Χρειάζεστε πραγματικά λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας Windows ή Mac;

Χρειάζεστε ακόμα λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων σε σύγχρονα συστήματα; Υπάρχουν ανταλλαγές, επομένως βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι αντιμετωπίζετε πριν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί λήψης.

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό;

Όταν πρέπει να αποφασίσετε εάν πρόκειται να εγκαταστήσετε επιπλέον ασφάλεια για να προστατευτείτε από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιους κινδύνους αντιμετωπίζετε. Εάν μολυνθείτε από ένα από τα διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού , μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα.

Οι κύριοι κίνδυνοι είναι η απώλεια των δεδομένων σας, η κλοπή των δεδομένων σας, η κλοπή της ταυτότητάς σας και ίσως το χειρότερο από όλα, η κλοπή χρημάτων από τους λογαριασμούς σας.

Οι ιοί και άλλα κακόβουλα προγράμματα έχουν πολλά κόλπα για να λάβουν τα δεδομένα ή τα χρήματά σας. Προς το παρόν, το ransomware είναι ίσως το πιο επικίνδυνο και καταστροφικό. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας στο παρασκήνιο και στη συνέχεια απαιτεί λύτρα για να τα αποδεσμεύσει. 

Το Adware σας βομβαρδίζει με διαφημιστικά αναδυόμενα παράθυρα σε μια προσπάθεια να κερδίσετε χρήματα. Το spyware σας παρακολουθεί, αναζητώντας προσωπικές πληροφορίες ή κωδικούς πρόσβασης για κλοπή ταυτότητας. Οι Trojans συνδέονται με προγράμματα που έχουν κατά τα άλλα αθώα εμφάνιση. Τα PUP ή τα δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα ομαδοποιούνται σε άλλα προγράμματα εγκατάστασης λογισμικού. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί το κακόβουλο λογισμικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε λογισμικό ασφαλείας για να προστατευθείτε από αυτό!

Τα 10 καλύτερα παιχνίδια χωρίς διαφημίσεις στο Android(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η κοινή λογική είναι ένα εξαιρετικό Antivirus

Το απλό γεγονός είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας υπεύθυνα, είναι αμφίβολο ότι θα συναντήσετε ποτέ έναν ιό ή άλλο είδος κακόβουλου λογισμικού. Επιμείνετε στη χρήση λογισμικού από αξιόπιστες πηγές, εξετάστε τα συνημμένα email και τους αποστολείς email για αυθεντικότητα και αποφύγετε τη χρήση μονάδων flash ή σκληρών δίσκων που έχουν συνδεθεί σε υπολογιστές που δεν γνωρίζετε.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε μη αυτόματα τα συνημμένα και άλλα αρχεία για την παρουσία κακόβουλου λογισμικού, χρησιμοποιώντας έναν ιστότοπο όπως το VirusTotal , ο οποίος σας παρέχει το πλεονέκτημα της εμφάνισης των αποτελεσμάτων από πολλαπλούς μηχανισμούς προστασίας από ιούς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα εικονικής μηχανής όπως το VirtualBox για να δοκιμάσετε το λογισμικό και να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές πριν το χρησιμοποιήσετε σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας.

Επίσης, φροντίστε να έχετε αντίγραφα ασφαλείας στο cloud των πιο βασικών δεδομένων σας, έτσι ώστε, εάν ένας ιός καταστρέψει τα δεδομένα σας, να εξακολουθείτε να έχετε ένα αντίγραφο σε μια τοποθεσία που δεν μπορείτε να την αγγίξετε. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud έχουν συνήθως ένα κυλιόμενο παράθυρο όπου μπορείτε να επαναφέρετε τυχόν κατεστραμμένα αρχεία που έχουν μεταφορτωθεί από τον υπολογιστή σας στην αρχική τους κατάσταση.

Εφαρμογή ασφαλείας των Windows στα Windows 11 και Πώς να την επαναφέρετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το Microsoft Defender είναι (κυρίως) αρκετά καλό

Εάν χρησιμοποιείτε Microsoft Windows, τότε το Microsoft Defender είναι ήδη σε λειτουργία και λειτουργεί από την πρώτη εκκίνηση των Windows. Υπάρχει μια αίσθηση μεταξύ των χρηστών ότι η χρήση του προγράμματος προστασίας από ιούς “κατάστημα” που συνοδεύει το λειτουργικό σας σύστημα σημαίνει ότι δεν είστε τόσο καλά προστατευμένοι. Η αλήθεια είναι ότι το Windows Defender κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών πακέτων προστασίας από ιούς για τον εντοπισμό και την καταστροφή κακόβουλου λογισμικού. Δεν είναι δύσκολο να το ονομάσουμε καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς και η απόρριψή του είναι ίσως λίγο άστοχη.

Το Defender χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές του σύγχρονου λογισμικού προστασίας από ιούς. Λαμβάνει ενημερώσεις ορισμού ιών μόλις είναι διαθέσιμες, προσφέρει προστασία σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιεί ευρετική ανίχνευση ιών. Η ευρετική ανίχνευση επιτρέπει σε ένα πακέτο προστασίας από ιούς να μαντέψει εάν κάτι είναι ιός από τη συμπεριφορά του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει τους ιούς ακόμη και χωρίς ορισμό ιών.

Όπως κάθε λογισμικό, το Defender δεν είναι τέλειο. Για παράδειγμα, έχει μια δυσανάλογη εξάρτηση από το να είναι online. Επομένως, εάν ξοδεύετε σημαντικό χρόνο εκτός σύνδεσης και συμπεριφέρεστε σε επικίνδυνη συμπεριφορά ενώ το κάνετε, ένα άλλο πακέτο λογισμικού μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς. Ωστόσο, όσον αφορά την πραγματική απόδοση, είναι ακριβώς εκεί με τα επί πληρωμή πακέτα, ενώ δεν κοστίζει τίποτα στον χρήστη. Δεν είναι το καλύτερο λογισμικό προστασίας από ιούς, αλλά όταν λάβετε υπόψη την τιμή του, το Defender είναι δύσκολο να νικήσετε!

Πώς να διαγράψετε τον λογαριασμό Instagram;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα Windows περιλαμβάνουν ένα τείχος προστασίας

Ένα ουσιαστικό μέρος της ασφάλειας του υπολογιστή είναι ο έλεγχος των πληροφοριών που ρέουν από τον υπολογιστή σας στο Διαδίκτυο και πίσω. Μπορείτε να μολυνθείτε από συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό (όπως σκουλήκια) μέσω της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο ή στο δίκτυο χωρίς καμία βοήθεια από εσάς, τον χρήστη.

Εάν έχετε ήδη μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, δεν θέλετε επίσης να καλεί πίσω στο σπίτι και να ανεβάζει τις πληροφορίες που σας έχουν κλέψει. Το λογισμικό προστασίας από ιούς επί πληρωμή μπορεί να διαφημίζει ότι περιλαμβάνει τείχος προστασίας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Windows διαθέτουν ήδη ενσωματωμένο τείχος προστασίας λογισμικού μαζί με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δρομολογητής δικτύου σας να έχει δικό του τείχος προστασίας. Επομένως, μην παρασύρεστε από την προσφορά ενός τείχους προστασίας ως χαρακτηριστικό.

Το τείχος προστασίας των Windows είναι αρκετά βασικό, ακόμα κι αν κάνει τη δουλειά. Τα τείχη προστασίας που λαμβάνετε με λογισμικό επί πληρωμή ενδέχεται να σας προσφέρουν πολύτιμες δυνατότητες. Εάν χρειάζεστε μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τείχους προστασίας, είστε ήδη καλυμμένοι.

Πώς να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό από το Chrome(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού προσφέρουν δωρεάν διαχειριστές κωδικών πρόσβασης

Οι προγραμματιστές λογισμικού προστασίας από ιούς περιλαμβάνουν λειτουργίες ασφαλείας στο Διαδίκτυο για να κάνουν περισσότερους χρήστες να μεταβούν στα προϊόντα τους. Αυτό μπορεί να αποτελείται από έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να αποκτήσετε έναν δωρεάν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης με τη σουίτα ασφαλείας σας, καθώς αυτό φαίνεται σαν καλύτερη συμφωνία από την πληρωμή μηνιαίας χρέωσης για μια υπηρεσία όπως το LastPass. 

Υπάρχουν αρκετά εξαιρετικοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ενσωματωμένοι σε δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο όπως το Google Chrome και το Mozilla Firefox. Θα δημιουργήσουν και θα αποθηκεύσουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς εντελώς δωρεάν. Θα λάβετε ακόμη και μια προειδοποίηση όταν ένας από τους κωδικούς πρόσβασής σας εμφανίζεται σε παραβίαση από χάκερ.

Windows 11 Antivirus -τα καλύτερα δωρεάν(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το macOS δεν έχει σοβαρό πρόβλημα ιού (προς το παρόν)

Ιστορικά, οι υπολογιστές Apple Mac όπως τα MacBooks και τα iMacs δεν χρειάζονταν λογισμικό προστασίας από ιούς χάρη στην “ασφάλεια μέσω της αφάνειας”. Αυτός είναι απλώς ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι ένα τόσο μικρό ποσοστό υπολογιστών στον κόσμο είναι Mac που οι δημιουργοί ιών πιστεύουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να δημιουργήσουν κάτι για αυτούς.

Οι χρήστες Mac που κάνουν λήψη μόνο αξιόπιστου λογισμικού ή λογισμικού Mac από το επίσημο κατάστημα Mac App μάλλον δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν, αλλά οι ιοί Mac και άλλα κακόβουλα προγράμματα Mac είναι εκεί έξω. Το MacWorld διατηρεί μια λίστα κακόβουλου λογισμικού Mac εάν είστε περίεργοι για τις ακριβείς απειλές που αντιμετωπίζετε.

Η πρόσφατη στροφή της Apple στους CPU της, ξεκινώντας με την Apple M1, έχει αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια της πλατφόρμας. Ωστόσο, υπάρχει ήδη τουλάχιστον ένα πακέτο κακόβουλου λογισμικού που επιτίθεται σε συστήματα M1 με τη μορφή του Silver Sparrow. Τελικά, οι περισσότεροι χρήστες δεν χρειάζονται προστασία από ιούς σε Mac, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μοτίβα χρήσης σας. Αν θέλετε λίγη ησυχία, ρίξτε μια ματιά στις καλύτερες επιλογές προστασίας από ιούς για Mac .

10 καλύτερα δωρεάν εργαλεία αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού για Windows 10/11(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να σκοτώσει την απόδοση

Το Microsoft Defender έχει το πλεονέκτημα ότι έχει σχεδιαστεί ως ενσωματωμένο μέρος των Windows 10 και 11. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για άλλες επιλογές προστασίας από ιούς. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει τις μεγάλες μάρκες προστασίας από ιούς έχει αντιμετωπίσει προβλήματα απόδοσης κάποια στιγμή.

Αυτά τα προγράμματα όχι μόνο καταναλώνουν πόρους CPU και RAM, αλλά η σάρωση τους μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των νόμιμων εφαρμογών, επιβραδύνοντάς τους ή προκαλώντας σφάλματα.

Αυτό διαφέρει από εφαρμογή σε εφαρμογή και από antivirus σε antivirus. Αξίζει να διαβάσετε τον αντίκτυπο στην απόδοση οποιουδήποτε λογισμικού προστασίας από ιούς επί πληρωμή που σκέφτεστε για να δείτε τι λένε οι χρήστες σχετικά με την επίδρασή του στην απόδοση. Οι επαγγελματίες αναθεωρητές μπορούν επίσης να εκτελούν δείκτες αναφοράς για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο στην απόδοση ενός συγκεκριμένου προγράμματος προστασίας από ιούς σε έναν υπολογιστή.

Εάν βασίζεστε σε συγκεκριμένα προγράμματα ή είστε παίκτης, θα πρέπει να ελέγξετε εάν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς είναι γνωστό ότι έρχεται σε διένεξη ή παρεμβολή με τα αγαπημένα σας παιχνίδια ή εφαρμογές κρίσιμες για την αποστολή.

Πώς να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος 4 του Spotify στα Windows(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Το λογισμικό προστασίας από ιούς επί πληρωμή μπορεί να είναι δαπανηρό

Γίνεται σπάνιο το λογισμικό προστασίας από ιούς να πωλείται ως εφάπαξ εφαρμογή. Αντίθετα, είναι πιθανό να πληρώσετε μια μηνιαία αμοιβή. Ακόμα κι αν πληρώσετε μία φορά για το λογισμικό, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε μια ετήσια χρέωση ή να συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για τον ορισμό του ιού.

Ανάλογα με το προφίλ κινδύνου σας, εάν έχετε πρόσβαση σε ενσωματωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς όπως το Defender και πόσο χρειάζεστε τις πρόσθετες λειτουργίες που παρέχουν ορισμένες επιλογές επί πληρωμή, το κόστος λειτουργίας μπορεί να είναι παράλογο.

Το δωρεάν Antivirus δεν είναι δωρεάν

Μιλώντας για το κόστος, υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς εκεί έξω. Δεν σας κοστίζουν κανένα νόμισμα, αλλά προφανώς, πρέπει να βγάλουν χρήματα με κάποιο τρόπο. Εάν δεν πληρώνετε απευθείας, αυτό σημαίνει ότι πουλάτε τις πληροφορίες σας, ομαδοποιείτε ανεπιθύμητα προγράμματα στο πρόγραμμα εγκατάστασης τους ή εμφανίζετε διαφημίσεις.

Εάν μια δωρεάν έκδοση έχει επίσης μια αναβαθμισμένη πληρωμένη έκδοση, τότε η δωρεάν έκδοση ενδέχεται να έχει καταργήσει πάρα πολλές δυνατότητες για να προσφέρει καλή προστασία από ιούς.

 

Λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτου κατασκευαστή μπορεί να διογκωθεί

Η εγκατάσταση σειρών προστασίας από ιούς μπορεί να προσθέσει πολλά προβλήματα στον υπολογιστή σας. Μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία στη σουίτα, καθένα από τα οποία διεκδικεί την προσοχή σας. Μπορεί επίσης να εγκατασταθούν αυτόματα πρόσθετα που προστίθενται στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή στο λογισμικό του γραφείου για την καταπολέμηση των ιών μακροεντολών. Μια καλή σουίτα προστασίας από ιούς θα σας επιτρέψει να επιλέξετε ποια στοιχεία θα εγκαταστήσετε και ποια θα αναβάλετε, αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να είναι μια αγγαρεία που προκαλεί σύγχυση!

Τα VPN μπορεί να είναι πιο σημαντικά σε ορισμένες περιπτώσεις

Ένα χαρακτηριστικό που δεν προσφέρουν τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς είναι ένα VPN ή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο. Τα VPN δημιουργούν ιδιωτικές «τούνελ» μέσω του Διαδικτύου, αποκρύπτοντας τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο από οποιονδήποτε στο ίδιο δίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει άλλους χρήστες στο LAN (τοπικό δίκτυο) και στον πάροχο υπηρεσιών Internet (Internet Service Provider).

Τα VPN είναι ζωτικής σημασίας εάν χρησιμοποιείτε ποτέ τον υπολογιστή σας σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Είτε είναι στη δουλειά, είτε σε καφετέρια είτε σε ξενοδοχείο, άλλοι χρήστες μπορούν να κλέψουν κάθε είδους πληροφορίες από τα δεδομένα του δικτύου σας και αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν θα σας προστατεύσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων που αξίζει να εξεταστεί

Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε προστασία προστασίας από ιούς τρίτου κατασκευαστή στον υπολογιστή σας, τότε είναι καλή ιδέα να παραμείνετε με τις κύριες επωνυμίες και να έχετε γνωστό ιστορικό. Ειδικά επειδή υπάρχουν τόσα πολλά ψεύτικα προγράμματα προστασίας από ιούς, μπορεί να δείτε αυτά τα ψεύτικα προγράμματα προστασίας από ιούς να διαφημίζονται σε άστοχους ιστότοπους ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα σας πουν ότι το σύστημα του υπολογιστή σας έχει μολυνθεί, θα σας χρεώσουν χρήματα για να το «διορθώσετε» και αν είστε τυχεροί, θα χάσετε μόνο λίγα χρήματα. Οι κύριες επωνυμίες και λογισμικό λογισμικού για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνουν:

Norton Mcafee AVG Malwarebytes Kaspersky BitDefender Avira

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να αξιολογήσετε τα σχετικά πλεονεκτήματα των διαφορετικών επιλογών προστασίας από ιούς ή να επιβεβαιώσετε ότι ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς είναι νόμιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας εξαιρετικός πόρος είναι το AV-Test, το οποίο ειδικεύεται στην αναθεώρηση και τη δοκιμή αυτού του λογισμικού. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον καλύτερο σαρωτή ιών και κακόβουλου λογισμικού για μερικές εξαιρετικές προτάσεις.

Τι γίνεται με το Antivirus για το smartphone σας;

Πιθανότατα χρησιμοποιείτε το smartphone ή το tablet σας περισσότερο από τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας αυτές τις μέρες, επομένως πιθανότατα αναρωτηθήκατε αν χρειάζεστε προστασία από ιούς για αυτό. Εάν είστε χρήστης smartphone Android και χρησιμοποιείτε λογισμικό από άλλες πηγές εκτός από το Google Play store, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε μια αξιόπιστη εφαρμογή Android Antivirus. 

 

Share your love
Ισίδωρος
Ισίδωρος

Ενας `Φανταστικός` χαρακτήρας με πολυ αγάπη σε αυτό που κάνει.

Άρθρα: 4824

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *