Γιατί καθυστερεί το PlayStation 5 (PS5) και 10 τρόποι για να διορθώσετε το πρόβλημα

Δυσκολεύεστε να απολαύσετε την εμπειρία παιχνιδιού σας στο PlayStation 5 (PS5) λόγω υπερβολικής καθυστέρησης; Αν ναι, δεν είστε μόνοι! Πολλοί παίκτες του PS5 αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το γιατί το PS5 σας υστερεί στο διαδίκτυο και θα σας δείξουμε πώς να το διορθώσετε σωστά.

Γιατί το PlayStation 5 σας καθυστερεί ή παγώνει

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το PS5 σας αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστέρησης. Μερικά είναι πιο κοινά από άλλα. Σας συνιστούμε να αποκλείσετε τις απλές αιτίες της καθυστέρησης προτού προχωρήσετε στην αντιμετώπιση προβλημάτων των πιο σοβαρών. Ακολουθούν μερικά γνωστά ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση, πάγωμα ή τερματισμό λειτουργίας του PS5:

 • Κακή σύνδεση στο διαδίκτυο.
 • Ζητήματα σύνδεσης PSVR.
 • Προβλήματα λογισμικού.
 • Υπερφορτωμένο δίκτυο.
 • Παρεμβολές μεταξύ του δρομολογητή και της κονσόλας.
 • Το παιχνίδι δεν είναι βελτιστοποιημένο.
 • Προβλήματα με εσωτερικό υλικό.
 • Θέματα αποθήκευσης.
 • Ασταθής πηγή ενέργειας.

Κάθε μία από αυτές τις πιθανές αιτίες μπορεί να διορθωθεί, οπότε ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνεδρία παιχνιδιού σας.

Διαβάστε επίσης:Πώς να παρακολουθήσετε IPTV στο PS5

1. Απενεργοποιήστε και ενεργοποιήστε το PS5 σας

Μερικές φορές μπορείτε να λύσετε σοβαρά προβλήματα απόδοσης με τις πιο απλές λύσεις. Απενεργοποίηση του PS5 και στη συνέχεια μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο η συσκευή σας εκτελεί παιχνίδια. Αλλά το σημαντικό μέρος είναι να περιμένετε λίγα λεπτά πριν το ενεργοποιήσετε για να επαναφέρετε πλήρως το PS5 σας.

Το να απενεργοποιείτε την κονσόλα σας είναι μια καλή συνήθεια. Δυστυχώς, ορισμένοι χρήστες δεν απενεργοποιούν τις συσκευές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, το αφήνουν σε κατάσταση ανάπαυσης. Αλλά για να διατηρήσετε την κονσόλα παιχνιδιών σας υγιή, θα πρέπει να απενεργοποιείτε πλήρως το PS5 τακτικά.

Δείτε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε το PS5 σας με τον σωστό τρόπο και να το επαναφέρετε:

 1. μεταβείτε στο Κέντρο ελέγχου PS5 μενού πατώντας το λογότυπο του PlayStation στο χειριστήριό σας.
 2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να βρείτε το κουμπί ενεργοποίησης – απενεργοποίησης στη δεξιά πλευρά του μενού.
 1. Επιλέξτε το κουμπί λειτουργίας και θα έχετε τρεις επιλογές: Μπείτε στη λειτουργία ανάπαυσης, Απενεργοποιήστε το PS5και Κάντε επανεκκίνηση του PS5.
 2. Επιλέγω Απενεργοποιήστε το PS5, η δεύτερη επιλογή. Αυτό θα κλείσει όλα τα παιχνίδια και τις εφαρμογές και θα κλείσει το σύστημα PS5.
 1. Μόλις απενεργοποιηθεί η κονσόλα (όταν σβήσουν τα φώτα σε αυτήν), αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας. Περιμένετε τρία λεπτά πριν το συνδέσετε ξανά.
 2. Για να ενεργοποιήσετε ξανά το PS5, πατήστε το κουμπί με το λογότυπο PS στο χειριστήριο.

Δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι τώρα και δείτε αν καθυστερεί.

2. Ελέγξτε όλα τα καλώδια και τους συνδέσμους

Εάν είστε παίκτης PlayStation VR, ένας λόγος για τον οποίο το PS5 σας μπορεί να καθυστερεί είναι η κακή σύνδεση μεταξύ του PS5 και της συσκευής VR. Μια ευαίσθητη σε δεδομένα συσκευή χρειάζεται καλή σύνδεση για να λειτουργήσει. Τα χαλαρά καλώδια δικτύου ή μια κακή θύρα HDMI μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Συνεχίστε λοιπόν και ελέγξτε όλες τις συνδέσεις μεταξύ της κονσόλας και των συνδεδεμένων συσκευών της. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα και ότι η θύρα HDMI λειτουργεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό καλώδιο ή θύρα.

3. Ελέγξτε την πηγή ενέργειας

Το PS5 μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να παγώσει εάν έχει ασταθή πηγή ενέργειας. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγξετε οτιδήποτε σχετίζεται με τη σύνδεση ρεύματος, από το καλώδιο μέχρι την πρίζα.

Το καλώδιο τροφοδοσίας μπορεί να καταστραφεί, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερτάσεις στην κονσόλα σας. Όλος ο ελαττωματικός εξοπλισμός τροφοδοσίας πρέπει να αντικατασταθεί.

4. Ελέγξτε τη Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Η αργή σύνδεση στο διαδίκτυο και τα προβλήματα ρυθμίσεων DNS είναι οι κύριοι λόγοι καθυστέρησης. Χρειάζεστε μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργεί ομαλά το PS5 και να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία διαδικτυακού παιχνιδιού. Δοκιμάστε τη σύνδεση στο διαδίκτυο με την κονσόλα PS5.

 1. Ξεκινήστε το PS5 και μεταβείτε στο Ρυθμίσεις μενού. Θα βρείτε ένα εικονίδιο με το γρανάζι δίπλα στην εικόνα του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.
 1. Επιλέγω Δίκτυο.
 1. Παω σε Δοκιμή σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
 1. Αφήστε το τεστ να τελειώσει και δείτε τα αποτελέσματα. Θα πρέπει να σας δώσουν μια εικόνα εάν κάτι δεν πάει καλά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ή έναν φορητό υπολογιστή για να ελέγξετε τις ταχύτητες λήψης του δικτύου σας μέσω ενός ιστότοπου όπως Δοκιμασία ταχύτητας.

Τέλος, μπορείτε να επανεκκινήσετε το δρομολογητή ή το μόντεμ σας για να διορθώσετε τα προβλήματα του Διαδικτύου. Να θυμάστε ότι οι ασύρματες συνδέσεις είναι επιρρεπείς στο να προκαλούν καθυστερήσεις επειδή μπορεί να γεμίσουν. Αντί για WiFi, δοκιμάστε να συνδεθείτε με καλώδιο ethernet.

5. Ελέγξτε τους αεραγωγούς

Η κονσόλα σας θα μπορούσε να αρχίσει να έχει κακή απόδοση λόγω υπερθέρμανσης. Η συνεχής καθυστέρηση μπορεί να είναι ένα από τα σημάδια ότι συμβαίνει αυτό. Εάν η κονσόλα σας ζεσταίνεται πολύ, θα πρέπει να ελέγξετε τους αεραγωγούς. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από την κονσόλα PS5 σας. Μην φράζετε τους αεραγωγούς τοποθετώντας την κονσόλα σε στενό χώρο ή κρατώντας διαφορετικά αντικείμενα γύρω της.

Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τακτικά τους αεραγωγούς από σκόνη και άλλα σωματίδια που μπορεί να συσσωρευτούν πάνω τους. Η σκόνη μπορεί να συγκεντρωθεί αρκετά ώστε να φράξει το σύστημα εξαερισμού και να προκαλέσει υπερθέρμανση της συσκευής.

6. Ελέγξτε την εσωτερική μονάδα αποθήκευσης

Εάν η εσωτερική μονάδα αποθήκευσης είναι πλήρης ή σχεδόν πλήρης, το PS5 σας μπορεί να καθυστερήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρχεία προσωρινής μνήμης δεν έχουν πού να αποθηκευτούν. Θα καταλήξουν σε μια ουρά, περιμένοντας να αποθηκευτούν στη συσκευή σας και το αποτέλεσμα θα είναι μια δυσλειτουργία του συστήματος που εκδηλώνεται ως καθυστέρηση ή πάγωμα.

Γι’ αυτό θα πρέπει περιστασιακά να εξασφαλίζετε αρκετό χώρο στην εσωτερική μονάδα αποθήκευσης του PS5. Θα πρέπει πάντα να έχετε τουλάχιστον 10 GB ελεύθερου χώρου. Αυτό θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση της κονσόλας.

Δείτε πώς μπορείτε να ελευθερώσετε χώρο στην εσωτερική συσκευή αποθήκευσης:

 1. Παω σε Ρυθμίσειςτο εικονίδιο με το γρανάζι στην επάνω δεξιά γωνία της αρχικής οθόνης.
 2. Επιλέγω Αποθήκευση.
 1. Μπορείτε να επιλέξετε από Παιχνίδια και εφαρμογές, Media Gallery, Αποθηκευμένα Δεδομένακαι Αλλα. Επιλέγω Παιχνίδια και εφαρμογές, καθώς αυτό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αποθήκευσης. Εδώ θα μπορείτε να διαγράψετε παιχνίδια που δεν παίζετε πλέον ή δεν πιστεύετε ότι θα παίξετε σύντομα.
 1. Στην επόμενη οθόνη μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα ένα παιχνίδι για διαγραφή επιλέγοντας το πλαίσιο δίπλα του. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πολλά παιχνίδια για διαγραφή ταυτόχρονα. Επιλέγω Διαγράφω στην κάτω δεξιά γωνία και μετά το Εντάξει κουμπί για επιβεβαίωση.
 1. Διαγράψτε όλα όσα δεν χρειάζεται να κρατήσετε στον SSD. Ελέγξτε εάν έχετε παλιές εικόνες και βίντεο που δεν χρειάζεστε πλέον στη Συλλογή πολυμέσων. Αυτά μπορούν εύκολα να γεμίσουν την εσωτερική συσκευή αποθήκευσης.

7. Ενημερώστε όλες τις εφαρμογές και το λογισμικό PS5

Διατηρείτε πάντα το λογισμικό σας ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη έκδοση. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να ενημερώσετε τις εφαρμογές PS5:

 1. Βρείτε την εφαρμογή που θέλετε να ενημερώσετε στην αρχική οθόνη του PS5 και επισημάνετε την.
 2. Πατήστε το κουμπί Επιλογές στο χειριστήριο.
 3. Επιλέξτε Έλεγχος για ενημερώσεις.
 4. Ακολουθήστε τις οδηγίες για λήψη και εγκατάσταση των διαθέσιμων ενημερώσεων για την επιλεγμένη εφαρμογή.
 5. Επαναλάβετε για όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται ενημέρωση.
 6. Επανεκκινήστε την κονσόλα PS5.

Συνήθως οι ενημερώσεις συστήματος είναι αυτόματες. Αλλά αν το έχετε ρυθμίσει σε μη αυτόματο τρόπο, δείτε πώς να το κάνετε:

 1. Παω σε Ρυθμίσεις και επιλέξτε Σύστημα.
 1. Επιλέγω Λογισμικό συστήματος και πηγαίνετε στο Ενημέρωση λογισμικού συστήματος και ρυθμίσεις.
 1. Επιλέγω Ενημέρωση λογισμικού συστήματος για να ξεκινήσει η διαδικασία.
 1. Επίλεξε το Εκσυγχρονίζω κουμπί.
 1. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η κονσόλα θα επαναφερθεί αυτόματα.

Εάν αντιμετωπίσετε αποτυχία λήψης, επανεκκινήστε την κονσόλα σας και δοκιμάστε ξανά. Εάν αντιμετωπίσετε πολλές αποτυχημένες λήψεις, επικοινωνήστε Υποστήριξη Sony PlayStation.

8. Δημιουργήστε ξανά τη βάση δεδομένων

Η βάση δεδομένων όχι μόνο φράζει με την πάροδο του χρόνου, αλλά επίσης καταστρέφεται. Αυτό το καθιστά αναποτελεσματικό και αργό και μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση και πάγωμα οθόνης. Εάν συμβεί αυτό στο PS5 σας, πρέπει να δημιουργήσετε ξανά τη βάση δεδομένων.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ, επομένως να είστε υπομονετικοί όσο η κονσόλα σας σαρώνει τη μονάδα δίσκου και δημιουργεί μια νέα βάση δεδομένων.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε ξανά τη βάση δεδομένων του PS5:

 1. Απενεργοποιήστε την κονσόλα PS5 πατώντας το κουμπί λειτουργίας.
 2. Όταν η κονσόλα είναι εντελώς απενεργοποιημένη, πατήστε ξανά το κουμπί λειτουργίας και κρατήστε πατημένο.
 3. Αφήστε το μόνο αφού ακούσετε το δεύτερο μπιπ. Θα ακούσετε το πρώτο ηχητικό σήμα όταν πατήσετε το κουμπί και το δεύτερο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.
 4. Συνδέστε το χειριστήριο με το καλώδιο USB και πατήστε το κουμπί με το λογότυπο του PlayStation.
 5. Μπήκατε στην ασφαλή λειτουργία PS5. Επιλέγω Ανακατασκευή βάσης δεδομένων από τις προσφερόμενες επιλογές και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

9. Αλλάξτε τις Ρυθμίσεις παιχνιδιού

Εάν αντιμετωπίζετε καθυστέρηση μόνο σε ορισμένα παιχνίδια, το πρόβλημα μπορεί να είναι στο ίδιο το παιχνίδι και όχι στην κονσόλα ή το δίκτυό σας PS5. Η αλλαγή των ρυθμίσεων στο παιχνίδι συνήθως λύνει αυτό το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να παίζετε παιχνίδια έντασης ισχύος στη λειτουργία απόδοσης.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ρυθμό καρέ, επιλέξτε τη λειτουργία υψηλότερου FPS από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Αυτό θα μειώσει την καθυστέρηση, αν και τα γραφικά σας μπορεί να φαίνονται χειρότερα.

10. Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων του PS5 σας

Εάν τίποτα δεν λειτουργεί, η μόνη σας επιλογή μπορεί να είναι να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της κονσόλας PS5. Σημειώστε ότι αυτή είναι η τελευταία λύση. Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων διαγράφει τα πάντα στη συσκευή σας και θα εγκαταστήσει ένα νέο αντίγραφο του λογισμικού PS5. Αυτή μπορεί να είναι η μόνη επιλογή εάν το PS5 σας καθυστερεί λόγω σφαλμάτων συστήματος.

Για να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων:

 1. Πατήστε το κουμπί λειτουργίας στην κονσόλα για να την απενεργοποιήσετε εντελώς.
 2. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ακουστεί δεύτερος ήχος.
 3. Συνδέστε το χειριστήριο με το καλώδιο USB και πατήστε το κουμπί με το λογότυπο του PlayStation.
 4. Θα μπείτε σε ασφαλή λειτουργία. Επίλεξε το Επαναφορά PS5 (Επανεγκατάσταση λογισμικού συστήματος) επιλογή. Είναι το τελευταίο στη λίστα.

Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μόνο τότε δοκιμάστε να παίξετε το αγαπημένο σας παιχνίδι για να δείτε αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα καθυστέρησης.

Ενώ η επίλυση προβλημάτων λανθάνοντος χρόνου μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρόκληση για το PS5, με μερικά έξυπνα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων όπως αυτά, θα μπορείτε να απολαύσετε μια νέα συνεδρία διαδικτυακού παιχνιδιού σε ελάχιστο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:Πώς να εγκαταστήσετε και να ακούσετε το Spotify στο PS5

Πώς να επαναφέρετε το PS5 στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

PS5 Δεν συνδέεστε στο Internet; 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 5019

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *