Ποια είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των Windows;

Ποια είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των Windows;

What Is the Latest Version of Windows?

Η ημερομηνία κυκλοφορίας των Microsoft Windows 11 για το κοινό ήταν η 5η Οκτωβρίου 2021. Αυτή η τελευταία έκδοση είναι γνωστή ως “21H2”, αλλά υπήρξαν αρκετές μικρές ενημερώσεις στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, με σημαντικές ενημερώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Εάν θέλετε να ενημερώσετε το τρέχον λειτουργικό σας σύστημα στην αιχμή, η πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 11 είναι αυτό που θέλετε.

Κατανόηση των αριθμών εκδόσεων των Windows 11

Η Microsoft κυκλοφορεί δύο τύπους ενημερώσεων:

Οι ενημερώσεις λειτουργιών είναι οι μεγάλες ετήσιες εκδόσεις όπου τα Windows λαμβάνουν σημαντικές νέες δυνατότητες και προσθήκες. Οι ενημερώσεις ποιότητας είναι σταδιακές ενημερώσεις που περιλαμβάνουν διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις ασφαλείας.

Οι ενημερώσεις που επισημαίνονται ως “αθροιστικές” περιέχουν όλες τις ενημερώσεις που προηγήθηκαν. Επομένως, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε πρώτα κάθε ένα που προέκυψε.

Οι αριθμοί των βασικών εκδόσεων χαρακτηριστικών αποτελούνται από δύο μέρη, το πρώτο μέρος αντιπροσωπεύει το έτος κυκλοφορίας και το δεύτερο μέρος περιγράφει εάν η κυκλοφορία έγινε το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους. Έτσι, για παράδειγμα, η έκδοση 20H2 θα είχε κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Οι ενημερώσεις ποιότητας επισημαίνονται με ολόκληρο το έτος και το μήνα. Έτσι, η ενημερωμένη έκδοση ποιότητας 2022-01 θα είχε κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2022. Πολλές ενημερώσεις ποιότητας μπορεί να πραγματοποιηθούν τον ίδιο μήνα. Κάθε ενημέρωση έχει έναν μοναδικό αριθμό Γνωσιακής Βάσης (KB). Για παράδειγμα, η έκδοση 2022-01 των Windows 11 είναι γνωστή ως KB5010690.

Το ενσωματωμένο πακέτο προστασίας από ιούς, το Microsoft Defender , λαμβάνει ξεχωριστές ενημερώσεις γνωστές ως Ενημερώσεις Πληροφοριών Ασφαλείας. Ομοίως, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Microsoft Edge και το Microsoft Office έχουν τις δικές τους ξεχωριστές διαδρομές ενημέρωσης.

Η τελευταία έκδοση των Windows είναι τα Windows 11, έκδοση 21H2

Τη στιγμή της γραφής, η τελευταία τρέχουσα έκδοση των Windows 11 είναι το 21H2. Η τελευταία αθροιστική ενημέρωση ποιότητας είναι 2022-05 KB 5013943.

Μια νέα διεπαφή χρήστη (UI)

Τα Windows 11 έχουν ένα πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον χρήστη. Αυτή η νέα έκδοση της διεπαφής των Windows επαναλαμβάνει τη ρύθμιση του μενού “Έναρξη” που βρέθηκε σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows 7 και 10. Το σύστημα πλακιδίων “Metro” που εμφανίζεται στα Windows 8 και 8.1 έχει εξαφανιστεί εντελώς, ακόμη και τα υπολείμματα που υπήρχαν στα Windows 10 Η γραμμή εργασιών είναι πλέον κεντραρισμένη με τρόπο που θυμίζει το Apple macOS και το iOS για iPad. Ωστόσο, μπορεί να ευθυγραμμιστεί αριστερά εάν το επιθυμείτε. Η γραμμή αναζήτησης βρίσκεται πλέον επίσης στην κορυφή του μενού.

Ο φωνητικός βοηθός Cortana της Microsoft λείπει σημαντικά από τα Windows 11 καθώς η εταιρεία καταρρίπτει τον ανταγωνιστή της Siri. Ενώ το Siri αποδείχθηκε δημοφιλές σε iPhone και iPad, οι χρήστες των Windows δεν ήταν τόσο πρόθυμοι για τη λειτουργικότητα του φωνητικού βοηθού.

Το νέο Κέντρο Δράσης ενοποιεί τις ειδοποιήσεις και τα στοιχεία ελέγχου για Wi-Fi, Bluetooth και άλλες κοινές λειτουργίες. Η Microsoft καταργεί σιγά σιγά τον Πίνακα Ελέγχου υπέρ της πιο βελτιωμένης εφαρμογής Ρυθμίσεις.

Το υποσύστημα Windows για Android

Τα Windows 11 προσφέρουν τη δυνατότητα εγκατάστασης και εκτέλεσης εφαρμογών Android από το κατάστημα Amazon στα Windows χωρίς να χρειάζεστε smartphone. Τεχνικά αυτό δεν είναι ακόμη λειτουργικό χαρακτηριστικό στη δημόσια έκδοση των Windows 11, αλλά είναι προσβάσιμο ως δυνατότητα beta. Δοκιμάσαμε αυτήν την πρώιμη εφαρμογή, και παρόλο που λειτουργεί λίγο-πολύ, εξακολουθεί να είναι ακατέργαστη.

Το υποσύστημα Windows για Linux

Όπως και η παραπάνω λύση Android, αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να εκτελείτε λογισμικό Linux στα Windows 11. Σε αντίθεση με τη δυνατότητα Android, αυτή είναι ήδη μέρος της κύριας έκδοσης. θα πρέπει να ενεργοποιήσετε και να εγκαταστήσετε αυτό το στοιχείο στις δυνατότητες των Windows.

Νέα πρότυπα ασφαλείας συστήματος των Windows

Τα Windows 11 απορρίπτουν πολύ κώδικα παλαιού τύπου που θα μπορούσε να προκαλέσει ευπάθειες ασφαλείας. Επιπλέον, η εκτέλεση των Windows 11 απαιτεί υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας υλικού. Συγκεκριμένα, απαιτεί TPM ( Trusted Platform Module ), διαφορετικά δεν μπορείτε να το εγκαταστήσετε.

Αυτή η απαίτηση TPM διακόπτει τη συμβατότητα με παλαιότερες CPU και μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε επεξεργαστή AMD 8ης γενιάς Intel ή Ryzen 3000.

Βελτιωμένη απόδοση παιχνιδιού και ενσωμάτωση Xbox

Η Microsoft έχει ενσωματώσει πλήρως την εφαρμογή Xbox και την υπηρεσία Xbox Game Pass στα Windows 11. Επιπλέον, τα Windows 11 υπόσχονται να έχουν την καλύτερη υποστήριξη για βιντεοπαιχνίδια. Είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα Windows για τη λειτουργία επεξεργαστών Intel 12ης γενιάς και έχει την καλύτερη υποστήριξη για τεχνολογίες όπως η επιτάχυνση αποθήκευσης που βασίζεται σε GPU.

Τα Windows 11 έρχονται σε διαφορετικές εκδόσεις

Τα Windows 11 κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις:

Home.Pro.Education.Enterprise.Pro Education.Pro for Workstations.Mixed Reality.Windows Server

Μόνο οι εκδόσεις Home και Pro ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες των Windows. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι μπορείτε μόνο να ενημερώσετε ή να αναβαθμίσετε την έκδοση των Windows σε άλλη έκδοση της ίδιας έκδοσης. Έτσι, για παράδειγμα, οι χρήστες των Windows 10 Enterprise μπορούν να μετακινηθούν μόνο στο Windows 11 Enterprise. Για να αλλάξετε την έκδοση των Windows που έχετε, πρέπει να αγοράσετε μια άδεια χρήσης Windows για αυτήν την έκδοση.

Κατανόηση καναλιών κυκλοφορίας

Όταν αναφερόμαστε στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 11, αναφερόμαστε ρητά στο “κανάλι” της κύριας έκδοσης. Αυτό είναι το κανάλι ενημέρωσης που λαμβάνει ενημερώσεις που έχουν δοκιμαστεί εκτενώς και εκκαθαριστεί για κάθε χρήστη των Windows.

Το κανάλι Windows Insider προσφέρει σε όλους τους χρήστες πρόσβαση σε μελλοντικές εκδόσεις των Windows και στις δυνατότητες που συνοδεύουν αυτές τις εκδόσεις. Οι Insiders μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και σχόλια σχετικά με αυτές τις νέες δυνατότητες, βοηθώντας τη Microsoft να τις τελειοποιήσει πριν από την κυκλοφορία. Δεν συνιστούμε τη χρήση του καναλιού Insider στον κεντρικό υπολογιστή που είναι κρίσιμος για την αποστολή σας, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα αστάθειας και απώλειας δεδομένων.

Το κανάλι Dev (Developer) προσφέρει ενημερώσεις των Windows 11 χωρίς να συνδέεται με κάποια μελλοντική ενημέρωση των Windows. Αυτό το κανάλι προορίζεται για χρήστες υψηλής τεχνολογίας που ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού Windows.

Μόλις μεταβείτε σε ένα από αυτά τα κανάλια, δεν βρίσκεστε πλέον στην ίδια διαδρομή με την κύρια έκδοση των Windows και επομένως οι αριθμοί έκδοσης που αναφέρονται εδώ δεν ισχύουν.

Πώς να ελέγξετε ποια έκδοση των Windows έχετε

Ο έλεγχος της έκδοσης των Windows είναι απλός. Απλώς επιλέξτε το κουμπί Έναρξη > Ρυθμίσεις Εφαρμογή   > Σύστημα > Πληροφορίες .

Στη συνέχεια, ελέγξτε κάτω από τις Προδιαγραφές των Windows δίπλα στην “έκδοση”. Στο παράδειγμα εδώ, μπορείτε να δείτε ότι αυτή είναι η έκδοση 21H2. Πολλοί χρήστες και δημοσιεύσεις περίμεναν ότι η πρώτη σημαντική ενημέρωση των Windows 11 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά μέχρι τη στιγμή της σύνταξης, η έκδοση 22H1 δεν φαίνεται πουθενά. Αντίθετα, η επόμενη αναμενόμενη έκδοση είναι η 22H2, με την κωδική ονομασία Sun Valley .

Τρόπος ενημέρωσης στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows

Είτε χρησιμοποιείτε Windows 10 είτε είστε ήδη χρήστης των Windows 11, το μόνο που έχετε να κάνετε για να ξεκινήσετε μια ενημέρωση είναι να μεταβείτε στο κουμπί μενού Έναρξη > Εφαρμογή ρυθμίσεων > Ενημέρωση Windows .

Θα δείτε είτε εκκρεμείς ενημερώσεις είτε ότι είστε ενημερωμένοι. Επιλέξτε εάν θα εγκαταστήσετε ενημερώσεις αμέσως ή θα ελέγξετε μη αυτόματα για ενημερώσεις επιλέγοντας Έλεγχος για ενημερώσεις. Τα Windows θα χειριστούν τα υπόλοιπα.

Εάν είστε χρήστης των Windows 10 που επιθυμείτε να κάνετε ενημέρωση στα Windows 11 και η ενημέρωση δεν εμφανίζεται για εσάς, μεταβείτε στη σελίδα λήψης των Windows 11 και επιλέξτε την καλύτερη μέθοδο εγκατάστασης. Προτείνουμε να δοκιμάσετε πρώτα το Windows 11 Installation Assistant, αλλά αν θέλετε να ενημερώσετε έναν διαφορετικό υπολογιστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Media Creation ή να εγγράψετε ένα αρχείο ISO που έχετε λάβει σε έναν δίσκο. Εάν διαθέτετε κλειδί άδειας χρήσης των Windows 10, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ενεργοποιήσετε τα Windows 11.

Πού μπορείτε να αγοράσετε τα Windows 11;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν είστε χρήστης των Windows 10, μπορείτε να λάβετε δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 11, εφόσον ο υπολογιστής σας πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές. Ωστόσο, εάν, για παράδειγμα, έχετε δημιουργήσει έναν υπολογιστή από εξαρτήματα και χρειάζεστε μια άδεια Windows 11 για αυτό, θα πρέπει να πληρώσετε για μια άδεια.

Μπορείτε να αγοράσετε τα Windows 11 απευθείας από το Microsoft Store, όπου θα λάβετε ένα ψηφιακό δικαίωμα συνδεδεμένο με τον λογαριασμό σας Microsoft. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τα Windows 11 από τρίτους πωλητές, είτε ως φυσικό αντίγραφο που περιλαμβάνει δίσκους ή μια προφορτωμένη μονάδα flash είτε ως απλώς κλειδί άδειας χρήσης. Στην προηγούμενη ενότητα, οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τα Windows 11 χωρίς κλειδί. Αργότερα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το αντίγραφό σας συνδέοντας τον λογαριασμό σας Microsoft ή εισάγοντας το κλειδί που αγοράσατε.

Είναι δυνατό να λάβετε κλειδιά με μεγάλη έκπτωση από τρίτους πωλητές που μεταπωλούν κλειδιά αδειών όγκου, αλλά να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και πιθανώς να παραβιάζει τους όρους άδειας χρήσης.

Πρέπει να αποκτήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows;

Τη στιγμή της γραφής, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θεωρεί τα Windows 11 έτοιμα για γενική χρήση σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους. Αυτό σημαίνει ότι όποιος περιμένει σταθερότητα αρκετά καλή για επιχειρήσεις ή υπολογιστές κρίσιμους για την αποστολή, μπορεί τώρα να εξετάσει την αναβάθμιση. 

Ωστόσο, εκτός από τις ενημερώσεις ασφάλειας και σταθερότητας, γενικά δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση των Windows τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμη η ενημέρωση. Είναι καλύτερα να περιμένετε, ώστε τυχόν νέα σφάλματα ή ζητήματα να ανακαλυφθούν από τους πρώτους χρήστες και να διορθωθούν προτού διακινδυνεύσετε τον υπολογιστή σας.

 

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4826

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *