Να γιατί προτιμώ το Ubuntu

Χρησιμοποίησα macOS για χρόνια. Να γιατί προτιμώ το Ubuntu

Βασικά Takeaways

  • Το Ubuntu είναι δωρεάν, πάντα ήταν και πάντα θα είναι.
  • Το Ubuntu σάς επιτρέπει να ελέγχετε το υλικό σας καλύτερα από ό,τι η Apple. Λειτουργεί σε φθηνότερους υπολογιστές χωρίς τροποποιήσεις.
  • Το Ubuntu είναι πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο από το macOS, προσφέροντας εύκολους διακόπτες επιφάνειας εργασίας.

Ήμουν πολύ βαρύς χρήστης Mac στη δεκαετία του 2000. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι σπουδές μου ταίριαζαν στην πλατφόρμα, αλλά υπήρχαν και άλλοι λόγοι. Εδώ έμαθα να κυριαρχώ στη γραμμή εντολών του Unix. Τελικά, αποφάσισα ότι το Ubuntu ήταν καλύτερο για τις υπολογιστικές μου ανάγκες.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :καλύτερα προγράμματα IPTV για Linux/Ubuntu

Πώς να εγκαταστήσετε το Tor σε Linux, Ubuntu, Άλλες Διανομές

Η δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο καταγράφεται από την κυβέρνησή σου, τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, τους προγραμματιστές εφαρμογών/πρόσθετων/IPTV και όλους τους ιστότοπους μέσω της αναγνωριστικής σας διεύθυνσης IP | PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN ΣτηνΕλλάδα |
Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Το Ubuntu ήταν πάντα δωρεάν

ιστοσελίδα macos Sonoma

Ένας λόγος που προτιμώ το Ubuntu έναντι του macOS σήμερα είναι ότι το Ubuntu είναι δωρεάν — όπως στην μπύρα, όχι στην ομιλία, σύμφωνα με τον διάσημο ορισμό του Richard Stallman.

Όταν το macOS ονομαζόταν Mac OS X, ήταν μια πληρωμένη αναβάθμιση. Και, όπως όλα τα άλλα στο οικοσύστημα της Apple, υπήρχε μεγάλη σήμανση. μια αναβάθμιση θα κόστιζε τουλάχιστον $100. Η Apple δεν ήταν σχεδόν μοναδική σε αυτήν την εποχή. Μια αναβάθμιση σε Windows κόστιζε επίσης αρκετά χρήματα εκείνη την εποχή, και εξακολουθεί να ισχύει εάν φτιάχνετε έναν νέο υπολογιστή και χρειάζεστε άδεια.

Οι σημαντικότεροι προγραμματιστές λειτουργικών συστημάτων δεν είχαν ακόμη σκεφτεί την ιδέα μιας δωρεάν αναβάθμισης. Το Ubuntu, αντίθετα, ήταν πάντα διαθέσιμο δωρεάν, και αυτό είναι ουσιαστικά εγγυημένο μέσω της άδειας χρήσης ανοιχτού κώδικα.

Σίγουρα, χρειαζόταν να γράψω ένα CD ή να το εξαγάγω σε κλειδί USB εάν το εγκαθιστούσα σε φυσικό μηχάνημα, αλλά το κόστος αυτών ήταν ονομαστικό. Αυτό ήταν σημαντικό για κάποιον που ήταν εκτός κολεγίου και δεν μπορούσε να βασιστεί στις φοιτητικές εκπτώσεις της Apple.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν η απειλή χρηστών σαν εμένα που αποστέλλουν στο Ubuntu και άλλες φιλικές προς το χρήστη διανομές ήταν ο λόγος που η Microsoft και η Apple άρχισαν να κάνουν αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος δωρεάν.

Το Ubuntu με βάζει στον έλεγχο του υλικού μουΙστοσελίδα καταστημάτων της Apple για Mac προς πώληση

Μην με παρεξηγείτε. Η Apple είναι πολύ καλή στο να βγαίνει με εξαιρετικό υλικό. Τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον.

Είναι το λογισμικό που οδηγεί την απόφαση για μένα. Όταν χρησιμοποιούσα περισσότερο το macOS, ήταν για τα μαθήματα δημοσιογραφίας και βίντεο που παρακολουθούσα. Αυτό σήμαινε το Microsoft Word και το Final Cut Pro. Σίγουρα, το Word ήταν πολλαπλών πλατφορμών, αλλά το Final Cut Pro είναι μόνο για Mac.

Εκτός κολεγίου, το βίντεο έγινε λιγότερο σημαντικό για μένα υπέρ του γραπτού λόγου. Η πλατφόρμα υλικού ήταν λιγότερο σημαντική.

Το Ubuntu, επειδή τρέχει σε διαφορετικές πλατφόρμες, λειτουργεί καλύτερα για μένα. Λειτουργεί σε φθηνούς υπολογιστές εμπορευμάτων χωρίς περίεργα hacks όπως κάνουν οι “Hackintoshes”. Η Apple φαίνεται να χτυπά τους ανθρώπους που εκτελούν macOS σε υλικό που δεν ανήκει στην Apple, σύμφωνα με TechRadar. Το Ubuntu φαίνεται σαν ένα καλύτερο μακροπρόθεσμο στοίχημα.

Η Apple είναι μια εταιρεία υλικού και το επιχειρηματικό της μοντέλο εξαρτάται από την αγορά περισσότερων μηχανημάτων. Το Ubuntu μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ καλύτερα την επένδυσή μου σε υλικό, καθιστώντας δυνατή τη χρήση του ακόμα και όταν η Apple ή η Microsoft σταματήσουν να το υποστηρίζουν με τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού τους συστήματος.

Το Ubuntu είναι πιο ευέλικτο και προσαρμόσιμο από το macOS

Ζωντανή επιφάνεια εργασίας Ubuntu 24.04

Παρόλο που υπάρχουν πολλά που αγαπούν το macOS —ιδίως, το κομψό περιβάλλον χρήστη του πάνω από το πραγματικό Unix— φαίνεται ότι η Apple δεν ήταν ποτέ απόλυτα άνετη με τους ανθρώπους που θέλουν να σκάψουν κάτω από την επιφάνεια.

Η κύρια διεπαφή χρήστη του macOS είναι το δικό του GUI και δεν μπορείτε να το αντικαταστήσετε με άλλο επιτραπέζιο υπολογιστή εύκολα όπως μπορείτε με το Ubuntu, ακόμα κι αν εγκαταστήσατε τον διακομιστή χωρίς GUI.

Με το Ubuntu, όταν θέλω να δοκιμάσω έναν άλλο επιτραπέζιο υπολογιστή ή έναν διαχειριστή παραθύρων, το μόνο που έχω να κάνω είναι να εκδώσω μια εντολή APT, να αποσυνδεθώ και να την επιλέξω από τη λίστα περιβαλλόντων στο μενού σύνδεσης.

Λίστα γεύσεων Ubuntu στον επίσημο ιστότοπο

Υπάρχουν επίσης διαφορετικές «γεύσεις» του Ubuntu που είναι ήδη διαθέσιμες με εναλλακτικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, όπως το Xubuntu και το Kubuntu.

Μπορώ ακόμη και να τρέξω το Ubuntu απευθείας στα Windows χρησιμοποιώντας το Windows Subsystem for Linux, κάτι που δεν μπορώ να κάνω με το macOS.

Το Ubuntu είναι ανοιχτό

Ενώ το macOS έχει κάποιο BSD σε αυτό και παραμένει το αγαπημένο των προγραμματιστών, είναι τελικά ένα κλειστού κώδικα, ιδιόκτητο σύστημα. Μπορώ να εξετάσω ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα του Ubuntu, αν θέλω.

Το Ubuntu, όπως και το υπόλοιπο Linux, είναι διαφανές στον τρόπο που μου επιτρέπει να το εξετάσω. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πιο κλειστό μοντέλο της Apple. Αυτή η προσέγγιση χρονολογείται από το αρχικό όραμα του Steve Jobs για το Mac ως μια «συσκευή» την οποία οι άνθρωποι απλώς χρησιμοποιούσαν και δεν την έπαιρναν.

Το Ubuntu είναι ένα δάσος και όχι ένας περιφραγμένος κήπος και υπάρχει πάντα κάτι νέο για εξερεύνηση.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *