Πώς να ακονίσω ένα μαχαίρι με μια πέτρα

Πώς να ακονίσω ένα μαχαίρι με μια πέτρα

Εάν τα άτονα μαχαίρια σας δεν κάνουν πλέον τη δουλειά τους ή αν ανησυχείτε ότι θα κοπείτε, θα πρέπει να ακονίσετε τα μαχαίρια σας με μια πέτρα. Οι πέτρες ακονίσματος, που ονομάζονται επίσης και πέτρες, είναι κατασκευασμένες από φυσικά ή συνθετικά υλικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στεγνά, με λάδι ή με νερό. Μόλις επιλέξετε μια πέτρα, απλώς περάστε τις θαμπές λεπίδες σας πάνω από την πέτρα μέχρι να γίνουν και πάλι αιχμηρές. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ένα ομοιόμορφο χέρι, τα μαχαίρια σας θα αισθάνονται σαν καινούργια!

Βήματα

Επιλογή πέτρας ακονίσματος

Εξετάστε τα μαχαίρια σας. Βγάλτε τα μαχαίρια που θέλετε να ακονίσετε. Προσδιορίστε πόσο θαμπά είναι οι λεπίδες, ώστε να ξέρετε τι μέγεθος τρίχας θα χρειαστείτε στην πέτρα ακονίσματος. Για να δοκιμάσετε τη λεπίδα, κόψτε σε φέτες μια ντομάτα ή ένα κομμάτι φρούτου. Νιώστε πόση αντίσταση παίρνετε καθώς κόβετε. Όσο περισσότερη αντίσταση, τόσο πιο θαμπά είναι τα μαχαίρια σας.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα μαχαίρια σας. Αν τα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, είναι πιθανότατα πιο θαμπά από ό,τι αν τα χρησιμοποιείτε κάθε τόσο.
Επιλέξτε το στυλ της πέτρας. Θα χρειαστεί να επιλέξετε μια φυσική ή συνθετική πέτρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρή (εμποτισμένη σε νερό), με λάδι ή στεγνή. Υπάρχουν επίσης πέτρες διαμαντιών που είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρά διαμάντια που συνδέονται με μια μεταλλική επιφάνεια. Οι πέτρες που είναι εμποτισμένες σε νερό είναι πιο μαλακές πέτρες που σημαίνει ότι μπορείτε να ακονίσετε γρήγορα τα μαχαίρια σας. Δυστυχώς, αυτές οι πέτρες θα φθαρούν πιο γρήγορα από τις άλλες. Οι πέτρες λαδιού είναι οι λιγότερο ακριβές και είναι κατασκευασμένες από σκληρότερο υλικό.

Οι πέτρες λαδιού είναι λίγο πιο βρώμικες στη χρήση και στον καθαρισμό, αν και η πέτρα θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι πέτρες διαμαντιών είναι οι πιο ακριβές, αλλά θα διαρκέσουν περισσότερο.
Επιλέξτε το τρίξιμο της πέτρας. Οι πέτρες ακονίσματος διατίθενται με διαφορετικά μεγέθη κόκκων. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε λεπτές, μεσαίες και χοντρές πέτρες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια χοντρή πέτρα ακολουθούμενη από ένα λεπτό τρίξιμο εάν τα μαχαίρια σας είναι θαμπά. Εάν τα μαχαίρια σας έχουν ακονιστεί πρόσφατα ή δεν είναι πολύ θαμπά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεσαίο τρίξιμο. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο άμμου που κυμαίνεται από 325 (για χοντρό) έως 1200 (για επιπλέον λεπτόκοκκο). [3]

Μπορεί να μπορείτε να επιλέξετε μια πέτρα που έχει διαφορετικά επίπεδα άμμου και στις δύο πλευρές.

Προετοιμασία για όξυνση

Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν την πέτρα σας. Επειδή υπάρχει τέτοια ποικιλία στο ακόνισμα πέτρες, είναι σημαντικό να διαβάσετε το εγχειρίδιο οδηγιών που συνοδεύει την πέτρα σας. Οι οδηγίες θα σας πουν εάν πρέπει να μουλιάσετε την πέτρα σε νερό ή εάν θα χρειαστεί να λιπαίνεται με λάδι ενώ ακονίζετε.

Οι πέτρες διαμαντιών μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν στεγνές ή λιπασμένες με νερό.
Εξασκηθείτε να κρατάτε το μαχαίρι σε γωνία 20 μοιρών. Οι περισσότερες ευθείες λεπίδες πρέπει να ακονιστούν σε γωνία 20 μοιρών. Για να βρείτε τη γωνία, κρατήστε το ακριβώς μπροστά σας, ώστε να είναι ευθεία πάνω-κάτω. Αυτό είναι 90 μοίρες. Γείρετε το μαχαίρι μέχρι τη μέση προς το τραπέζι, ώστε να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Γείρετε ξανά το μαχαίρι μέχρι τη μέση, ώστε να είναι περίπου μια ίντσα (2,5 cm) πάνω από το τραπέζι. Αυτή πρέπει να είναι γωνία 20 μοιρών.

Το μαχαίρι σας μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη γωνία ακονίσματος εάν η λεπίδα είναι πολύ μεγάλη ή παχιά.
Εάν χρησιμοποιείτε μια πολύ χοντρή πέτρα, μπορεί να θέλετε μια ακόμη πιο ρηχή (χαμηλότερη) γωνία, ώστε να μην ακονίσετε πολύ τη λεπίδα.
Μουλιάζουμε τη πέτρα νερού για 45 λεπτά. Εάν χρησιμοποιείτε μια πέτρα νερού, τοποθετήστε την σε ένα δίσκο και ρίξτε νερό πάνω από την πέτρα ώστε να καλυφθεί εντελώς. Αφήστε την πέτρα να μουλιάσει για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν αρχίσετε να ακονίζετε τα μαχαίρια σας.

Πώς να κάνετε το νερό να έχει καλύτερη γεύση

Εάν η πέτρα σας είναι πολύ στεγνή, μπορεί να χαράξει ή να τρυπήσει τις λεπίδες του μαχαιριού σας.
Αποφύγετε να βάζετε μια πέτρα λαδιού στο νερό γιατί αυτό μπορεί να την καταστρέψει.
Τοποθετήστε την πέτρα σε ένα υγρό πανί. Ρίξτε νερό πάνω από ένα πανί πλύσης και στύψτε το. Απλώστε το υγρό πανί στην επιφάνεια εργασίας σας και τοποθετήστε την πέτρα πάνω της. Το ύφασμα θα κρατήσει την πέτρα στη θέση του ενώ ακονίζετε τα μαχαίρια σας. Τοποθετήστε οποιοδήποτε στυλ πέτρας (υγρή, λάδι ή διαμάντι) στο ύφασμα.

Εάν χρησιμοποιείτε μια πέτρα με διαφορετικούς κόκκους και στις δύο πλευρές, τοποθετήστε την πιο χοντρή πλευρά προς τα επάνω. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ακονίσετε γρήγορα τα μαχαίρια σας πριν γυρίσετε την πέτρα για να γυαλιστεί.
Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό πανί για αυτό, καθώς δεν θα μπορείτε να ξεπλύνετε το τρίμμα από αυτό.
Λιπάνετε μια πέτρα λαδιού. Εάν χρησιμοποιείτε μια πέτρα που πρέπει να λαδωθεί, μπορείτε να ψεκάσετε την πέτρα με λάδι ή να τη ρίξετε λίγο απευθείας πάνω στην πέτρα. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε μασάζ με το λάδι στην πέτρα. Βεβαιωθείτε ότι η πέτρα είναι πλήρως επικαλυμμένη με λάδι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι που πωλείται ειδικά ως λάδι ακονίσματος ή ακονίσματος. Αυτά είναι συνήθως κατασκευασμένα από ορυκτέλαια ή κατασκευασμένα με μη πετρελαϊκά προϊόντα. Περιέχουν πρόσθετα που προστατεύουν το μέταλλο των λεπίδων σας.
Αποφύγετε τη χρήση μαγειρικών ελαίων (όπως φυτικό ή λάδι canola) για τη λίπανση της πέτρας.

 Ακονίζοντας το μαχαίρι

Κρατήστε το μαχαίρι πάνω στην πέτρα. Χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να κρατήσετε το μαχαίρι έτσι ώστε η λεπίδα να βρίσκεται σε γωνία 20 μοιρών. Η άκρη της λεπίδας πρέπει να είναι στραμμένη μακριά από εσάς. Τοποθετήστε τα δάχτυλα του άλλου χεριού σας στο επίπεδο μέρος της λεπίδας κοντά στο αιχμηρό άκρο. [7]

Τα δάχτυλά σας στη λεπίδα μπορούν να ελέγξουν την πίεση και την κατεύθυνση της λεπίδας καθώς την ακονίζετε.
Σκουπίστε τη μία πλευρά της λεπίδας κατά μήκος της πέτρας. Σύρετε αργά τη λεπίδα προς τα κάτω στην πέτρα και σαρώστε την σε ένα τόξο καθώς κινείται. Θα πρέπει να σχεδιάσετε ολόκληρη την άκρη της λεπίδας από τη φτέρνα μέχρι την άκρη κατά μήκος της πέτρας, ώστε να είναι ομοιόμορφα ακονισμένη. Συνεχίστε να τρέχετε την πρώτη πλευρά της λεπίδας πάνω στην πέτρα μέχρι να γίνει αιχμηρή.

Θυμηθείτε να βρέξετε ή να λιώσετε την πέτρα μόλις αρχίσει να στεγνώνει.
Γυρίστε το μαχαίρι και ακονίστε την άλλη πλευρά. Γυρίστε το μαχαίρι ανάποδα και μετακινήστε τη λεπίδα από τη φτέρνα στην άκρη της πέτρας ακονίσματος μέχρι να αισθανθείτε αιχμηρή όταν την αγγίζετε με τα δάχτυλά σας.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αγγίζετε οποιαδήποτε άκρη μαχαιριού πάνω στο δέρμα σας.
Ακονίστε την πέτρα σε πιο λεπτό τρίξιμο. Εάν τα μαχαίρια σας ήταν πολύ θαμπά και χρησιμοποιούσατε ένα χοντρό τρίξιμο για να ακονίσετε την άκρη, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια πέτρα με λεπτό τρίξιμο για να γυαλίσετε την άκρη. Περάστε τη λεπίδα σε μια λεπτή πέτρα από άμμο από τη φτέρνα μέχρι την άκρη της λεπίδας. Γυρίστε το μαχαίρι και ακονίστε και την άλλη πλευρά της λεπίδας.

Ακονίζετε πάντα τα μαχαίρια ομοιόμορφα, ώστε η λεπίδα να παραμένει ισορροπημένη. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιήσατε 6 διαδρομές για να ακονίσετε την πρώτη πλευρά της λεπίδας, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε 6 διαδρομές για να ακονίσετε την άλλη πλευρά της λεπίδας.
Δοκιμάστε την ευκρίνεια του μαχαιριού. Μόλις νομίζετε ότι έχετε ακονίσει εντελώς το μαχαίρι σας, πλύντε το και στεγνώστε το. Κρατήστε ένα κομμάτι χαρτί ψηλά και προσπαθήστε να το κόψετε σε φέτες χρησιμοποιώντας το μαχαίρι. Εάν το μαχαίρι είναι αρκετά κοφτερό, θα πρέπει να κόψει εύκολα το χαρτί. Εάν όχι, θα πρέπει να το ακονίσετε λίγο περισσότερο.

Καθαρίστε τα μαχαίρια και την πέτρα. Μόλις ολοκληρώσετε το ακόνισμα των μαχαιριών σας, πλύνετε και στεγνώστε τις λεπίδες. Θα πρέπει επίσης να καθαρίσετε την πέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια πέτρα λαδιού, ίσως χρειαστεί να την τρίψετε περιστασιακά με μια σκληρή βούρτσα από ίνες και να την μουλιάζετε σε λάδι. Για μια πέτρα νερού, ξεπλύνετε οποιοδήποτε από τα υπολείμματα και αποθηκεύστε το σε ένα στεγνό πανί μέχρι να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ξανά.

Για να αποτρέψετε το γρηγορότερο θάμπωμα των μαχαιριών σας, αποθηκεύστε τα σε ένα κομμάτι μαχαιριού, σε μια μαγνητική ταινία ή με προστατευτικά καλύμματα μαχαιριού.

 Προειδοποιήσεις

Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε μαχαίρια. Ακόμα και τα θαμπά μαχαίρια μπορεί να σας τραυματίσουν, αν τα χειριστείτε λανθασμένα.

 Πράγματα που θα χρειαστείτε

Πέτρα
ακονίσματος Πανί κουζίνας
Νερό ή λάδι λείανσης
Μπουκάλι ψεκασμού
Τεμάχιο χαρτί
Προστατευτικό μαχαιριού, μπλοκ ή μαγνητική λωρίδα

[ Επεξεργασία ] Αναφορές

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4904

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *