Πώς να συνδέσετε ένα καλώδιο Ethernet

Πώς να συνδέσετε ένα καλώδιο Ethernet

Τα καλώδια Ethernet παραμένουν η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη μορφή δικτύωσης υπολογιστών. Τα καλώδια είναι φθηνά, αλλά συχνά θα χρειαστείτε διαφορετικό μήκος καλωδίου από αυτό που είναι διαθέσιμο στο ράφι.

Συνδέοντας ένα καλώδιο Ethernet, μπορείτε να του δώσετε ένα προσαρμοσμένο μήκος, να συνδέσετε δύο καλώδια μεταξύ τους και ακόμη και να επιδιορθώσετε ζημιές σε ένα καλώδιο ή στα βύσματα σε κάθε άκρο.

Κατανόηση των βασικών καλωδίων Ethernet

Αρχικά, ας εξοικειωθούμε με την ονοματολογία. Καλώδια δικτύου Ethernet (μερικές φορές ονομάζονται απλώς “καλώδια δικτύου”) υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι για οικιακή χρήση στο Amazon ή σε οποιοδήποτε κατάστημα τεχνολογίας είναι τα Cat5, Cat5e, Cat6 και Cat6a. Αντιπροσωπεύουν διαφορετικές επαναλήψεις της τεχνολογίας καλωδίων που βελτιώνουν την ταχύτητα και την αξιοπιστία μεταφοράς δεδομένων.

Το τμήμα «Γάτα» σημαίνει «Κατηγορία». Το Cat5e είναι μια βελτιωμένη έκδοση του βασικού καλωδίου Cat5. Τα Cat 5e και Cat6 παρέχουν ταχύτητες gigabit και το Cat6a μπορεί να προσφέρει ταχύτητες 10 gigabit σε μικρότερες αποστάσεις. Το Cat6a μπορεί να υποστηρίξει 10 Gbps έως και 100 μέτρα, ενώ το Cat6 μπορεί να το κάνει μόνο μέχρι 55 μέτρα. Ο τύπος του καλωδίου με το οποίο εργάζεστε θα καθορίσει την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων σας και θα επηρεάσει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και την απόδοση της σύνδεσης τοπικού δικτύου.

Θα βρείτε μια δέσμη μικροσκοπικών, συνεστραμμένων ζευγών αγωγών στην καρδιά ενός καλωδίου Ethernet. Αυτοί οι αγωγοί είναι καλώδια με χρωματική κωδικοποίηση που επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων από το ένα άκρο του καλωδίου στο άλλο.

Κάθε άκρο ενός καλωδίου Ethernet έχει συνήθως ένα βύσμα RJ45. Αυτό το βύσμα, που μοιάζει με μεγαλύτερη υποδοχή τηλεφώνου, είναι το μέρος που συνδέεται φυσικά με τις συσκευές σας, όπως έναν δρομολογητή ή έναν υπολογιστή. Τα βύσματα που βρίσκετε στις τηλεφωνικές γραμμές είναι RJ11.

Εργαλεία Εμπορίου

Για να συνδέσετε ένα καλώδιο Ethernet, θα χρειαστείτε μερικά βασικά εργαλεία:

  1. Συρματοκόπτης
  2. Εργαλείο πτύχωσης
  3. Υποδοχές RJ45
  4. Καλώδιο Ethernet (αυτό που θέλετε να συνδέσετε)
  5. Απογυμνωτές καλωδίων

Για τη δοκιμή των συνδέσεων, θα πρέπει να λάβετε έναν ελεγκτή καλωδίων δικτύου. Αυτή η μικρή συσκευή θα σας ενημερώσει εάν οι συνδέσεις στο καλώδιό σας που μόλις συνδέσατε λειτουργούν σωστά. Μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς τον ελεγκτή καλωδίων, αλλά σημαίνει απλώς ότι θα γνωρίζετε εάν το καλώδιο σας έχει συνδεθεί σωστά μόνο όταν το συνδέσετε.

Μπορείτε να πάρετε όλα όσα χρειάζεστε αγοράζοντας ένα κιτ εργαλείων πτύχωσης, που περιλαμβάνει συρματοκόπτες. Επίσης, πολλά εργαλεία πτύχωσης έχουν ενσωματωμένες απογυμνωτές σύρματος, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώσετε ξεχωριστό.

Οδηγός βήμα προς βήμα: Πώς να συνδέσετε τα καλώδια Ethernet

Η σύνδεση ενός καλωδίου μπορεί να είναι δύσκολη δουλειά, αλλά είναι εύκολο αν είστε υπομονετικοί και προσεκτικοί. Εδώ είναι τα γενικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Βήμα 1: Προετοιμάστε το καλώδιο σας

Αρχικά, χρησιμοποιήστε τους κόφτες καλωδίων για να κόψετε τυχόν κατεστραμμένα άκρα του καλωδίου Ethernet. Θέλετε καθαρά, άθικτα καλώδια για να δουλέψετε.

Χρησιμοποιήστε τους απογυμνωτές καλωδίων για να αφαιρέσετε προσεκτικά περίπου 2 ίντσες από το εξωτερικό περίβλημα σε κάθε άκρο του καλωδίου, αποκαλύπτοντας τους χρωματικά κωδικοποιημένους αγωγούς συνεστραμμένου ζεύγους στο εσωτερικό.

Βήμα 2: Ξετυλίξτε τους αγωγούς συνεστραμμένου ζεύγους

Ξετυλίξτε προσεκτικά τους χρωματικά κωδικοποιημένους αγωγούς συνεστραμμένου ζεύγους.

Συνήθως θα βρείτε οκτώ καλώδια σε τέσσερα ζεύγη. Ευθυγραμμίστε τα σύμφωνα με τον χρωματικό κωδικό του καλωδίου Ethernet.

Ο τυπικός κωδικός χρώματος για την καλωδίωση T568A είναι:

⦁ Καρφίτσα 1: Λευκό/Πράσινο

⦁ Pin 2: Πράσινο

⦁ Pin 3: Λευκό/Πορτοκαλί

⦁ Pin 4: Μπλε

⦁ Pin 5: Λευκό/Μπλε

⦁ Καρφίτσα 6: Πορτοκαλί

⦁ Καρφίτσα 7: Λευκό/Καφέ

⦁ Καρφίτσα 8: Καφέ

Ο τυπικός κωδικός χρώματος για την καλωδίωση T568B είναι:

⦁ Καρφίτσα 1: Λευκό/Πορτοκαλί

⦁ Καρφίτσα 2: Πορτοκαλί

⦁ Pin 3: Λευκό/Πράσινο

⦁ Pin 4: Μπλε

⦁ Pin 5: Λευκό/Μπλε

⦁ Pin 6: Πράσινο

⦁ Καρφίτσα 7: Λευκό/Καφέ

⦁ Καρφίτσα 8: Καφέ

Το πιο κοινό σχήμα είναι το T568B, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εάν το χρησιμοποιείτε με συνέπεια. Το καλώδιο που συνδέετε πιθανότατα χρησιμοποιεί το T568B, το προτιμώμενο σχέδιο καλωδίωσης για νέες εγκαταστάσεις δικτύου στις ΗΠΑ.

Πολλά εργαλεία πτύχωσης έχουν αυτούς τους οδηγούς καλωδίωσης τυπωμένους στο σώμα του εργαλείου, επομένως δεν χρειάζεται να τους απομνημονεύσετε.

Βήμα 3: Συνδέστε τους συνδέσμους RJ45

Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη σύνδεση νέων βυσμάτων RJ45 σε κάθε άκρο καλωδίου. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο πτύχωσης για να στερεώσετε τους συνδέσμους στο καλώδιο.

Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια με χρωματική κωδικοποίηση έχουν ευθυγραμμιστεί σωστά στο εσωτερικό των βυσμάτων πριν τα τσακίσετε. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας σταθερής σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Αυτή είναι απλώς μια γενική περιγραφή της διαδικασίας, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του συγκεκριμένου εργαλείου πτύχωσης. Μερικοί μπορεί ακόμη και να συνοδεύονται από έναν σύνδεσμο προς ένα πλήρες βίντεο που δείχνει πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε οποιοδήποτε τέτοιο βίντεο εάν παρέχεται.

Βήμα 4: Δοκιμάστε τη σύνδεσή σας

Μόλις τοποθετηθούν οι υποδοχές RJ45, χρησιμοποιήστε τον ελεγκτή καλωδίων δικτύου για να διασφαλίσετε τις σωστές συνδέσεις. Κάθε φωτεινή ένδειξη στον ελεγκτή αντιστοιχεί σε ένα καλώδιο στο καλώδιο Ethernet. Αν ανάψουν όλα τα φώτα, συγχαρητήρια! Συνδέσατε με επιτυχία το καλώδιο Ethernet.

Εάν δεν έχετε ελεγκτή καλωδίων, συνδέστε το καλώδιο σε ένα ζεύγος συσκευών δικτύου. Η καλύτερη επιλογή είναι να συνδέσετε μια συσκευή πελάτη (δηλαδή, έναν φορητό υπολογιστή) σε ένα δρομολογητή. Το καλώδιο είναι καλό αν λειτουργεί η σύνδεση και μπορείτε να το εγκαταστήσετε.

Προηγμένες τεχνικές ματίσματος

Η παραπάνω μέθοδος είναι ο απλούστερος τρόπος για να συνδέσετε ένα καλώδιο Ethernet, κατάλληλο για μικρότερα μήκη και μη κρίσιμες συνδέσεις. Ωστόσο, απαιτούνται πιο προηγμένες τεχνικές όταν χρειάζεται να συνδέσετε δύο καλώδια σε μεγαλύτερη απόσταση ή όταν εργάζεστε με πιο εξειδικευμένους τύπους καλωδίων, όπως ομοαξονικά ή οπτικές ίνες.

Patch Panels: Organizing and Future-Proofing

Ο πίνακας ενημέρωσης κώδικα είναι μια άλλη προηγμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν πολλά καλώδια Ethernet πρέπει να συγκλίνουν. Αυτό μπορεί να βρεθεί συνήθως σε ρυθμίσεις γραφείου ή προηγμένα οικιακά δίκτυα. Τα patch panels έχουν σχεδιαστεί με πολλές θύρες για να φιλοξενούν πολλαπλά καλώδια ενημέρωσης κώδικα.

Η διαδικασία εδώ περιλαμβάνει τον τερματισμό των άκρων των καλωδίων Ethernet στο πίσω μέρος του πίνακα ενημέρωσης κώδικα. Η μπροστινή πλευρά, με τη σειρά της, χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση δεδομένων στο σημείο που πρέπει να πάει χρησιμοποιώντας καλώδια επιδιόρθωσης. Το υπέροχο με τα patch panel είναι ότι διευκολύνουν τη διαχείριση πολύπλοκων διατάξεων καλωδίων και είναι προσαρμόσιμα για μελλοντικές αλλαγές ή προσθήκες.

Τα patch panels θυμίζουν παλιά κουτιά διακλάδωσης τηλεφωνικών πινάκων, όπου οι χειριστές συνδέουν φυσικά γραμμές χρησιμοποιώντας κοντά καλώδια patch.

Χρησιμοποιώντας γρύλους και συνδέσμους Keystone

Μια υποδοχή Keystone είναι μια snap-in πακέτο που φιλοξενεί μια υποδοχή RJ45. Αυτές οι υποδοχές μπορούν να κουμπωθούν σε μια πλάκα τοίχου ή ένα patch panel, δημιουργώντας μια μόνιμη, ασφαλή σύνδεση.

Οι ζεύκτες, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται για τη απευθείας σύνδεση δύο καλωδίων Ethernet. Έρχονται με θηλυκές θύρες RJ45 και στα δύο άκρα. Αν και οι ζεύκτες μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για δίκτυα υψηλής απόδοσης λόγω πιθανής απώλειας σήματος, είναι εύχρηστοι για γρήγορες επιδιορθώσεις ή για επέκταση της εμβέλειας ενός υπάρχοντος καλωδίου σε μη κρίσιμες εφαρμογές. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να συνδέσετε μια έξυπνη τηλεόραση ή NAS στο σπίτι, δεν έχετε πρόβλημα με μια ελαφρώς πιο αργή σύνδεση.

Άμεση σύνδεση καλωδίων Ethernet χωρίς σύζευξη

Ενώ ένας ζεύκτης παρέχει έναν βολικό τρόπο σύνδεσης δύο καλωδίων Ethernet, μπορείτε επίσης να τα συνδέσετε απευθείας χωρίς ζεύκτη. Ωστόσο, το άμεσο μάτισμα απαιτεί πολύ περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και επιδεξιότητα. Θα χρειαστείτε ένα σταθερό χέρι, βασικές δεξιότητες συγκόλλησης και ένα συγκολλητικό σίδερο!

Τα βήματα είναι ουσιαστικά τα ίδια με το βασικό μάτισμα, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού αφαιρέσετε και ξετυλίξετε και τα οκτώ καλώδια και στα δύο άκρα που θέλετε να συνδέσετε μεταξύ τους.

Μόλις ξετυλιχθούν και ευθυγραμμιστούν τα καλώδια, στρίψτε τα αντίστοιχα καλώδια με χρωματική κωδικοποίηση από κάθε καλώδιο. Βεβαιωθείτε ότι κάθε καλώδιο από το ένα καλώδιο είναι σφιχτά στριμμένο με το αντίστοιχο από το άλλο καλώδιο. Αυτό εξασφαλίζει ασφαλή σύνδεση και ακριβή μετάδοση δεδομένων.

Αφού στρίψετε τα καλώδια μεταξύ τους, εφαρμόστε λίγη συγκόλληση σε κάθε σύνδεση. Η συγκόλληση ενισχύει τις συνδέσεις και παρέχει καλύτερη αγωγιμότητα, εξασφαλίζοντας ελάχιστη απώλεια σήματος. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα κολλητήρι κατάλληλου μεγέθους και αποφύγετε την υπερβολική συγκόλληση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυκύκλωμα.

Αφού συγκολλήσετε όλες τις συνδέσεις, ήρθε η ώρα να τις μονώσετε. Τυλίξτε κάθε σύνδεση ξεχωριστά με ηλεκτρική ταινία για να αποφύγετε τυχόν βραχυκυκλώματα. Αφού τυλίξετε κάθε μάτι, μπορείτε να συνδυάσετε ολόκληρη την ομάδα για να σχηματίσετε ένα μόνο καλώδιο. Η ηλεκτρική ταινία δεν είναι μόνιμη λύση, επομένως ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε μόνωση θερμοσυστελλόμενης αντί για.

Αντιμετώπιση ομοαξονικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών

Η προηγμένη δικτύωση Ethernet μερικές φορές περιλαμβάνει ομοαξονικά καλώδια ή καλώδια οπτικών ινών. Αυτοί οι τύποι καλωδίων μεταφέρουν δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους από τα τυπικά καλώδια UTP (Unshielded Twisted Pair) όπως τα καλώδια Cat5e ή Cat6, που απαιτούν άλλες τεχνικές ματίσματος.

Η σύνδεση ενός ομοαξονικού καλωδίου περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου απογυμνωτή καλωδίου για την έκθεση του εσωτερικού αγωγού. Στη συνέχεια, θα σφίξετε έναν νέο ομοαξονικό σύνδεσμο. Ένας ομοαξονικός ζεύκτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την ένωση των δύο καλωδίων.

Όσο για τα καλώδια οπτικών ινών, είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με μπάλα. Αυτά τα καλώδια μεταφέρουν δεδομένα με τη μορφή παλμών φωτός και η συναρμογή τους περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται σύντηξη. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί θερμότητα για τη σύντηξη ή τη «συγκόλληση» δύο καλωδίων οπτικών ινών. Είναι μια λεπτή και ακριβής διαδικασία που εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια σήματος και συνήθως επαφίεται καλύτερα σε επαγγελματίες ή σε αυτούς που έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι πολύ απίθανο να έχετε καλώδια οπτικών ινών μέσα στο σπίτι σας. Ωστόσο, πρόκειται για επαγγελματικό έδαφος υψηλής ποιότητας.

Τροφοδοσία μέσω Ethernet (PoE) και προσαρμογείς

Μερικές φορές, μπορείτε να παραδώσετε δεδομένα και τροφοδοσία μέσω του καλωδίου Ethernet.

Αυτό είναι γνωστό ως Power Over Ethernet (PoE). Συνήθως χρησιμοποιείται για συσκευές όπως κάμερες IP ή σημεία πρόσβασης WiFi σε μέρη όπου δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη ξεχωριστή πηγή ενέργειας, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλη ηλεκτρική καλωδίωση.

Όταν συνδέετε ένα καλώδιο PoE, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε ότι οι ακροδέκτες τροφοδοσίας DC είναι σωστά συνδεδεμένοι, καθώς θα μεταφέρουν την ισχύ στη συσκευή σας. Διατίθενται ειδικοί προσαρμογείς PoE για την απλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό Οδηγός pinout PoE για ακριβείς λεπτομέρειες.

Μπορείτε να καταστρέψετε γρήγορα τον εξοπλισμό δικτύου στέλνοντας κατά λάθος ρεύμα στο σημείο που δεν θα έπρεπε, επομένως εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να πληρώσετε έναν επαγγελματία για να φτιάξει καλώδια PoE προσαρμοσμένου μήκους για εσάς.

Τυλίγοντας

Το να μάθετε πώς να συνδέετε ένα καλώδιο Ethernet είναι μια εύχρηστη δεξιότητα, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να το κάνουν μόνο λίγες φορές στη ζωή τους. Εκτός αν πρόκειται να κάνετε ένα παρτίδα της συναρμολόγησης, είναι φθηνότερο να πληρώσετε για νέα καλώδια προσαρμοσμένου μήκους. Τα εργαλεία πτύχωσης και οι δοκιμαστές δικτύου είναι ακριβά για να δικαιολογήσουν ένα μεμονωμένο έργο DIY.

Εάν αποφασίσετε να το επιχειρήσετε μόνοι σας, θυμηθείτε να είστε ασφαλείς, να τηρείτε τον χρωματικό κώδικα και να βεβαιωθείτε ότι οι αγωγοί σας είναι κατάλληλα πτυχωμένοι και θα πρέπει να έχετε μια σταθερή σύνδεση Ethernet σε λειτουργία σε χρόνο μηδέν.

Διαβάστε επίσης:Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αναμονής σε LG Smart TV

Πώς να διορθώσετε το Ethernet που δεν λειτουργεί στα Windows 11

Πώς να συνδέσετε το χειριστήριο PS5 στον υπολογιστή

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4885

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *