία

  • Το ChatGPT μπορεί να παρερμηνεύσει τις προτροπές, να παρεκκλίνει από τις οδηγίες και να μην αναγνωρίσει συγκεκριμένες λέξεις. Να είστε ακριβείς και να παρακολουθείτε τις απαντήσεις του.
  • Το ChatGPT μπορεί να παραλείψει λεπτομέρειες ή να τροποποιήσει το περιεχόμενο, εάν δεν δοθούν σαφείς οδηγίες. Σχεδιάστε τις προτροπές προσεκτικά για να εξασφαλίσετε ακριβείς περιλήψεις.
  • Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιήσει λανθασμένες εναλλακτικές, να παραλείψει ή να αλλάξει στοιχεία και να κάνει λάθος τα γεγονότα. Επεξεργαστείτε τις προτροπές εξόδου και δομής για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν όρια σε αυτά που γνωρίζει το ChatGPT. Και ο προγραμματισμός του το αναγκάζει να προσφέρει αυτό που ζητάς, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι λάθος. Αυτό σημαίνει ότι το ChatGPT κάνει λάθη, και επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα κοινά λάθη που κάνει, ειδικά όταν συνοψίζει πληροφορίες και δεν δίνετε προσοχή.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να κατεβάσετε την εφαρμογή ChatGPT στα Windows

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT στο Chrome

Το ChatGPT μπορεί να αγνοήσει ή να παρεξηγήσει την προτροπή σας

Εάν δώσετε στο chatbot πολλά δεδομένα για ταξινόμηση, ακόμη και μια περίπλοκη προτροπή, είναι πιθανό να παρεκκλίνει από τις οδηγίες σας και να ακολουθήσει τη δική του ερμηνεία.

Το να κάνετε πάρα πολλές απαιτήσεις ταυτόχρονα είναι ένα από τα πολλά λάθη του ChatGPT που πρέπει να αποφύγετε. Αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι το chatbot δεν αναγνωρίζει μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση που χρησιμοποιείτε.

Στο παρακάτω παράδειγμα, το ChatGPT έλαβε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη γλωσσική λειτουργία των emojis. Η επίτηδες απλή προτροπή ζήτησε από το chatbot να συνοψίσει τα πάντα και να εξηγήσει τους δεσμούς μεταξύ emoji και πολιτισμών.

ChatGPT Παρερμηνεία μιας προτροπής

Το chatbot συνένωσε και τις δύο απαντήσεις σε μια παράγραφο. Μια επακόλουθη προτροπή με σαφέστερες οδηγίες του ζήτησε να βουτήξει επίσης στη δεξαμενή γνώσεών του.

Πληροφορίες ανάλυσης ChatGPT σύμφωνα με τις οδηγίες

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διατηρείτε τις οδηγίες σας ακριβείς, να παρέχετε το πλαίσιο όταν είναι απαραίτητο και να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα του ChatGPT. Εάν επισημάνετε αμέσως οποιοδήποτε λάθος, το chatbot μπορεί να παράγει κάτι πιο ακριβές.

Το ChatGPT μπορεί να παραλείψει τις πληροφορίες που παρέχετε

Το ChatGPT είναι έξυπνο, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να το βομβαρδίζετε με λεπτομέρειες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα χωρίς να προσδιορίζετε τι είναι ή τι δεν είναι σημαντικό.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, χωρίς κατάλληλες οδηγίες, ο αλγόριθμος θα επιλέξει και θα επιλέξει ποιες πληροφορίες θεωρεί σχετικές με την αναφορά ή τη λίστα που χρειάζεστε.

Για να δοκιμάσετε το ChatGPT, του ζητήθηκε να συνοψίσει ένα μεγάλο κείμενο σε προορισμούς που πρέπει να δείτε στη Σκωτία και να δημιουργήσει ένα δρομολόγιο για οικογενειακές διακοπές.

ChatGPT Συνοψίζοντας προορισμούς διακοπών

Όταν ρωτήθηκε αν παρέλειψε λεπτομέρειες, παραδέχτηκε ότι, ναι, άφησε ορισμένες πληροφορίες εκτός, όπως συγκεκριμένα αξιοθέατα και επιλογές μεταφοράς. Η συνοπτικότητα ήταν ο στόχος της.

ChatGPT Παράλειψη πληροφοριών

Εάν αφεθεί στη διάθεσή του, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ChatGPT θα χρησιμοποιήσει τις λεπτομέρειες που περιμένετε. Επομένως, σχεδιάστε και διατυπώστε προσεκτικά τις προτροπές σας για να βεβαιωθείτε ότι η περίληψη του chatbot είναι σωστή.

Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιήσει λανθασμένες ή ψευδείς εναλλακτικές

Το OpenAI ενημέρωσε το GPT-4o με δεδομένα διαθέσιμα έως τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η αποκοπή του GPT-4 Turbo είναι ο Δεκέμβριος του ίδιου έτους. Ωστόσο, η γνώση του αλγορίθμου δεν είναι άπειρη ή αξιόπιστη με γεγονότα σε πραγματικό χρόνο — δεν γνωρίζει τα πάντα για τον κόσμο. Επιπλέον, δεν θα αποκαλύπτει πάντα ότι δεν έχει δεδομένα για ένα συγκεκριμένο θέμα, εκτός αν το ρωτήσετε απευθείας.

Κατά τη σύνοψη ή τον εμπλουτισμό κειμένου που περιέχει τέτοιες σκοτεινές αναφορές, το ChatGPT είναι πιθανό να τις αντικαταστήσει με εναλλακτικές που κατανοεί ή να κατασκευάσει τις λεπτομέρειες τους.

Το ακόλουθο παράδειγμα περιλαμβάνει μετάφραση στα αγγλικά. Το ChatGPT δεν κατάλαβε το ελληνικό όνομα για τα βραβεία Toque d’Or, αλλά αντί να τονίσει το πρόβλημα, απλώς πρόσφερε μια κυριολεκτική και λάθος μετάφραση.

ChatGPT Λάθος ονόματος κατά τη μετάφραση

Τα ονόματα εταιρειών, τα βιβλία, τα βραβεία, οι σύνδεσμοι έρευνας και άλλα στοιχεία μπορούν να εξαφανιστούν ή να τροποποιηθούν στη σύνοψη του chatbot. Για να αποφύγετε μεγάλα λάθη, έχετε υπόψη σας τα όρια δημιουργίας περιεχομένου του ChatGPT.

Το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθος τα γεγονότα

Είναι σημαντικό να μάθετε ό,τι μπορείτε για το πώς να αποφύγετε λάθη με τα εργαλεία δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης. Όπως δείχνει το παραπάνω παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το ChatGPT είναι ότι δεν διαθέτει ορισμένα στοιχεία ή τα έχει μάθει λάθος. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει οποιοδήποτε κείμενο που παράγει.

Εάν ζητήσετε μια σύνοψη διαφόρων σημείων δεδομένων που περιέχουν γεγονότα ή έννοιες που δεν είναι εξοικειωμένες με το ChatGPT, ο αλγόριθμος μπορεί να τα διατυπώσει άσχημα.

Στο παρακάτω παράδειγμα, η προτροπή ζήτησε από το ChatGPT να συνοψίσει τέσσερις τάσεις του TikTok και να εξηγήσει τι συνεπάγεται η καθεμία.

ChatGPT Δημιουργία σύνοψης των τάσεων του TikTok

Οι περισσότερες από τις εξηγήσεις ήταν ελαφρώς λανθασμένες ή δεν είχαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι αφίσες. Η περιγραφή της τάσης της UMG Music ήταν ιδιαίτερα παραπλανητική. Η τάση άλλαξε μετά την κατάργηση του καταλόγου από το TikTok και οι χρήστες πλέον δημοσιεύουν βίντεο για να επικρίνουν, να μην υποστηρίζουν το UMG, κάτι που το ChatGPT δεν γνωρίζει.

ChatGPT Εξήγηση μιας τάσης TikTok λάθος

Η καλύτερη λύση είναι να μην εμπιστεύεστε τυφλά τα chatbot AI με το κείμενό σας. Ακόμα κι αν το ChatGPT συγκέντρωσε τις πληροφορίες που παρείχατε εσείς, βεβαιωθείτε ότι επεξεργάζεστε όλα όσα παράγει, ελέγχετε τις περιγραφές και τους ισχυρισμούς του και σημειώνετε τυχόν γεγονότα που κάνει λάθος. Στη συνέχεια, θα ξέρετε πώς να δομήσετε τις προτροπές σας για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το ChatGPT μπορεί να πάρει λάθος όρια λέξεων ή χαρακτήρων

Όσο και αν το OpenAI ενισχύει το ChatGPT με νέες δυνατότητες, φαίνεται να εξακολουθεί να δυσκολεύεται με βασικές οδηγίες, όπως το να τηρεί ένα συγκεκριμένο όριο λέξης ή χαρακτήρων.

Η παρακάτω δοκιμή δείχνει ότι το ChatGPT χρειάζεται πολλά μηνύματα. Εξακολουθούσε να είναι είτε χαμηλό είτε ξεπέρασε τον απαιτούμενο αριθμό λέξεων.

ChatGPT Προσπαθώντας να τηρήσουμε τις οδηγίες καταμέτρησης λέξεων

Δεν είναι το χειρότερο λάθος που περιμένει κανείς από το ChatGPT. Αλλά είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη διόρθωση των περιλήψεων που δημιουργεί.

Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το πόσο καιρό θέλετε να έχει το περιεχόμενο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ή να διαγράψετε κάποιες λέξεις εδώ και εκεί. Αξίζει τον κόπο αν ασχολείστε με έργα με αυστηρούς κανόνες μέτρησης λέξεων.

Σε γενικές γραμμές, το ChatGPT είναι γρήγορο, διαισθητικό και συνεχώς βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να κάνει λάθη. Αν δεν θέλετε περίεργες αναφορές ή παραλείψεις στο περιεχόμενό σας, μην εμπιστεύεστε πλήρως το ChatGPT για να συνοψίσει το κείμενό σας.

Η αιτία συνήθως περιλαμβάνει ελλείποντα ή παραμορφωμένα γεγονότα στη δεξαμενή δεδομένων του. Ο αλγόριθμός του είναι επίσης σχεδιασμένος να απαντά αυτόματα χωρίς να ελέγχεται πάντα για ακρίβεια. Εάν το ChatGPT αντιμετώπιζε τα προβλήματα που αντιμετώπισε, η αξιοπιστία του θα αυξανόταν. Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να αναπτύξετε το δικό σας περιεχόμενο με το ChatGPT ως τον εύχρηστο βοηθό σας που χρειάζεται συχνή επίβλεψη.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *