παλιά έκδοση ιστότοπου

Πώς να περιηγηθείτε σε μια παλιά έκδοση ενός ιστότοπου

Ένας εύκολος οδηγός για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine για να δείτε μια παλαιότερη έκδοση ενός ιστότοπου

Πώς ήταν η σελίδα σας στο Facebook το 2009; Ευτυχώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine, καθώς και κάποιες εναλλακτικές, για να δείτε την παλιά έκδοση μιας ιστοσελίδας. Αυτό το άρθρο wikiHow σάς διδάσκει πώς να χρησιμοποιείτε το εργαλείο “Wayback Machine” του Internet Archive για να προβάλλετε αρχειοθετημένα στιγμιότυπα ιστοσελίδων.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

 • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine για να δείτε μια παλιά ιστοσελίδα.
 • Χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση URL ή τις λέξεις-κλειδιά για αναζήτηση ή περιήγηση σε σελίδες.
 • Για μια εντελώς αναδρομική εμπειρία, χρησιμοποιήστε αντί αυτού το “OldWeb.today”.

Βήματα

Χρήση του Wayback Machine

 1. Παω σε https://web.archive.org σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wayback Machine σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού για να προβάλετε παλιές εκδόσεις ιστότοπων.
  • Αν και δεν αρχειοθετούνται όλοι οι ιστότοποι από το Wayback Machine, είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να δείτε παλιές εκδόσεις ιστοτόπων που χρονολογούνται από το 1996!
 2. Εισαγάγετε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που θέλετε να περιηγηθείτε. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε λέξεις-κλειδιά για αναζήτηση μιας σελίδας επίσης.
 3. Επιλέξτε ένα έτος στο χρονοδιάγραμμα. Εάν είναι διαθέσιμο ένα αρχειοθετημένο στιγμιότυπο, θα εμφανίζεται μια κατακόρυφη μαύρη γραμμή στη γραμμή χρόνου για κάθε φορά που αρχειοθετείται ένα στιγμιότυπο της σελίδας.
 4. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ σε μια ημερομηνία που τονίζεται με έναν μπλε ή πράσινο κύκλο. Αυτό είτε θα σας μεταφέρει απευθείας στην παλαιότερη έκδοση του ιστότοπου είτε θα ανοίξει ένα αναδυόμενο μενού με μια λίστα με τις ώρες.
  • Οι μπλε και πράσινοι κύκλοι αντιπροσωπεύουν τις ημερομηνίες κατά τις οποίες το στιγμιότυπο αρχειοθετήθηκε από τον ανιχνευτή Ιστού του Internet Archive.
 5. Κάντε κλικ σε μια ώρα στο αναδυόμενο μενού. Εάν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού, θα εμφανιστεί αρκετές φορές την ημέρα που αρχειοθετήθηκε ο ιστότοπος. Επιλέξτε μια ώρα για να δείτε τι έβλεπε ο ιστότοπος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου την ημερομηνία που ορίσατε.

Χρήση εναλλακτικών εργαλείων

 1. Δοκιμάστε https://archive.today. Υπάρχει μια γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος της σελίδας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή να εισαγάγετε λέξεις-κλειδιά. Μόλις βρείτε μια παλιά έκδοση ενός ιστότοπου, μπορείτε να κάνετε λήψη της σελίδας ως αρχείο ZIP για να μπορείτε να την μοιραστείτε!
  • Το Archive.today διαθέτει επίσης μια επέκταση Chrome που μπορείτε να δοκιμάσετε.
 2. Χρήση https://OldWeb.today για να περιηγηθείτε σε παλιούς ιστότοπους με vintage αίσθηση. Αυτός ο ιστότοπος όχι μόνο σας παρέχει αρχειοθετημένους ιστότοπους, αλλά τους εμφανίζει επίσης σε ένα παλιό πρόγραμμα περιήγησης, δίνοντάς σας τη βύθιση της περιήγησης στον ιστό στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου. Χρησιμοποιήστε θέματα προγράμματος περιήγησης όπως το Navigator, τον Internet Explorer, τον Firefox και το Mosaic.
  • Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία της περιήγησης στα παλιά χρόνια, οι ιστότοποι φορτώνουν πιο αργά. Η χρήση του OldWeb.today θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε στα μικρότερα παιδιά πώς βίωσαν οι άλλοι το Διαδίκτυο.
 3. Περιηγηθείτε στο αρχείο Ιστού της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στη διεύθυνση https://www.loc.gov/web-archives. Αυτό είναι ένα επίσημο αρχείο που διατηρεί ένα εκτενές αρχείο βιβλίων, εφημερίδων, εικόνων, ιστοσελίδων κ.λπ. Μια πηγή όπως αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα από ερευνητές ή μελετητές.
 4. Προβολή αποθηκευμένων σελίδων στο Google. Η μηχανή αναζήτησής σας πιθανότατα περιέχει προηγούμενες εκδόσεις ιστότοπων. Απλώς αναζητήστε στο Google τη διεύθυνση URL που θέλετε να δείτε, κάντε κλικ Εργαλείαεπιλέξτε Οποτεδήποτεμετά επιλέξτε α Προσαρμοσμένο εύρος. Μπορείτε να εισαγάγετε μια συγκεκριμένη ώρα για να αναζητήσετε παλιές εκδόσεις αυτού του ιστότοπου.
 5. Χρησιμοποιήστε την επέκταση Chrome Web Cache Viewer. Αποκτήστε αυτήν την επέκταση Chrome από το Google Web Store. Απλώς μεταβείτε στον ιστότοπο που θέλετε να δείτε μια παλαιότερη έκδοση, κάντε δεξί κλικ στη σελίδα και επιλέξτε Web Cache Viewer.
  • Αυτή είναι μια επέκταση και όχι μια πραγματική υπηρεσία. Το Web Cache Viewer λαμβάνει πληροφορίες και στιγμιότυπα οθόνης από το Wayback Machine και την Google.
 6. Δοκιμάστε το UK Web Archive στο https://www.webarchive.org.uk/ukwa. Αυτό το εργαλείο λειτουργεί ειδικά αν ψάχνετε για έναν παλαιότερο ιστότοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το UKWA σάς επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση με λέξη-κλειδί, φράση ή διεύθυνση URL.
 7. Περιηγηθείτε στο Memento Travel Time στο https://timetravel.mementoweb.org. Αυτό είναι ένα ακόμη εργαλείο συγκέντρωσης αναζήτησης, το οποίο χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες όπως το Wayback Machine και το Google για να βρει αυτό που ψάχνετε.

Συμβουλές

 • Οι εικόνες και το περιεχόμενο flash ενδέχεται να μην αρχειοθετούνται, αλλά όλο το περιεχόμενο κειμένου θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ορατό.
 • Στο Αρχείο Διαδικτύου υπάρχουν περισσότερα από ιστοσελίδες. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφιοποιημένες ταινίες και να ακούσετε συναυλίες ζωντανής μουσικής, ήχους, ηχογραφήσεις προφορικών λέξεων. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε παλιά βιβλία και περιοδικά και να διαβάσετε για τα πάντα, από την ιστορία του Arpanet και άρθρα για τα μυρμήγκια μέχρι έργα επιστημονικής φαντασίας, έγγραφα Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου και αρχεία μικροφίλμ.

12 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Wayback Machine (Internet Archive) το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Προειδοποιήσεις

 • Ορισμένοι ιστότοποι ενδέχεται να προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης ή να έχουν αποκλειστεί με ένα αρχείο robots.txt, επομένως το Wayback Machine δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς. Αν συναντήσετε αυτό, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε τύχη.

“Κάντε το Σαλόνι σας Έξυπνο! Αποκτήστε Το Καλύτερο Android TV Box σε Προσφορά!” Κωδικός Κουπονιού 10% έκπτωση “ mecoolbestandroid “

Πώς να περιηγηθείτε ανώνυμα στο Reddit το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να περιηγηθείτε ανώνυμα στο Reddit το 2022(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να δείτε τα καταργημένα σχόλια του Reddit(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4902

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *