Πώς να αφαιρέσετε τη μυρωδιά μούχλας από τα ρούχα

Εάν τα ρούχα σας μυρίζουν μούχλα, το πιθανότερο είναι ότι έχουν μολυνθεί με σπόρια μούχλας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα αφήσετε πολύ καιρό στην αποθήκευση ή τα αφήσετε να καθίσουν για μερικές μέρες στο πλυντήριο. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά χρησιμοποιώντας εύχρηστα οικιακά προϊόντα όπως ξύδι, μαγειρική σόδα ή βόρακα. Αφού πλύνετε τα ρούχα σας, στεγνώστε τα έξω στον ήλιο για να απαλλαγείτε εντελώς από τη μυρωδιά.

Βήματα

Περιποίηση ειδών που πλένονται στο πλυντήριο

Επιλέξτε ένα οικιακό προϊόν για χρήση. Τα ρούχα με ήπια μυρωδιά μούχλας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας ένα κοινό, μη τοξικό οικιακό προϊόν. Αυτή η μέθοδος είναι επίσης καλύτερη για ευαίσθητα υφάσματα που δεν μπορούν να λευκανθούν. Εάν τα ρούχα σας έχουν σπόρια μούχλας, δεν θα σταματήσουν να μυρίζουν μούχλα μέχρι να σκοτωθούν τα σπόρια. Ελέγξτε γύρω από το σπίτι σας για να δείτε ποια από τα ακόλουθα προϊόντα εξόντωσης μούχλας έχετε στη διάθεσή σας:

λευκό ξύδι
Βόραξ
Μαγειρική σόδα

Ξεκινήστε ένα φορτίο πλύσης. Βάλτε τα μουχλιασμένα ρούχα στο πλυντήριό σας με την ποσότητα απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε συνήθως. Αφήστε το πλυντήριο να γεμίσει με νερό καθώς ξεκινά ο κύκλος. Αφήστε το να γεμίσει εντελώς πριν συνεχίσετε.

Διαβάστε επίσης:Πώς να κάνετε το νερό να έχει καλύτερη γεύση

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να εξασφαλίσετε ότι τα σπόρια της μούχλας θα σκοτωθούν.
Εάν πλένετε ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν σε ζεστό νερό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό. Ίσως χρειαστεί να πλύνετε τα ρούχα περισσότερες από μία φορές για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά.

Ρίξτε ένα φλιτζάνι από το προϊόν που έχετε επιλέξει στο νερό. Μόλις γεμίσει το πλυντήριο με νερό, ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι, βόρακα ή μαγειρική σόδα. Ρίξτε το κατευθείαν στο νερό για να διασκορπιστεί ομοιόμορφα. Ολοκληρώστε τον κύκλο πλύσης ως συνήθως.

Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία έχει ιδιότητες που βοηθούν να σκοτωθούν τα σπόρια μούχλας και να αφαιρεθούν οι άσχημες μυρωδιές. Εάν τα ρούχα είναι ιδιαίτερα μουχλιασμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ξύδι μαζί.
Εάν δεν μπορείτε να ρίξετε το προϊόν απευθείας στο νερό, ανακατέψτε το με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε τη θήκη υγρού απορρυπαντικού.

Κρεμάστε τα ρούχα έξω για να στεγνώσουν. Το στέγνωμα των ρούχων σας σε μια γραμμή στον ήλιο θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε τυχόν εναπομείναντα σπόρια και θα φρεσκάρετε τη μυρωδιά των ρούχων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα σας έξω σε μια ηλιόλουστη μέρα. Προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε περιοχή που έχει ήλιο και αέρα.

Εάν βρέχει έξω, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο σας. Αυτό δεν είναι ιδανικό, καθώς το στεγνωτήριο είναι ένας κλειστός χώρος που δεν επιτρέπει στον καθαρό αέρα να ρέει μέσα από τα ρούχα σας.
Αν τα ρούχα σας βγαίνουν από το στεγνωτήριο μυρίζουν ακόμα μούχλα, περιμένετε μια ηλιόλουστη μέρα για να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε έξω.

Αντιμετώπιση ειδών μόνο για στεγνό καθάρισμα

Δοκιμάστε ένα καθαριστικό χωρίς ξέβγαλμα. Εάν πρέπει να αφαιρέσετε τη μυρωδιά από ένα παλτό ή άλλο ρούχο που είναι μόνο στεγνό καθάρισμα, η βύθισή του στο νερό δεν αποτελεί επιλογή. Κανένα καθαριστικό ξεβγάλματος δεν ξεπλένει αποτελεσματικά την επιφάνεια ενός αντικειμένου χωρίς να κορεστεί πλήρως τα στρώματα του υφάσματος, επομένως υπάρχει μικρότερη πιθανότητα παραμόρφωσης. Αναζητήστε στην ενότητα προϊόντα πλυντηρίου για “πλύση χωρίς ξέβγαλμα”. Είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα που έρχεται σε μπουκάλια, παρόμοιο με το απορρυπαντικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναμίξετε ένα καπάκι από το πλύσιμο χωρίς ξέβγαλμα με αρκετά λίτρα νερού. Ρίξτε το σε ένα μπουκάλι με σπρέι.
Ψεκάστε το μούχλα σας ρούχο έτσι ώστε όλα τα μέρη του να είναι ελαφρώς υγρά.
Κρεμάστε το ρούχο για να στεγνώσει έξω στον ήλιο και τον αέρα. Όταν στεγνώσει, η μυρωδιά πρέπει να φύγει. Εάν εξακολουθεί να μυρίζει μούχλα, επαναλάβετε τη διαδικασία.
Σημειώστε ότι αυτό απαιτεί βρέξιμο του υφάσματος. Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο σε αντικείμενα που δεν πρέπει να βραχούν, όπως δέρμα ή σουέτ.

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα. Αντί να πλένετε τα ρούχα σας με μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνή μαγειρική σόδα μόνο στα ρούχα σας για στεγνό καθάρισμα. Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τη μυρωδιά της μούχλας. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία περισσότερες από μία φορές για καλύτερα αποτελέσματα.

Απλώστε το ρούχο σε μια καθαρή επιφάνεια. Πασπαλίστε το παντού με μια λεπτή στρώση μαγειρική σόδα. Αναποδογυρίστε το και κάντε το ίδιο. Εάν δεν θέλετε να βάλετε μαγειρική σόδα απευθείας πάνω στο αντικείμενο, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα δίπλα σε ένα ανοιχτό δοχείο μαγειρικής σόδας.
Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει στο ρούχο όλη τη νύχτα.
Βγάλτε το έξω και ανακινήστε το καλά. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πινέλο για να αφαιρέσετε την περίσσεια μαγειρικής σόδας.
Κρεμάστε το έξω για την υπόλοιπη μέρα.

Δοκιμάστε να ψεκάσετε το ρούχο σας με βότκα. Αν δεν θέλετε να πάτε στα έξοδα να προμηθευτείτε ένα ειδικό καθαριστικό, προκαλείτε τη χρήση φθηνής βότκας. Ρίξτε λίγη βότκα σε ένα μπουκάλι σπρέι. Ψεκάστε το μουχλιασμένο αντικείμενο παντού, φροντίζοντας να μην χάσετε σημείο. Κρεμάστε το έξω στον ήλιο για να στεγνώσει. Αυτό θα πρέπει να αφαιρέσει ή να αποδυναμώσει τη μυρωδιά μούχλας.

Κάντε το στεγνό καθάρισμα. Εάν καμία μέθοδος στο σπίτι δεν αφαιρεί με επιτυχία τη μυρωδιά μούχλας, μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε το προϊόν σε ένα κατάστημα στεγνοκαθαριστηρίου. Τα στεγνοκαθαριστήρια χρησιμοποιούν ισχυρές χημικές ουσίες για την απόσμηση των υφασμάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να απαλλαγούν αποτελεσματικά από τη μούχλα. Εάν δεν σας ενδιαφέρει να επικαλύπτετε τα ρούχα σας με χημικά, αναζητήστε ένα «πράσινο» κατάστημα στεγνού καθαρισμού που χρησιμοποιεί υγρό καθαρισμό με διοξείδιο του άνθρακα.

Αντιμετώπιση Μουχλιασμένων Αντικειμένων

Τοποθετήστε τα ρούχα σε βραστό νερό. Εάν τα αντικείμενά σας είναι εξαιρετικά μουχλιασμένα και δεν θέλετε να τα πετάξετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα βάλετε σε βραστό νερό για να σκοτώσετε τα σπόρια της μούχλας και να αφαιρέσετε αυτή τη μυρωδιά μούχλας. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια και άλλα στιβαρά κλινοσκεπάσματα που μπορούν να αντέξουν το βραστό νερό. Εάν τοποθετήσετε ευαίσθητα υφάσματα σε βραστό νερό, πιθανότατα θα διαλυθούν. Για να βράσετε μουχλιασμένα αντικείμενα,

Φέρτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Χρειάζεστε αρκετό νερό για να κορεστεί πλήρως το ρούχο που περιποιείστε.
Τοποθετήστε το ρούχο σε μια ξεχωριστή μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε το βραστό νερό, φροντίζοντας να μουλιάσει πλήρως.
Αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά.
Στύψτε το νερό. Εάν εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστό, μπορεί να θέλετε να φορέσετε λαστιχένια γάντια.
Πλύνετε το ρούχο ως συνήθως στο πλυντήριο. Στεγνώστε το έξω στον ήλιο.

Χρησιμοποιήστε χλωρίνη. Η χλωρίνη είναι ένας αποτελεσματικός δολοφόνος μούχλας. Θα αφαιρέσει τη μούχλα και τη μούχλα από αντικείμενα που είναι ασφαλή για λεύκανση, όπως πετσέτες, σεντόνια και κάλτσες. Φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα ενός αντικειμένου πριν το λευκάνετε. Εάν λέει “Μην χλωρίνη”, χρησιμοποιήστε διαφορετική μέθοδο. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε χλωρίνη, κάντε το σε δωμάτιο με άφθονο αερισμό και προστατέψτε το δέρμα σας με γάντια. Για να λευκάνετε τα ρούχα σας,

Σε ένα μεγάλο κουβά, ανακατέψτε ένα διάλυμα με μισό φλιτζάνι χλωρίνη και ένα γαλόνι νερό.
Τοποθετήστε τα μουχλιασμένα ρούχα στο διάλυμα χλωρίνης.
Πλύνετε τα ρούχα στο πλυντήριό σας με απορρυπαντικό, κανονικά. Στεγνώστε τα έξω στον ήλιο.

Δοκιμάστε αμμωνία. Η αμμωνία έχει μια έντονη μυρωδιά που είναι τοξική για τους πνεύμονες, επομένως βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο πλυντηρίων σας αερίζεται καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο και ξεκινήστε έναν κύκλο πλύσης χωρίς να προσθέσετε απορρυπαντικό. Προσθέστε ένα φλιτζάνι αμμωνία στο νερό. Αφήστε τον κύκλο να τρέξει και μετά κάντε δεύτερο κύκλο μόνο με απορρυπαντικό. Κρεμάστε τα ρούχα σας στον ήλιο για να στεγνώσουν.

Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία. Δημιουργεί ένα αέριο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες εάν αναπνεύσει.
Χειριστείτε την αμμωνία με προσοχή. Μπορεί να θέλετε να φοράτε ρούχα για να αποτρέψετε το να εισχωρήσει στο δέρμα σας. Εάν εισπνέετε αμμωνία, αφήστε την περιοχή για να πάρετε καθαρό αέρα. Καλέστε τον έλεγχο δηλητηριάσεων εάν αισθάνεστε ζαλάδα.

Συμβουλές

Εάν έχετε πλυντήριο ρούχων με μπροστινή φόρτωση, κοιτάξτε τον ελαστικό δακτύλιο που σφραγίζει την πόρτα. Εάν το κάτω μέρος, όπου αποστραγγίζεται το νερό, φαίνεται μουχλιασμένο. τότε αυτό μπορεί να συμβάλλει στα προβλήματά σας. Δοκιμάστε να το καθαρίσετε με διάλυμα χλωρίνης ή, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ελαστικό δακτύλιο χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε νέο πλυντήριο. Όταν το πλυντήριο δεν χρησιμοποιείται, κρατήστε την πόρτα μισάνοιχτη (λίγο ανοιχτή). Αυτό θα το βοηθήσει να στεγνώσει και να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνωτήριο στο στεγνωτήριο ρούχων, με την ελπίδα ότι η θερμότητα θα απελευθερώσει το άρωμα, το οποίο στη συνέχεια θα μπει στα ρούχα. Ωστόσο, αυτό θα βοηθήσει μόνο να καλύψει τη μυρωδιά και πιθανότατα δεν θα εξαλείψει το πρόβλημά σας.
Για να σταματήσετε να μυρίζουν τα ρούχα, πλύνετε κανονικά και μετά τρίψτε την ντουλάπα κάθε μήνα ψεκάστε τα ρούχα με άρωμα.
Ψεκάστε τα ρούχα σας με Listerine.
Προϊόντα όπως το Tide with Febreze ή το OxiClean μπορεί να κάνουν το κόλπο για εσάς.
Το διοξείδιο του χλωρίου χρησιμοποιείται στα σκάφη για τον έλεγχο των μυρωδιών μούχλας και στις βιβλιοθήκες για τον έλεγχο των εστιών μούχλας. Λειτουργεί και σε ρούχα. Τα καταναλωτικά προϊόντα με διοξείδιο του χλωρίου για αυτόν τον σκοπό είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εκτός αν γνωρίζετε πώς ονομάζονται. Ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ονομάζεται Starbrite MDG Mildew Odor Bags Control. Τοποθετήστε τα στην ντουλάπα με τα ρούχα σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας και μυρωδιές μούχλας. Το διοξείδιο του χλωρίου είναι ερεθιστικό, επομένως, εάν χρησιμοποιείτε διοξείδιο του χλωρίου, αερίστε το δωμάτιο πριν το καταλάβετε ή κρατήστε την πόρτα κλειστή εάν αποσμάτε μια ντουλάπα.

Προειδοποιήσεις

Μην αναμιγνύετε ποτέ το λευκαντικό με αμμωνία, καθώς αυτό το μείγμα θα έχει ως αποτέλεσμα ένα επιβλαβές αέριο που θα βλάψει όσους το αναπνέουν.
Εάν χύσετε χλωρίνη ή αμμωνία στο δέρμα σας, ξεπλύνετε αμέσως τα χέρια σας με άφθονο κρύο, τρεχούμενο νερό.

Διαβάστε επίσης:Πώς να κάνετε το νερό να έχει καλύτερη γεύση

παιχνίδια μαγειρικής για το Android 

Πώς να μαγειρέψω στον ατμό λαχανάκια Βρυξελλών

Πώς να φτιάξετε μαγνητική γλίτσα

“Ξεχάστε τις Παλιές Τηλεοράσεις! Αποκτήστε Android TV box με Ειδική Έκπτωση!”

βιβλιογραφικές αναφορές

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4902

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *