7 τρόποι για να διορθώσετε το σφάλμα DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN στο Google Chrome

Το σφάλμα DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN στο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome μπορεί να είναι μια απογοητευτική και μπερδεμένη εμπειρία για πολλούς χρήστες. Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται συνήθως όταν ένας χρήστης προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, αλλά ο διακομιστής DNS δεν μπορεί να επιλύσει το όνομα τομέα.

Το περιεχόμενο αυτού του σεναρίου δημιουργείται αυστηρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η χρήση γίνεται με δική σας ευθύνη.

Ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου από 60€!

Το σφάλμα του προγράμματος περιήγησης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως ένα λάθος πληκτρολογημένο όνομα τομέα, ο διακομιστής του ιστότοπου είναι εκτός λειτουργίας ή όταν ο διακομιστής DNS δεν μπορεί να επιλύσει το όνομα τομέα. Αυτό το άρθρο θα παρέχει μερικά απλά βήματα για να βοηθήσει τους χρήστες να διορθώσουν αυτό το σφάλμα και να επιστρέψουν στην περιήγηση στον ιστό.

Διαβάστε επίσης:Πως αλλάζω το DNS στο router της VODAFONE

Τι σημαίνει ο κωδικός σφάλματος DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN;

Το σφάλμα DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN στο Google Chrome υποδεικνύει ότι το όνομα τομέα δεν μπορεί να βρεθεί στον διακομιστή DNS. Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται συνήθως όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, αλλά ο διακομιστής DNS δεν μπορεί να επιλύσει το όνομα τομέα.

Ένας διακομιστής DNS ( Domain Name System ) είναι ένας διακομιστής που μεταφράζει ονόματα τομέων αναγνώσιμα από τον άνθρωπο (όπως example.com) σε διευθύνσεις IP αναγνώσιμες από μηχανή (όπως 192.0.2.1). Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε διακομιστές ιστού και άλλους πόρους διαδικτύου πληκτρολογώντας εύκολα στη μνήμη ονόματα τομέα αντί για διευθύνσεις IP που είναι δύσκολο να απομνημονευτούν.

Ορισμένες αιτίες αυτού του σφάλματος είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορείτε να επιλύσετε μόνοι σας το πρόβλημα σε μερικές περιπτώσεις. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα συστηματικά.

1. Επαναφέρετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο

Δοκιμάστε να αποσυνδέσετε και να επανασυνδέσετε το δρομολογητή ή το μόντεμ σας για να επανεκκινήσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Εντοπίστε το ρούτερ ή το μόντεμ σας και αποσυνδέστε το από την πρίζα.

Περιμένετε μερικά λεπτά και, στη συνέχεια, συνδέστε ξανά το δρομολογητή ή το μόντεμ.

Περιμένετε να γίνει επανεκκίνηση του δρομολογητή ή του μόντεμ και δημιουργήστε τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Τέλος, δοκιμάστε να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στον ιστότοπο για να δείτε εάν το σφάλμα DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN έχει επιλυθεί.

Εάν χρησιμοποιείτε σύνδεση Wi-Fi, δοκιμάστε να μεταβείτε σε ενσύρματη σύνδεση για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά ή το αντίστροφο. Εάν ένας συγκεκριμένος προσαρμογέας σας προκαλεί αυτό το πρόβλημα, ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε μια “Επαναφορά Netsh Winsock” ή μία από τις άλλες κοινές συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων προσαρμογέα δικτύο .

2. Ελέγξτε το αρχείο Localhosts σας

Μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει το αρχείο τοπικών κεντρικών υπολογιστών για να καθορίσετε ποιες διευθύνσεις IP θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορισμένοι ιστότοποι. Το Chrome θα χρησιμοποιεί πάντα τις ρυθμίσεις IP που καθορίζονται στο αρχείο localhosts, επομένως εάν είναι λάθος ή έχει καταστεί παλιό, μπορεί να δημιουργήσει σφάλμα. Ανατρέξτε στο Τι είναι το Localhost και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; Για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ελέγχου του αρχείου για σφάλματα.

3. Απενεργοποιήστε το VPN, το Antivirus ή το Τείχος προστασίας (ή αλλάξτε τα)

Εάν έχετε ενεργό τείχος προστασίας (και θα έπρεπε!), απενεργοποιήστε το προσωρινά για να δείτε αν είναι ο ένοχος. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του για να δείτε εάν αποκλείει συγκεκριμένους ιστότοπους ή τομείς. Το ίδιο ισχύει και για το λογισμικό προστασίας από ιούς, το οποίο μπορεί να παρεμβαίνει σε ορισμένους ιστότοπους. Εάν το πακέτο προστασίας από ιούς αποκλείει έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής και ότι πληκτρολογείτε σωστά τη διεύθυνση URL.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αλλάξετε την τοποθεσία σας VPN εάν χρησιμοποιείτε VPN. Εναλλακτικά, απενεργοποιήστε εντελώς το VPN σας.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, η διαδικτυακή σας κίνηση δρομολογείται μέσω ενός διακομιστή VPN πριν φτάσει στον προορισμό του. Αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα με το DNS, όπως αργές αναζητήσεις DNS ή σφάλματα DNS.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απενεργοποίηση του VPN σας θα απενεργοποιήσει επίσης τα οφέλη ασφάλειας και απορρήτου που παρέχει. Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε ένα VPN για λόγους ασφαλείας ή απορρήτου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε μόνο εάν είστε βέβαιοι ότι προκαλεί πρόβλημα με την ανάλυση DNS και εάν είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε τα οφέλη ασφάλειας και απορρήτου που παρέχει.

4. Εκκαθαρίστε την προσωρινή μνήμη DNS

Η προσωρινή μνήμη DNS είναι μια προσωρινή περιοχή αποθήκευσης στον υπολογιστή σας που περιέχει πληροφορίες σχετικά με ιστότοπους που επισκεφτήκατε πρόσφατα. Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης DNS μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση τυχόν προβλημάτων με κατεστραμμένες ή παλιές πληροφορίες που μπορεί να προκαλούν το σφάλμα.

Για να χρησιμοποιήσετε την εντολή flushdns στα Windows, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ανοίξτε τη Γραμμή εντολών στον υπολογιστή σας. Επιλέξτε το κουμπί Έναρξη και αναζητήστε Γραμμή εντολών ή CMD.

Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, πληκτρολογήστε: ipconfig /flushdns

Πατήστε Enter, το οποίο θα ξεπλύνει την προσωρινή μνήμη DNS στον υπολογιστή σας, αφαιρώντας τυχόν αποθηκευμένες πληροφορίες DNS και επιλύοντας τυχόν προβλήματα DNS που ενδέχεται να αντιμετωπίζετε.

Εάν η εντολή flushdns ήταν επιτυχής, θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα που λέει: “Έγινε επιτυχής έκπλυση της προσωρινής μνήμης του DNS Resolver”.

Μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο της γραμμής εντολών όταν τελειώσετε.

Οποιαδήποτε προβλήματα DNS θα πρέπει να επιλυθούν τώρα. Η έκπλυση της προσωρινής μνήμης DNS δεν θα επηρεάσει τυχόν ενεργές συνδέσεις, αλλά μπορεί να προκαλέσει προσωρινή καθυστέρηση κατά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή άλλους πόρους Διαδικτύου για πρώτη φορά μετά την εκκαθάριση.

5. Χρησιμοποιήστε έναν εναλλακτικό διακομιστή DNS στο δρομολογητή σας

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας προσφέρει συνήθως τους διακομιστές DNS του, αλλά μπορεί να διαφέρουν σε ποιότητα και αξιοπιστία. Συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε σφάλματα DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN είναι να χρησιμοποιήσετε εντελώς διαφορετικό σύνολο διακομιστών.

Οι ακόλουθες διευθύνσεις διακομιστή DNS είναι μερικές καλές εναλλακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Δημόσιος διακομιστής DNS Google: 8.8.8.8 και 8.8.4.4

Cloudflare DNS: 1.1.1.1 και 1.0.0.1

OpenDNS: 208.67.222.222 και 208.67.220.220

Quad9: 9.9.9.9 και 149.112.112.112

Comodo Secure DNS: 8.26.56.26 και 8.20.247.20

Norton ConnectSafe: 199.85.126.10 και 199.85.127.10

Αυτοί οι διακομιστές DNS είναι δωρεάν και προσφέρουν καλή ισορροπία ταχύτητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε από αυτούς τους διακομιστές DNS ως εναλλακτική στον τρέχοντα διακομιστή σας DNS. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εμπειρία κάθε χρήστη θα είναι διαφορετική, επομένως μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς διακομιστές DNS για να δείτε ποιος λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Για να αλλάξετε διακομιστές DNS στο δρομολογητή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού στον υπολογιστή σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό είναι συνήθως κάτι σαν 192.168.1.1 ή 192.168.0.1, αλλά η ακριβής διεύθυνση θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.

Όταν σας ζητηθεί, εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για το δρομολογητή σας. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες σε ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος ή στο πλάι του δρομολογητή σας ή στην τεκμηρίωση που συνοδεύει το δρομολογητή σας.

Αφού συνδεθείτε στο δρομολογητή σας, αναζητήστε μια ενότητα Ρυθμίσεις ή Διαμόρφωση. Αυτό θα ονομάζεται συνήθως κάτι σαν “Advanced”, “Settings” ή “Configuration”, αλλά το ακριβές όνομα θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.

Στην ενότητα ρυθμίσεων ή διαμόρφωσης, αναζητήστε μια επιλογή ρυθμίσεων DNS. Συνήθως θα ονομάζεται “DNS”, “Δίκτυο” ή “Διαδίκτυο”, αλλά το ακριβές όνομα θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.

Στην ενότητα ρυθμίσεων DNS ή δικτύου, θα πρέπει να δείτε μια επιλογή για να καθορίσετε τον διακομιστή DNS που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό μπορεί να ονομάζεται “Κύριο DNS” ή “Προτιμώμενο DNS”, αλλά το ακριβές όνομα θα διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.

Εισαγάγετε τις διευθύνσεις διακομιστή DNS που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα παρεχόμενα πεδία. Αυτή μπορεί να είναι μια μεμονωμένη διεύθυνση διακομιστή DNS ή μπορεί να είναι πολλοί διακομιστές DNS.

Εάν θέλετε απλώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του διακομιστή DNS για τα Windows, δείτε πώς:

Ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου > Δίκτυο και Διαδίκτυο > Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να το βρείτε ανοίγοντας το μενού Έναρξη και αναζητώντας Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης.

Επιλέξτε Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα στο αριστερό μενού.

Κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα δικτύου για τον οποίο θέλετε να αλλάξετε τους διακομιστές DNS και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού.

Στο παράθυρο ιδιοτήτων του προσαρμογέα δικτύου, επιλέξτε Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4 (TCP/IP v4) και επιλέξτε το κουμπί Ιδιότητες.

Στο παράθυρο Ιδιότητες Πρωτοκόλλου Διαδικτύου Έκδοση 4 (TCP/IPv4), επιλέξτε την επιλογή Χρήση των παρακάτω διευθύνσεων διακομιστή DNS.

Εισαγάγετε τις διευθύνσεις διακομιστή DNS που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα πεδία Προτιμώμενος διακομιστής DNS και Εναλλακτικός διακομιστής DNS.

Επιλέξτε το κουμπί OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας.

Κλείστε το παράθυρο ιδιοτήτων του προσαρμογέα δικτύου και το παράθυρο Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης.

Αφού ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, ο υπολογιστής σας θα χρησιμοποιήσει τους καθορισμένους διακομιστές DNS για την επίλυση ονομάτων τομέα. Ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Mozilla Firefox ή το Microsoft Edge ως εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης μέχρι να επιλυθούν τα συγκεκριμένα σφάλματα του Chrome.

6. Επαναφέρετε τις σημαίες του Chrome

Η επαναφορά των “σημαιών” του Chrome επιλύει μερικές φορές σφάλματα DNS. Για να επαναφέρετε τις σημαίες του Chrome στις προεπιλεγμένες τιμές τους, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome, πληκτρολογήστε chrome://flags και πατήστε Enter.

Στη σελίδα Πειράματα που εμφανίζεται, κάντε κλικ στο κουμπί Επαναφορά όλων στο επάνω μέρος.

Αυτό θα επαναφέρει όλες τις σημαίες του Chrome στις προεπιλεγμένες τιμές τους. Το Chrome μπορεί να αφαιρέσει ορισμένες σημαίες από τη λίστα εάν δεν είναι πλέον διαθέσιμες ή έχουν αφαιρεθεί από το Chrome.

Οι σημαίες του Chrome είναι πειραματικές λειτουργίες που δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως και ενδέχεται να έχουν σφάλματα. Η επαναφορά αυτών μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε με το Chrome, αλλά μπορεί να καταργήσει λειτουργίες στις οποίες βασίζεστε. Ελέγξτε τη λίστα των σημαιών μετά την επαναφορά τους. Σημαίες υπάρχουν επίσης στις εκδόσεις iOS και Android του προγράμματος περιήγησης.

7. Επικοινωνήστε με τον ISP σας

Ο ISP σας μπορεί να έχει έναν ιστότοπο ή έναν πίνακα εργαλείων χρήστη που μπορείτε να επισκεφτείτε για να ελέγξετε εάν υπάρχουν γνωστά προβλήματα στο δίκτυο., Εάν λάβετε το σφάλμα κατά τη χρήση της μιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο αλλά όχι της άλλης, πιθανότατα πρόκειται για πρόβλημα από την πλευρά του ISP.

Εάν τα επίσημα κανάλια του ISP δεν αναφέρουν τέτοιο πρόβλημα, καταγράψτε ένα δελτίο υποστήριξης για να τους ενημερώσετε για το πρόβλημα και να λάβετε άμεση βοήθεια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top