Τι είναι το NFC

Τι είναι το NFC; Πώς λειτουργεί?

Βασικά Takeaways

  • Το NFC είναι ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας για γρήγορη επικοινωνία μεταξύ συσκευών όπως τηλέφωνα, εισιτήρια και κάρτες-κλειδιά.
  • Το NFC, μια εξέλιξη του RFID, υποστηρίζει αμφίδρομη επικοινωνία, σε αντίθεση με το RFID, και χρησιμοποιείται σε ανέπαφες πληρωμές.
  • Οι κίνδυνοι του NFC περιλαμβάνουν την παραβίαση του τηλεφώνου ή του τερματικού πληρωμής σας, την κλοπή δεδομένων και την πιθανή κλωνοποίηση πληρωμών. Να είσαι προσεκτικός.

Σήμερα, οι ανέπαφες πληρωμές είναι παντού. Η τεχνολογία που επιτρέπει ανέπαφες πληρωμές είναι γνωστή ως NFC, που σημαίνει Κοντινό πεδίο επικοινωνίας. Το NFC έχει μια σειρά χρήσεων, αλλά μπορεί επίσης να γίνει κατάχρηση από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Λοιπόν, πώς λειτουργεί το NFC, πώς χρησιμοποιείται και ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με αυτό;

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨DirectVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης : Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του Cloud Computing;

Τι είναι το NFC;

άτομο που χρησιμοποιεί smartphone nfc για να πληρώσει

Το NFC είναι μια ασύρματη τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν σε μικρή εμβέλεια. Και με λίγα λόγια, εννοούμε πολύ σύντομο. Το NFC έχει μέγιστη εμβέλεια περίπου δέκα εκατοστά. Εξαιτίας αυτού, η επικοινωνία κοντινού πεδίου είναι ακατάλληλη για παρακολούθηση GPS, ροή, gaming και άλλες λειτουργίες που απαιτούν σύνδεση μεγάλης απόστασης.

Αντίθετα, το NFC έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανταλλαγή επικοινωνίας μεταξύ δύο αντικειμένων με δυνατότητα NFC. Με άλλα λόγια, και τα δύο μέρη πρέπει να έχουν ενεργό NFC και να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση για να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Για παράδειγμα, εάν δύο smartphone έπρεπε να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας NFC, και τα δύο θα χρειάζονταν ενεργό NFC. Συχνά, η συσκευή σας δεν θα έχει ενεργοποιημένη τη λειτουργία NFC, επομένως θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε εάν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Τώρα, ας πάμε στο παρασκήνιο του NFC και στον τρόπο λειτουργίας του.

Κινητά τηλέφωνα με τεχνολογία NFC

NFC έναντι RFID

Η επικοινωνία κοντινού πεδίου είναι ένας τύπος RFID (αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων). Η RFID χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιεί δέκτη και πομπό για αναγνώριση. Μια ετικέτα (πομπός) θα μεταδώσει έναν αριθμό αναγνώρισης, τον οποίο ο δέκτης θα πάρει και θα επαληθεύσει.

άτομο που χρησιμοποιεί smartwatch NFC για να ξεκλειδώσει την πόρτα
Το NFC χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην παρακολούθηση ζώων, στην εφοδιαστική και σε πολλούς άλλους τομείς. Ακόμη και οι κάρτες-κλειδιά που χρησιμοποιείτε σε γραφεία ή ξενοδοχεία χρησιμοποιούν RFID για να διασφαλίζουν ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές ενός κτιρίου. Εάν σαρώσετε το διαβατήριό σας στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιείτε είτε RFID είτε NFC για να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας.

Η εφεύρεση της RFID σηματοδότησε λίγο πολύ την εφεύρεση του NFC, επειδή οι δύο τεχνολογίες είναι τόσο παρόμοιες. Ωστόσο, ενώ το RFID μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μονόδρομη επικοινωνία, το NFC υποστηρίζει αμφίδρομη επικοινωνία, η οποία ανοίγει περισσότερες πόρτες όσον αφορά την εφαρμογή. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται το NFC το διαχωρίζει συνήθως από το RFID.

Λοιπόν, πώς χρησιμοποιείται το NFC σήμερα;

Πώς χρησιμοποιείται το NFC;

Ενώ το NFC είναι κυρίως γνωστό για ανέπαφες πληρωμές, οι χρήσεις του σίγουρα δεν σταματούν εκεί.

NFC στο τηλέφωνό σας

Το NFC έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής του στις ανέπαφες πληρωμές. Πριν από το NFC, ήταν σύνηθες να εισάγετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα στο τερματικό πληρωμής ή να το σύρετε. Ωστόσο, με το NFC, οι άνθρωποι μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές γρήγορα χωρίς να έχουν φυσική επαφή με το τερματικό.

Οι κοινώς χρησιμοποιούμενες εφαρμογές πληρωμής NFC για smartphone περιελάμβαναν το Apple Pay, το Google Pay και το Samsung Pay (αν και οι δύο τελευταίες μπορούν πλέον να βρεθούν ως λειτουργίες στις εφαρμογές του Πορτοφολιού Samsung και του Πορτοφολιού Google).

Τι είναι το NFC

Το NFC έγινε ακόμη πιο δημοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όπου τα αντικείμενα που αγγίζονταν συχνά, όπως τα τερματικά πληρωμών, μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν από μικρή απόσταση. Αυτό μείωσε την πιθανότητα συλλογής σωματιδίων ιού από τερματικά πληρωμών, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άρχισαν να έλκονται προς αυτήν την τεχνολογία. Ορισμένες χώρες αύξησαν ακόμη και το όριο ανεπαφικών πληρωμών για να το χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερες αγορές, όπως εβδομαδιαίες μεταφορές παντοπωλείου.

Το NFC ως μέθοδος πληρωμής απέχει πολύ από το να είναι τέλειο και η σύνδεση μεταξύ της συσκευής σας και του τερματικού πληρωμής μπορεί μερικές φορές να αποτύχει. Λάβετε αυτό υπόψη εάν σκοπεύετε να κάνετε αγορές χωρίς κάρτα πληρωμής ή μόνο το smartphone σας.

Αν και το NFC είναι κυρίως γνωστό για την εφαρμογή του στην ταχύτερη επεξεργασία πληρωμών, τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης έκδοσης εισιτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα άτομα να σαρώνουν και να επαληθεύουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια μέσω NFC κατά την είσοδο σε εκδηλώσεις. Πολλές εφαρμογές πληρωμής NFC υποστηρίζουν πλέον την έξυπνη έκδοση εισιτηρίων.

NFC σε έξυπνα σπίτια

Η τεχνολογία NFC έχει επίσης χρησιμότητα σε έξυπνα σπίτια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το NFC για να ανοίγουν ή να κλείνουν αυτόματα πόρτες και χρηματοκιβώτια αγγίζοντας το smartphone ή το έξυπνο ρολόι σας σε ένα τερματικό. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε το NFC για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα φώτα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές με ένα πάτημα του τηλεφώνου ή του smartwatch σας.

Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για τον έλεγχο του Apple HomeKit με NFC εάν χρησιμοποιείτε αυτό το λογισμικό έξυπνου σπιτιού.

Επιπλέον, το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή περιεχομένου μεταξύ δύο συσκευών. Μπορείτε να ανταλλάξετε βίντεο, φωτογραφίες και άλλα αρχεία μεταξύ συσκευών με δυνατότητα NFC εν ριπή οφθαλμού. Το NFC μπορεί να χρησιμεύσει ως μια γρήγορη και εύκολη εναλλακτική του Bluetooth. Φυσικά, οι δύο συσκευές θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση για να είναι δυνατό. Έτσι, ενώ δεν θα χρειαστεί να περάσετε από τη διαδικασία σύζευξης Bluetooth για να συνδεθείτε εάν χρησιμοποιείτε NFC, η εμβέλειά σας θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προσφέρει το Bluetooth.

Περισσότερες εφαρμογές NFC

Άλλες χρήσεις του NFC περιλαμβάνουν:

  • Άμεση σύνδεση σε ασύρματα δίκτυα
  • Αυτοματοποίηση εργασιών τηλεφώνου
  • Ρύθμιση ξυπνητηριού
  • Αποστολή μηνυμάτων ή κλήση επαφών κατά την οδήγηση
  • Έλεγχος άλλων συσκευών

Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί και δημιουργικοί τρόποι χρήσης του NFC και υπάρχει μια λειτουργία για όλους, είτε πρόκειται για εργασία, υγεία είτε για διακοπές.

Οι κίνδυνοι του NFC

Πριν συζητήσουμε τους κινδύνους του NFC, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνολογία διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εγκληματικής δραστηριότητας.

Πρώτον, η πολύ μικρή εμβέλεια που υποστηρίζεται από το NFC καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να πραγματοποιούν απάτες όταν στοχεύουν θύματα. Εξάλλου, είναι πολύ πιο εύκολο για έναν εισβολέα να χακάρει μια σύνδεση εξ αποστάσεως παρά όταν βρίσκεται ακριβώς δίπλα σας.

Επιπλέον, το NFC χρησιμοποιεί αμφίδρομη κρυπτογράφηση για να διατηρεί τα ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα στοιχεία πληρωμής, ασφαλή από κακόβουλους παράγοντες. Ανάλογα με τις περιστάσεις, αυτή μπορεί να είναι ασύμμετρη ή συμμετρική κρυπτογράφηση.

Αλλά αυτό δεν κάνει το NFC αεροστεγές.

Όπως συμβαίνει με πολλές τεχνολογίες σήμερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν βρει έναν τρόπο να εκμεταλλεύονται το NFC. Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το NFC εξαιτίας αυτού, συμπεριλαμβανομένων των hacks.

Σε ένα hack NFC, ένας κυβερνοεγκληματίας θα έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο του θύματος μέσω NFC για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα εκεί. Επειδή οι εισβολές NFC μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρή απόσταση, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μερικές φορές κλέβουν ένα τηλέφωνο για να έχουν εύκολη πρόσβαση.

Οι επιθέσεις NFC θα μπορούσαν να ξεκινήσουν για την κλοπή, την αλλαγή ή ακόμα και τη διαγραφή δεδομένων, ανάλογα με τον στόχο του εισβολέα. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να φορτωθεί σε μια συσκευή χρησιμοποιώντας το NFC ως διάνυσμα.

Μια εισβολή NFC μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε τερματικά πληρωμών. Ακόμη και τα ΑΤΜ κινδυνεύουν από αυτού του είδους την επίθεση. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ο εισβολέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα NFC στη δική του συσκευή για να προκαλέσει δυσλειτουργία στο σύστημα ATM. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διασπορά των χρημάτων χωρίς την εισαγωγή κάρτας.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις εισβολές NFC είναι ότι ένας εισβολέας θα μπορούσε να κλωνοποιήσει το τσιπ NFC σας για να πραγματοποιήσει πληρωμές. Αυτό θα τους επιτρέψει να πραγματοποιούν πληρωμές χρησιμοποιώντας κεφάλαια στον πιστωτικό ή χρεωστικό σας λογαριασμό.

Επιθέσεις υποκλοπής

Ένας εισβολέας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει μια επίθεση υποκλοπής NFC, λαμβάνοντας σήματα NFC στέκοντας κοντά στις στοχευμένες συσκευές. Ωστόσο, ο εισβολέας θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει μια κεραία για να βελτιώσει την ικανότητά του να αξιοποιεί το σήμα και να συλλέγει δεδομένα.

Man-in-the-Middle Attacks

Εναλλακτικά, ο εισβολέας θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επίθεση man-in-the-middle (MitM) χρησιμοποιώντας NFC, όπου η επικοινωνία μεταξύ μιας παθητικής ετικέτας (π.χ. smartphone με δυνατότητα NFC) και ενός ενεργού τερματικού (π.χ. ένα σύστημα πληρωμών) παρεμποδίζεται για τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων. Δεδομένου του πόσο δημοφιλείς είναι πλέον οι πληρωμές με δυνατότητα NFC, τα δεδομένα στόχου είναι συνήθως πληροφορίες πληρωμής.

Αποφυγή επιθέσεων NFC

Λόγω των κινδύνων ασφαλείας που ενέχει η επικοινωνία κοντινού πεδίου, είναι συνετό να απενεργοποιείτε τη δυνατότητα στη συσκευή σας όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό διακόπτει εντελώς την ικανότητα ενός κυβερνοεγκληματία να εκμεταλλεύεται τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο επικοινωνίας. Το αναπτυσσόμενο μενού ή το κυλιόμενο μενού ρυθμίσεων του τηλεφώνου σας θα πρέπει να έχει μια επιλογή άμεσης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης για NFC ή μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας και να το αλλάξετε εκεί.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε την επαλήθευση PIN στην εφαρμογή πληρωμής NFC, ώστε να μην μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει.

Το NFC κάνει τις πληρωμές απίστευτα εύκολες και η μεταφορά δεδομένων είναι μια ομαλή διαδικασία. Αλλά είτε χρησιμοποιείτε το NFC σε καθημερινή βάση είτε σκέφτεστε να το δώσετε, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας που σχετίζονται με αυτήν την τεχνολογία.

Share your love

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *