Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε το κοτόπουλο σας φρέσκο και γευστικό
Κατά λάθος έφτιαξες λίγο κοτόπουλο για δείπνο; Δεν είναι πρόβλημα! Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και ευέλικτα φαγητά εκεί έξω, το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι απολύτως ασφαλές για κατάψυξη. Η αποθήκευση του κοτόπουλου στην κατάψυξη θα το διατηρήσει για μήνες. Και, αφού έχει ήδη ψηθεί, η διαδικασία θα είναι ανώδυνη! Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καταψύξετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο, ώστε το κρέας να διατηρείται και να προσφέρουμε συμβουλές για το πώς να μαγειρέψετε με ασφάλεια όταν είστε έτοιμοι να το φάτε ξανά.
Το περιεχόμενο αυτού του σεναρίου δημιουργείται αυστηρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η χρήση γίνεται με δική σας ευθύνη.
Δείτε και αυτό:Πώς να κάνετε το νερό να έχει καλύτερη γεύση
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
- Αφήστε το κοτόπουλο σας να κρυώσει για περίπου 24 ώρες πριν το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο ψυγείο για μια νύχτα.
- Ξεφλουδίστε κάθε δέρμα και αφαιρέστε τυχόν κόκαλα πριν καταψύξετε το κοτόπουλο σας.
- Κόψτε το κοτόπουλο σας σε μικρότερα κομμάτια πριν το καταψύξετε για να κάνετε μερίδες και ξεπάγωμα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
- Καταψύξτε το κοτόπουλο σας με φλας τοποθετώντας το στην κατάψυξη για 1 ώρα πριν από την μακροχρόνια αποθήκευση. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την υφή και τη γεύση του.
DISCLAIMER: Ας τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι το άρθρο είναι ενημερωτικό . Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά και ειναι η άποψη μας.
Βήματα
Ψύξη και Κοπή
- Ψύξτε το κοτόπουλο σας στο ψυγείο για 24 ώρες. Για να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη σας, αφήστε την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου σας να πέσει μέχρι να κρυώσει το κρέας στην αφή. Ξεκινήστε τη διαδικασία ψύξης αφήνοντάς το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα πρώτα. Στη συνέχεια, βάλτε το στο ψυγείο για μια νύχτα.
- Βάλτε το κοτόπουλο στο ψυγείο όχι περισσότερο από 2 ώρες μετά το μαγείρεμα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
- Ξεφλουδίστε και πετάξτε τη πέτσα του κοτόπουλου. Μόλις το κοτόπουλο κρυώσει, αρχίστε να ξεφλουδίζετε και να πετάτε όλο το λιπαρό δέρμα. Για να αφαιρέσετε το δέρμα του κοτόπουλου, πιάστε σταθερά από το κοινό άκρο του δέρματος του κοτόπουλου και τραβήξτε κάθε ένα ολόκληρο κομμάτι ένα-ένα. Εάν το κοτόπουλο σας δεν έχει αρμονική άκρη (αν είναι μπαστούνι, κοτολέτα κ.λπ.), πιάστε την πιο σαρκώδη άκρη και ξεφλουδίστε.
- Εάν το δέρμα του κοτόπουλου είναι πολύ δύσκολο να το πιάσετε, χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα ή δοκιμάστε να βουτήξετε τα δάχτυλά σας σε αλάτι.
- Μην ανησυχείτε μήπως τραβήξετε το δέρμα από τις άκρες των φτερών, τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του κοτόπουλου που δεν μπορούν εύκολα να ξεφλουδιστούν.
- Αφαιρέστε τυχόν κόκκαλα κοτόπουλου. Εάν τα κομμάτια κοτόπουλου σας έχουν κόκαλα (μηροί, μπούτια κ.λπ.), ξεφορτωθείτε τα για να εξασφαλίσετε ότι το κρέας παγώνει ομοιόμορφα. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής με το δέρμα προς τα κάτω και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι αφαίρεσης οστών ή μαχαίρι του σεφ να βρει το κόκαλο κάτω από το κρέας. Κάντε μια μικρή τομή για να διαχωρίσετε το κόκκαλο από το κρέας και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τραβήξετε το κόκκαλο έξω.
- Μπορείτε να καταψύξετε τα κόκαλά σας και να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε υγιή ζωμό οστών ή ζωμό κοτόπουλου στο μέλλον.
- Κόψτε το κοτόπουλο σας σε μικρότερα κομμάτια. Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι του σεφ ή ψαλίδι κουζίνας. Κόψτε το κοτόπουλο με βάση τις συνταγές για τις οποίες σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το κοτόπουλο στο μέλλον. Αν θέλετε να φτιάξετε μια κατσαρόλα ή σούπα, τα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν σκοπεύετε να τα σερβίρετε σε γεμάτο στήθος ή κοτολέτες, απλά κόψτε το κοτόπουλο σας σε αρκετά κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο σας να χωράει στα δοχεία που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε.
- Το να κόψετε το κοτόπουλο σας διασφαλίζει ότι το κοτόπουλο σας θα παγώσει πιο ομοιόμορφα. Επιπλέον, το να το ξαναζεστάνετε είναι πιο βολικό αφού δεν θα χρειαστεί να ξεπαγώσετε γεμάτο στήθος.
Κατάψυξη και αποθήκευση
- Καταψύξτε το κοτόπουλο για 1 ώρα. Αφού ψήσετε και κόψετε το κοτόπουλο σας, απλώστε τα κομμάτια κοτόπουλου σας σε μια επίπεδη, μονή στρώση σε ένα ταψί. Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξή σας για 1 ώρα μέχρι να αρχίσουν να σκληραίνουν τα κομμάτια. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το κοτόπουλο σας θα διατηρήσει την υφή και τη γεύση του.
- Η κατάψυξη με φλας διασφαλίζει επίσης ότι τα κομμάτια κοτόπουλου σας δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους, καθώς θα κρυώσουν γρήγορα μεμονωμένα και οι κρύσταλλοι πάγου θα παραμείνουν μικροί όταν τα τοποθετείτε στην κατάψυξη για μεγαλύτερη αποθήκευση.
- Μοιράστε το κοτόπουλο σας και σφραγίστε κάθε μερίδα σε πλαστική μεμβράνη. Αφού καταψύξετε το κοτόπουλο σας, μοιράστε το κοτόπουλο σε μερίδες 1-2 φλιτζάνια το καθένα (ή όποιο μέγεθος μερίδας είναι κατάλληλο για τις συνταγές που έχετε προγραμματίσει). Στη συνέχεια, τυλίξτε κάθε μερίδα σε μεμβράνη saran για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαύματος στην κατάψυξη.
- Αν δεν έχετε αρκετά δοχεία, τυλίξτε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου σας σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο αλουμινόχαρτου.
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο σας σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία και τοποθετήστε τα με ετικέτα/ημερομηνία. Ξεκινήστε να τοποθετείτε κάθε τυλιγμένη μερίδα κοτόπουλου σε αεροστεγείς σακούλες Ziplock ή πλαστικά δοχεία. Τοποθετήστε ετικέτα και ημερομηνία στα δοχεία σας με μαρκαδόρο για να αποφύγετε τη σύγχυση και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόσο καιρό πρέπει να φάτε το κοτόπουλο σας.
- Εάν σκοπεύετε να καταψύξετε πολλές στρώσεις από κομμάτια κοτόπουλου σε ένα δοχείο, προσθέστε ένα στρώμα χαρτιού κατάψυξης μεταξύ τους για να κάνετε το ξεπάγωμα πιο γρήγορα.
- Καταψύξτε το κοτόπουλο σας στο . Τοποθετήστε τα δοχεία σας μέσα στον καταψύκτη σας. Ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία και βεβαιωθείτε ότι δεν ανεβαίνει πάνω από το επίπεδο κατάψυξης για όλο το διάστημα που καταψύχετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο σας.
- Εάν κοπεί το ρεύμα στον καταψύκτη σας, φάτε το φαγητό σας εντός 24 ωρών πριν χαλάσει.
- Διατηρήστε το κοτόπουλο σας κατεψυγμένο για όχι περισσότερο από 4 μήνες. Ενώ το ωμό κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί για σχεδόν ένα χρόνο, το USDA δηλώνει ότι το κατεψυγμένο μαγειρεμένο κοτόπουλο έχει καλύτερη γεύση εάν αποθηκευτεί στους 0 βαθμούς για όχι περισσότερο από 4 μήνες συνολικά. Παρακολουθήστε την ημερομηνία των δοχείων σας και βρείτε μια συνταγή για το μαγειρεμένο κοτόπουλο που θα χρησιμοποιήσετε εντός 120 ημερών.
- Τα μπιφτέκια και οι ψήγματα κοτόπουλου δεν πρέπει να καταψύχονται για περισσότερο από 3 μήνες.
- Το κοτόπουλο που είναι πολύ μαριναρισμένο/καλυμμένο με ζωμό ή σάλτσα μπορεί να καταψυχθεί για έως και 6 μήνες.
Επαναθέρμανση
- Κόψτε τυχόν καμένα μέρη του κοτόπουλου σας από την κατάψυξη. Η αποθήκευση του κοτόπουλου σας στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στην κατάψυξη. Επιθεωρήστε το κοτόπουλο πριν το ξεπαγώσετε για υπερβολικά άχρωμες ή γκρίζες κηλίδες, καθώς αυτά είναι σημάδια εγκαύματος στην κατάψυξη, που σκοτώνει τη γεύση και προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Το κάψιμο στην κατάψυξη δεν προκαλεί αλλοίωση σε ολόκληρο το κρέας, γι’ αυτό απλώς κόψτε όλες τις μερίδες του κοτόπουλου που κάψατε στην κατάψυξη με ένα μαχαίρι και πετάξτε τις.
- Σε περιοχές κοντά στα παλιά κόκαλα κοτόπουλου, οι αλλαγές χρώματος μπορεί να μην είναι σημάδι εγκαύματος στην κατάψυξη. Είναι φυσιολογικό η υπολειμματική χρωστική ουσία να διαρρεύσει μέσω του πορώδους οστικού ιστού σε κοντινά μέρη του πουλερικού.
- Ξεπαγώστε το κοτόπουλο σας σε φούρνο μικροκυμάτων, ψυγείο ή μπάνιο με κρύο νερό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ξεπαγώσετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο όταν είστε έτοιμοι να το φάτε ξανά. Αν έχετε λίγο χρόνο και θέλετε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση, μεταφέρετε το κοτόπουλο σας από την κατάψυξη στο ψυγείο και αφήστε το να ξεπαγώσει για περίπου 24 ώρες. Εάν βιάζεστε, τοποθετήστε το κατεψυγμένο κοτόπουλο σε ένα μπολ με κρύο νερό ή απευθείας στο φούρνο μικροκυμάτων και χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση απόψυξης.
- Εάν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο σας στο φούρνο μικροκυμάτων, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων και ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του κοτόπουλου για να βεβαιωθείτε ότι δεν αρχίζει να μαγειρεύεται εκεί μέσα.
- Αποφύγετε τη χρήση αργής κουζίνας για να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο σας, καθώς η ζέστη μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να χαλάσει το γεύμα σας.
- Ζεστάνετε ξανά το κοτόπουλο σας στο φούρνο αν είναι στήθος ή μεγαλύτερο. Για να ψήσετε το κοτόπουλο σας από κατεψυγμένο, προθερμάνετε το φούρνο σας και αλατοπιπερώστε το κρέας όσο ζεσταίνεται ο φούρνος. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κοτόπουλο σας στο φούρνο για 30-45 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και αφαιρώντας το μόλις φτάσει τους 165 βαθμούς Φαρενάιτ.
- Οι φούρνοι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για το ζέσταμα του κοτόπουλου σας εάν έχετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι όπως ένα στήθος ή ένα μπούτι.
- Ζεστάνετε ξανά το κοτόπουλο σας σε μια κατσαρόλα αν είναι σε μικρά κομμάτια. Για να ξαναμαγειρέψετε το κοτόπουλο σας χρησιμοποιώντας ένα ποτ ποτ, τοποθετήστε το κοτόπουλο σας στο κατσαρολάκι με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά που επιθυμείτε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 ώρες ή σε δυνατή φωτιά για 2-3 ώρες.
- Το να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο σας σε μια κατσαρόλα είναι μια εξαιρετική ιδέα εάν σκοπεύετε να φτιάξετε μαγειρευτά, σούπες, ζυμαρικά ή άλλα γεύματα όπου μικρότερα κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γέμιση.
- Ζεστάνετε ξανά το κοτόπουλο σας σε μια εστία, αν είναι σε μέγεθος κοτολέτας. Εάν θέλετε να μαγειρέψετε το κοτόπουλο σας χρησιμοποιώντας μια εστία, τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε το κρέας να ψηθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 6-7 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει η κάτω στρώση). Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Ψεκάστε το τηγάνι σας με ένα αντικολλητικό λάδι πριν το ψήσετε για να μην κολλήσει το κοτόπουλο στο τηγάνι.