Τι είναι η καμπύλη Harman (και πώς βελτιώνει την ποιότητα του ήχου των ακουστικών);

Τι είναι η καμπύλη Harman (και πώς βελτιώνει την ποιότητα του ήχου των ακουστικών);

Εάν ενδιαφέρεστε για την ποιότητα ήχου , θα πρέπει να μάθετε για την καμπύλη Harman. Από την άλλη, αν ψάχνετε για τα τέλεια ακουστικά , πρέπει να έχετε ακούσει τον όρο Harman target curve. Ίσως έχετε διαβάσει κριτικές που επαινούν τα ακουστικά που έχουν συντονιστεί για να πετύχουν αυτόν τον στόχο.

Ειλικρινά, τα ακουστικά που είναι συντονισμένα στο Harman Curve δεν είναι το φλιτζάνι τσάι για όλους. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι η καμπύλη Harman και την επιστήμη πίσω από αυτήν. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια παιδαγωγική αγορά αντί να αγοράζετε τυφλά τα ακουστικά με την υψηλότερη βαθμολογία.

Οι 6 καλύτερες εφαρμογές για αυτόματο συντονισμό της φωνής σας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τι είναι η καμπύλη Harman;

Ο συντονισμός ήχου είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τον προσδιορισμό της ποιότητας του ήχου. Η υπογραφή ήχου είναι ο συντονισμός των συχνοτήτων: μπάσα, μεσαίες και πρίμα. Το αποτέλεσμα του συντονισμού συχνότητας μπορεί να αναπαρασταθεί ως καμπύλη απόκρισης συχνότητας. Αυτή η καμπύλη περιγράφει το εύρος των συχνοτήτων (και των μουσικών τόνων) που μπορούν να αναπαράγουν τα ακουστικά.

Οι παραγωγοί ακουστικών συντονίζουν τα προϊόντα τους διαφορετικά, ώστε να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό τους. Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν μια επίπεδη και ουδέτερη υπογραφή ήχου, ενώ άλλοι προτιμούν έναν ήχο σε σχήμα V που είναι πιο διασκεδαστικός.

Μια τέτοια καμπύλη είναι η καμπύλη στόχου Harman. Θεωρείται η καλύτερη υπογραφή ήχου για να συντονίσετε τα ακουστικά σας, παράγοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Υπάρχει μια επιστήμη πίσω από αυτό που υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Realme C31 smartphone 4g, ισχυρός επεξεργαστής Unisoc T612, Τριπλή κάμερα με AI 13MP, τεράστια μπαταρία 5000mAh, πλήρης οθόνη 16,5cm (6,5”), 3 + 32 Σκούρο Πράσινο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η ιστορία της τεχνολογίας καμπύλης Harman

Πίσω στη δεκαετία του 2010, οι επιστήμονες στο εργαστήριο Harman International (που ανήκει στη Samsung από το 2017) διεξήγαγαν μια μελέτη για να ανακαλύψουν τι κάνει τα ακουστικά να ακούγονται καλύτερα. Η καμπύλη Harman ήταν το αποτέλεσμα πολλών τέτοιων μελετών με επικεφαλής και δημοσιευμένο από τον μηχανικό ήχου Dr. Sean Olive, ο οποίος βρήκε την ισορροπία στη σχέση μεταξύ της αντίληψης (τι προτιμούν να ακούν οι άνθρωποι) και της επιστημονικής μέτρησης της ποιότητας του ήχου των ακουστικών.

Ο Δρ Olive και οι ερευνητές του διεξήγαγαν τυφλές μελέτες σε 283 άτομα σε τέσσερις χώρες και 11 τοποθεσίες δοκιμών. Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν υπάλληλοι της Harman, η επιστημονική ομάδα φρόντισε να επιτύχει ποικιλομορφία ως προς το φύλο, την ηλικία και την εμπειρία ακρόασης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συντονισμός για τα ηχεία δεν λειτούργησε στα ακουστικά λόγω της ανθρώπινης ανατομίας. Ο συντονισμός ήταν επίσης διαφορετικός μεταξύ των ακουστικών, των IEM και των ακουστικών . Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήχος που παράγεται από τα ακουστικά αλληλεπιδρά απευθείας με τον ακουστικό πόρο και το αυτί μας (ή τον πτερύγιο, το ορατό τμήμα του εξωτερικού αυτιού), ενώ τα ακουστικά αλληλεπιδρούν μόνο με τον ακουστικό πόρο. Αλλά επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, υπάρχει περίπου 2 ντεσιμπέλ διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις συχνότητες του ήχου.

Sapphire RADEON RX 570 8GB GDDR5 NITRO+ Radeon RX 570 8GB GDDR5 – κάρτες γραφικών (AMD, Radeon RX 570, 3840 x 2160 pixel…(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές καμπύλες Harman, καθεμία από τις οποίες καλύπτει διαφορετικές προτιμήσεις που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι. Σε μελέτες, οι ερευνητές προσαρμόζουν κάθε καμπύλη σύμφωνα με την προτίμηση της πλειοψηφίας των υποκειμένων. Για παράδειγμα, η τελευταία μελέτη, που διεξήχθη το 2019, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι ήθελαν να ακούσουν λίγο περισσότερο μπάσο.

Μεταξύ των ενδιαφερόντων γεγονότων που ανακάλυψαν οι ερευνητές του Harman είναι ότι το 65% των υποκειμένων στη δοκιμή, των ακουστικών, των επαγγελματιών και των καθημερινών ακροατών, προτιμούσαν ακουστικά συντονισμένα στην καμπύλη Harman. Η μικρή διαφορά ήταν ότι οι άνδρες και οι νέοι προτιμούν περισσότερο μπάσο, ενώ οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι προτιμούν λιγότερο μπάσο.

Πώς μοιάζει η καμπύλη Harman;

Δείτε πώς μοιάζει το τελευταίο Harman Curve:

Ακουστικά RAZER KRAKEN Analog Black(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το παραπάνω γράφημα εμφανίζει την καμπύλη Harman για ακουστικά και IEM. Παρατηρήστε τη διαφορά. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, ο συντονισμός διαφέρει ανάλογα με το ανατομικό μέρος του αυτιού με το οποίο αλληλεπιδρά η συσκευή.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν έναν επίπεδο και ουδέτερο ήχο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι η καμπύλη Harman θα αντικατοπτρίζει αυτό και θα μοιάζει με μια επίπεδη γραμμή. Αλλά όπως μπορείτε να δείτε από το παραπάνω γράφημα, απέχει πολύ από το να είναι επίπεδο.

Γιατί είναι αυτό? Λόγω της ανατομίας μας, όταν ακούμε τον ήχο από τα ηχεία, μπαίνει σε λειτουργία μια λειτουργία μεταφοράς που σχετίζεται με το κεφάλι (HRTF) για συντομία. Το HRTF τροποποιεί ή αλλάζει τη συχνότητα ενός ήχου που διασχίζει το περιβάλλον, τον κορμό και το κεφάλι σας πριν χτυπήσει το τύμπανο του αυτιού σας.

Γιατί οι Blogger προτιμούν το Bluehost: Ο ταχύτερος, πιο αξιόπιστος πάροχος φιλοξενίας Ιστού(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Όταν ακούτε έναν ήχο μέσω ακουστικών, αυτές οι αλλαγές συχνότητας δεν συμβαίνουν ποτέ λόγω της εγγύτητας της συσκευής στο αυτί σας. Ένας ήχος που φεύγει από τα ακουστικά σας πηγαίνει κατευθείαν στο κανάλι του αυτιού σας και εναπόκειται στους κατασκευαστές να μιμηθούν το HRTF. Εάν τα ακουστικά σας ήταν επίπεδα και ουδέτερα, ο ήχος τους θα ήταν εξαιρετικά θαμπός.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο η καμπύλη του Harman δεν είναι εντελώς επίπεδη, και αυτός είναι το γεγονός ότι τα ακουστικά προσπαθούν να αναπαράγουν τον ήχο σαν να προέρχεται από ένα δωμάτιο. Εξάλλου, η πιο φυσική εμπειρία ακρόασης είναι από το περιβάλλον μας. Η πηγή του ήχου σπάνια βρίσκεται μέχρι τα αυτιά μας. Η καμπύλη Harman ενισχύει λίγο περισσότερο τα μπάσα για να επιτύχει το εφέ ενός ήχου που προέρχεται από ένα δωμάτιο.

Το Harman Curve Tuning ακούγεται πραγματικά καλύτερο;

Πρέπει να αναρωτιέστε πώς η καμπύλη Harman μπορεί να προβλέψει αυτό που αρέσει να ακούει ο καθένας. Όλοι έχουμε διαφορετικά γούστα στη μουσική, τα είδη και την ένταση. Μια απόκριση συχνότητας ταιριάζει πραγματικά σε όλους μας;

Ορισμένες παραλλαγές εξηγούνται από την προσωπική προτίμηση, αλλά αυτές αναφέρονται κυρίως από επαγγελματίες μουσικούς με εκπαιδευμένο αυτί. Οι προσωπικές προτιμήσεις είναι πολύ πιο λεπτές όταν πρόκειται για μη επαγγελματίες ακροατές. Οι μελέτες του Harman απέδειξαν ότι οι περισσότεροι ακροατές έχουν παρόμοιο γούστο για τον ήχο που προέρχεται από ακουστικά on-ear και over-ear. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν τις προτιμήσεις των ανθρώπων με ακρίβεια έως και 86%. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 91% για τις συσκευές in-ear.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ακουστικά Harman με καμπύλη και να μισείτε τον ήχο που ακούτε. Πρέπει να καταλάβετε ότι το αυτί σας χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει σε νέο συντονισμό, ειδικά αν μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε κακώς συντονισμένα ακουστικά. Εάν δεν σας αρέσουν τα συντονισμένα ακουστικά Harman target ακόμα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δεν πειράζει. Η καμπύλη Harman δεν είναι η καλύτερη λύση για την ποιότητα ήχου που θα ευχαριστήσει όλους. Ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης και μια αναφορά για την ποιότητα ήχου που υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Ακουστικά που χρησιμοποιούν το Harman Target Tuning

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα ακουστικά συντονισμένα στο Harman Curve.

1. Ακουστικά AKG Pro Audio K371 Closed-Back Headphones

Αυτά τα ακουστικά, που παράγονται από την Harman, είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο για παραγωγή μουσικής, δημιουργία στούντιο και κριτική ακρόαση. Διαθέτει δυναμικό πρόγραμμα οδήγησης με επίστρωση τιτανίου 50 mm και πηνίο φωνής OFC που επίσης απομονώνει τον ακροατή από τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, κανένας ήχος χαμηλής συχνότητας δεν θα επηρεάσει την ακουστική σας εμπειρία.

Ο συντονισμός καμπύλης απόκρισης αναφοράς AKG του AKG K371 είναι αυτό που μεταφράζεται η καμπύλη Harman στα ακουστικά. Χρησιμεύει για την ενίσχυση του εύρους συχνοτήτων από 5 kHz έως 40 kHz. Η ευαισθησία του SPL είναι 114 ντεσιμπέλ.

2. Επαγγελματικά ακουστικά Sony MDR7506 μεγάλου διαφράγματος

Το Sony MDR7506 είναι ένα άλλο ακουστικό υψηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί για τη βιομηχανία εκπομπής και παραγωγής μουσικής. Διαθέτει διάφραγμα PET 40mm με μαγνήτες νεοδυμίου. Η απόκριση συχνότητας αυτού του ακουστικού είναι 10 έως 20 kHz, με σύνθετη αντίσταση 63 ohm.

3. Ακουστικά AKG N5005 In-Ear

Ένα άλλο προϊόν της Harman, το AKG N5005, είναι ένα υβριδικό ακουστικό με πέντε προγράμματα οδήγησης. Ο ήχος που αναπαράγει είναι καλά ισορροπημένος και καθαρός, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που ακούτε. Τα προσαρμόσιμα φίλτρα μπορούν να προσαρμόσουν τις μεσαίες και ψηλές νότες για να ταιριάζουν με το γούστο σας. Η δυναμική συχνότητα του N5005 είναι μεταξύ 10 και 40 kHz και έχει σύνθετη αντίσταση 8 ohms.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάποια ακουστικά συντονισμένα στο Harman Curve; Αφήστε τα σχόλιά σας στα παρακάτω σχόλια και πείτε μας τη γνώμη σας για την καμπύλη Harman.

 

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4901

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *