Κλείδωμα φακέλου

Πώς να προστατέψετε έναν φάκελο με κωδικό πρόσβασης στα Windows

Ενώ τα Windows δεν διαθέτουν ενσωματωμένη δυνατότητα “κλειδώματος με κωδικό πρόσβασης” για φακέλους, υπάρχουν ορισμένες έξυπνες λύσεις για την προστασία των ιδιωτικών σας αρχείων και την προσθήκη ενός επιπλέον επιπέδου ασφάλειας. Εδώ είναι μερικές αποτελεσματικές επιλογές για να δοκιμάσετε.

1. Κλειδώστε το φάκελο χρησιμοποιώντας ένα αρχείο δέσμης

Εάν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές και προγράμματα τρίτων, η δημιουργία ενός σεναρίου δέσμης είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κλειδώσετε φακέλους με έναν κωδικό πρόσβασης της επιλογής σας. Δείτε πώς να το κάνετε.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVortex.gr⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

DISCLAIMER: Ακολουθώντας κάποιον οδηγό στο DirectVortex το κάνετε με δίκη σας ευθύνη (μην μας ζητήσετε τα ρέστα μετά) Δεν φέρουμε καμιά ευθύνη .

 1. Εντοπίστε το φάκελο που θέλετε να κλειδώσετε και ανοίξτε τον.
 2. Κάντε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο μέσα στο παράθυρο του File Explorer και επιλέξτε Νέος > Έγγραφο κειμένου.
 3. Στο έγγραφο κειμένου, αντιγράψτε και επικολλήστε τον ακόλουθο κώδικα:
  @ECHO OFF
  if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
  if NOT EXIST Private goto MDPrivate
  :CONFIRM
  echo Are you sure to lock this folder? (Y/N)
  set/p "cho=>"
  if %cho%==Y goto LOCK
  if %cho%==y goto LOCK
  if %cho%==n goto END
  if %cho%==N goto END
  echo Invalid choice.
  goto CONFIRM
  :LOCK
  ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  echo Folder locked
  goto End
  :UNLOCK
  echo Enter password to Unlock Your Secure Folder
  set/p "pass=>"
  if NOT %pass%==your_password goto FAIL
  attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
  ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
  echo Folder Unlocked successfully
  goto End
  :FAIL
  echo Invalid password
  goto end
  :MDPrivate
  md Private
  echo Private created successfully
  goto End
  :End
 4. Στο αρχείο κειμένου, αντικαταστήστε ο κωδικός σας στη γραμμή αν ΟΧΙ το “%pass%==your_password” αποτύχει σε έναν κωδικό της επιλογής σας.
  Σενάριο δέσμης σημειωματάριων
 5. Κάντε κλικ στο Αρχείο μενού στο επάνω μέρος και επιλέξτε Αποθήκευση ως.
 6. Δώστε οποιοδήποτε όνομα στο αρχείο και προσθέστε το .νυχτερίδα παράταση στο τέλος.
 7. Επιλέγω Ολα τα αρχεία σύμφωνα με το Αποθήκευση ως τύπος αναπτυσσόμενο μενού και πατήστε Αποθηκεύσετε.
 8. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο BAT για να το εκτελέσετε. Αυτό θα δημιουργήσει έναν νέο φάκελο με το όνομα Ιδιωτικός στον ίδιο κατάλογο.
 9. Μετακινήστε όλα τα αρχεία και τους φακέλους στους οποίους θέλετε να κλειδώσετε Ιδιωτικός ντοσιέ.
  Κλείδωμα φακέλου με χρήση αρχείου δέσμης
 10. Κάντε διπλό κλικ ξανά στο αρχείο δέσμης αφού τοποθετήσετε τα αρχεία σας στο Ιδιωτικός ντοσιέ.
 11. Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, εισάγετε Υ και πατήστε Εισαγω.

Ο φάκελός σας θα πρέπει τώρα να εξαφανιστεί. Για να αποκτήσετε πρόσβαση αργότερα, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο δέσμης και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης που ορίσατε νωρίτερα. Εάν εισάγετε σωστά τον κωδικό πρόσβασής σας, ο ιδιωτικός φάκελος θα εμφανιστεί ξανά.

Αυτό το αρχείο BAT που χρησιμοποιείται για το κλείδωμα του φακέλου μπορεί να τροποποιηθεί στον υπολογιστή σας, πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι εξοικειωμένοι με αυτό το τέχνασμα ενδέχεται να μπορούν να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής σας.

2. Κλειδώστε το φάκελο χρησιμοποιώντας το 7-Zip

Ένας άλλος τρόπος για να ασφαλίσετε και να συμπιέσετε τα ευαίσθητα έγγραφά σας στα Windows είναι χρησιμοποιώντας ένα δημοφιλές πρόγραμμα επιτραπέζιου υπολογιστή που ονομάζεται 7-Zip. Χρησιμοποιείται κυρίως για αποσυμπίεση φακέλων και εξαγωγή αρχείων, το 7-Zip σάς επιτρέπει επίσης να προστατεύετε φακέλους με κωδικό πρόσβασης. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 1. Λήψη και εγκατάσταση 7-Zip στον υπολογιστή σας.
 2. Ανοιξε το Διαχείριση αρχείων 7-Zip εφαρμογή χρησιμοποιώντας το μενού αναζήτησης.
 3. Εντοπίστε το αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να προστατεύσετε, επιλέξτε το και κάντε κλικ στο Προσθήκη επιλογή στο επάνω μέρος του παραθύρου.
 4. Επίλεξε το Διαγραφή αρχείου μετά τη συμπίεση πλαίσιο ελέγχου.
 5. Εισαγάγετε τον νέο σας κωδικό πρόσβασης στο Κρυπτογράφηση ενότητα και κάντε κλικ Εντάξει.
  Χρησιμοποιήστε το 7-ZIP για να κλειδώσετε έναν φάκελο στα Windows

Μόλις ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, ο φάκελός σας θα αντικατασταθεί από ένα αρχείο ZIP. Για πρόσβαση στο περιεχόμενό του, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ZIP και επιλέξτε 7-Zip > Εξαγωγή εδώ. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Αν και αυτή η μέθοδος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς θα πρέπει να περνάτε όλη τη διαδικασία κάθε φορά που χρειάζεται να προσθέτετε αρχεία, λειτουργεί τέλεια και βασίζεται αποκλειστικά σε αξιόπιστο λογισμικό.

3. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Κλείδωμα φακέλου

Μπορείτε πάντα να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο τρίτου κατασκευαστή για μεγαλύτερη ευκολία ή προηγμένες λειτουργίες. Πολλά καλά προγράμματα είναι διαθέσιμα για το κλείδωμα φακέλων στα Windows. Μια τέτοια επιλογή είναι το Folder Lock, το οποίο σας επιτρέπει να προστατεύετε αρχεία και φακέλους και σας επιτρέπει να κλειδώνετε τις μονάδες USB ή τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης.

Εφαρμογή Κλείδωμα φακέλου στα Windows 11

Μόλις κλειδωθεί ο στοχευμένος φάκελος, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Κλείδωμα φακέλου για να τον ξεκλειδώσετε. Αυτό το εργαλείο είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση στην έκδοση Pro εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στις premium λειτουργίες του.

Συμβουλή μπόνους: Απόκρυψη ευαίσθητων αρχείων και φακέλων στα Windows

Ενώ τα Windows δεν διαθέτουν δυνατότητα κλειδώματος φακέλων με κωδικό πρόσβασης, παρέχουν την επιλογή απόκρυψής τους. Αλλάζοντας τις ιδιότητες του φακέλου σε “κρυφό”, μπορείτε να τον κάνετε αόρατο στην Εξερεύνηση αρχείων.

Για να το κάνετε αυτό, απλώς κάντε δεξί κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο και επιλέξτε Ιδιότητες. Στη συνέχεια, ελέγξτε το Κρυμμένος επιλογή κάτω από τις ιδιότητες και κάντε κλικ Ισχύουν.

Κρυφή επιλογή για φάκελο στα Windows

Το αρχείο ή ο φάκελός σας θα πρέπει τώρα να εξαφανιστεί. Για να προβάλετε ξανά το φάκελό σας, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τα Windows ώστε να εμφανίζουν κρυφά αρχεία και φακέλους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ανοίγοντας τις Επιλογές Εξερεύνηση αρχείων και επιλέγοντας το Εμφάνιση κρυφών αρχείων, φακέλων και μονάδων δίσκου πλαίσιο ελέγχου κάτω από την καρτέλα Προβολή. Για να αποκρύψετε ξανά τα αρχεία σας, μεταβείτε στο παράθυρο Επιλογές του File Explorer και επιλέξτε Μην εμφανίζετε κρυφά αρχεία, φακέλους ή μονάδες δίσκου. Αυτό είναι!

Έτσι, αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για την προστασία των ευαίσθητων φακέλων σας στα Windows. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι τα ευαίσθητα έγγραφά σας θα προστατεύονται από ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας που δεν είναι διαθέσιμο από προεπιλογή στον υπολογιστή σας.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *