Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις phishing σε κινητά τηλέφωνα

Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις phishing σε κινητά τηλέφωνα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιθέσεων στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι αυτή τη στιγμή, μεταξύ των οποίων μπορούμε να επισημάνουμε τη γνωστή και πιο χρησιμοποιούμενη επίθεση, φυσικά, τις επιθέσεις phishing, αλλά, στα smartphone, κάτι που δεν είναι καινούργιο αλλά έχει γίνει πιο προηγμένο στο περασμα του χρονου.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες μεθόδους επίθεσης που χρησιμοποιούνται, καθώς δεν περιορίζονται σε ψεύτικους ιστότοπους που χρησιμοποιούν γραμματοσειρές και σχέδια από τα πρωτότυπα για να μας εξαπατήσουν. Ωστόσο, κυρίως οι επιτιθέμενοι επικεντρώνονται πλέον στην κλοπή δεδομένων από τα κοινωνικά δίκτυα και στην αστοχία συστημάτων ασφαλείας.

Πώς να αποτρέψετε τις γρήγορες αλλαγές ρυθμίσεων στα Windows 11 (2 Μέθοδοι)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε τις επιθέσεις phishing σε κινητά τηλέφωνα

Ωστόσο, πέρα ​​από όλα αυτά, εδώ τίθεται το κύριο ερώτημα, μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές τις επιθέσεις; Η απάντηση είναι ναι, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους για να αποφύγουμε αυτές τις επιθέσεις στις κινητές συσκευές μας.

Phishing στις φωνητικές κλήσεις

Πώς να αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Telegram(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Οι απόπειρες phishing που βασίζονται σε φωνητικές κλήσεις, γνωστές και ως “vishing”, είναι πιο άμεσες από τα SMS, καθώς αυτοί οι εισβολείς διαθέτουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως αναγνώριση κλήσης, απομακρυσμένα αυτόματα τηλεφωνήματα, αριθμούς βάσει κωδικών περιοχής ή πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί με αυτού του είδους τις κλήσεις, καθώς οι νόμιμες εταιρείες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ προσωπικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου, όπως δεν θα το έκαναν μέσω email.

Επίθεση phishing μέσω μηνυμάτων (SMS)

Πώς να εμποδίσετε άλλους να αλλάξουν την ταπετσαρία των Windows 11(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η χρήση SMS υπάρχει εδώ και χρόνια και η λειτουργικότητά του δεν έχει αλλάξει πολύ, καθώς επικεντρώνονται στο να τραβήξουν την προσοχή του θύματος με προσοδοφόρα κίνητρα.

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι εισβολείς αναζητούν δεδομένα τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικών καρτών και έχουν πρόσβαση σε διαπιστευτήρια σε πλατφόρμες, κρυπτονομίσματα ή λογαριασμούς PayPal, μεταξύ άλλων. Και τότε, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να πωληθούν για ένα καλό κέρδος στο Dark Web.

Ως εκ τούτου, για να το αποφύγουμε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην κάνουμε κλικ σε κανένα σύνδεσμο που μας αναγκάζει να ενεργήσουμε βιαστικά.

Ψάρεμα μέσω αριθμού τηλεφώνου

Darphin Promo Intral De-Puffing Ati-Oxidant Eye Cream 15ml + Gift Petal Infusion Lip Oil 4ml(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αυτές οι επιθέσεις μέσω αριθμών τηλεφώνου συγκαταλέγονται στις τελευταίες απάτες phishing για κινητά και επικεντρώνονται στο σύστημα ασφαλείας των τραπεζικών λογαριασμών με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, το οποίο δεν είναι τέλειο.

Έτσι, οι επιτιθέμενοι συλλέγουν προσωπικά στοιχεία όπως αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνία γέννησης κ.λπ., για να μεταφέρουν τη SIM μας σε άλλη εταιρεία και να λάβουν τα τραπεζικά στοιχεία, κάτι που θεωρείται οικονομική απάτη.

Καθώς η διαδικασία αλλαγής διαρκεί αρκετές ώρες ή ημέρες, εάν παρατηρήσουμε ότι το τηλέφωνο δεν μπορεί να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως κλήση ή αποστολή SMS, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, επομένως θα ήταν βολικό να επικοινωνήσουμε με τον αντίστοιχο πάροχο αποφύγετε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Phishing στα κοινωνικά δίκτυα

10 καλύτερες εφαρμογές προγραμματισμού μηνυμάτων κειμένου για Android(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων phishing. Σε αυτές τις επιθέσεις, οι επιτιθέμενοι μπορούν να παρουσιαστούν ως διασημότητες, φίλοι ή οικογένεια για να μας εξαπατήσουν.

Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για μια αξιόπιστη επαφή είτε όχι, πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση και να μην μοιραζόμαστε ποτέ τα δεδομένα ή τις πληροφορίες μας μέσω των κοινωνικών δικτύων με άλλες επαφές σε καμία περίπτωση.

Τώρα, αφού μάθετε για αυτές τις τέσσερις γνωστές επιθέσεις Phishing που αναφέραμε παραπάνω, ελπίζω να μάθατε όλοι πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους για να αποφύγουμε αυτές τις επιθέσεις στις κινητές συσκευές μας. Λοιπόν, τι πιστεύετε για αυτό το σεμινάριο ασφάλειας; Μοιραστείτε όλες τις απόψεις και τις σκέψεις σας στην παρακάτω ενότητα σχολίων. Και αν σας άρεσε αυτό το σεμινάριο, μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτό το σεμινάριο με τους φίλους και την οικογένειά σας.

 

 

Ισίδωρος
Ισίδωρος
Άρθρα: 5562