Υπάρχει μια συγκεχυμένη ποικιλία καρτών μνήμης που χρησιμοποιούνται σήμερα. Υπάρχουν κάρτες SD, υπάρχουν κάρτες microSD, υπάρχουν κάρτες miniSD και υπάρχουν κάρτες SDHC.
Σε όλη αυτή τη σειρά παραλλαγών καρτών SD βρίσκεται ένα περίεργο στοιχείο – η κάρτα TF. Με ένα εντελώς διαφορετικό σχήμα ονομασίας από αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότερες κάρτες μνήμης, γεννά το προφανές ερώτημα:
Τι είναι μια κάρτα TF και σε τι διαφέρει από μια τυπική κάρτα SD;
Δείτε και αυτό:Κάρτα SIM έναντι κάρτας SD: Ποια είναι η διαφορά;
Γιατί οι κάρτες SD έχουν τόσα πολλά ονόματα;
Ας εξετάσουμε πρώτα το ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι καρτών μνήμης στην αρχή.
Όπως ίσως γνωρίζετε, οι κάρτες SD (ή Secure Digital Cards) είναι συσκευές αποθήκευσης που αναπτύχθηκαν από την Secure Digital Association (συνήθως συντομεύονται σε συσχέτιση SD ή απλώς SDA). Η SDA, που δημιουργήθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ SanDisk, Panasonic και Toshiba, είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη μνημών flash ημιαγωγών ( όπως σκληρούς δίσκους SSD ).
Αλλά καθώς η τεχνολογία εξελίχθηκε με τα χρόνια, αυτές οι κάρτες μνήμης flash άρχισαν να χρησιμοποιούνται με όλα τα είδη συσκευών, από συσκευές αναπαραγωγής MP3 έως iPhone. Ως αποτέλεσμα, οι νεότερες εκδόσεις της κάρτας SD απέκτησαν μεγαλύτερες χωρητικότητες. Αυτές οι χωρητικότητες σημειώνονταν με επιθήματα όπως HC (Υψηλή χωρητικότητα), XC (eXtended Capacity) και UC (Ultra Capacity).
Καθώς αυτό περιλαμβάνει όλες τις κάρτες με αποθηκευτικό χώρο άνω των 2 GB, οι περισσότερες κάρτες SD που βλέπετε σήμερα σε χρήση θα έχουν ένα από αυτά τα επιθήματα συνδεδεμένα στα ονόματά τους. Οι κάρτες MicroSDHC είναι οι πιο διαδεδομένες, με τις εκδόσεις κορυφαίας χωρητικότητας να είναι οι κάρτες SDXC.
Συνδεθείτε στην ομάδα DirectVortex.gr στο Viber
Διαβάστε επίσης : Πώς να αφαιρέσετε την προστασία εγγραφής από USB ή κάρτα SD
Κάρτα TF: Κάρτα SD για κινητά τηλέφωνα
Καθώς οι κινητές συσκευές γίνονταν όλο και πιο δημοφιλείς, έγινε σαφές ότι το μέλλον των υπολογιστών έπρεπε να στοχεύσει σε αυτό το τμήμα. Αλλά οι κάρτες μνήμης SD, ακόμη και οι κάρτες miniSD, ήταν πολύ μεγάλες για το κινητό τηλέφωνο που συρρικνώθηκε γρήγορα. Έπρεπε λοιπόν να αναπτυχθεί ένα νέο πρότυπο.
Η SanDisk και η Motorola συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν κάρτες T-Flash, με χωρητικότητα έως και 512 MB σε μέγεθος μικρότερο από ένα νύχι. Μια διαφωνία εμπορικού σήματος με την T-mobile οδήγησε στο να γίνει το όνομα κάρτα TransFlash, η οποία συχνά συντομεύτηκε σε κάρτα μόνο TF.
Καθώς κυκλοφόρησε το πρώτο τηλέφωνο Motorola με την ολοκαίνουργια κάρτα TF, το ενδιαφέρον για την τεχνολογία αυξήθηκε. Η Ένωση SD απέκτησε τελικά το πρότυπο, βαφτίζοντάς το ξανά στην κάρτα MicroSD.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία των μικρότερων καρτών μνήμης στον κόσμο, κατάλληλων για χρήση με gadget κάθε είδους. Εκτός από τα smartphone Android και iOS, οι κάρτες microSD υιοθετήθηκαν από πράγματα όπως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και κάμερες.
Διαφέρουν λοιπόν οι κάρτες MicroSD;
Οι κάρτες MicroSD και οι κάρτες TF έχουν την ίδια λειτουργικότητα. Οι περισσότερες από τις κάρτες SD που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι στην πραγματικότητα κάρτες microSD, χάρη στη δημοτικότητα των smartphone και των ψηφιακών καμερών.
Μια κάρτα μνήμης TF είναι απλώς μια παλαιότερη έκδοση της microSD, με γενικά χαμηλότερη χωρητικότητα. Χρησιμοποιούν την ίδια υποδοχή κάρτας SD – κάθε συσκευή ανάγνωσης καρτών (συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών συσκευών ανάγνωσης καρτών σε φορητούς υπολογιστές) που δέχεται κάρτα microSD θα δέχεται και κάρτα TF χωρίς προβλήματα .
Οι κάρτες MicroSD θα έχουν συνήθως καλύτερη απόδοση από τις κάρτες TF, μόνο και μόνο επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται συνεχώς από την SDA. Είτε πρόκειται για χωρητικότητα αποθήκευσης είτε για ταχύτητες ανάγνωσης-εγγραφής, οι κάρτες microSD έχουν προχωρήσει πολύ, αφήνοντας τις παλαιότερες κάρτες TF στη σκόνη.
Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε κάρτες TF;
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάρτα SD χωρίς την επίσημη επωνυμία microSD σήμερα. Η εισαγωγή των καρτών μνήμης HC και XC μεταμόρφωσε πλήρως την αγορά και οι περισσότερες κάρτες μνήμης που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα έχουν χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των 8 GB.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιονδήποτε κατασκευαστή να συνεχίσει να πουλάει ξεπερασμένες κάρτες TF, οι οποίες κυκλοφόρησαν πριν από τις κάρτες μνήμης υψηλής χωρητικότητας. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε μια κάρτα TF σήμερα είναι εάν την έχετε ήδη από την αρχική της κυκλοφορία.
Πώς διαφέρουν οι κάρτες TF από μια κάρτα SD;
Οι κάρτες TF είναι απλώς το όνομα μιας πρώιμης επανάληψης της κάρτας microSD. Χρησιμοποιεί την ίδια υποδοχή, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα έχει παρόμοιο παράγοντα μορφής.
Η μόνη διαφορά έγκειται στις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάρτες microSD συνέχισαν να λαμβάνουν ενημερώσεις από τη συσχέτιση SD, ενώ οι μόνες κάρτες TF που κυκλοφορούν είναι αυτές που πωλούνταν τις πρώτες μέρες.
Εάν εξακολουθείτε να διαθέτετε κάρτα TF, μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε με οποιοδήποτε smartphone ή συσκευή ανάγνωσης καρτών χωρίς καμία ταλαιπωρία. Λάβετε όμως υπόψη ότι η απόδοσή τους δεν πρόκειται να είναι αντίστοιχη με καμία σύγχρονη κάρτα microSD και θα ήταν καλή ιδέα να αναβαθμίσετε .
Διαβάστε επίσης:εφαρμογές αναλυτή αποθήκευσης για Android
εφαρμογές Android για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας
εφαρμογές Trading Card Tracker για την οργάνωση της συλλογής σας